Grotten van Han en het Wildpark bezoeken? Tickets, info + tips
De Grotten van Han behoren tot de belangrijkste natuurlijke bezienswaardigheden van België. Het grottencomplex is één van de grootse van Europa en heeft dan ook niet voor niets de titel van meest favoriete toeristisch erfgoed in de Belgische Ardennen. Het grottenstelsel is echter niet de enige bezienswaardigheid in Han-sur-Lesse, want daarnaast kan je ook nog twee musea en een groots wildpark vinden op het domein van de grotten.
Genoeg te zien en te doen, dus blijf zeker ook tussendoor overnachten in de buurt van Han-sur-Lesse. In dit artikel lees je wat meer over je bezoek aan de Grotten van Han en enkele tips en tricks!
Inhoud artikel
Domein van de Grotten van Han
Breng een bezoekje aan de Grotten van Han
De grotten van Han zijn het bekendste grottencomplex van België. Een deel van het stelsel is opengesteld voor bezoek en al sinds de 18de-eeuw is het een populaire attractie. In de 19de-eeuw konden de grotten bezocht worden met een boottocht over de Lesse en aan het begin van de 20ste-eeuw werd er een tramlijn aangelegd tussen het dorpje Han-sur-Lesse en de ingang van de grotten een paar kilometer verderop.
Naast bijzondere druipsteenformaties, kloven en spelonken is er in de grotten ook een indrukwekkende licht- en geluidshow te zien. Kortom, je zal je zeker niet vervelen tijdens je daguitstap naar de Grotten van Han en het omliggende domein.
Domein Grotten van Han, een toeristisch natuurcomplex
De grotten maken onderdeel uit van het grotere Domein van de Grotten van Han, een toeristisch natuurcomplex van maar liefst 275 hectare dat al in 1895 werd opgericht. Op de heuvel boven de grotten is sinds 1970 een afgeschermd gebied van 250 hectare ingericht als wildpark, waar inheemse dieren en dieren die in de geschiedenis in het gebied te vinden waren bijna geheel vrij rond kunnen lopen.
Boeiende musea in de buurt van het grottencomplex
In 2012 kwamen er vervolgens nog twee attracties bij binnen het Domein van de Grotten van Han in de vorm van musea.
- Bij de uitgang van de grotten werd de tentoonstelling PréhistoHan op de eerste verdieping van La Ferme, een groot zelfbedieningsrestaurant. Hierin wordt de geschiedenis van het gebied getoond door middel van objecten, afbeeldingen en een 4D spel. Meer info op de website.
- In het dorp kan je daarnaast ook een bezoek brengen aan Han 1900, ofwel het Han van weleer, een museum waarin scènes uit het dagelijks leven aan het begin van de 20ste-eeuw worden getoond aan de hand van mannequins en voorwerpen. Meer info op de website.
Overnachten in het wildpark
Een uitje naar het Domein van de Grotten van Han is al snel een dagvullend evenement of zelfs een bezoek van twee dagen. Tegenwoordig is het ook mogelijk om op het Domein te overnachten in de zogenaamde Tree House, waarbij je in een hut tussen de bomen in het wildpark overnacht, en vanuit je tent de dieren die rondlopen in de oude vallei kan aanschouwen.
Ben je van plan om enkele dagen door te brengen in de Belgische Ardennen? En vind je dat origineel overnachten net iets leuker? Bekijk dan onze favoriete bijzondere verblijven in de Ardennen en haal het beste uit je vakantie!
Grotten van Han
Ontstaan van de Grotten van Han
De grotten van Han zijn door de eeuwen heen uitgesleten door de rivier de Lesse. De rivier verdwijnt voor zo’n 1100 m hemelsbreed onder de grond in de Boineheuvel, waar het water zich een weg baant door het kalksteen om 20 uur later weer boven de grond te komen. Het water heeft door de tijd heen een deel van het kalksteen opgelost waardoor er uitgeholde ruimtes in het gesteente ontstonden.
