Theth naar Valbona wandeling: meerdaagse hike door de Albanese Alpen

Volledige reisgids kopen voor € 10

Theth naar Valbona wandeling: meerdaagse hike door de Albanese Alpen

5 juli 2024 in Albanië0 reacties

Praktische info over de hike van Theth naar Valbona in de Albanese Alpen: van het ene bergdorpje naar het andere

De hike van Theth naar Valbona is een van de mooiste wandelingen in Albanië, gelegen in het hart van de adembenemende Albanese Alpen. Deze meerdaagse wandeltocht van ongeveer 17 km, verbindt twee van de mooiste nationale parken van het land: Theth National Park en Valbona Valley National Park.

Deze wandeling brengt je door traditionele Albanese dorpjes omringd met prachtige alpenweiden, langs heldere bergbeekjes en over spectaculaire bergpassen met panoramische uitzichten. Hét hoogtepunt van de hike is de Valbona-pas, waar je wordt beloond met een verbluffend uitzicht op de omliggende pieken en valleien.

Benieuwd naar wat je nog meer mag verwachten van deze wandeling? Ontdek in deze blogpost alles over de bekende hike van Theth naar Valbona.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Theth

Reisgids
Vliegtickets2u30 vliegen naar Tirana, richtprijs € 69 vergelijk prijzen bij TUI, Transavia of Cheaptickets
Vanaf Tirana is he nog zo'n 4 uur rijden naar Theth in het noorden van Albanië.
VerblijvenOvernachtingen in Theth:
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij TUI (va. € 265), DeJongIntra (va.€ 167) of ga avontuurlijk Packraften in Slovenië (va. € 720)
HuurautoIn Slovenië is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

Kaartje met de wandeling van Theth naar Valbona

Wat is de Theth – Valbona hike?

De Theth wandeling naar Valbona is een van de meest iconische en mooiste wandelroutes die je kan maken in Albanië. Deze meerdaagse wandeltocht brengt je ovder de Valbona Pas, langs adembenemende landschappen, authentieke bergdorpjes en de ruige, ongerepte natuur van de Albanese Alpen.

De wandelroute, die zo'n 17 km lang is, verbindt de dorpen Theth en Valbona, twee pittoreske plaatsen diep in de bergen van Noord-Albanië. Je kan de route ook in omgekeerde richting wandelen (lees meer hierover).

De Theth-Valbona hike kort samengevat

  • Afstand: Ongeveer 17 kilometer
  • Duur: 6 tot 8 uur, afhankelijk van het wandeltempo en de pauzes die je neemt
  • Moeilijkheidsgraad: Matig tot uitdagend; de wandeling vereist een goede basisconditie
  • Startpunt: Theth (bekijk ligging)
  • Eindpunt: Valbona
  • Aantal hoogtemeters: 1200 hm
  • Beste periode voor deze wandeling: mei tot september
  • Faciliteiten: Er zijn verschillende cafés onderweg maar neem voor de zekerheid voldoende water mee

3-daagse wandelroute door de Albanese Alpen

Hoewel de Theth – Valbona wandeling ongeveer 17 kilometer lang is en vaak gepromoot wordt als dagtocht, kiezen de meeste wandelaars ervoor om de hike in meerdere dagen te doen. Het is een van de mooiste wandelingen die je in de Balkan kan maken. Met de juiste voorbereidingen en een goede planning, kan je optimaal genieten van de Albanese Alpen.

Wij raden onderstaande dagplanning aan:

  • Dag 1: Shkodër naar Theth
  • Dag 2: Theth-waterval en het blauwe oog (optioneel)
  • Dag 3: Theth naar Valbona-wandeling
  • Dag 4: Valbona naar Shkodër via Komani

Heb je weinig tijd? Dan kan je dag 1 en dag 2 combineren. Je kan ook meerdere dagen in Theth of Valbona doorbrengen als je dat zou willen. Je kan dan op eigen tempo de authentieke Albanese dorpjes en omgeving verkennen. Hoelang je de wandeling uiteindelijk maakt, is volledig jouw keuze.

