Het Rijksmuseum in Amsterdam bezoeken? Info, tips & tickets

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Het Rijksmuseum in Amsterdam bezoeken? Info, tips & tickets

8 april 2024 in Amsterdam1 reactie

Het Rijksmuseum van Amsterdam is één van de grootste en meest bezochte musea van de Nederlandse hoofdstad. Het museum stelt een grote collectie kunstwerken en artefacten tentoon uit ruim 800 jaar van de Nederlandse geschiedenis. Als je grote kunstwerken van schilders als Rembrandt en Van Gogh in het echt wil zien, ben je in het Rijksmuseum op de juiste plek.

Lees hier meer over mijn bezoek aan het Rijksmuseum, enkele tips en hoe je wachtrijen kan vermijden door online tickets te kopen.

Tickets Rijksmuseum Amsterdam online kopen

Wachtrijen vermijden bij Rijksmuseum in Amsterdam? Koop je tickets online, en ga direct naar binnen. Nog meer te weten komen over de kunstwerken? Dan kan je ook een tour met gids boeken.

Onze tip: Wil je meerdere musea bezoeken? Koop dan je Amsterdam city card, zo kan je veel besparen op toegangsgelden.

Inhoud artikel

  1. Geschiedenis van het Rijksmuseum

1.1. Een nationaal museum voor Nederland

Nadat in 1795 de Bataviaanse Republiek werd uitgeroepen, besloot de toenmalige minister van Financiën Isaac Gogel dat een nationaal museum opgericht moest worden naar het voorbeeld van het Louvre in Parijs. Hij argumenteerde dat het museum de Nederlandse vaderlandsliefde zou aanwakkeren.

Op 31 mei 1800 werd de Nationale Kunstgalerij opgericht in het Huis Ten Bosch in Den Haag met een collectie van ongeveer 200 kunstwerken en objecten die afkomstig waren uit de persoonlijke verzamelingen van Nederlandse stadhouders. Vervolgens verhuisde de collectie in 1805 naar de Galerij Prins Willem V op het Buitenhof van Den Haag.

1.2. Verhuis van Den Haag naar Amsterdam en terug naar Den Haag

Nadat in 1806 het Koninkrijk van Holland werd opgericht werd in 1808 besloten om het museum naar Amsterdam te verhuizen. Daardoor werden ook de kunstwerken die in het bezit waren van Amsterdam, waaronder de Nachtwacht van Rembrandt van Rijn, toegevoegd aan de collectie.

In Amsterdam waren de vele kunstwerken en artefacten in eerste instantie in het Koninklijk Paleis te vinden. Daarna verhuisde de collectie in 1817 naar het Trippenhuis, maar omdat het Trippenhuis de collectie niet goed tentoon kon stellen, verhuisden de kunstwerken terug naar Den Haag waar in 1820 het Mauritshuis opende. In 1838 werden een aantal negentiende-eeuwse kunstwerken naar het Paviljoen Welgelegen in Haarlem gebracht.

1.3. Wedstrijd voor een nieuw Rijksmuseum

In 1863 werd een wedstrijd opgezet om een nieuw gebouw voor het Rijksmuseum te ontwerpen. Geen van de ingezonden ontwerpen waren echter kwalitatief goed genoeg, waardoor er een nieuwe wedstrijd werd gehouden in 1876. Pierre Cuypers, wiens ontwerp in de eerdere wedstrijd tweede was geworden, won de wedstrijd met een bijzonder ontwerp dat gotische en renaissance-elementen combineerde. Op 1 oktober van datzelfde jaar begon men aan het Museumplein in Amsterdam met de bouw van het nieuwe Rijksmuseum.

Zowel aan de binnen- als aan de buitenkant van het gebouw werd het nieuwe gebouw versierd met referenties naar de Nederlandse kunstgeschiedenis. Ook voor die decoraties was een wedstrijd gehouden. De winnaars waren B. van Hofe en J.F. Vermeylen, die de beelden maakten, G. Storm, die de schilderijen maakte en W.F. Dixon die de glas-in-loodramen voor zijn rekening mocht nemen. Het nieuwe Rijksmuseum opende op 13 juli 1885 de deuren.

1.4. Renovaties

Doorheen de twintigste eeuw werden verschillende keren kleinere renovaties gehouden, maar in 2003 werd het Rijksmuseum met zorg gerenoveerd en gerestaureerd. De werken namen tien jaar in beslag en kosten in totaal 375 miljoen euro. Het museum was in die periode gesloten, maar een aantal grote werken werden tijdelijk tentoongesteld in een gebouw ernaast. Dat gebouw werd later aan het museum toegevoegd als de Philipsvleugel.
Op 13 april 2013 werd het Rijksmuseum opnieuw geopend door koningin Beatrix. De twee eerste jaren kenden meteen een recordaantal bezoekers. Met 2,2 miljoen bezoekers in 2013 en 2,47 miljoen in 2014 werd het dan ook het meest bezochte museum van Nederland.

