Het Alcázar van Córdoba bezoeken? Info, tips + tickets en foto's

Volledige reisgids kopen voor € 10

Het Alcázar van Córdoba bezoeken? Info, tips + tickets en foto's

5 januari 2023 in Andalusië2 reacties

Het Alcázar van Córdoba, ook wel het Alcázar de los Reyes Cristianos of het fort van de Christelijke monarchen genoemd, is naast de nabijgelegen Mezquita de andere bekende bezienswaardigheid van Córdoba. Het indrukwekkende fort trekt mag je zeker niet overslaan tijdens je verblijf in de Andalusische stad. Het Alcázar heeft een belangrijke historische rol gespeeld in de regio en is bovendien een bijzonder stukje architectuur. De kers op de taart zijn de prachtige tuinen waar je uren in kan rondstruinen.

Lees hier meer over mijn bezoek aan het Alcázar en boek online je tickets om de wachtrijen te vermijden.

Tickets voor het Alcázar van Córdoba zonder wachtrij

Tickets kun je kopen aan de receptie in het Alcázar of vooraf online boeken. Studenten krijgen korting. Het is ook mogelijk om vooraf online een begeleide tour te boeken. Zie aanbod hieronder.

Inhoud artikel

  1. De geschiedenis van het Alcázar van Córdoba

1.1. Een Moors paleis

Al in de achtste eeuw stond op de plaats van het huidige Alcázar een fort waar het Moorse kalifaat indertijd verbleef. In 1328 liet de katholieke koning Alfonso XI van Castilië op de plek een nieuw fort bouwen. Slechts een klein deel van het vroegere Moorse paleis liet hij staan. Wel liet de katholieke Alfonso XI het nieuwe fort in de Moorse mudejarstijl bouwen en liet hij prachtige tuinen aanleggen die de regels van de Moorse horticultuur volgden.

1.2. Fort van de katholieke koningen

Jarenlang was het Alcázar de zetel van de katholieke koningen, maar doorheen de tijd werd het Alcázar ook voor andere doeleinden gebruikt. Zo werden aan het einde van de vijftiende eeuw de verdedigingen van het bouwwerk uitgewerkt zodat de koning zich beter tegen de rebellen kon verdedigen. Ook werd in die tijd de grote toren, die nu bekend staat als de Inquisitietoren, gebouwd.

1.3. Hoofdkwartier van de Spaanse Inquisitie

Toen koning Ferdinand en koningin Isabella even later aan de macht kwamen, werd het bouwwerk al snel het hoofdkwartier van de beruchte Spaanse Inquisitie, een soort katholieke rechtbank. Delen van het Alcázar werden omgebouwd tot gevangeniscellen en martelkamers om er ketters te vervolgen. Ferdinand en Isabella woonden acht jaar in het Alcázar terwijl ze de verovering van Granada beraamden, het laatste moorse rijk in het westen. Ook kreeg het katholieke koningspaar er een andere bekende gast over de vloer. Ze ontvingen er namelijk Christoffel Columbus die zijn plannen voor een nieuwe route naar India kwam presenteren en later uiteindelijk het Amerikaanse continent zou ontdekken.

Onze tip: boek je tickets vooraf online om zo de wachtrijen over te slaan.

1.4. Het Alcázar als gevangenis

Nadat de twee monarchen Granada heroverden, gaven Fernando en Isabella het gebouw cadeau aan de kerk van Córdoba. Zij doopten het Alcázar om tot het Hof van de Heilige Bureaus. Het bouwwerk bleef een gevangenis, in eerste instantie voor burgers, maar onder het bewind van Napoleon Bonaparte werden er ook veel oorlogsmisdadigers opgesloten.

In 1931 werd het fort als historisch architectonisch monument verklaard, en sinds 1994 prijkt het Alcázar van Córdoba als onderdeel van het historisch centrum van de stad op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

  1. Het Alcázar van Córdoba

Het Alcázar ligt zeer strategisch aan de oever van de Guadalquivir-rivier aan de rand van het oude stadscentrum. Het fort is gebouwd in de vorm van een vierkant en wordt omringd door een hoge muur met vier torens.

