10 x mooiste wandelingen in Albanië: hikes, wandelroutes + overzichtskaartje

Volledige reisgids kopen voor € 10

10 x mooiste wandelingen in Albanië: hikes, wandelroutes + overzichtskaartje

14 augustus 2024 in Albanië0 reacties

Overzicht met de mooiste wandelingen en hikes in Albanië: welke zeker doen? + tips

Albanië, een prachtige vakantiebestemming Balkan die meer te bieden heeft dan je op het eerste zicht zou denken. Van historische kastelen en kloosters en archeologische vindplaatsen tot gezellige badplaatsen en traditionele dorpjes op het platteland. Maar, wist je dat je er ook prachtige, ongerepte natuurgebieden kan vinden?

Albanië biedt een ongeëvenaarde verscheidenheid aan landschappen, van de ruige toppen van de Albanese Alpen tot de rustige stranden langs de Ionische Zee. Je geniet er van uitgestrekte berggebieden, diepe valleien, kristalheldere rivieren en pittoreske bergdorpjes die een authentiek beeld van het landelijke leven bieden. Ontdek in deze blogpost alvast de mooiste wandelingen en hikes in Albanië.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Albanië

Reisgids
Vliegtickets2u30 vliegen naar Tirana, richtprijs € 69 vergelijk prijzen bij TUI, Transavia of Cheaptickets
Boek hier je transfer van de luchthaven naar het centrum.
VerblijvenOvernachtingen in Albanië:
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
HuurautoOp rondreis door Albanië? Dan is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Tours en activiteiten
  • Wandeltour langs bezienswaardigheden in het historische centrum van Tirana, €25,50 (boek je wandeling)
  • Boek een daguitstap naar Bovilla Meer & Gamti Bergwandeling, €22,50 (boek je tour)
  • Zweef boven het platteland van Petrela met de langste Zipline van de Balkan, €38,50 (boek je ticket)
  • Bezoek het afgelegen Theth National Park vanuit Tirana, €130 (boek je daguitstap)

Inhoud artikel

  1. Kaartje met de mooiste wandelingen en hikes in Albanië

  1. Albanië, een onontdekt wandelparadijs

Albanië heeft, verspreid over het hele land, heel wat te bieden voor wandelliefhebbers. Van mooie kustwandelingen langs de uitgestrekte stranden tot meerdaagse hikes in de Albanese Alpen. Elk deel van Albanië heeft zijn eigen unieke charme en je vindt er verschillende soorten wandelroutes, geschikt voor zowel beginners als ervaren trekkers. Vergeet zeker je beste paar wandelschoenen niet in te pakken, want waar je ook gaat in Albanië, er wacht je ongetwijfeld een mooie wandeling of onvergetelijke hike.

Wandelen in het noorden van Albanië

  • Het noorden van Albanië wordt gedomineerd door de spectaculaire Albanese Alpen en is het ruigste en meest dramatisch landschap van het land. Ideaal als je op zoek bent naar iets uitdagender wandelroutes die door diepe valleien en over bergpassen lopen.
  • Populaire trektochten zijn onder andere de Peaks of the Balkans trail en het pad van Valbona naar Theth en de wandelingen die je kan maken in het Valbona Valley National Park.

Het binnenland van Albanië ontdekken

  • Het binnenland van Albanië staat meer bekend om zijn uitgestrekte bossen, serene meren en afgelegen bergdorpen. Hier geniet je vooral van rustige paden en prachtige uitzichten, weg van de drukte.
  • Het gebied rondom Permet staat bekend om zijn warmwaterbronnen en de indrukwekkende kliffen van de Benja Canyon.

