Akropolis in Athene bezoeken? Tips, info, tickets boeken en wachtrijen overslaan?
De Akropolis in Athene is van mijlenver te zien en het wordt daarom al snel duidelijk waarom het op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Er zijn veel Akropoli te vinden in Griekenland, maar toch wordt deze beschouwd als dé Akropolis dankzij de vele monumenten die er te zien zijn.
Tijdens je bezoek ga je zo’n 2500 jaar terug in de tijd naar de hoogdagen van de oude Grieken toen een bezoek aan de Akropolis als een bezoek aan het heiligdom van de Goden werd gezien.
Ik vertel je graag alles wat je moet weten voor je bezoek aan de Akropolis + hoe tickets te boeken en wachtrijen vermijden.
Tip: koop tickets voor de Akropolis online en sla de wachtrij over
Een van de bekendste bezienswaardigheden uit de Griekse Oudheid bezoeken?
Eén tip: koop je ticket online en sla de wachtrij over, zo bespaar je tijd uit en hoef je niet in de brandende zon aan te schuiven voor je ticket.
Wil je graag een rondleiding op de Akropolis met een lokale topgids in klein groep? Koop je ticket online € 42, sla de wachtrij over en kom op plaatsen die je zonder gids niet kan bezoeken. Er is een niet-tevreden-geld-terug garantie bij elke tour.
Enkel een toegangsticket € 24 voor de Akropolis kopen en de wachtrij overslaan. Nog meer aanbod hieronder:
Inhoud artikel
Geschiedenis van de Akropolis
1.1. De Akropolis: algemeen
De Akropolis is een plateau van 156 meter hoog dat midden in de stad Athene te vinden is. Er is bewijs gevonden dat deze heuvel al bewoond was sinds het Neolithische tijdperk. De plek was toen goed gelegen om vijanden al van ver te kunnen zien en de bevolking kon van hieruit ook goed verdedigd worden. Eenmaal in de zestiende eeuw voor Christus arriveerde de Myceense beschaving in het gebied en werd de heuvel zo rond de elfde eeuw voor Christus een belangrijk centrum voor de cult rondom de Griekse godin Athene.
1.2. Een donkere tijd
De Mycenen verdwenen zo rond de tiende en negende eeuw voor Christus en dat was het begin van een donkere tijd voor de bewoners in het gebied. Zo kwamen Kylon en Peisistratos op gegeven moment aan de macht, die beide als titanische heersers werden gezien. Peisistratos greep dan ook de macht door het heiligdom van de Akropolis te bezetten en bepaalde gebouwen te vernietigen, om hier vervolgens nieuwe gebouwen op te richtten. Hij stichtte onder andere een tempel voor Athene op de heuvel.
1.3. Vernieling & heropbouw
Eenmaal in het jaar 480 voor Christus werden Athene en de Akropolis aangevallen en verwoest door de Perzen. Een paar jaar later werden de Perzen echter verjaagd en de Grieken zagen dit als een mogelijkheid om de Akropolis opnieuw op te bouwen. De belangrijke staatsman Perikles begon aan dit project samen met de beeldhouwer Phidias en de architecten Ictinus, Callicratus en Mnesciles. De gebouwen die nu te zien zijn, stammen grotendeels af uit deze periode. Voor de bewoners van het oude Athene werd de rots het belangrijkste religieuze centrum. Grote schrijvers beschreven het plateau toen soms zelfs als ‘het centrum van de wereld’.
1.4. De katholieke kerk
Zo rond de vierde en vijfde eeuw na Christus werd het Griekse rijk overgenomen door de Byzantijnen. Deze periode ging samen met een overgang van de oude religies naar het Christendom en dus werd de Akropolis, en voornamelijk het Parthenon, veranderd in een katholieke kerk. Het beeld van Athene dat in het Parthenon stond, werd samen met andere beelden verwijderd en in plaats daarvan kwamen Bijbelse beelden in de oude tempel te staan.
