12 x mooiste bezienswaardigheden in Ponta Delgada: wat zien & doen tijdens je verblijf?

12 x mooiste bezienswaardigheden in Ponta Delgada: wat zien & doen tijdens je verblijf?

16 oktober 2024 in Azoren0 reacties

De leukste plekken en bezienswaardigheden in Ponta Delgada + verblijftips

Ponta Delgada, de hoofdstad van de Azoren, is een autonome regio van Portugal. Gelegen op het eiland São Miguel, de grootste van de Azoren, dient het als cultureel en economisch centrum van de archipel. De stad staat bekend om haar koloniale architectuur, met smalle straatjes, historische kerken en pleinen.

Populaire bezienswaardigheden zijn de stadspoorten "Portas da Cidade," het 16e-eeuwse Fort van São Brás, en de kerk van São Sebastião. Ponta Delgada is ook een startpunt voor avontuurlijke activiteiten, zoals walvissen spotten, wandelen en het verkennen van natuurlijke warmwaterbronnen. Ontdek hier de leukste bezienswaardigheden en activiteiten in Ponta Delgada.

Inhoud artikel

  1. Kaartje met de mooiste bezienswaardigheden in Ponta Delgada

Ponta Delgada, de hoofdstad van São Miguel is de ideale uitvalbasis voor het verkennen van het eiland. De stad heeft een internationale luchthaven, João Paulo II Airport (PDL), vanaf Brussel kan je een rechtstreekse vlucht boeken van zo'n 4 à 5 uur vliegen. Als er geen directe vlucht beschikbaar is, kun je ook via steden zoals Lissabon (TAP Air Portugal), Porto of andere Europese steden vliegen, afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij. Het stadscentrum van Ponta Delgada is makkelijk te voet te verkennen, voor het verkenne van de omgeving, huur je best een auto.

Ligging met de mooiste bezienswaardigheden van Ponta Delgada op de kaart

  1. Portas da Cidade

De Portas da Cidade, een bezienswaardigheid van de stad en een van de meest herkenbare bouwwerken. De drie bogen werden gebouwd in de 18e eeuw en in die tijd waren de poorten het belangrijkste toegangspunt tot het historische stadscentrum voor wie aankwam bij de haven.

Volgens de plaatselijke legende zullen degenen die onder de majestueuze bogen door lopen verliefd worden op het betoverende eiland en São Miguel nooit meer willen verlaten.

E-BIKE FIETSTOCHT: Boek hier je E-bike fietstocht door Ponta Delgada en bezoek de leukste bezienswaardigheden van de stad.

  1. Praça do Município & Torre do Relógio

Vlakbij de stadspoorten ligt het Praça do Município, een mooi plein met een standbeeld en een kleine fontein, gelegen in het doolhof van zwart-witte geplaveide straten van het oude gedeelte van de stad. Het middelpunt van het plein is het stadhuis van Ponta Delgada met zijn klokkentoren, de Torre do Relógio of Torre Sineira, gebouwd in 1724.

De torentrap is 300 jaar oud. Hij heeft stenen treden die een smalle spiraal vormen die bovenaan iets meer dan 40 cm breed is. De beklimming is eenvoudig en duurt slechts een paar minuten. Als je met kinderen bent, wees dan voorzichtig want er zijn geen leuningen bij het uitkijkpunt. Hoewel de toegang gratis is, kunnen er rijen ontstaan vanwege de beperkte ruimte op de top.

Boek je vakantie naar de Azoren

Verschillende aanbieders vliegvakanties naar de Azoren

Vergelijk goedkope vliegtickets

  1. Igreja Matriz de São Sebastião

De Igreja Matriz de São Sebastião werd oorspronkelijk gebouwd in de 16e eeuw, maar heeft sindsdien door de jaren heen verschillende renovaties, uitbreidingen en verbouwingen ondergaan, wat heeft geresulteerd in een intrigerende combinatie van bouwstijlen.

Het opvallende houtsnijwerk en de beeldhouwwerken aan de buitenkant blijven indrukwekkend. Binnen vallen vooral het gewelfde plafond en de luxueuze details op. Een hoogtepunt is het beklimmen van de klokkentoren voor een panoramisch uitzicht over Ponta Delgada.

  1. Igreja de São Pedro

De Igreja de São Pedro werd gebouwd in de 17e-18e eeuw en kijkt trots uit over de haven, recht tegenover Portas do Mar. Ondanks de sierlijke gevel verbergt de kerk een opvallend barok interieur versierd met talloze vergulde altaarstukken en trompe l'oeil beschilderde plafonds.

In de kapel rechts van het koor staat een prachtig beeld van Nossa Senhora das Dores (Onze-Lieve-Vrouw van Smarten), een van de mooiste beelden van de Azoren uit de 18e eeuw.

De kerk speelt een belangrijke rol in de religieuze en culturele geschiedenis van Ponta Delgada en wordt nog steeds gebruikt voor kerkdiensten en lokale festiviteiten.

