Het Pablo Picasso Museum in Málaga bezoeken? Info, tips en tickets
De kunstenaar Pablo Picasso is één van de meest vooraanstaande kunstenaars van de twintigste eeuw en staat vooral bekend om zijn kubistische werken. Over de hele wereld zijn musea opgericht die zijn schilderijen tentoonstellen, maar het Museo Picasso in Málaga is zonder twijfel het museum met de nauwste band met de schilder. Het Museo Picasso, in de geboortestad van de kunstenaar, huist een grote collectie werken van de bijzondere schilder.
Tours en tickets Picasso Museum
Wil je graag het Picasso Museum in Malaga bezoeken? Koop je tickets online en sla de wachtrij over.
Inhoud artikel
Het bewogen leven van Pablo Picasso
1.1. Picasso's jeugd
Pablo Ruiz Picasso werd op 25 oktober 1881 geboren in de Spaanse stad Málaga. Zijn vader, Don José Ruiz, was ook een kunstenaar. Hij schilderde vooral vogels en was daarnaast ook kunstprofessor en curator bij een lokaal museum. Pablo werd als kind al ondergedompeld in de kunstwereld en liet op jonge leeftijd al zien dat hij erg goed kon tekenen. Toen hij amper 7 was kreeg hij al kunstlessen van zijn vader die hem leerde figuurtekenen en met olieverf schilderen.
1.2. De opleiding van Picasso
Na de dood van zijn jongere zusje Conchita verhuisde de familie naar Barcelona. Picasso voelde zich er meteen op zijn plek en zou Barcelona later ook als zijn echte thuis beschouwen. Picasso’s vader overtuigde de School voor Schone Kunsten om de dertienjarige Pablo het toelatingsexamen te laten maken. Pablo werkte het examen dat normaal een maand duurde in een week tijd af en werd toegelaten tot de prestigieuze school. Toen hij 16 was werd hij naar de beste kunstschool van Spanje gestuurd, de Real Academia de Bellas Artes de San Fernando in Madrid. Daar waren de werken in het Prado Museum van onder andere Diego Velázquez, Francisco Goya en El Greco waren van grote invloed op Pablo’s werk.
1.3. De blauwe en roze periode
In 1900 maakte Pablo voor het eerst een reis naar Parijs, de toenmalige kunsthoofdstad van Europa, waar hij bij journalist en dichter Max Jacob verbleef. Hij reisde vervolgens regelmatig heen en weer tussen Spanje en Parijs. In die periode maakte hij de werken uit zijn blauwe periode, sombere schilderijen die hij voornamelijk maakte met koude blauwe kleuren. Vanaf 1914 werden zijn werken optimistischer en warmer. In deze roze periode werden zijn werken vooral gekocht door de Amerikaanse kunstverzamelaars Leo en Gertrude Stein. Via hen leerde hij ook andere kunstverzamelaars en kunstenaars kennen, zoals schilder Henri Matisse die hem niet alleen inspireerde maar ook een levenslange vriend en rivaal zou worden.
1.4. Het kubisme van Picasso
Daarna volgden Picasso’s Afrikaanse, analytisch kubistische en synthetisch kubistische periodes. In die laatste periode werd hij vooral beïnvloed door dramatische gebeurtenissen in zijn leven. Zo stierf Marcelle Humbert, de toenmalige vriendin van Picasso, in 1915 aan een ziekte en gingen een aantal vrienden van hem in de Eerste Wereldoorlog vechten. Hij maakte nieuwe vrienden en ontmoette de ballerina Olga Khokhlova, met wie hij in 1918 trouwde. Ze huurden een appartement in Parijs en kregen een zoon, Paulo. Picasso schilderde in die periode veel neoclassicistische en later ook surrealistische werken als reactie op het einde van de oorlog.
De relatie tussen Olga en Pablo liep op de klippen en in 1927 kreeg Picasso een relatie met Marie-Thérèse Walter met wie hij zijn dochter Maya kreeg. Marie-Thérèse was een nieuwe muze voor Picasso en haar beeltenis is in veel van zijn schetsen terug te vinden. Picasso’s werken werden ook steeds vaker tentoongesteld. Zijn meesterwerk Guernica werd in 1937 tijdens de Internationale Expositie van Parijs tentoongesteld en het Museum of Modern Art in New York hield in 1939 en 1940 een grote tentoonstelling met werken van Picasso.