Of trek naar het zuiden van Albanië

  • Het zuiden van Albanië biedt dan weer een divers landschap met prachtige kustlijnen, zoals de Albanese Riviera met zijn afgelegen stranden en panoramische uitzichten over de Ionische Zee.
  • Hier kan je wandelen over de vele kustpaden die langs pittoreske dorpjes en historische sites lopen. Het Llogara National Park biedt ook tal van wandelmogelijkheden.
  1. Wandeling van Theth naar Valbona

Theth is een van de meest afgelegen dorpen in het noorden van Albanië en heeft een rijke historie en cultuur die diepgeworteld zijn in de tradities van de regio. Het charmante bergdorp heeft door de jaren heen zijn traditionele karakter behouden, met stenen huizen en houten daken, en biedt een authentieke blik op het dorpsleven in de Albanese bergen.

Maar de grootste reden dat men naar hier komt, is om de Valbona Pass hike te wandelen. Deze driedaagse wandeling van Theth naar Valbona is een van de bekendste en mooiste hikes door de Albanese Alpen. Het maakt deel uit van de "Peaks of the Balkans" route en biedt adembenemende landschappen, traditionele dorpjes en een uitdagende trekkingervaring voor wandelliefhebbers.

  • Je wandelt van het ene bergdorpje Theth naar het andere Valbona (ook mogelijk in de omgekeerde richting).
  • Enkele hoogtepunten onderweg: de prachtige natuur van de Albanese Alpen, een blik op het dagelijkse dorpsleven en uiteraard ook de mooiste uitzichten
  • De wandeling vereist een goede conditie (er komen enkele beklimmingen aan de pas).
  • Vraagt deze wandeling net iets teveel planning en voorbereiding, dan kan je er ook voor kiezen om van Theth naar Valbona te wandelen tijdens begeleide tour. Meeste tours vertrekken vanuit Tirana, Durrës of Shkodër.
  • Lees meer over deze prachtige wandeling in Albanië.
  1. Hike naar de Blue Eye en de Grunas-waterval

Vanuit het dorpscentrum van Theth kan je verschillende wandelingen maken, een daarvan is naar de Blue Eye (Syri i Kaltër) in het dorp Kaprr. De Blue Eye is een van de meest bezochte natuurlijke bezienswaardigheden nabij Theth.

LEESTIP: Ontdek nog meer van Theth en omgeving en download onze uitgebreide reisgids Albanië.

Als je vanuit Theth naar de Blue Eye wandelt, kan je er ook voor kiezen om de Grunas-waterval aan de wandeling toe te voegen. De Grunas-waterval ligt aan de rand van het dorp Theth, op de westelijke helling van de Thethvallei. Het water stroomt door een kalkstenen berg, in een dunne strook zo'n 25 meter naar beneden in een blauwe vijver. Sinds 2002 is de waterval uitgeroepen tot natuurmonument.

  • De wandelroute naar de indrukwekkende waterval duurt ongeveer een uur vanaf het dorpscentrum (meer info over de wandelroute).
  • Je kan deze route makkelijk wanden met kinderen, wandelschoenen zijn handig voor meer grip maar zeker niet noodzakelijk.
  • Vergeet tijdens het wandelen niet af en toe rond te kijken, de uitzichten zijn namelijk adembenemend mooi.
  • Wil je de drukte vermijden? Kom dan best zo vroeg of laat mogelijk op de dag.

TOUR: Boek hier je begeleide dagtour naar de Grunas-waterval vlakbij Theth.

  1. Bergwandeling Gamti met uitzicht op het Bovilla-meer

Een van de mooiste wandelingen die je kan maken in de buurt van de hoofdstad Tirana kan maken is de bergwandeling naar de top van Gamti met uitzicht op het Bovilla-meer, een van de belangrijkste waterbronnen van Tirana. Het meer ligt zo'n 20 kilometer verder in het dorpje Brar en wordt omringd door indrukwekkende bergen van het nationaal park Dajt. Tijdens je wandeling naar de top geniet je van een spectaculair uitzicht op het meer en de omliggende natuur.

  • De wandeling kan voor sommigen een beetje uitdagend zijn, vooral het laatste stuk dat niet geasfalteerd is, maar de wandeling is absoluut de moeite.
  • Bij het meer kan je even halt houden voor een lekkere picknick of een verfrissende duik in het helderblauwe water.
  • Er is ook een lokaal eetcafé (Bovilla restorant) waar je even kan uitrusten en kan nagenieten van de wandeling en het prachtige panorama.