HISTORISCHE WANDELTOCHT: Boek hier je tickets voor een historische wandeltocht door Ponta Delgada. En verken de geschiedenis en cultuur tijdens deze 3 uur durende tocht.

  1. Mercado da Graça

De Mercado da Graça is een drukke boerenmarkt op wandelafstand van het stadsplein. De markt is dagelijks geopend en je vindt er verkopers die verschillende producten verkopen, van verse producten, fruit, vis en vlees tot kleding en souvenirs.

De bezienswaardigheden, geuren en geluiden van de markt zijn een belevenis op zich en je kan de heerlijke lokale delicatessen proeven tijdens je bezoek, zoals Queijo do Vale, een zure kaas van koeienmelk, of de zoete lokale ananas die op het eiland wordt verbouwd.

Een tip voor een bezoek aan de markt is om vroeg in de ochtend te gaan om de drukte voor te zijn en de beste selectie producten te krijgen. Het is ook een goed idee om wat contant geld in te slaan voor je bezoek, omdat kleine verkopers soms geen creditcards accepteren.

OVERNACHTINGSTIP: Boek hier je overnachting in het Hotel Avenida, vlakbij de Mercado da Graça. Een driesterrenhotel dichtbij verschillende bezienswaardigheden en met mooie, moderne kamers.

  1. Jachthaven van Ponta Delgada

De jachthaven van Ponta Delgada is de grootste en belangrijkste jachthaven van de Azoren. Het is een populaire stop voor zeilers die de Atlantische Oceaan oversteken. De jachthaven ligt op loopafstand van het historische stadscentrum, met een breed aanbod aan restaurants, winkels en culturele bezienswaardigheden. Bovendien biedt de haven een prachtig uitzicht op de omliggende bergen en de oceaan, waardoor het een schilderachtige locatie is voor zowel zeilers als bezoekers.

Als je het water in kijkt, zul je versteld staan van de kleurrijke vissen die voorbij zwemmen en het betoverende landschap nog mooier maken. Dompel jezelf onder in de levendige sfeer, vooral 's avonds als het bruist van de lokale bevolking en toeristen die genieten van de vele restaurants en bars. Als de zon onder begint te gaan, kun je een boottocht maken rond de haven van Ponta Delgada en kijken hoe de zon onder de horizon zakt. Het is een betoverende manier om je eerste dag op dit prachtige eiland af te sluiten.

  1. Walvissen & dolfijnen spotten vanuit de haven van Ponta Delgada

De afgelegen ligging van de Azoren maakt het een toevluchtsoord voor talloze soorten walvissen en dolfijnen, waardoor je ongeëvenaarde mogelijkheden hebt om deze prachtige wezens te observeren en zelfs met ze mee te zwemmen.

  • De beste tijd om walvissen te kijken op de Azoren is tussen april en oktober, wanneer enkele van de grootste soorten de eilanden aandoen op hun migratieroute. Je kunt dan onder andere blauwe vinvissen, zeewalvissen en bultruggen zien die het oceaanoppervlak doorbreken.
  • Op de Azoren leven tuimelaars en Risso's dolfijnen, die je waarschijnlijk het hele jaar door kunt zien, terwijl gestreepte, Atlantisch gevlekte en andere dolfijnsoorten de wateren van de eilandengroep passeren in de zomer of het vroege voorjaar.
  1. Museu Carlos Machado

Het Museu Carlos Machado is een voormalig klooster dat werd omgetoverd tot een museum met een indrukwekkende collectie kunst, kunstvoorwerpen en opgezette dieren. Dit is het oudste en eerste museum van de Azoren, opgericht in 1876 door de plaatselijke arts Carlos Machado.

Wat kan je vinden in het Museu Carlos Machado?

  • De collectie omvat stukken met betrekking tot de natuurlijke historie, antropologie en kunst van de Azoren.
  • Er zijn drie permanente tentoonstellingen: Natuurlijke historie, Geschiedenis van het klooster en Heilige kunst.
  • Een van de spannendste tentoonstellingen is de permanente opstelling van de botanische collectie van het museum, met zeldzame en exotische exemplaren van de Azoren en daarbuiten.
  • Andere hoogtepunten zijn de collectie traditioneel aardewerk en keramische voorwerpen.

De traditionele Portugese architectuur en de prachtige tuinen rondom het pand vormen een prachtige achtergrond voor je bezoek. De toegang tot het museum is ook betaalbaar, met kaartjes die slechts € 2,5 kosten voor bezoekers onder de 25 en € 5 voor alle andere leeftijden. Meer info over dit museum vind je op de officiële website.

  1. Botanische Tuin van António Borges

De Botanische Tuin van António Borges is een prachtige 19e-eeuwse tuin in Ponta Delgada. Deze weelderige tuin beslaat bijna 2,5 hectare en is een heiligdom van natuurlijke schoonheid en sereniteit in het hart van Ponta Delgada.