1.5. Ottomaanse heersers
De omvorming tot katholieke kerk duurde tot ongeveer 1453, wanneer het Byzantijnse rijk viel voor de Ottomanen. Na deze verovering werd de tempel veranderd in een moskee en werd het plateau van de Akropolis een belangrijke plaats voor de Ottomaanse heersers. Op de Akropolis werden ook wapens en kruit bewaard, en wanneer de Ottomanen in 1687 aangevallen werden door de Venetianen ontplofte het kruitmagazijn, waardoor het Parthenon en andere gebouwen op de Akropolis zwaar beschadigd raakte.
1.6. Beelden naar Londen
Het Turkse bewind duurde echter nog voort tot de negentiende eeuw en aan het begin van deze eeuw lieten de Ottomanen de Britse ambassadeur Lord Elgin een aantal beelden van de Akropolis meenemen naar Londen. Sommige van de beelden werden tijdens het weghalen of het transport verwoest, maar de beelden die de oversteek wel haalden, werden vervolgens tentoongesteld in het British Museum, waar ze nog steeds te zien zijn.
1.7. De restauratie
In 1821 begon de Griekse oorlog voor onafhankelijkheid en die duurde tot 1830. Na de overwinning wilden de Grieken alle sporen van de andere volkeren uit hun heiligdom verwijderen en zo werden de Byzantijnse en Ottomaanse gebouwen van de Akropolis verwoest. Eenmaal in de twintigste eeuw begonnen de Grieken met een restauratie van de gebouwen op de Akropolis.
De 21 gebouwen op de Akropolis bezoeken
Op de Akropolis staan nog zo’n 21 grote gebouwen die overgebleven zijn uit de Klassieke Oudheid. Hiervan zijn de Parthenon, Erechteion en Nike tempels samen met de Propyleeën, het Odeon van Herodes Atticus en het Theater van Dionysus de grootste bezienswaardigheden.
2.1. De Poort van Propyleeën
De Poort van Propyleeën is de ingang naar de Akropolis. De Propyleeën werden door de architect Mnesicles in de vijfde eeuw voor Christus gebouwd en dienden als scheiding tussen het wereldse van de stad en het heilige van de Akropolis. De Propyleeën zijn gebouwd in een combinatie van Dorische en Ionische stijlen, waarbij je bij binnenkomst een rij van 6 Dorische zuilen tegenkomt, met haaks daarop een dubbele rij van 3 Ionische zuilen en verderop weer 6 Dorische zuilen die parallel staan op de eerste rij. De Propyleeën waren ooit rijkelijk beschilderd, met een sterrenhemel op het plafond, maar hiervan is helaas weinig terug te vinden.
Onze tip: Ga mee met een rondleiding door een lokale topgids, zo zie je verborgen highlights, geniet je van vorrangstoegang en heb je geld-terug-garantie indien je niet tevreden bent.
2.2. De tempel van Nike
Voor de Propyleeën ligt de tempel van Nike. Nike is een alter ego van de godin Athene en wordt gezien als de godin van de overwinning. De kleine tempel is dan ook gebouwd op een plek waar eerst een andere tempel ter ere van de godin Athene zelf stond. De tempel is gebouwd in Ionische stijl met 4 zuilen aan de voorkant en 4 andere zuilen aan de achterkant. De gehele tempel is van marmer gemaakt.
Het gebouw heeft aan alle 4 kanten ook nog friezen staan en op 3 daarvan wordt de strijd tussen de Grieken en de Perzen getoond, terwijl op de vierde kant de godin Athene en de oppergod Zeus worden afgebeeld. De friezen aan de westelijke en noordelijke kant van het gebouw zijn kopieën en de originele friezen zijn in het British museum te zien.
2.3. Het Parthenon
Het Parthenon is de grootste tempel op de Akropolis en meteen ook de grootste bezienswaardigheid. De tempel is gewijd aan Athene, de godin van de wijsheid en oorlog, en zou op de plaats staan waar volgens de mythes de godin een olijfboom plantte om zo de stad Athene te stichten.
Deze Dorische tempel werd gebouwd door Ictinos, Callicratus en Phidias als een unieke tempel die groter was dan de doorsnee Dorische tempels. Zo heeft de tempel maar liefst 8 zuilen aan de voorkant in de plaats van normaal gesproken 6, en heeft het er 17 aan de zijkant. De gehele tempel is gemaakt van marmer en binnen in het Parthenon is nog een kleinere tempel gelegen. De tempel wordt gezien als het best bewaarde en daardoor het belangrijkste bewaarde gebouw uit de klassieke oudheid.
