10 x bezienswaardigheden op Graciosa: wat zien en doen tijdens je bezoek

10 x bezienswaardigheden op Graciosa: wat zien en doen tijdens je bezoek

25 oktober 2024 in Azoren0 reacties

Graciosa is een klein eiland in de Azoren. Het is bekend om zijn vulkanische landschappen, wijngaarden en natuurlijke schoonheid. Graciosa heeft een oppervlakte van ongeveer 62 km² en staat ook bekend als het "Witte Eiland" vanwege de lichte kleur van zijn vulkanische rotsen. Bezienswaardigheden zijn onder andere de Furna do Enxofre, een ondergrondse zwavelgrot, en de rustige dorpjes met traditionele Portugese architectuur.

Het eiland is minder toeristisch dan andere Azoren-eilanden en biedt een rustige, landelijke sfeer.

Inhoud artikel

  1. Santa Cruz da Graciosa

De hoofdstad van het eiland heeft een charmant historisch centrum met witte huizen en smalle straatjes. Bezoek de hoofdkerk, "Igreja Matriz de Santa Cruz," en wandel door het rustige stadscentrum. Het stadje ademt een traditionele Azoriaanse sfeer uit en biedt een kijkje in het dagelijkse leven op het eiland.

  1. Praia

Graciosa staat bekend om zijn serene landschappen, glooiende heuvels en traditionele, witgekalkte huizen. Praia (zie ligging), een van de nederzettingen, is geen uitzondering: Het is een charmant dorpje aan de noordkust van het eiland.

Het dorp Praia charmeert met zijn eenvoudige architectuur en kalme sfeer. Verken de Igreja de São Mateus, met een pijporgel uit 1793 dat wordt beschouwd als een van de mooiste van de Azoren. Mis de lokale queijadas bij de Maria de Jesus bakker niet, een traditionele stervormige kaastaart. Het kustlandschap rond Praia is ruig en prachtig en biedt een sereen uitzicht op de Atlantische Oceaan.

  1. Adega e Cooperativa Agrícola da Ilha Graciosa

Maak een pitstop bij een wijngaard tijdens je roadtrip over het eiland. Net als Pico worden de wijngaarden van Graciosa afgeschermd door basaltmuren, waardoor een fascinerend, doolhofachtig landschap ontstaat. De rotsen absorberen overdag zonlicht en houden 's avonds de warmte vast, wat de rijping van de druiven bevordert.

Hoewel de wijnproductie van Graciosa is afgenomen, kun je nog steeds proeven van en leren over de witte Pedras Brancas wijn bij Adega e Cooperativa Agrícola da Ilha Graciosa (zie ligging). Je kunt ook de meloenen uit Graciosa proeven, evenals de beroemde knoflook en druivencompote.

LEESTIP: Ontdek nog meer over deze prachtige eilanden met onze reisgids Azoren.

  1. Monte Nossa Senhora da Ajuda

Monte Nossa Senhora da Ajuda is een heuvel op het eiland Graciosa in de Azoren, vlakbij Santa Cruz da Graciosa. Ontdek drie kapellen gewijd aan São João, São Salvador en Nossa Senhora da Ajuda. Het gebied biedt een prachtig uitzicht op het eiland en de oceaan, en is een populaire plek voor zowel pelgrims als toeristen vanwege zijn religieuze en historische betekenis.

  1. Caldeira da Graciosa

Caldeira da Graciosa (zie ligging) is een grote vulkanische krater op het eiland Graciosa. De krater heeft een diameter van ongeveer 1,6 kilometer en is omgeven door groene hellingen. In de caldeira bevindt zich de Furna do Enxofre, een indrukwekkende lavagrot met een zwavelmeer en stalactieten, bereikbaar via een lange wenteltrap. Het gebied is een belangrijk natuurreservaat vanwege zijn unieke geologie en biodiversiteit.

OVERNACHTINGSTIP: Boek hier je verblijf in Quinta do Fragoso. Een gezellige accommodatie dichtbij de Caldeira da Graciosa. Deze charmante vakantiewoning zorgt voor alle luxe tijdens je verblijf op de Azoren. Meer info en boeken.

  1. Furna do Enxofre

Furna do Enxofre (zie ligging) is een indrukwekkende lavagrot op het eiland Graciosa in de Azoren, gelegen binnen de Caldeira da Graciosa. De grot staat bekend om zijn enorme ondergrondse koepel, een zwavelmeer, en opvallende vulkanische formaties.

Bezoekers kunnen de grot bereiken via een 183 treden tellende wenteltrap, die leidt naar de bodem van de krater. Het is een unieke geologische locatie, beroemd om zijn vulkanische kenmerken en de zwavelgeur die er hangt.

