10 x mooiste bezienswaardigheden in Gjirokastër: wat zien & doen tijdens je bezoek?

Volledige reisgids kopen voor € 10

10 x mooiste bezienswaardigheden in Gjirokastër: wat zien & doen tijdens je bezoek?

4 juli 2024 in Albanië0 reacties

De mooiste plekken en bezienswaardigheden in Gjirokastër + verblijftips

Gjirokastër, in het zuiden van Albanië, is zonder twijfel een van de meest aantrekkelijke plaatsen van het Balkanland. De oude stad, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, wordt beschouwd als een zeldzaam voorbeeld van een goed bewaard gebleven Ottomaanse stad, gebouwd door boeren met een groot landgoed.

Er zijn talloze bezienswaardigheden die je uitnodigen om de rijke geschiedenis en het erfgoed te verkennen. Ontdek in deze blogpost alvast de mooiste bezienswaardigheden van Gjirokastër.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Albanië

Reisgids
Vliegtickets2u30 vliegen naar Tirana, richtprijs € 69 vergelijk prijzen bij TUI, Transavia of Cheaptickets
Boek hier je transfer van de luchthaven naar het centrum.
VerblijvenOvernachtingen in Albanië:
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
HuurautoOp rondreis door Albanië? Dan is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Tours en activiteiten
  • Wandeltour langs bezienswaardigheden in het historische centrum van Tirana, €25,50 (boek je wandeling)
  • Boek een daguitstap naar Bovilla Meer & Gamti Bergwandeling, €22,50 (boek je tour)
  • Zweef boven het platteland van Petrela met de langste Zipline van de Balkan, €38,50 (boek je ticket)
  • Bezoek het afgelegen Theth National Park vanuit Tirana, €130 (boek je daguitstap)

Inhoud artikel

  1. Kaartje met de mooiste bezienswaardigheden in Gjirokastër

Gjirokastër is een charmante stad in het zuiden van Albanië die in 2005 werd opgenomen in de UNESCO Werelderfgoedlijst. Naar onze mening volledig terecht. De stad staat bekend om zijn Ottomaanse architectuur, met karakteristieke stenen huizen met verschillende verdiepingen. Het centrum van Gjirokastër kan je makkelijk te voet verkennen. Wandel door de smalle, kronkelende straatjes en ontdek dé hoogtepunten van de stad met onze stadswandeling Gjirokastër.

Ligging van de mooiste bezienswaardigheden in Gjirokastër op de kaart

  1. Kasteel van Gjirokastër

De stad wordt overzien door het Gjirokastër kasteel, waar al voor de 12de eeuw een citadel bestond in verschillende vormen. Volgens de plaatselijke legende sprong prinses Argjiro in de 15de eeuw met haar kind uit dit kasteel om te voorkomen dat ze door de Ottomanen gevangen werd genomen.

Het kasteel werd in 1812 uitgebreid gerenoveerd door Ali Pasja Tepelena, en de regering van koning Zog I breidde de kasteelgevangenis verder uit in 1932. Tegenwoordig is er een museum in gevestigd en om de vijf jaar wordt er een volksfeest gehouden.

  1. Oude Bazaar van Gjirokastër

Een van de leukste plekken om rond te wandelen is toch wel de Oude Bazaar, ook wel bekend als 'Qafa e Pazarit'. De bazaar dateert oorspronkelijk uit de 17de eeuw, hoewel een brand in de 19de eeuw het grootste deel van de bazaar verwoestte.

Sindsdien is de bazaar weer opgebouwd en vind je er het ene winkeltje na het andere waar je leuke souvenirs kan vinden voor het thuisfront. Daarnaast ervaar je hier ook de lokale sfeer, en krijg je een kijkje in het dagelijkse leven van de inwoners.

Naast de vele winkeltjes zijn er ook enkele bezienswaardigheden in de oude bazaar

  • Aan het einde van de Oude Bazaar staat de 7 meter hoge Obelisk van Gjirokastër. Hij is gebouwd in de buurt van de eerste school in Gjirokastër en viert de Albanese taal.
  • Daarnaast kan je er ook de Bazaarmoskee bezoeken, ook bekend als de Memi Bey Moskee. Het kreeg de status van 'Cultureel Monument' in 1973 en wordt momenteel gebruikt als madrassa (een religieuze school waar de islam wordt onderwezen).

OVERNACHTINGSTIP: Wil je graag overnachten middenin de bazaar? The Heart of the Bazaar Guest House biedt traditioneel ingerichte kamers met uitzicht op de stad en de bazaar.

  1. Jaho-Babaramo House

Het Jaho-Babaramo House is het oudste huis in Gjirokastër. Het heeft een zeer interessante structuur met twee vleugels. Het huis werd gebouwd in de 18e eeuw en is eigendom van twee families. In 1881 werd het huis opgedeeld in twee delen (voor elke familie een deel). Hierdoor veranderde de structuur van het huis, en gingen de traditionele ruimtes jammer genoeg verloren.

  1. Zekate House

Het Zekate house is nog zo een goed bewaard huis in Gjirokastër. Het is een prachtig voorbeeld van een torenhuis en behoorde toe aan een van de rijkste families van Gjirokastër in de 19e eeuw. Het huis is gebouwd in Ottomaanse stijl en heeft drie verdiepingen. Als je het huis binnengaat, heb je vanaf het balkon een prachtig uitzicht over Gjirokastër.

  1. Skenduli House

Een ander huis dat absoluut de moeite waard is om te bezoeken is het Skenduli House, een van de beste Gjirokastra-huizen die tijdens het Ottomaanse regime zijn gebouwd. Het werd in de jaren 1700 gebouwd door Skënder Skënduli en werd in 1827 gedeeltelijk gerestaureerd. Sindsdien is het goed bewaard gebleven.