Klik hier om je tickets voor de Akropolis te reserveren
Veel van de beelden en friezen in de tempel zijn kopieën. Zo stond er ooit een beeld van Athene in goud en ivoor van maar liefst 12 meter groot, maar dat beeld is verdwenen nadat het verwijderd werd uit de tempel in het Byzantijnse tijdperk. Er is wel een kopie van het beeld te zien in het Akropolis museum.
Ook stonden er verschillende beelden die het leven van Athene uitbeeldden, zoals haar geboorte en haar rol in de Trojaanse oorlog, maar ook deze zijn uit de tempel gehaald en zijn nu in het British Museum in Londen te zien. De fries aan de bovenkant van de tempel is eveneens een kopie, waarvan het origineel in het Akropolis museum te bezichtigen is. Hier worden alle Griekse goden uitgebeeld.
2.4. Het Erechtheion
Het Erechtheion is een tempel die niet alleen aan Athene maar ook aan Poseidon, de god van de 7 zeeën, gewijd is. Deze Ionische tempel zou gebouwd zijn op de plaats waar Poseidon en Athene om de macht van de stad streden. Deze tempel werd ontworpen door Mnesciles en staat vooral bekend om de Kariatiden: de rij van vrouwen die het dak dragen. Deze beelden zijn kopieën, maar de originele staan op één na in het Akropolis museum. Het laatste beeld is te zien in het British Museum in London.
Naast de tempel groeit een olijfboom, waarvan gezegd wordt dat het de olijfboom zou zijn die Athene plantte om de strijd met Poseidon te winnen.
2.5. Het Odeon van Herodes Atticus
Buiten het plateau vind je op de zuidelijke helling onder andere het Odeon van Herodes Atticus. Dit gebouw komt uit het jaar 161. Herodes Atticus liet dit theater bouwen ter ere van zijn vroeg overleden vrouw. Het oude theater dat herkenbaar is door de stenen bogen, wordt in de zomer nog steeds gebruikt voor het Athene festival, wanneer er muziekconcerten, opera’s en theaterstukken worden gehouden in het theater voor een publiek van 5.000 man.
2.6. Het Theater van Dionysus
Naast het Odeon vind je het Theater van Dionysus. Dit theater stamt uit de zesde eeuw voor Christus en is daarmee het oudste theater van Griekenland en hoogstwaarschijnlijk van de wereld. Er kon zo’n 17.000 man publiek in het theater zitten om naar voorstellingen te kijken, en er wordt gedacht dat dit theater de geboorteplek is van de theatervorm van de Griekse tragedies.
Openingstijden
- In de zomermaanden van 1 april tot 21 december is de Akropolis dagelijks geopend van 08:00 uur tot 19:00 uur
- In de wintermaanden van 1 november tot en met 31 maart is het geopend van 08:00 uur tot 17:00 uur.
Waar tickets voor de Akropolis kopen?
- Koop je tickets voor je bezoek aan de Akropolis online, kies ervoor om "skip-de-wachtrij" tickets te kopen.
- Een standaard ticket geeft je toegang tot de gehele Akropolis, inclusief de gebouwen op de noord en zuid hellingen.
- In de zomermaanden kost je ticket het dubbele van een ticket in de winter.
- Kinderen tot 18 jaar, studenten en senioren ouder dan 65 jaar krijgen een fikse korting van 50%, maar dienen wel hun identiteitsbewijs te laten zien.
- Tip: Het is ook mogelijk om een combinatieticket voor de Akropolis met 6 andere bezienswaardigheden aan te schaffen. Hiermee krijg je ook toegang tot de oude Agora, de Romeinse Agora, de bibliotheek van Adrianus, de Kerameikos, de Olympieion en het archeologisch gebied van Lykeion. Dit ticket kost het hele jaar door hetzelfde en is geldig voor 5 achtereenvolgende dagen voor een enkel bezoek aan alle 7 bezienswaardigheden. Dit ticket is bij de kassa’s van alle verschillende bezienswaardigheden te verkrijgen.