  1. Lagoa do Styx

Lagoa do Styx (zie ligging) is een ondergronds zwavelmeer in de Furna do Enxofre op het eiland Graciosa. Het meer dankt zijn naam aan de mythologische rivier Styx en ligt in een imposante lavagrot met een grote koepel. Het water heeft een karakteristieke zwavelgeur en wordt omgeven door vulkanische rotsformaties, wat bijdraagt aan de mystieke sfeer van de plek.

HUURAUTO: Wil je graag het eiland zelf ontdekken met de auto? Huur dan je wagen bij Sunnycars op voorhand en ga zelf op ontdekkingstocht op het eiland Graciosa.

  1. Furna da Maria Encantada

Furna da Maria Encantada (zie ligging) is een kleine lavagrot op het eiland Graciosa in de Azoren, gelegen nabij de Caldeira da Graciosa. De grot biedt een smal pad dat leidt naar een open uitkijkpunt, waar bezoekers een prachtig uitzicht hebben op de binnenkant van de caldeira en het omliggende landschap. De grot dankt zijn naam aan lokale legendes over een betoverde vrouw genaamd Maria. Het is een populaire plek voor wandelaars en natuurliefhebbers vanwege de unieke geologische kenmerken en het uitzicht.

  1. Piscinas Naturais do Carapacho

Nog een prachtige bezienswaardigheid is de Piscinas Naturais do Carapacho (zie ligging). Buiten vind je uitnodigende ligstoelen en twee baden. Het ene bad is omsloten voor warmte en biedt een gezellig toevluchtsoord, terwijl het andere bad uitkomt op de zee, genesteld achter beschermende rotsen voor een verfrissende ervaring. In de spa kun je je laten omarmen door een natuurlijk verwarmd binnenzwembad van 40 graden Celsius. Het is de perfecte manier om te ontspannen en contact te maken met de natuurlijke elementen terwijl je je koestert in de warmte en schoonheid van je omgeving.

OVERNACHTINGSTIP: Wil je genieten van de Piscinas Naturais do Carapacho? Boek dan hier je verblijf in Carapacho Rooms, vlakbij de natuurlijke waterbronnen. Vanop het terras heb je een prachtig uitzicht over de oceaan. Meer info en boeken.

  1. Farol da Ponta da Barca

De vuurtoren aan de noordwestkust van het eiland is een iconisch symbool van Graciosa. In de buurt van de vuurtoren ligt een indrukwekkende basaltformatie genaamd "Ilhéu da Baleia," omdat deze lijkt op een walvis die uit het water oprijst. Het gebied biedt prachtige zonsondergangen en uitzichten op de oceaan.

VAKANTIE BOEKEN: Kan je haast niet wachten om dit eiland zelf te bezoeken? Boek hier je vliegvakantie naar de Azoren en tel alvast af naar een onvergetelijke vakantie.

  1. Waar overnachten in Graciosa?

Graciosa is een klein, maar toch prachtig eiland. Hier verblijven is zeker een aanrader, zo kan je langer genieten van de prachtige landschappen en schitterende uitzichten.

Hierbij bespreken we enkele van onze favoriete accommodaties

  • Boa Nova Hostel: Deze prachtige hostel ligt in de hoofdstad van Graciosa. Je hebt er keuze tussen een bed in een slaapzaal en een tweepersoonskamer. De hostel heeft een gemeenschappelijk lounge met tv en een uitgeruste keuken. Er is een restaurant vlakbij waar het ontbijt geserveerd wordt op aanvraag. Er is gratis parkeergelegenheid in de buurt. Meer info en boeken.
  • Quinta dos Frutos: Een charmante vakantiewoning in het westen van het eiland. Er zijn verschillende huizen beschikbaar, van 4 tot 5 personen. De huizen zijn voorzien van alle faciliteiten, waaronder een wasservice. Er is ook een barbecue in de tuin aanwezig. Meer info en boeken.
  • Portas do Ilhéu: Op de rand van Praia da Graciosa ligt Portas do Ilhéu. Deze gezellige vakantiewoning heeft gratis privéparking en biedt een prachtig uitzicht op de zee vanop het terras. Het huis heeft een landelijk en gezellige inrichting waardoor er een huiselijke sfeer is. Meer info en boeken.
  1. Mis niets op de Azoren met onze gratis reisgids!

Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf op de Azoren? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Download onze gratis reisgids Azoren met alle bezienswaardigheden en uitgestippelde stadswandelingen.

Azoren

Gratis reisgids Azoren downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?