In totaal omvat het grottenstelsel zo’n 14 km aan gangen, waarin bijzondere formaties van het kalksteen te zien zijn. Deze stalagmieten en stalactieten zijn ontstaan door regendruppels die door het kalksteen van de berg heen druppelen tot ze in de grotten met kalkafzettingen vanaf het plafond druppen of op de grond vallen. Een regendruppel doet er ongeveer een jaar over om door het gesteente heen te druppelen, en de druipstenen groeien jaarlijks maar enkele centimeters. De formaties die je in de grotten tegen komt zijn dan ook al miljoenen jaren oud.
Overblijfselen uit de prehistorie
Uit voorwerpen die in de grotten en het water van de rivier zijn gevonden blijkt dat het grottenstelsel al in de prehistorie werden gebruikt. Waarschijnlijk werd er niet in de grotten gewoond maar werden ze voor uitvaartceremonies gebruikt. Sinds de 18de-eeuw worden de grotten al bezocht door toeristen, en in 1944 heeft het complex tijdelijk dienstgedaan als schuilkelder. Tegenwoordig zijn zo’n 2 km aan gangen opengesteld voor het publiek en is het mogelijk om door de bijzondere ruimtes te wandelen.
Het authentieke trammetje brengt je naar de Grotten
Vanuit het dorpscentrum vertrekt een historische tram naar de ingang van de grotten zo’n 4 km verderop. Dit is een ritje van ongeveer 10 minuten die door het wildpark loopt. Eenmaal bij de ingang kan je aansluiten bij de rijen voor Franstalige rondleidingen of Nederlandse rondleidingen. De rondleidingen starten elk half uur.
Op sommige momenten is het ook mogelijk om een Duitstalige rondleiding te volgen of een privérondleiding te boeken. Vanaf de ingang word je in zo’n anderhalf uur te voet langs een pad van zo’n 2 kilometer door de grotten begeleidt, waarbij je 508 stijgende en dalende trappen neemt. Er is een speciale, kortere route voor rolstoelgebruikers waarbij de trappen vermeden worden.
Ontdek de Grotten van Han aan de hand van een rondreis door de Belgische Ardennen. Alle verborgen plekjes vind je terug in onze reisgids Ardennen. Download je gratis preview Ardennengids!
Een kleine rondleiding door de Grotten
- Vanaf de ingang van de grotten, genaamd het Salpeterhol, loop je eerst door de Scarabeeënzaal. Deze ruimte is vernoemd naar de grote hoeveelheden kleine diertjes die hier vroeger ronddwaalden. Deze beestjes zijn echter aan het begin van de 21ste-eeuw verdwenen uit de grot.
- Vervolgens loop je door de Vigneronzaal en de Galerij van de Verviétois richting de Minaretzaal, waar je de stalagmiet genaamd de Minaret kan aanschouwen, een druipsteen van maar liefst 5 m hoog. Ook zie je hier formaties van kalksteen die lijken op gordijnen.
- Vervolgens kom je door de Mysterieuzen en de Styx terecht in de Trofeezaal. Hier is een gigantische druipsteen van 7 m hoog en met een omtrek van 20 m te zien. Deze bijzondere formatie is één van de belangrijkste kalkafzettingen van het grottenstelsel.
TIP: Koop je tickets voor een bezoek aan de Grotten van Han online, ze zijn 2 EUR goedkoper dan aan te kassa + je kan annuleren tot 24u voor aankomst. Extra troef als je tijdens Corona of COVID-19 zeker wil zijn !
Bewonder de lichtshow in het Grottencomplex
- In de volgende ruimte, de Wapenzaal, krijg je het indrukwekkende klank- en lichtspektakel Origin te zien.
- In de ruimte zo’n 110 m onder de grond is sinds 2018 deze voorstelling te zien, waarbij geluiden uit de verborgen speakers in de zaal worden gespeeld en op de muren van de grot via geavanceerde video-mapping en lasertechnologieën beelden worden getoond.