De familie Skënduli was een van de rijkste families in het zuiden van Albanië wat wordt weerspiegeld in de grandeur van het huis. Het huis is nog steeds in het bezit van een nazaat van de familie en verkeert nog steeds in de originele staat met authentieke voorwerpen. Je kan het huis bezoeken, Nasip Skënduli zal je met plezier verwelkomen en verhalen vertellen over het huis.

  1. Etnografisch Museum van Gjirokastër

Om de hoek van Skënduli House ligt het Etnografisch Museum (Muzeu Etnografik). Dit museum is gevestigd in het voormalige huis van de communistische dictator Enver Hoxha (hij regeerde van 1944 tot 1985). Het oorspronkelijke huis werd verwoest in een brand en in 1964 begon men aan de bouw van het nieuwe huis. Het was niet bedoeld als replica, maar als model van traditionele huizen in Gjirokastër.

Het huis werd omgebouwd tot museum dat een uniek inzicht biedt in de traditionele levensstijl van de stad. Het museum bevat culturele artefacten, huishoudelijke voorwerpen, traditionele klederdracht, enzoverder. De kamers zijn ingericht zoals vroeger en geeft je een blik op hoe de rijke families woonden en leefden in de 19e eeuw.

Boek hier je daguitstap naar Gjirokastër

  1. Ismail Kadare's House

Ismail Kadare was een beroemde schrijver die in Gjirokastër werd geboren. Zijn ouderlijk huis is omgebouwd tot een museum waar je meer te weten komt over de Albanese schrijver en zijn leven. Iedereen die het boek 'Chronicle in Stone' heeft gelezen, zal het huis meteen herkennen, aangezien hij het in zijn boek beschrijft.

Het museum, Ismail Kadare's House, werd in 2018 geopend op Kadare's zijn 80ste verjaardag. De grote open haard en het gerestaureerde plafond zal je meteen in het oog springen.

  1. Fico House

Het Ficohuis zal je meteen opvallen vanwege zijn opvallende gele voorgevel en architectuur. Het werd gebouwd in 1902 en deed dienst als residentie van een van de invloedrijkste families in Gjirokastra. Hoewel men het traditionele bouwmodel volgden, zijn de decoraties van dit gebouw anders, eenvoudiger en met minder snijwerkversieringen.

  1. Ruïnes van de voormalige Meçite moskee

Op 10 minuten wandelen van de bazaar, vind je de ruïnes van de voormalige Meçite moskee. De oorspronkelijke moskee dateerde uit 17de eeuw, maar werd vernietigd tijdens het communistische verbod op religie. Later werd op deze plek een huis in de plaats gebouwd, maar je kan tot op de dag nog steeds enkele van de originele structuren zien.

De zeven fonteinen die deel uitmaakten van de moskee zijn nog steeds intact en sommige werken zelf nog steeds! De fonteinen werden gebruikt om je ritueel te wassen voordat je de moskee binnenging. Verder is het badhuis en enkele ruïnes van de minaret ook nog intact.

Boek je daguitstap naar Gjirokastër in het zuiden van Albanië

  1. Tunnel van de Koude Oorlog

Ten tijde van het bewind van Enver Hoxha, de communistische leider van Albanië die regeerde van 1944 tot 1985, werd deze ondergrondse bunker gebouwd: The Cold War Tunnel. De bunker werd gebruikt als onderkomen bij noodsituaties die plaatsvonden tijdens het communistische tijdperk. De bunker heeft 59 kamers en is nog in originele staat. Absoluut een bezoekje waard als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van de regio. Je kan hem vinden op wandelafstand van de oude bazaar (bekijk ligging).

  1. Ali Pasha Brug

De Ali Pasha Brug, wat nog over blijft van het aquaduct, werd gebouwd om het kasteel van Gjirokastër van water te voorzien. De brug werd gebouwd in de 19de eeuw. Het aquaduct zelf werd in 1932 verwoest, maar een klein deel, dat tussen twee rotsachtige heuvels lag, bleef over en werd de Ali Pasja Brug genoemd.

  1. Waar overnachten in Gjirokastër?

Wil je graag meerdere dagen verblijven in Gjirokastër? Dan raden we een verblijf aan in het oude centrum van de stad, geen betere plek om je onder te dompelen in de lokale sfeer. Wil je liever de drukte vermijden, dan kan je beter overnachten buiten het stadscentrum. Er zijn verschillende type accommodaties te vinden: van traditionele huizen die werden omgetoverd tot een gezellig pension of een boetiekhotel tot luxe hotels. Hieronder alvast enkele van onze favorieten of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in Gjirokastër online.

  • DAM Stone Boutique Hotel gevestigd in een oud karakteristiek pand, schitterend ingericht en voorzien van charmekamers met uitzicht op de bergen. Het boetiekhotel ligt op wandelafstand van de belangrijkste bezienswaardigheden. Meer info en boeken.
  • Hotel SS Kekezi ligt middenin de Oude Bazaar, biedt traditionele kamers en iedere ochtend een heerlijk ontbijt. Meer info en boeken.
  • Het Castle Hotel bevindt zich, zoals de naam al doet vermoeden, aan de voet van het kasteel en biedt dan ook een prachtig uitzicht vanaf het dakterras op het gebouw. Iedere ochtend word er ook een uitgebreid ontbijt geserveerd. Meer info en boeken.
  1. Mis niets tijdens je bezoek aan Albanië met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je rondreis door Albanië? Stop je opzoekingswerk, wij deden dit reeds voor jou. Koop onze reisgids Albanië en laat je verbazen met onze uitgestippelde rondreis langs de mooiste en meest bijzondere bezienswaardigheden in van het land(+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis reisgids Albanië hier.

Albanië

Gratis reisgids Albanië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?