Dag 1: Shkodër naar Theth

De meeste reizigers vertrekken vanuit Shkodër, op 75 kilometer van Theth (1,5 uur rijden). In Shkodër kan je gerust enkele dagen doorbrengen als je de tijd hebt. Shkodër (oftwel Shkodra) is een van de oudste steden in de Balkan en heeft heel wat bezienswaardigheden om te ontdekken. Wandel door de oude bazaar, bezoek het Rozafa kasteel en de prachtige Ebu Beker Moskee en geniet van de lokale sfeer.

  • Ben je op rondreis door Albanië, dan raden we aan om je huurauto achter te laten bij jouw hotel in Shkodër (indien mogelijk) en daar de taxi of bus nemen naar Theth.
  • Als je met de bus wilt reizen, moet je deze van tevoren boeken. Het hotel of pension waar je verblijft, kan eventueel voor jou een zitplaats reserveren.
  • De bus vertrekt iedere dag stipt om 7u ’s ochtends en brengt je naar Theth.
  • Eenmaal in Theth, kan je op eigen tempo het dorpje verkennen of een wandeling naar de Grunas-waterval overwegen.

OVERNACHTINGSTIP: The Wanders Hostel in Shkodër biedt accommodatie op wandelafstand van het stadscentrum, een gratis ontbijt, gratis fietsen en helpen je graag bij het plannen van je wandeltocht.

Theth, een charmant bergdorpje

Theth is een van de meest afgelegen dorpen van Albanië en heeft een rijke historie en cultuur die diepgeworteld zijn in de tradities van de regio. Het dorp heeft door de jaren heen zijn traditionele karakter behouden, met stenen huizen en houten daken, en biedt een authentieke blik op het dorpsleven in de Albanese bergen.

Een van de opvallendste bezienswaardigheden is de 19de-eeuwse stenen kerk, omringd door torenhoge bergtoppen en wilde bloemen, die tijdens het communistische tijdperk als ziekenhuis werd gebruikt, en zijn meer dan 400 jaar oude verdedigingstoren (Kulla), die werd gebruikt om moordenaars te beschermen tegen wraakzuchtige bloedvetes.

In de buurt kan je wandelen naar het Blauwe Oog, een prachtig natuurlijk zwembad, of je wagen aan Grunas Canyon, een indrukwekkende waterval. Er worden ook heel wat tours en excursies naar deze bezienswaardigheden georganiseerd, bekijk hier het aanbod tours naar Blue Eye en Grunas vanuit Theth.

LEESTIP: Wil je graag nog meer zien? Download hier onze reisgids Albanië en ontdek de mooiste plekjes van het land.

Dag 2: Theth naar Valbona

Na een heerlijke nachtrust en een stevig ontbijt kan je de tocht verder zetten. Trek je beste paar wandelschoenen aan en zet koers richting Valbona. Hoe vroeger je aan de wandeling begint, hoe beter. Zo geniet je van de mooiste uitzichten en kom je net iets minder toeristen tegen onderweg.

Terwijl je Theth verlaat, wandel je door de schilderachtige vallei van Theth, omgeven door hoge bergen en groene weiden. De wandelroute is goed aangeduide en brengt je langs traditionele hutten en weiden waar herders hun vee hoeden en wandel je over spectaculaire bergpassen, waarvan de bekendste de Valbona-pas is (met ongeveer een hoogte van 1800 meter). We hoeven je niet te vertellen dat je hier geniet van enkele van de mooiste uitzichten op de omliggende pieken en valleien. Na een mooie wandeling eindig je in de prachtige Vallei van Valbona, die bekend staat om zijn ruige schoonheid en ongerepte natuur.

OVERNACHTINGSTIP: In Valbona zelf zijn er verschillende guesthouses en kleine hotels waar je kan overnachten en bijkomen van de trektocht. Boek hier je verblijf in Valbona.

Dag 3: Valbona naar Shkodër via het Komanimeer

  • De laatste dag van deze prachtige hike, keer je terug naar Shkodër via het Komani-meer, een van de mooiste meren in Albanië.
  • Vanuit Fierza, aan de rand van het Komani-meer, kan je de veerboot nemen (bekijk ligging).
  • De veerboot (Dragobia) vertrekt iedere dag om 6 uur 's ochtends vanuit Fierza en doet er ongeveer 2 à 3 uur over om naar Shkodër te varen.

