10 x mooiste bezienswaardigheden in Shkodër: wat zien & doen tijdens je bezoek?

Volledige reisgids kopen voor € 10

10 x mooiste bezienswaardigheden in Shkodër: wat zien & doen tijdens je bezoek?

5 augustus 2024 in Albanië0 reacties

De mooiste plekken en bezienswaardigheden in Shkodër + verblijftips

Shkodër, ook wel Shkodra genoemd is een van de oudste en belangrijkste steden van Albanië. Gelegen aan de oever van het Shkoder-meer en aan de voet van de Albanese Alpen, biedt deze stad de ideale uitvalbasis voor een onvergetelijke (wandel)vakantie.

Het levendige stadscentrum herbergt tal van historische bezienswaardigheden als het Rozafa-kasteel met een prachtig uitzicht over de omgeving, de Shkodër-kathedraal en de Ebu Bekr-moskee. Benieuwd naar meer? Ontdek in deze blogpost nog meer over de mooiste bezienswaardigheden in Shkodër.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Shkodër

Reisgids
Vliegtickets2u30 vliegen naar Tirana, richtprijs € 69 vergelijk prijzen bij TUI, Transavia of Cheaptickets
VerblijvenOvernachtingen in Shkodër:
HuurautoDaguitstap maken vanuit Shkodër? Dan is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Tours en activiteiten
  • Ontdek de mooiste bezienswaardigheden van Shkodër vanop de fiets, €35 (boek je fietstour)
  • Dagtrip naar het Koman-meer incl. boottocht op de Shala rivier, €67 (boek je dagtour)
  • Dagtrip naar Theth en Blauwoog vanuit Shkodër, €150 (boek je dagtocht)
  • Ervaar de pracht van de Albanese Alpen in een 3-daagse tour, €495 (boek je tour)

Inhoud artikel

  1. Kaartje met de mooiste bezienswaardigheden in Shkodër

Shkoder, de vijfde grootste stad van Albanië, bevindt zich in het uiterste noorden van het land, direct aan de oever van het meer van Shkoder. Tirana, de hoofdstad van Albanië, ligt 100 kilometer ten zuiden van Shkodër en op slechts 10 kilometer van het stadscentrum bereik je de grens met Montenegro.

  1. Wandel door het centrum

Het centrum van Shkoder heeft misschien niet zoveel te bieden in vergelijking met Tirana of Dürres, maar het is er wel aangenaam om even doorheen te wandelen. De belangrijkste hoofdstraat is de Rruga Kolë Idromeno (bekijk ligging), bezaaid met allerlei gezellige cafeetjes, boetiekwinkels en charmante gebouwen die dateren uit de Ottomaanse en Venetiaanse tijdperken.

FIETSTOUR: Verken de mooiste plekken van de stad, tijdens een begeleide fietstour door het centrum van Shkodër.

  1. Kasteel van Rozafa

Het eerder genoemde kasteel Rozafa staat ook bekend als kasteel Shköder. Het ligt op een rotsachtige heuvel, 130 meter boven zeeniveau, waardoor het echt opvalt vanuit de stad. Met rivieren aan twee kanten, de Bruna rivier en de Drin rivier, had het kasteel een strategische positie.

Het kasteel herbergt de ruïnes van een 13de eeuwse Venetiaanse katholieke kerk, die door geleerden wordt beschouwd als de Sint-Stefanuskathedraal. De kerk werd omgebouwd tot de Fatih Sultan Mehmet Moskee na het Beleg van Shköder in de 15th eeuw.

In het kasteel hebben verschillende belegeringen plaatsgevonden, waaronder het beleg van Shköder van 1478-1479 en het beleg van Shköder van 1912-1913. Het kasteel en de omgeving vormen het Archeologisch Park van Albanië.

  1. Historisch Museum van Shkodër

Het Historisch Museum van Shkodër opende zijn deuren voor het eerst in 1947 en stond toen bekend als het 'Volksmuseum'. Het Historisch Museum van Shkodër werd in 1996 ondergebracht in het nu gerestaureerde monumentale gebouw, een traditioneel Shkodrisch huis.