2.1. De Leeuwentoren

De Torre de los Leones, ofwel de Leeuwentoren, is de oudste toren van de vier en bovendien de enige die bezoekers kunnen beklimmen. De Leeuwentoren doet ook dienst als ingang tot het Alcázar. De toren dankt haar naam aan één van de waterspuwers die op de bovenste verdieping te zien zijn. Op de begane grond bevindt zich de ingang en de receptie en op de verdieping erboven is de Kapel van San Eustaquio te vinden.

2.2. De Huldetoren

De Torre del Homenaje, ofwel de Huldetoren, is een grote toren waar men samenkwam om de bescherming van het fort te zweren. De Huldetoren was indertijd bekend als de klokkentoren, maar de klokken die in de toren hingen zijn er al lang geleden uitgehaald.

2.3. De Inquisitietoren

De Torre de la Inquisición, ofwel de Inquisitietoren, werd pas later aan het paleis toegevoegd. De toren dankt haar naam aan het feit dat het Tribunaal van de Inquisitie, opgericht door het katholieke koningspaar Ferdinand en Isabella, eeuwenlang in de toren huisde. De toren staat ook bekend als de Torre de los Jardines, ofwel de Toren van de Tuinen, omdat het uitkijkt over de prachtig aangelegde tuinen van het Alcázar.

2.4. De Duiventoren

De vierde toren, de Torre de la Paloma, ofwel de Duiventoren werd halverwege de negentiende eeuw verwoest. De Duiventoren die bezoekers vandaag kunnen bewonderen, is dus niet de oorspronkelijke toren, maar wel een twintigste-eeuwse reconstructie. Vroeger werd de vierde toren ook wel de Torre de la Vela, ofwel de Wachterstoren genoemd.

2.5. De Hal van de Mozaïeken en de Receptiehal

De grote hal van het gebouw dateert uit de achttiende eeuw en kreeg de naam Salón de los Mosaicos, ofwel de Hal van de Mozaïeken. Dat komt omdat er vandaag Romeinse mozaïeken uit de tweede en derde eeuw worden tentoongesteld. Die mozaïeken werden opgegraven onder het huidige Plaza de la Corredera in de jaren 50 van de vorige eeuw. Bezoekers kunnen er ook andere oude artefacten zien zoals bijvoorbeeld een sarcofaag uit de derde eeuw. Tegenwoordig wordt de grote hal ook regelmatig gebruikt voor huwelijken.

Naast de Hal van de Mozaïeken ligt de Sala de Recepciones, ofwel de Receptiehal. In deze ruimte zijn nog meer Romeinse mozaïeken terug te vinden, waaronder een Romeins mozaïek van de god Oceanus. Ook vind je in deze ruimte zeventiende-eeuwse zetels van het koor.

2.7. De Moorse koninklijke baden

In de kelder van het Alcázar vind je de restanten van de Moorse koninklijke baden. De baden werden waarschijnlijk enkel herbouwd in de tijd van de koning Alfonso XI. Het grootste deel van de baden stamt daarom nog uit het Moorse tijdperk. Nadat Ferdinand en Isabella deze ruimtes om lieten bouwen tot een gevangenis werd een groot deel van de baden helaas verwoest. De baden bestaan uit vier ruimtes, waarvan de eerste ruimte de kleedkamer is. Daarna volgen het koude bad, het warme bad en als laatste het hete bad. In elke ruimte zijn drie dakvensters te vinden in de vorm van sterren die niet alleen voor licht in de ruimte zorgden maar ook voor ventilatie.

2.7. De prachtige tuinen van het Alcázar

Buiten het gebouw is het binnenhof, waar de oude structuur van het Moorse fort nog goed te zien is. In het sierpleisterwerk op de muren zijn tekeningen van kastelen en leeuwen aangebracht waartussen verschillende patronen kronkelen. Vanaf het binnenhof kun je naar de paradijselijke tuinen wandelen.