WANDELTIP: Boek je dagtrip naar het Bovillameer met bergwandeling in Gamti en ontdek het natuurschoon van het Albanese platteland met gids (inclusief hoteltransfer).

  1. Wandeling naar Bogova-waterval

In de buurt van Berat ligt het Nationaal park Mali i Tomorrit, nog zo'n natuurgebied waar je mooie wandelingen kan maken. Een daarvan is de wandeling naar de Bogove waterval. Wandel door de dichte weelderige bossen van het Albanese landschap en kom uit bij de waterval met hoogte van ongeveer 20 meter die neerstroomt in een poel met kristalhelder water van 12 meter diep. De natuur rondom geeft je een tropisch gevoel en de omliggende dorpen bieden een prachtig uitzicht op wijngaarden.

  1. Gjipe-strand een verborgen paradijs

Op zoek naar een afgelegen strand? Dan raden we een wandeling naar Gjipe Beach aan, met een netwerk van grotten en het klooster van St Theodore vlakbij. Het strand is rustig gelegen in een prachtige canyon met een lengte van ongeveer 800 meter en een breedte van 10 à 20 meter. Het ligt zo afgelegen dat het alleen bereikbaar is via een wandeling over de klif of per boot.

De wandelroute wordt duidelijk aangegeven langs de weg en heeft er zijn verschillende stops waar je even kan uitrusten of gewoonweg even kan genieten van de adembenemende panoramische uitzichten. In de zomermaanden kan het best warm worden in Albanië, je brengt dus best voldoende water mee en zonnecrème om jezelf te beschermen tegen de hitte.

Na de wandeling kan je even neerploffen op een handdoek en genieten van een verfrissende duik in het prachtig helder water omringd door spectaculaire rotsen. Er zijn een paar strandtenten waar je in de zomer iets klein kan eten of drinken en er is ook een camping in de buurt. Bekijk hier de wandelroute incl. gpx-bestanden.

DAGTOUR ROTSKLIMMEN: Op zoek naar wat meer uitdaging, dan is dit rotsklimavontuur bij de Gjipe Canyon misschien wel iets voor jou. Tijdens deze dagtour wandel je het legendarische pad van de Goden in Gjipe, ga je rotsklimmen in de wildernis van canyon en kan je nagenieten bij het paradijselijke strand. Boek je dagtour Gjipe Beach.

  1. Peaks of the Balkan Trail: doorkruis drie balkanlanden

Wie op zoek is naar een pittige, meerdaagse wandeltocht moet zeker de Balkan Trail overwegen. The Peaks of the Balkans Trail is een iconische langeafstandswandelroute die door de Dinarische Alpen in de westelijke Balkan loopt. Deze indrukwekkende wandelroute laat je kennis maken met de ongerepte natuur, traditionele cultuur en adembenemende berglandschappen van drie landen: Albanië, Kosovo en Montenegro.

De regio's die je tijdens deze wandeltocht doorkruist zijn onder andere de Valbona-vallei in Albanië, de Rugova-vallei in Kosovo, en de Prokletije-bergen in Montenegro. Daarnaast loopt de trail ook langs authentieke bergdorpen waar de tijd lijkt stil te staan en waar je de lokale cultuur en gastvrijheid kan ervaren.

Enkele belangrijke details over deze trail:

  • De Balkan Trail is ongeveer 192 kilometer lang.
  • Er zijn meerdere mogelijke start- en eindpunten, maar populaire startpunten zijn Theth in Albanië, Peja in Kosovo, en Plav in Montenegro.
  • Het duurt meestal tussen de 10 en 13 dagen om de hele route te voltooien, afhankelijk van je eigen wandeltempo en de specifieke route die je kiest.
  • De trail varieert in moeilijkheidsgraad van matig tot zwaar, met enkele steile beklimmingen en afdalingen. De wandeltocht is eerder geschikt voor ervaren wandelaars met een goede conditie.
  • Meer info over de Balkan Trail.
  1. Dajti Mountain National Park

Op slechts 25 km ten oosten van de hoofdstad Tirana kan je ontsnappen aan de hectiek van de stad en genieten van de ongerepte en prachtige omgeving van het Dajti Mountain National Park.