Het museum heeft drie hoofdafdelingen. De eerste is het etnografisch fonds, de tweede is het archeologisch fonds en de derde is het fonds voor beeldende kunst en de bibliotheek. De bibliotheek wordt gebruikt door wetenschappelijke onderzoekers en de museumstaf. Meer info op de website.

  1. Ebu Beker-moskee

De belangrijkste moskee van Shkodra, Ebu Beker, eert de Ottomaanse staatsman Ebubekir Pasja uit de 17e-18e eeuw. Ooit was hier een gerenommeerde religieuze school gevestigd. Naast het Rozafa-kasteel zijn de hoge minaretten een belangrijk oriëntatiepunt in Shkodra en helpen ze bij het navigeren door de stad. Na het communisme werd Ebu Bekr gemoderniseerd met behoud van de Ottomaanse wortels. De moskee opende haar deuren op 27 oktober 1995 en werd in 2008 gerenoveerd.

  1. Site of Witness and Memory

In het centrum van Shkodër ligt ook de Site of Witness and Memory. Deze locatie is de eerste herdenkingsplaats in Albanië en herdenkt de slachtoffers van het communistische regime in Shkodër. Het gebouw heeft een rijke geschiedenis en heeft door de jaren heen veel verschillende bestemmingen gehad.

  • Het begon als privé-eigendom en werd gekocht door de paters Franciscanen die er in 1930 een college voor pastoors van maakten.
  • In 1946 werd het gebouw in beslag genomen door de communisten en werd het gebruikt als Ministerie van Binnenlandse Zaken ('Dega e Brandshme').
  • De instelling werd gebruikt om verdachten te ondervragen voor hun proces, ze gebruikten zelfs tactieken zoals mishandeling en marteling.

In september 2014 werd het gebouw opengesteld voor het publiek en wordt het nu gebruikt als herdenkingsplek ter ere van de slachtoffers. Je kunt de gevangeniscellen bekijken en zelfs de kamers waar de gevangenen werden ondervraagd en gemarteld.

LEESTIP: Wil je graag nog meer zien? Download hier onze reisgids Albanië en ontdek de mooiste plekjes van het land.

  1. Shkodër kathedraal

Een ander opvallend gebouw in de stad is de grote katholieke kathedraal die ook wel de St. Stephen's Cathedral wordt genoemd. De kathedraal werd gebouwd tussen 1858 en 1867 tijdens een periode waarin religieuze gebouwen in Albanië weer mochten worden gebouwd na een lange periode van onderdrukking onder Ottomaanse heerschappij. De bouw werd grotendeels gefinancierd door lokale katholieken en met de hulp van buitenlandse donaties.

De kathedraal is ontworpen in neoklassieke stijl en het interieur is ruim en elegant, met hoge gewelfde plafonds, marmeren altaren en prachtige glas-in-loodramen. Neem dus zeker eens een kijkje binnenin!

  1. Marubi Nationaal Fotografiemuseum

Vlakbij de Ebu Beker moskee ligt het Marubi Nationaal Fotografiemuseum, ook wel bekend als het Marubi museum. Het museumproject draait om de nalatenschap van Photo-Studio Marubbi, die in 1856 werd opgericht door Pietro Marubbi. Het huidige museum promoot de mooie harmonie tussen traditie en moderniteit, het verleden en het heden. Het restauratieproject van het historische gebouw legt de nadruk op erfgoed en traditie.

Het motto van het museum is 'Een museum kan een stad transformeren' en het richt zich op het brengen van verlichting en magie naar de stad Shkodër. Het belangrijkste doel van de collectie is het behoud van cultureel erfgoed. Meer info op de website.

  1. Venice Art Mask Factory

Een leuke tentoonstelling om te zien is de Venice Art Mask Factory. Dit gebouw herbergt de meest diverse en prachtige collectie Venetiaanse maskers. De maskers worden met passie en creativiteit gemaakt, waardoor dit een van de belangrijkste maskerfabrieken ter wereld is.