De tuinen naast het fort werden aangelegd door Fernando en Isabella volgens de Moorse regels van de kunst. De tuinen zijn in totaal 55 000 vierkante meter groot en verschillende bomen zoals palmbomen, cipressen, sinaasappelbomen en citroenbomen groeien er onder de warme zon. Er zijn ook veel kleurrijke bloemen, fonteinen en vijvers te vinden. De grootste vijvers werden pas later in de negentiende eeuw toegevoegd. Binnen de tuinen kun je het Pad van de Koningen belopen. Het is een pad begrensd door cipresbomen waar je tussen beelden van verschillende monarchen kunt wandelen.

  1. Openingstijden Alcázar van Córdoba

  • Het Alcázar van Córdoba is het hele jaar door geopend behalve op maandagen, 1 januari, 6 januari en 25 december.
  • Tussen 16 juni en 15 september is het fort van dinsdag tot zaterdag geopend tussen 08:30 en 20:00 en op zondag en feestdagen tussen 08:30 en 14:30.
  • Van 16 september tot 15 juni is het Alcázar geopend tussen 08:30 en 15:00 van dinsdag tot zaterdag en tussen 08:30 en 14:30 op zondag en feestdagen.
  • In de zomer worden er ’s avonds om 21:00 bijzondere licht- en geluidsshows in de tuinen georganiseerd tijdens de Noches Mágicas en el Alcázar.
  1. Tickets om het Alcázar van Córdoba te bezoeken

Tickets kun je kopen aan de receptie in het Alcázar of vooraf online boeken. Studenten krijgen korting. Het is ook mogelijk om ter plaatse of vooraf online een begeleide tour te boeken.

  1. Hoe de wachtrijen vermijden?

Om de wachtrijen te vermijden kan je het beste een begeleide tour boeken. Zo kan je meteen naar binnen zonder te hoeven wachten en krijg je van de gids interessante informatie te horen.

Onze tip: boek je tickets vooraf online om zo de wachtrijen over te slaan.
  1. Hoe bereik ik het Alcázar van Córdoba?

6.1. Te voet

Het Alcázar van Córdoba is gelegen aan de Paseo de la Ribera, één van de drukste wegen van de stad. Vanaf veel plekken in de stad is het Alcázar dan ook makkelijk te voet te bereiken. Zo ligt het op nog geen tien minuten wandelen van de Mezquita, en sta je er binnen een half uur vanaf het station van Córdoba.

6.2. Met het openbaar vervoer

Het Alcázar is te bereiken met de bussen 3 en 16. Je stapt best uit aan de halte Puerta del Puente, vanwaar het nog zo’n vijf minuten wandelen is naar de ingang van het Alcázar.

6.3. Met de auto

De dichtstbijzijnde parkeerplaats is de Parking La Mezquita de Córdoba in de Calle Cairuan. Vanaf hier sta je na een vijftal minuten wandelen aan de ingang van het Alcázar.

  1. Praktische info voor je bezoek

Je bezoekt het Alcázar best in de voormiddag of op het einde van de namiddag. Pal op de middag lopen de temperaturen in de Andalusische stad namelijk vaak hoog op. Bovendien worden de tuinen nog een tikkeltje magischer naar de avond toe, wanneer de tuinen een warme gloed krijgen dankzij de laagstaande zon.

  1. Filmpje: bewonder het Alcázar in Córdoba

Wat mag je verwachten bij een bezoek aan de het Alcázar in Córdoba? Leer het unieke en eeuwenoude gebouw in dit filmpje iets beter kennen. Om het Alcázar in het echt te bewonderen, ga je natuurlijk best zelf eens een bezoekje brengen!

  1. Mis niets tijdens je verblijf in Andalusië: Download onze reisgids!

Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Andalusië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Andalusië met een volledige uitgestippelde rondreis van Andalusië, en alle belangrijke bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download hier je gratis preview reisgids Andalusië.

Andalusië

Gratis reisgids Andalusië downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 4 mei 2023 - Inge

Veel gehad aan de downloaded gids.

- 23 april 2023 - marina strickx

Heb de complete rondreis Andalusië besteld en ga de stadswandeling Malaga en Cordoba in mei alvast doen. De gids zelf is zeer overzichtelijk en aangenaam om te lezen.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?