De vaartocht is een mooie toevoeging aan deze driedaagse tocht. Het Komanimeer staat bekend om zijn spectaculaire uitzichten. De smalle, fjordachtige canyon wordt omgeven door steile kliffen en groene heuvels en het turquoise water van het meer biedt een prachtig contrast met het omringende landschap. Kortom, een ideale afsluiter van deze mooie, maar toch wel pittige hike.

Bij aankomst in Koman, kan je met de minibus terugkeren naar Shkodër. We raden je aan om de veerboottickets én de tickets voor de minibus op voorhand te boeken. Meer info over de ferry vind je hier.

Theth naar Valbona of Valbona naar Theth?

Je kan deze geweldige trektocht in beide richtingen wandelen, van Theth naar Valbona of van Valbona naar Theth. Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur, de meeste reizigers wandelen van Valbona naar Theth. In deze blogpost volg je de route van Theth naar Valbona. Wil je tocht graag in de andere richting wandelen? Dan draai je bovenstaande route gewoon om. Houd er dan rekening mee dat de ferry van Koman naar Fierza vertrekt om 9u 's ochtends. Meer info lees je hier.

Enkele voordelen als je van Theth naar Valbona wandelt:

  • De klim in Theth is pittiger dan in Valbona. In het begin van de wandeling heb je nog net iets meer energie dan op het einde van de wandeling. Daarom raden we aan om het zwaardere deel van de wandeling eerst af te leggen.
  • Aangezien een groot deel de voorkeur geeft aan een wandeling van Valbona naar Theth, heb je kans op minder toeristen bij de veerboot van Fierza en Koman.
  • Na alle inspanning volgt de ontspanning: een prachtige veerboottocht over het Komanimeer. Zo kan je even uitrusten en ondertussen genieten van een adembenemend uitzicht.

Wat is de beste periode voor deze hike?

De beste periode om de Theth – Valbona wandeling te maken is van eind juni tot begin september. Tijdens deze maanden zijn de weersomstandigheden meestal stabiel en aangenaam, en zijn de paden goed begaanbaar. Uiteraard zijn er in deze periode wel iets meer toeristen.

Wil je liever de drukte vermijden en nog steeds van goed genieten, dan zijn eind mei tot begin juni en eind september tot oktober uitstekende alternatieven. In deze periodes is het over het algemeen iets rustiger en zijn de temperaturen vaak comfortabeler.

Let op, het is niet mogelijk om in de winter door de Albanese Alpen te trekken vanwege hevige sneeuwval. De Valbona-pas en kan zwaar besneeuwd zijn en de paden kunnen moeilijk te volgen zijn. De winterperiode kan je dus het best uitsluiten.

Waar kan je overnachten in Theth en Valbona?

Overnachten in Theth

  • Guesthouse Marashi ligt in Theth, naast de helder stromende Shala-rivier. Het pension is eenvoudig ingericht in de traditionele Albanese stijl en biedt gratis parkeergelegenheid op het terrein. Er is een restaurant dat lokale en biologische gerechten serveert.
  • Gevestigd in een traditioneel stenen-houten huis, op 300 meter van de kerk kan je overnachten bij Bujtina Dreni. Dit pension biedt een prachtig uitzicht op de bergen, heerlijke gerechten gemaakt met verse producten vanuit eigen tuin en gratis parkeergelegenheid.

Overnachten in Valbona

  • Guesthouse Skender Selimaj biedt kamers met uitzicht op de bergen, een eigen restaurant, een tuin en een bar. Mogelijkheid tot bijboeken van een ontbijt en gratis parkeergelegenheid.
  • Of verblijf in een van de villa's van Villas Jezerca. 's Ochtends word je wakker met de fluitende vogels op de achtergrond en een prachtig uitzicht op de bergen. Beter wordt het niet.

Mis niets tijdens je bezoek aan Albanië met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je rondreis door Albanië? Stop je opzoekingswerk, wij deden dit reeds voor jou. Koop onze reisgids Albanië en laat je verbazen met onze uitgestippelde rondreis langs de mooiste en meest bijzondere bezienswaardigheden in van het land(+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis reisgids Albanië hier.

Albanië

Gratis reisgids Albanië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?