1.5. Picasso's dood en zijn privécollectie
Tijdens de Tweede Wereldoorlog schreef hij ook enkele gedichten en na de oorlog werden zijn werken kleurrijker en expressiever dan voordien. Hij had verschillende jonge vriendinnen in die periode, onder wie Françoise Gilot met wie hij twee kinderen kreeg, Claude en Paloma. Hij trouwde met Jacqueline Rogue in 1961. Picasso stierf in 1973 op 91-jarige leeftijd in Mougins tijdens een diner met zijn vrouw en verschillende vrienden. Picasso verkocht geen werken wanneer dat niet nodig was waardoor een groot deel van zijn schilderijen tot zijn eigen collectie behoorden. Andere werken in zijn bezit waren van onder andere Matisse. De Franse staat eiste een aantal werken uit zijn collectie op als successierecht. Die werden later tentoongesteld in het Picasso museum in Parijs.
Het Picasso Museum
2.1. Onderhandelingen met Picasso
Het idee voor een museum over en met werken van Pablo Picasso in zijn geboortestad kwam voor het eerst naar boven in 1953. Picasso zelf ging in gesprek met de Provinciaalse Afgevaardigde voor Schone Kunsten in Málaga, Juan Temboury Álvarez. Het Palacio de Buenavista werd toen genoemd als mogelijke plek voor het museum. Dit zestiende-eeuwse gebouw werd in de mudejarstijl gebouwd door Diego de Cazalla en diende tot aan de negentiende eeuw als familiepaleis voor zijn nakomelingen. In 1939 werd het gebouw tot nationaal monument uitgeroepen en in 1946 werd het door de staat opgekocht. Het gesprek tussen Álvarez en Picasso draaide echter op niets uit.
2.2. Opening van het museum
In de jaren negentig werkte Christine Ruiz-Picasso, de vrouw van Picasso’s oudste zoon Paul, samen met de gemeente om verschillende tentoonstellingen over Picasso te organiseren. Zo kwam het idee voor een museum gewijd aan de kunstenaar opnieuw naar boven. Men besloot om het nieuwe Picasso museum te huizen in het Palacio de Buenavista en in datzelfde jaar kreeg de gemeente toestemming van Christine en haar zoon Bernard Ruiz-Picasso om de werken, die nog in familiebezit waren, tentoon te stellen voor vijftig jaar. In 2003 opende het museum haar deuren voor het publiek en werden de werken uit de collecties van Christine Ruiz-Picasso en Bernard Ruiz-Picasso voor het eerst tentoongesteld aan het publiek.
2.3. De collectie
De collectie van het museum bestaat uit ruim 200 werken, zowel schilderijen als schetsen en sculpturen. De meeste werken stammen uit zijn eerste en zijn laatste kunstperiodes en zijn vooral minder bekende werken. De bekendste werken van de schilder zijn namelijk in de Picasso musea van Barcelona en Parijs terug te vinden en het bekendste, La Guernica, vind je in Reina Sofia in Madrid. Het museum is verdeeld over twaalf hallen. Daarnaast vind je in de kelder van het museum archeologische resten van de stad, die teruggaan tot ruim 3000 jaar geleden. Het museum beschikt ook over een bibliotheek, een documentatiecentrum en een auditorium.
Openingstijden van het Picasso Museum
- Het Picasso museum in Málaga is dagelijks open tussen 10:00 en 19:00, behalve op 1 en 6 januari en 25 december.
- In juli en augustus is het museum een uurtje langer open en in de wintermaanden van november tot en met februari is het museum een uurtje vroeger gesloten.
- Op feestdagen sluit het museum de deuren al om 15:00.
- Je kan het museum binnen tot een half uur voor de sluitingstijd.
Tickets om het Picasso Museum te bezoeken
Tickets kan je zowel ter plekke bij de kassa als online kopen. Kinderen tot 16 jaar mogen gratis naar binnen. Daarnaast kan je elke zondag tijdens de laatste twee uren voor sluitingstijd gratis naar binnen. Ook op 28 februari (Dag van Andalusië), 18 mei (Internationale dag van de musea) en 27 september (Internationale dag van het toerisme) is de toegang gratis.