Dit is een prachtig wandelgebied van 3.300 hectare ter bescherming van de Dajti piek en andere omliggende bergen bedekt met bossen en wilde bloemen. Het staat bekend als het 'Natuurlijke Balkon van Tirana'. Je kan ervoor kiezen om de berg te beklimmen of een Oostenrijkse gondellift gebruiken vanaf de oostelijke buitenwijken van Tirana naar Fusha e Dajtit (de vlakte van Dajti) op 1.050 m hoogte om van het uitzicht te genieten.

Neem de Dajti Ekspres kabelbaan

Een ritje met de Dajti Ekspres kabelbaan is ongetwijfeld een van de leukste dingen die je kan doen in het nationaal park. De kabelbaan brengt je in een 15 minuten durende reis naar het balkon van de Dajti berg, op een hoogte van 1.613 meter.

Vanaf dit uitkijkpunt (bekijk ligging) word je getrakteerd op een adembenemend uitzicht en een verscheidenheid aan eet- en drinkgelegenheden en recreatieve activiteiten in de buitenlucht. De auto rijdt van 9.00 tot 18.30 uur, 6 dagen per week, behalve op dinsdag. Meer info over de kabelbaan.

TICKETS: Op bezoek in Tirana maar wil je ook graag een dagje doorbrengen in het nationaal park? Boek een dagtrip naar de Dajti berg incl. een ticket voor de kabelbaan.

  1. Wandelen op Cika Peak

Een andere wandeling die je kan maken in het zuiden van Albanië, is naar de top van Cika Peak, de hoogste piek in de Cika-bergen (ook wel Çika-bergen genoemd). Het is best een uitdagende wandeling maar dat wordt beloond eens je de top hebt bereikt! De Cika piek ligt ongeveer 2.044 meter boven zeeniveau en biedt spectaculaire uitzichten over de Ionische Zee en de Albanese Rivièra.

De meest gebruikelijke startpunten voor de wandeling naar Cika Peak zijn het Llogara Pass gebied (dan doe je er ongeveer 6 uur over om de top te bereiken) of het nabijgelegen dorp Dhërmi. Een paar goede wandelschoenen met stevige grip worden bij deze wandeling aangeraden, het wandelpad kan hier en daar steil en rotsachtig zijn, vooral het laatste stuk naar de top.

  1. Waar overnachten in Albanië?

Voor je bezoek aan Albanië, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Albanië online bekijken.

Hotel Epidamn (Durrës)

Hotel Epidamn is gelegen in Durrës en gevestigd in een bijzonder opvallend gebouwd. De accommodatie biedt ruime kamers voorzien van luxe antieke meubels en alle comfort. Verder biedt iedere kamer van dit 4-sterrenhotel uitzicht op de tuin en heb je als gast toegang tot het spacentrum met hamam. Meer info en boeken.

Hotel Boutique Vila 135 (Tirana)

Hotel Boutique Vila 135 ligt in Tirana, op wandelafstand van het Skanderbeg-plein. Het boetiekhotel biedt ruime kamers die modern zijn ingericht en voorzien van alle luxe en comfort als airconditioning en een minibar. De dag begin je met een heerlijk continentaal ontbijt. Meer info en boeken.

Nog meer verblijven? Bekijk onze lijst met favoriete hotels, B&B's en appartementen in Albanië.
  1. Mis niets tijdens je bezoek aan Albanië met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je rondreis door Albanië? Stop je opzoekingswerk, wij deden dit reeds voor jou. Koop onze reisgids Albanië en laat je verbazen met onze uitgestippelde rondreis langs de mooiste en meest bijzondere bezienswaardigheden in van het land(+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis reisgids Albanië hier.

Albanië

Gratis reisgids Albanië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?