- De maker van het schouwspel is Luc Petit, die ook samenwerkt met onder andere Cirque du Soleil en Disney voor dergelijke innovatieve voorstellingen.
- Na de Wapenzaal loop je nog door de Koepelzaal, één van de grootste ondergrondse holtes van Europa.
- De zaal bereikt een maximale hoogte van 62 m en een maximale diagonale afmeting van 145 m. Hier zie je de Lesse nog door de laagstgelegen plekken van de zaal stromen.
- Vervolgens loop je door de Draperieënzaal, waar druipstenen boven het water hangen, richting de uitgang van de grot, genaamd het Hol van Han.
- Vroeger vertrokken bezoekers hier per boot over het water weer uit de grotten, maar tegenwoordig is dit vervangen door een loopbrug over de rivier.
Niet verschieten, want hier wordt nog even een kanonschot gelost. Volgens de traditie werd dit gedaan om boze geesten te verjagen, maar het schot laat ook de indrukwekkende echo van de grot horen. Wanneer je met kleine kinderen reist is het wel aan te raden om hun oren dicht te houden.
Pauzeren in een van de gezellige restaurants
Eenmaal buiten het grottenstelsel kan je terecht in de twee restaurants Le Pavillon en La Ferme. Ook vind je hier een uitgebreide speeltuin met glijbanen en klimtoestellen, en een aparte speeltuin voor de allerkleinsten. Ook is er een kinderboerderij te vinden, en in La Ferme kan je ook de tentoonstelling PréhistoHan bezoeken.
Parcours Speleo in de Père Noël grot
Naast de standaard rondleiding door het grottenstelsel is het ook mogelijk om een speleoparcours af te leggen naar een andere grot binnen het complex, de Père Noël. Deze grot werd pas in 1964, op tweede kerstdag, ontdekt, en is sinds enkele jaren open voor publiek. Wens je meer informatie? Bekijk zeker eens de website.
Wil je dit parcours graag eens doen? Dan dien je hiervoor vooraf te reserveren. Je kan in kleine groepjes van 5 tot 1- personen reserveren. Je gaat onder begeleiding van een gids door een beveiligd parcours waarbij je door modder moet kruipen, over stenen moet klimmen en door de kleinste passages moet begeven. Het hele parcours is beveiligd en op sommige plekken kan je gebruik maken van kabels en hangbruggen. Het parcours is niet verlicht en wordt aangeduid met reflectoren.
Op avontuur door grottenstelsel Père Noël, een ondergronds juweel
Wanneer je het speleoparcours doet krijg je voor het avontuur overalls, kaplaarzen, een helm en een hoofdlamp. De overalls en laarzen zorgen ervoor dat je kleding niet vies wordt, maar het is toch aan te raden om een extra setje sokken mee te nemen voor de zekerheid. Enkele stevige en comfortabele wandelschoenen kunnen ook altijd van pas komen. Zo sta je net iets steviger dan met je gewone sneakers.
- De helm beschermt je hoofd op de nauwere stukken van het parcours.
- De hoofdlamp is het enige licht dat je onderweg gebruikt, om zo de vleermuizen in de grot zo min mogelijk te verstoren.
- Je krijgt eerst uitleg over de route waarna je zo’n 20 tot 30 minuten de grot in gaat.
- Het is een zeer leuke route maar het is af te raden voor mensen die claustrofobisch zijn of niet tegen het donker kunnen.
- Kinderen vanaf 6 jaar mogen onder begeleiding van een ouder mee.
- Houd er rekening mee dat je inclusief het omkleden en de uitleg ongeveer 1 uur kwijt bent aan deze excursie.
- Wens je meer informatie? Bekijk zeker eens de website.
Een historische tentoonstelling in PréhistoHan
PréhistoHan is een indrukwekkende tentoonstelling die je meeneemt op een reis door de tijd. Door middel van de objecten die bij opgravingen in de omgeving zijn gedaan wordt een beeld getoond van de duizenden jaren geschiedenis van de grot en de omgeving.