De tuin werd gesticht door António Borges, een liefhebber van plantkunde die een opmerkelijke verzameling exotische planten en bomen uit de hele wereld bijeenbracht. Hier kan je tot rust komen, aangezien de tuin een serene plek is met een grote verscheidenheid aan exotische bomen, planten en zeldzame soorten. Kenmerkend zijn de romantische landschapsarchitectuur, met kronkelende paden, grotten, vijvers en open ruimtes.

Vergeet niet je camera mee te nemen om het prachtige landschap en de unieke flora vast te leggen die de botanische tuin van António Borges tot een must maken voor elke bezoeker van het eiland.

ANANASPLANTAGE: Boek hier je tickets voor een rondleiding op een Ananasplantage. Geniet na de tour van een ontspannend, verwarmd zwembad en massages. Meer info en tickets.

  1. Forte de São Brás

Het Forte de São Brás, ook bekend als Castelo de São Brás, speelde een belangrijke rol in de verdediging van het eiland tegen piraten en andere bedreigingen tijdens de tijd van maritieme verkenning en kolonialisme.

Vandaag de dag is het fort nog steeds een actief militair commandocentrum voor de Azoren en huisvest het ook het Militair Museum. Dit betekent dat je de tentoongestelde stukken van dichtbij kunt bekijken, de kanonnen, zwaarden, granaten en andere wapens kunt aanraken en zelfs de kantelen kunt beklimmen voor een fantastisch uitzicht over Ponta Delgada en de Atlantische Oceaan. Mis de kans niet om meer te leren over het strategische belang van het fort en de dappere soldaten die het door de jaren heen verdedigden. Dit is een unieke kans om de geschiedenis uit de eerste hand te ervaren en een beter begrip te krijgen van het culturele en militaire erfgoed van de Azoren.

  1. Maak een daguitstap vanuit Ponta Delgada

Vanuit Ponta Delgada kan je het hele eiland makkelijk bezoeken. Daarom lijsten wij graag enkele daguitstappen op. Zo kan je het hele eiland ontdekken en keer je altijd terug naar Ponta Delgada.

Populaire daguitstappen vanuit Ponta Delgada

  1. Eilandtour boeken langs de highlights van São Miguel

De Azoren hebben verschillende eilanden die zeker een bezoek waard zijn. Indien je liever het hele eiland São Miguel liever op één dag wil bewonderen, kan je ook altijd een eilandtour boeken. Tijdens deze tour stop je bij de meest historische delen van het eiland en zal je prachtige uitzichten kunnen bewonderen vanaf verschillende uitkijkpunten.

Je zal tijdens de eilandtour een bezoek maken aan volgende locaties

  • Vista do Rei
  • Lagoa Azul & Lagoa Verde
  • Sete Cidades
  • Lagao do Fogo
  • Uitkijkpunt Santa Iria
  • Gorreana-theeplantage
  • Furnas Valley
  • Pico do Ferro
  • Vila Franca do Campo

Tijdens de tour krijg je ook de kans om verschillende traditionele gerechten te proeven en leer je meer over het kookproces van de Furnas-stoofpot. Een unieke ervaring die zeker de moeite waard is. Meer info en boeken.

  1. Waar overnachten in Ponta Delgada?

Tijdens je reis naar de Azoren heb je natuurlijk ook een verblijf nodig. In Ponta Delgada heb je verschillende leuke accommodaties om ervoor te zorgen dat je een leuke ervaring hebt tijdens je reis. In het stadscentrum van Ponta Delgada heb je voldoende keuze om een hotel, appartement of hostel te vinden. Er is dus voor ieder wat wils: luxe hotels, B&B's en ook budgetvriendelijke accommodaties. Hierbij sommen we graag onze drie favoriete verblijven op.

  • Out of the Blue: Wil je liever geld besparen? Dan is de Out of the Blue-hostel een perfecte keuze. Hier vind je zowel slaapzalen en privékamers, met een gedeelde of privé badkamer. Deze hostel ligt zo'n 5 minuten wandelen van het stadscentrum. Meer info en boeken.
  • Pêro Teive Bay Apartments Hotel: Dit 4-sterrenhotel ligt in het centrum van Ponta Delgada. Dit verblijf heeft een privéparking, wellnessruimte en buitenzwembad. Perfect om na een dagje sightseeing tot rust te komen. Meer info en boeken.
  • Grand Hotel Açores Atlântico: Wil je liever echte luxe en verwennerij? Dan is het Grand Hotel Açores Atlãntico de beste keuze. Dit 5-sterrenhotel is voorzien van alle luxe: een verwarmd binnenzwembad, 2 restaurants, privéparking, ontbijtbuffet en wasservice. Meer info en boeken.
  1. Mis niets op de Azoren met onze gratis reisgids!

Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf op de Azoren? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Download onze gratis reisgids Azoren met alle bezienswaardigheden en uitgestippelde stadswandelingen.

Azoren

Gratis reisgids Azoren downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?