Onze tip: Wil je meerdere musea bezoeken? Koop dan je Amsterdam city card, zo kan je veel besparen op toegangsgelden.
  1. De collectie van het Rijksmuseum

Het Rijksmuseum is het grootste kunstmuseum van Nederland en stelt zo’n 8 000 kunst- en historische objecten tentoon. De hele collectie telt maar liefst een miljoen objecten, waaronder meer dan 2000 schilderijen van schilders uit de Nederlandse Gouden Eeuw, met werken van Johannes Vermeer, Jan Steen en Rembrandt van Rijn. De objecten uit de collectie dateren van de twaalfde eeuw tot aan het jaar 2000. Het museum is te verdelen in elf collecties die verdeeld zijn over vier verdiepingen. Een plattegrond van het gebouw is te vinden op de website van het Rijksmuseum.

2.1. De begane grond

Op de begane grond vind je aan de ene kant van het gebouw de Special Collections van het Rijksmuseum. Daar vind je onder andere een collectie Delfts Blauw, maar ook verschillende juwelen en wapens.
Aan de andere kant van het gebouw vind je de collectie werken die dateren uit de periode van 1100 tot 1600. Bezoekers kunnen er objecten uit die tijd en ook veel middeleeuwse religieuze schilderijen bewonderen.

Het Aziatisch Paviljoen is ook te vinden op de begane grond in de richting van de Philipsvleugel. In dit gedeelte worden Aziatische beelden, schilderijen en objecten tentoongesteld, waaronder een beeld van Shiva en het beeld de Tempelwachters. De Philipsvleugel is via een gang langs het Aziatisch Paviljoen te bereiken. In deze vleugel van het museum worden verschillende tentoonstellingen gehouden met zowel werken uit de collectie van het Rijksmuseum als werken in bruikleen uit andere musea. Daarnaast is er een vaste fotografietentoonstelling te vinden in de vleugel.

2.2. De eerste verdieping

Op de eerste verdieping vind je boven de Special Collections de werken en objecten uit de achttiende eeuw. Hier is bijvoorbeeld een ontvangstkamer uit Haarlem nagebouwd en zijn er werken van Jean-Étienne Liotard te vinden.

Aan de andere kant van de eerste verdieping is de collectie van werken uit de negentiende eeuw te vinden. Er hangen werken van kunstenaars als Paul Gabriël en Vincent van Gogh, maar ook andere bekende schilderijen, zoals De Slag bij Waterloo van Jan Willem Pieneman.

Klik hier om je tickets te reserveren

2.3. De tweede verdieping

Op de tweede verdieping zijn aan de ene kant van het gebouw werken te vinden uit de eerste helft van de zeventiende eeuw. Daar hangt ondermeer een portret van Willem van Oranje en worden zijn objecten uit Nova Zembla tentoongesteld. Bovendien kunnen bezoekers er ook een aantal werken van Rembrandt bewonderen.

Aan de andere kant van de tweede verdieping bevindt zich de collectie uit de tweede helft van de zeventiende eeuw. Die collectie bestaat onder andere uit bijzondere poppenhuizen uit die tijd, maar er hangen ook verschillende schilderijen en je kan er Delfts Blauw vinden.

2.4 De Eregalerij en de Nachtwachtzaal

Tussen die twee delen staat de Eregalerij en de Nachtwachtzaal. In de Eregalerij zijn de grootste werken uit de Nederlandse kunstgeschiedenis te vinden, zoals het Melkmeisje van Johannes Vermeer en het Joodse Bruidje van Rembrandt. In de Nachtwachtzaal staat het grootste werk van Rembrandt te pronken. De Nachtwacht is 379,5 centimeter hoog en 453,5 centimeter breed en is het meest bekende werk dat in het Rijksmuseum terug te vinden is. Het schilderij werd in 1642 geschilderd voor een vergaderzaal van de Amsterdamse stadswacht.

Let op: de Nachtwacht wordt vanaf juli 2019 onderzocht om het best mogelijke behandelplan voor het kunstwerk te kunnen bepalen. Het onderzoek zal in de Nachtwachtzaal zelf gebeuren en bezoekers kunnen het onderzoek ter plekke te kunnen volgen. Dat houdt wel in dat er een glazen wand rond het kunstwerk komt te staan en dat onderzoekers of apparatuur voor delen van het werk kunnen staan.