- Je krijgt te zien hoe de eerste verkenningen zijn verlopen en kan objecten zoals muntstukken, juwelen, wapens en meer aanschouwen die tot wel 10.000 jaar oud zijn.
- Naast de objecten zijn er ook interactieve kiosken te vinden door de tentoonstelling en die je meer informatie geven, en je kan ook een film aanschouwen in de 4D-bioscoop.
- Meer informatie vind je op de website.
Nog op zoek naar een gezellig verblijf tijdens je bezoek aan de Grotten van Han? Bekijk alle aanbiedingen en verblijf in één van de mooiste accommodaties in Han-sur-Lesse.
Han 1900
Han 1900 is het tweede museum van het Domein van de Grotten van Han, dat in het dorpje Han-sur-Lesse te vinden is. In het museum krijg je het leven van ruim 100 jaar geleden te zien. In de verschillende ruimtes zijn 50 scenes getoond, waarbij 150 mannequins aan de hand van ruim 5.000 voorwerpen verschillende beroepen tonen en het hedendaagse leven aan het begin van de 20ste-eeuw laten zien. Meer info en openingsuren vind je op de website.
Wildpark
Het gebied boven de grotten is sinds enkele decennia één groot wildpark van 250 hectare groot, waar je door de pure natuur kan wandelen en zo’n 650 dieren uit 20 verschillende soorten kan aanschouwen. De dieren die in het wildpark vrijwel geheel vrij rondlopen zijn diersoorten die in de Ardennen te vinden zijn of jaren geleden nog in het wild rondliepen in het gebied.
Zo kan je hier de Europese Big 5 spotten, bestaande uit bizons, wolven, bruine beren, lynxen en veelvraten. Daarnaast lopen er onder andere ook przewalskipaarden, oerossen, steenbokken, damherten, rendieren, moeflons, wisenten en schotse hooglandrunderen.
Wildpark, een beschermd gebied
- Het wildpark werd in 1970 opgericht ter bescherming van het gebied en het natuurbehoud
- Daarnaast werkt het park ook als een opvang voor mishandelde en zieke dieren
- En werkt het park mee aan de herintroductie van bedreigde diersoorten.
- Het Wildpark wordt gezien als het beste wildlife dierenpark van België gezien mede door de goede bescherming en voorziene ruimte voor de dieren.
Het park is op twee manieren te bezoeken
Via een wandelpad van in totaal 6 km waar je zo’n 3 uur over doet kan je genieten van een heerlijke wandeling met mooie vergezichten over het gebied. Halverwege kom je bij de Afgrond van Belvaux, waar de Lesse via een gat van 45m diep het massief van Boine instroomt, waar de rivier de grotten heeft uitgesleten. Hier kan je de wandeling inkorten en de pendelbus nemen tot het Berenbos, waar je de bruine beren kan aanschouwen. Iets verderop is de ingang tot de grotten te vinden.
- Doordat de wandeling met wat hoogteverschil te maken heeft is het niet toegankelijk voor mindervaliden.
- Ook niet voor buggy’s en wandelwagens. Het is dus aan te raden om kleine kinderen in een draagzak te dragen.
- Bij het verblijf van de poolvossen kan je een constructie van hangbruggen tussen de bomen beklimmen voor uitzicht over de hele vallei.
Of je kan ervoor kiezen om met een tocht in de Safari-car het park te bezoeken. Zo'n safaritocht rijd een anderhalf uur door al het moois van het park terwijl je onderweg allerlei informatie over de dieren en het park krijgt. Een ietwat originelere manier om het park te bezoeken en ook zeker een aanrader!
Wil je ook graag het park bezoeken aan de hand van een safari-tocht? Boek je tickets alvast online en ontdek fantastische panorama’s over de omgeving en indrukwekkende dieren in het Wildpark onder begeleiding van een ervaren gids.