Onze tip: online kan je een privé rondleiding door het museum boeken. De gids vertelt je dan meer over de werken in het museum en kan persoonlijk op jouw vragen ingaan.
In het entreeticket zit een gratis audiogids inbegrepen die beschikbaar is in het Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Portugees, Russisch, Arabisch, Chinees en Japans. Wanneer je gratis binnen mag, moet je wel 1 euro betalen voor een audiogids.
Hoe vermijd ik de wachtrijen?
In de vakantieperiodes kunnen de rijen voor het Picasso Museum lang zijn. Om de rij bij de kassa te vermijden, kan je het beste je tickets vooraf online aanschaffen.
Hoe bereik ik het Picasso Museum?
6.1. Te voet:
Het Picasso museum ligt in het historische centrum van Málaga en is daardoor goed te voet te bereiken vanaf andere plekken in de stad. Zo is het nog geen vijf minuten wandelen vanaf het Alcazaba of de kathedraal van Málaga. Vanaf het Castillo Gibralfaro moet je op zo’n twintig minuutjes wandelen rekenen.
6.2. Met het openbaar vervoer:
Het is mogelijk om de buslijnen 1, 4, 14, 19, 25, 36, 37 en E te nemen naar de Paseo del Parque-Ayuntamiento en de buslijnen 1, 36, 37 en C1 naar de Plaza de la Merced. Vanaf beide haltes is het slechts enkele minuten wandelen naar het Picasso museum.
6.3. Met de auto:
De dichtstbijzijnde parkeerplaatsen bij het Picasso museum liggen aan het Plaza de la Marina en het Alcazaba. Vanaf beide parkeerplaatsen sta je in minder dan vijf minuten aan het museum.
Praktische info voor je bezoek
- Voor je het museum binnen kan, moet je door de beveiliging gaan.
- Het is mogelijk om een gratis begeleide tour te volgen. Die wordt op woensdag om 12:00 in het Engels en op zaterdag om 13:00 in het Spaans gehouden. Elke dinsdag om 17:00 kan je mee met de Engelse tour die je meer vertelt over de architectuur van het gebouw en de geschiedenis van Málaga.
- Voor alle tours dien je je een uur voor de start van de tour bij de kassa aan te melden.
- Tours gaan door vanaf vijf deelnemers. Er kunnen maximaal 25 bezoekers mee met een tour.
Waar overnachten in Málaga?
Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf voor je stedentrip Málaga? Wij hebben alvast onze favoriete adresjes voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels & appartementen in Málaga.
- Ben je op zoek naar een stijlvol en gezellig appartement? Dan is het Pacificio Beachfront vlakbij het strand misschien wel iets voor jou. Dit appartement met prachtig interieur is geschikt voor 6 personen en heeft een balkon waarop je kan zonnen met uitzicht op zee. Meer info en boeken.
- ICON Malabar is een stijlvol hotel met een fris interieur en lichte tinten. Het hotel ligt in de bekende wijk Soho op amper een kilometer van het La Malagueta strand. Meer info en boeken.
- Of verblijf in het moderne Barceló Malaga op wandelafstand van het historische centrum. Het 4* hotel beschikt over een luxe uitstraling, een gastronomische bar waar je kan proeven van internationale en lokale gerechten en een solarium met zwembad dat een indrukwekkend uitzicht. Meer info en boeken.
Filmpje: de binnenkant van het Picasso Museum
Het Picasso Museum omvat niet alleen een mooie collectie, het gebouw zelf is ook de moeite waard om te bezoeken. Benieuwd naar het gebouw of naar enkele van de werken die het gebouw herbergt? Bekijk dan alvast dit filmpje. Om alles in het echt te bewonderen, zal je natuurlijk zelf naar Málaga moeten reizen!
Wil je ook niets missen tijdens je verblijf in Málaga?
Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Málaga? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. We hebben de belangrijkste bezienswaardigheden van Málaga opgelijst zodat je zeker alle highlights gezien hebt. We hebben ook een mooie stadswandeling door Málaga uitgestippeld die je op je smartphone kan volgen.
Reis je door Andalusië? Koop de reisgids Andalusië met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Andalusië.