- Best je tickets online kopen (ticket + gids), zo kan je ook aan de wachtrijen ontsnappen !
Hoe de wachtrijen vermijden bij je bezoek?
5.1. Drukte vermijden
- In de zomer kan het erg druk worden bij de Akropolis, rijen van 1 uur zijn geen uitzondering.
- In de winter lopen de rijen op tot een maximale wachttijd van een 30 minuten.
- Het is aangeraden om best buiten het hoogseizoen op een doordeweekse dag de Akropolis te bezoeken of zeker je tickets online te boeken.
5.2. Rijen ontwijken
- Tickets zijn zowel ter plaatse als online te koop (zo kan je ontkomen aan de rij bij de kassa).
- Als je een combinatieticket ter plekke wil kopen is het aan te raden om dit ticket bij één van de andere 6 bezienswaardigheden te kopen. De wachtrijen op deze plekken zullen gegarandeerd minder lang zijn dan bij de drukbezochte Akropolis.
5.2. Skip the line met een tour
Daarnaast is het ook mogelijk om een begeleide rondleiding door de Akropolis te nemen, waarbij je wél de wachtrij voorbij loopt en nog een welkomstpraatje krijgt ook. De rondleidingen worden door veel reisorganisaties georganiseerd en je kan dus makkelijk online kijken voor een geschikte tour. Je wil niet gedurende meer dan een uur aanschuiven in de brandende zon.
Wegbeschrijving naar de Akropolis
6.1. Te voet
De Akropolis is gelegen in het centrum van Athene en goed wandelend te bereiken vanaf verschillende andere bezienswaardigheden. Zo liggen de oude Agora en de Romeinse Agora beide op een kwartiertje lopen afstand, en ligt de Kerameikos op 20 minuten lopen afstand.
6.2. Met het openbaar vervoer
De rode metrolijn M2 gaat langs de halte Acropoli, waarbij je vlak naast een ingang van de Akropolis en naast het Akropolis museum uitstapt. Daarnaast kan je bus 230 naar Apheteria of naar het Akropolis museum nemen, en kan je bussen 1, 5, 15, 040, 230, A2 en B2 naar halte Makrygianne nemen.
6.3. Met de auto
De dichtstbijzijnde parkeerplaats bij de Akropolis is de Parking Artemis op Falirou 21. Vanaf hier is het ongeveer 10 minuten wandelen naar de hoofdingang van de Akropolis.
6.4. Ga mee met een tour
Beschik je niet over vervoer ter plaatse of liever geen stress, dan kan je ook mee met een tour,er zijn verschillende mogelijkheden (1/2 dag of een volledige dag).
Tips & info voor je bezoek aan de Akropolis
- Toiletten zijn bovenaan de heuvel te vinden.
- Er is niets voorzien om eten of drinken te kopen. Zorg dus dat je zelf wat water en eten meeneemt.
Er is weinig schaduw bovenop de heuvel, dus zorg dat je goed voorbereid bent voor de hitte. Smeer je goed in, draag een zonnehoed en neem genoeg water mee! - Het is een toch wel een eindje naar boven klimmen voor je bij de Akropolis zelf beland bent en de grond is niet overal even stabiel, dus het is aan te raden om goede stevige schoenen te dragen waarin je goed een stuk kan wandelen.
- Tickets online boeken met voorrangstoegang = lange wachtrijen overslaan.
Waar overnachten in Athene?
Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Athene? Ontdek onze favoriete verblijven in Athene. We hebben een speciale blogpagina met een overzicht van favoriete hotels en appartementen in Athene, per wijk.
Overnachten in Plaka
Onze tips om te verblijven in Monastiraki
- Mythos Luxury Suites heeft een eersteklas locatie in het hart van Athene en op een steenworp van de bekende winkelstraat Ermou. Het hotel is hypermodern en biedt bovendien uitzicht op de Akropolis.
- In Let me Athens you!, vlakbij het Monastiraki-plein, kom je niets te kort. Je hebt een slaapkamer, woonkamer, uitgeruste keuken en badkamer. Alles is netjes en modern.