Overnachten op het Domein van de Grotten van Han
Zoals eerder vermeld kan je sinds 2018 overnachten in het Wildpark op het Domein van de Grotten van Han. Je verblijft in een zogenaamde "Tree Tent", grote tenten die op een hoogte van 3m tussen de bomen zijn bevestigd. Bijzondere overnachting bij je bezoekje aan de Grotten van Han. Reserveer op de website en maak het beste van je uitstap.
- De tenten zijn geschikt voor maximaal 4 mensen, waarvan maximaal 3 volwassenen.
- In de tenten is geen elektriciteit en water aanwezig maar er zijn 2 toiletten en een wasruimte op het terrein te vinden.
- Vanaf de tent kan je uitstekend genieten van de rust die de natuur biedt en heb je zicht op de dieren die rondlopen in het wildpark.
Bij een overnachting in de Tree Tents word je bij aankomst door een persoonlijke ranger meegenomen naar de tenten waar je kan genieten van een barbecue-diner. ’s Ochtends krijg je een heerlijk ontbijt in een picknickmand die je op het terras van de tent kan opeten. Na het ontbijt word je met de ranger meegenomen op een wandeling door het wildpark.
Toch liever in de buurt van het domein overnachten zodat je deze uitstap kan combineren met andere steden? Dan kan je ook altijd onze favoriete verblijven en vakantiehuisjes in de Ardennen bekijken of alle aanbiedingen op Booking.com.
Openingsuren Grotten van Han
De openingstijden van het Domein van de Grotten van Han kunnen per dag verschillen.
- Over het algemeen openen het wildpark en de grotten om 9u30 of 10u.
- De sluitingstijden variëren tussen de 14u30 en 17u30. De musea hanteren andere openingstijden.
- Op de website vind je alle openingsuren van de Grotten van Han terug.
Tickets Domein van de Grotten van Han
Verschillende tickets te verkrijgen voor de attracties op het Domein van de Grotten van Han
- Voor de Grot en het museum PréhistoHan betaal je €25 voor volwassenen en €18 voor kinderen tussen de 4 en 11 jaar.
- Voor het Wildpark en het museum Han 1900 betaal je €23 voor volwassenen en €17 voor kinderen.
- Een PassHan geeft je toegang tot alle vier de attracties en kost €33 voor volwassenen en €24 voor kinderen.
- Voor het overnachten in een Tree Tent betalen volwassenen €149 en kinderen €89. Hierbij zit ook een PassHan ticket inbegrepen.
- Wacht niet langer en bestel je tickets alvast online! Zo hoef je niet aan te schuiven en kan je lange wachtrijen vermijden.
Praktische info voor je bezoek aan het Domein van de Grotten van Han
- Trek goede wandelschoenen aan. Zowel in de grotten als in het wildpark leg je al snel enkele kilometers af.
- Trek laagjes kleding aan. In de grotten is het maximaal 13 graden, maar boven de grond kan het in het zonnetje warmer zijn en in de winter zelfs kouder, dus zorg dat je gekleed bent op verschillende temperaturen. Zorg er ook voor dat je enkele extra sokken bij je hebt.
- Bij warme temperaturen, breng je best een goede zonnecrème mee! Zo voorkom je dat je gaat verbranden.
- Neem voldoende water mee en neem wat te eten mee voor onderweg.
- Ga voor je het treintje naar de grotten in stapt nog naar de wc. Een plaspauze is pas bij de uitgang weer mogelijk en dan ben je al snel 2,5 uur verder.
- Een bezoek aan de Grotten van Han is niet geschikt voor mensen die slecht te been zijn.
- Ook is het meenemen van buggy’s en kinderwagens niet handig. Voor rolstoelgebruikers is er wel een speciale, kortere route gecreëerd.
Mis niets met onze reisgids Belgische Ardennen
Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist in de Belgische Ardennen? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Ardennen met 24 routes en +200 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Belgische Ardennen.