De geschiedenis van Curaçao: van vulkaaneiland naar zelfstandig land

Volledige reisgids kopen voor € 10

De geschiedenis van Curaçao: van vulkaaneiland naar zelfstandig land

27 juli 2023 in ABC-eilanden0 reacties

Onze eigen stek in Caraïben zijn de ABC-eilanden. Vroeger een droom van veel Nederlanders om een vakantie op de parelwitte stranden onder wuivende palmbomen door te brengen. Maar vandaag dichterbij dan ooit. Een vlucht van Schiphol naar Willemstad duurt niet langer dan negen uur en dan ben je bijna 8000 km van Nederland verwijderd.

Boek hier je vlucht met KLM en je bent vlugger in Curaçao dan met de auto aan de Spaanse Costa’s. Maar wat is de geschiedenis van dit eiland dat nu een vakantieparadijs is?

Inhoud artikel

  1. Curaçao tijdens de oudheid

Je zou het niet echt verwachten maar de eerste bewijzen van bewoning dateren al van 3000 jaar voor Christus. In de buurt van Rooi Lincoln zijn rotstekeningen teruggevonden. Deze oorspronkelijke bewoners waren Indianen, die naar alle waarschijnlijkheid uit Venezuela zijn overgekomen. Veel informatie is er niet over deze periode. Alle verhalen worden samengesteld aan de hand van archeologische vondsten.

TIP: Wil jij ook Curaçao bezoeken? Download onze gratis reisgids ABC-eilanden, zo mis je niets tijdens je bezoek.

  1. De Spaanse overheersing

Zoals bijna overal in Zuid-Amerika zetten de Spaanse Conquistadores als eerste blanke voet op de bodem. Dat was Alonso de Odeja in 1499. De indianen werden als slaven afgevoerd, en de exploitatie van het eiland begon.

De Spanjaarden probeerden gewassen en dieren uit het thuisland te importeren, maar dat was niet altijd met hetzelfde succes. Veel Spanjaarden verlieten het eiland. Er was geen goud of andere kostbaarheden te vinden, dus er was weinig interesse van de Spaanse kroon. De Indiaanse bevolking nam opnieuw toe.

  1. Curaçao komt in handen van de Nederlanden

In 1634 kwam het eiland in handen van de Nederlanden. Het handjevol overgebleven Spanjaarden werd verslagen en de overgave werd getekend. Twee jaar later was het eerste echte Nederlandse bolwerk klaar. Fort Amsterdam, nu is daar de regeringsadministratie gevestigd. Meerdere vestigingen werden opgetrokken daar waar nu het mooie Willemstad gelegen is.

In 1674 maakte de West- Indische Compagnie van Curaçao een vrijhaven. Dat zorgde ervoor dat dit een van de welvarendste eilanden van de Caraïben werd. Maar tegelijk brak ook een zwarte bladzijde uit onze Nationale geschiedenis aan. Een van de manieren waarop de rijkdommen vergaard werden was door slavernij. De Indianen werden als slaven op de plantages te werk gesteld. Curaçao was in die tijd ook een draaischijf voor de slavenhandel. Die zou pas helemaal afgeschaft worden in 1863.

Curaçao kwam eerst nog even in Engelse handen, maar na het verslaan van Napoleon, kwam dit eiland definitief in de handen van Nederland. De afschaffing van de slavenhandel zorgde echter dat de economie van het eiland in het slop kwam.

Vanaf de jaren 1960 begon het eiland te floreren als toeristische bestemming met tal van attracties. In 2010 zou Curaçao een zelfstandig land worden dat behoort tot het koninkrijk der Nederlanden. En vandaag kennen we het als een paradijs om te zonnen, te snorkelen en te genieten van het heerlijke vakantieleven.


  1. Download onze gratis reisgids ABC-eilanden

Mis niets tijdens je vakantie op de ABC-eilanden met onze gratis reisgids. Deze bevat info over de belangrijke bezienswaardigheden en verborgen highlights + leuke weetjes en uitleg. Koop onze reisgids ABC-eilanden met een volledig uitgestippelde route langs alle bezienswaardigheden (+ gps-coördinaten). Eerst uitproberen? Download dan je gratis preview reisgids ABC-eilanden.

ABC eilanden

Gratis reisgids ABC-eilanden downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?