De fabriek produceert jaarlijks meer dan 30.000 maskers. Je kan niet alleen de showroom binnengaan, maar ook de fabriek. Daar wordt het proces van het maken van een masker uitgelegd en worden al je vragen beantwoord.

  1. Een boottocht op het Skadar meer

Ook het meer van Shkodër, het grootste meer van de Balkan, is voor een deel gelegen in Albanië. Dit meer is gelegen op de grens met Montenegro, bij het plaatsje Shkodër, waar het meer ook naar is vernoemd. Het meer wordt aan de Montenegrijnse kant beschermd als nationaal park en er komen maar liefst zo’n 270 soorten vogels voor, waaronder 1 van de laatste pelikanengroepen van Europa. Naast vogelspotten kan je hier ook heerlijk wandelen langs het meer of het water verkennen met een boottocht of met de kajak.

BOOTTOCHT: Ben jij ook benieuwd naar een boottocht op het grootste meer van de Balkan? Boek je cruise op het Skadarmeer en kom langs de mooiste plekjes!

  1. Mesi-brug

Ongeveer 5 km ten noordoosten van Shkodër ligt het dorp Mes. Daar vind je de Mesi-brug, een monument van de Postribische cultuur dat een toeristische trekpleister is geworden en bezoekers van over de hele wereld aantrekt. Dit is de grootste overgebleven brug uit de Ottomaanse periode in Albanië.

  1. Wandeling van Theth naar Valbona

Hoewel deze prachtige wandeling door de Albanese Alpen niet in Shkodër zelf ligt, laat staan zich in de buurt bevindt, is het toch de moeite waard om dit te vermelden. Shkoder is vaak het startpunt voor reizigers die naar Theth willen gaan. Veel toeristen verblijven eerst in Shkoder voordat ze naar Theth vertrekken.

De driedaagse wandeling van Theth naar Valbona is een van de bekendste en mooiste hikes in de Albanese Alpen en de Balkan. Het maakt deel uit van de "Peaks of the Balkans" route en biedt adembenemende landschappen, traditionele dorpjes en een uitdagende trekkingervaring. Lees meer over deze prachtige wandeling in Albanië.

  1. Waar overnachten in Shkodër?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf voor je bezoek aan Shkodër? Verspreid over het stadscentrum van Shkodër vind je verschillende soorten accommodaties, van budgetvriendelijke pensions tot luxe boetiekhotels die een aangenaam verblijf garanderen. Hieronder alvast enkele van onze favorieten of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in Shkodër.

  • Hotel Tradita is een traditioneel ingericht boetiekhotel met ruime, kleurrijke kamers voorzien van alle luxe en comfort. Het hotel beschikt over een bekend lokaal restaurant met een terras waar je zelfgemaakte lekkernijen kan proeven. Je vindt in hetzelfde gebouw ook een etnografisch- en fotomuseum en diverse souvenirwinkels met traditionele Albanese producten. Meer info en boeken.
  • Art Rooms Gjuhadol is gevestigd in het stadscentrum. In dit gebouw woonde de beroemde schilder Ndoc Gurashi, vandaag de dag wordt zijn kunst tentoongesteld in de kamers van deze B&B. Meer info en boeken.
  • Mag het net iets luxueuzer zijn? Boek dan je verblijf bij Sol Hotel, een modern viersterrenhotel vlakbij het stadscentrum van Shkodër. Meer info en boeken.
  1. Mis niets tijdens je bezoek aan Albanië met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je rondreis door Albanië? Stop je opzoekingswerk, wij deden dit reeds voor jou. Koop onze reisgids Albanië en laat je verbazen met onze uitgestippelde rondreis langs de mooiste en meest bijzondere bezienswaardigheden in van het land(+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis reisgids Albanië hier.

Albanië

Gratis reisgids Albanië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?