2.5. De derde verdieping

Op de derde verdieping is aan de ene kant van het gebouw een collectie aan werken uit de tweede helft van de twintigste eeuw te vinden. Er worden onder andere werken van Karel Appel en kledingstukken van Yves Saint Laurent tentoongesteld.

Aan de andere kant van de verdieping staan werken uit de eerste helft van de twintigste eeuw, waaronder een model van één van de eerste vliegtuigen en ook werken van Gerrit Rietveld.

  1. Tickets om het Rijksmuseum te bezoeken

Tickets kun je bij de kassa van het gebouw kopen, maar ze zijn ook makkelijk online te koop.

  1. Openingsuren van het Rijksmuseum

  • Het museum is het hele jaar door dagelijks geopend van 9u tot 17u.
  • De tuinen van het Rijksmuseum, de Rijksshop en het café zijn te bezoeken tot 18u.

Van 3 april t/m 28 augustus 2020 is het Rijksmuseum geopend op vrijdagavond:
Het museum, café en de winkel zijn dan open van 9u tot 21u. Voor deze dagen gelden de gewone prijzen en entreetickets. Er zijn Nederlandse en Engelstalige rondleidingen. In het café kunnen bezoekers terecht voor een borrel of diner. Reserveren wordt aangeraden.

  1. Hoe de wachtrijen vermijden?

De rijen aan de kassa's van het Rijksmuseum zijn vaak lang. Het museum is dan ook een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad.

Onze tip: het is aan te raden om je tickets voor je bezoek online aan te kopen. Zo kan je in het museum direct naar binnen, hoef je niet te wachten in de rij voor de kassa en spaar je veel tijd uit!

Ook is het aan te raden om vakantieperiodes en weekends zoveel mogelijk te vermijden. In die periodes wordt het museum erg druk bezocht. Aangezien de Nachtwacht van Rembrandt vanaf juli 2019 onderzocht wordt, wordt er in de weken ervoor ook een grote drukte verwacht. Het is dan ook aan te raden om het museum niet in die periode te bezoeken.

  1. Hoe bereik ik het Rijksmuseum?

6.1. Te voet

Het museum is gelegen aan het Museumplein in Amsterdam, waar ook het Rijksmuseum en het Stedelijk Museum Amsterdam te vinden zijn. Vanaf Amsterdam Centraal is het zo’n 35 minuten wandelen naar het Museumplein.

6.2. Met het openbaar vervoer

Vanaf Amsterdam Centraal kan je trams 2 of 12 naar Van Baerlestraat of Museumplein nemen, of neem bus 347 richting Uithoorn of bus 357 richting Kudelstaart. Beide bussen stoppen aan het Museumplein.

6.3. Met de auto

Onder het Museumplein is een Q-Park gelegen waar je kan parkeren. De ingang ligt in de Van Baerlestraat.

6.4. Ligging op de kaart

  1. Praktische info voor je bezoek

    Er is een gratis vestiaire aanwezig in het museum.
  • Grote tassen en koffers kunnen niet afgegeven worden bij de vestiaire en laat je dus best achter in de accommodatie of in de auto.
  • Er is gratis wifi beschikbaar in het Rijksmuseum.
  • Tijd besparen in de wachtrijen? Dat kan eenvoudig door je tickets online te boeken.
  1. Waar overnachten in Amsterdam?

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Amsterdam? Dan raden wij je aan om vooral te zoeken in de buurt van het Centraal Station, Jordaan, Grachtengordel en Museumkwartier. Ontdek zeker onze 11 favoriete hotels in Amsterdam.

Waar overnachten in Amsterdam?

Op zoek naar een leuk hotel in Amsterdam? Wij verbleven in het DoubleTree hotel nabij het Centraal Station. Met een prachtig uitzicht + parking voorzien (mocht je niet met de trein komen).
  1. Filmpje: kijk binnen in het Rijksmuseum

Ondertussen weet je al iets meer over het Rijksmuseum, maar kunst is er natuurlijk om bekeken te worden! Ter voorbereiding op je bezoek aan het prachtige bouwwerk en de indrukwekkende collectie, kan je alvast dit filmpje eens bekijken.

  1. Download je gratis stadswandeling Amsterdam

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Amsterdam. Ideaal om Amsterdam volledig te verkennen op eigen tempo. Nog meer zien in Amsterdam? Koop dan onze reisgids Amsterdam met 3 themawandelingen en meer dan 87 highlights. Eerst uitproberen? Download alvast onze gratis stadswandeling Amsterdam en ga op pad!

Amsterdam

Gratis reisgids Amsterdam downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?