- Ook het Athens Center Square hotel heeft een strategische ligging op slechts 300 meter van de pleinen Plaka en Monastiraki en vlakbij alle belangrijke archeologische vindplaatsen.
- Overzicht: bekijk alle accommodaties in Monastiraki.
Onze tips om te verblijven in Koukaki
- Divani Palace Acropolis heeft als troef een prachtig dakterras met uitzicht op de Akropolis. De ligging is uitstekend en het hotel zelf is heel mooi en modern ingericht. Pure luxe in dit vijfsterrenhotel.
- Nog zo'n pareltje is het Athenaeum Intercontinental. Hier kan je ontspannen in het zwembad, hot tub, sauna en spa. Daarnaast is dit hotel gunstig gelegen: op 3km van de Akropolis, dichtbij metrostations en de zakenwijk.
- Heb je liever je eigen appartementje, dan is Urban Stripes Athens iets voor jou. Deze accommodatie ligt in het hartje van Athene, is mooi ingericht en voorziet je van alles wat je nodig hebt!
- Overzicht: bekijk hier je alle accommodaties in Koukaki.
Onze tips om te verblijven in Syntagma
- De beste 5-sterrenhotels van Athene, Grande Bretagne en King George, zijn gelegen aan het Syntagmaplein en heel zeker een aanrader, maar hier is wel een prijskaartje aan verbonden.
- Een uitstekend appartementencomplex in het centrum van Athene, vlakbij de metro, is Voulis Attico Rooms & Apartments. De inrichting is mooi en minimalistisch en je hebt een eigen klein keukentje.
- Het moderne Electra Metropolis is een echte aanrader gelegen in het hart van Athene, op slechts 200 meter van het Syntagmaplein, met een klein zwembad op het dak en een zonneterras met uitzicht over de stad.
- Overzicht: bekijk alle accommodaties in Syntagma.
Onze tips om te verblijven in Kolonaki
- Het Coco-Mat Hotel is een elegant, urban ingericht en chique hotel, gelegen dichtbij de belangrijkste toeristische bezienswaardigheden. In de omgeving vind je tal van moderne bars, restaurants en luxe boetiek.
- Het ultramoderne Periscope Hotel is een boetiekhotel met een centrale ligging in het hart van Kolonaki. Het is minimalistisch ingericht en op wandelafstand vind je heel wat exclusieve boetieks, juweliers en kunstgalerijen.
- Het prachtige vijfsterrenhotel St George Lycabettus biedt een ontbijtruimte met uitzicht op de Akropolis, de Lycabettus-heuvel en de Saronische Golf. Er is ook een zwembad en fitnessruimte.
Onze tips om te verblijven in Psirri
- Het Perianth Hotel is centraal gelegen in Athene op korte wandelafstand van het levendige plein Monastiráki, het interieur is volledig in retrostijl met moderne accenten.
- Andronis Athens biedt suites in eclectische stijl heeft een uitstekende locatie: dichtbij het centrale plein Monastiráki, de winkelstraat Ermou, bars en restaurants.
- Overzicht: bekijk alle accommodaties in Psirri.
Onze tips om te verblijven in Piraeus
- Het is vanaf Athene slechts 30 minuten met de metro naar Piraeus, dus eigenlijk zouden we aanraden om gewoon in Athene te verblijven.
- Wil je toch een overnachting in Piraeus, dan is het mooie en moderne Maryflower Premium Apartments Piraeus een aanrader. Gelegen in het centrum van Piraeus, op 10 minuten wandelen van de haven van Piraeus en het metrostation.
- Het Phidias Piraeus Hotel is ook een aanrader. Gunstig gelegen in het centrum van Piraeus, naast de haven, vind je dit mooie en moderne hotel.
- Overzicht: bekijk alle accommodaties in Piraeus.
Filmpje: leer nog meer over de Akropolis
Met dit filmpje kan je je grondig voorbereiden op je bezoek aan de Akropolis in Athene. Kom nog meer te weten over de Akropolis en neem al eens een kijkje op de berg.
Download je gratis stadswandeling Athene
Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Athene en ga op pad. Ideaal om Athene volledig te verkennen op eigen tempo!