10 x bezienswaardigheden op Santa Maria: wat zien en doen tijdens je bezoek

10 x bezienswaardigheden op Santa Maria: wat zien en doen tijdens je bezoek

23 oktober 2024 in Azoren0 reacties

De mooiste plekken en bezienswaardigheden op Santa Maria

Santa Maria is het zuidoostelijkste eiland van de Azoren. Het eiland staat bekend om zijn zonniger en droger klimaat in vergelijking met de andere Azoren-eilanden, wat het aantrekkelijk maakt voor strandliefhebbers. Santa Maria heeft schilderachtige landschappen met glooiende heuvels, wijngaarden, en witte zandstranden zoals Praia Formosa.

De hoofdstad is Vila do Porto, een van de oudste nederzettingen van de Azoren, met historische gebouwen en charmante straatjes. Het eiland biedt ook goede mogelijkheden voor duiken en wandelen, met unieke geologische formaties en uitzicht op zee.

Inhoud artikel

  1. Vila do Porto

Vila do Porto (zie ligging) is de hoofdstad en oudste nederzetting van Santa Maria en de hele Azoren-archipel. Het ligt aan de zuidwestkust van het eiland en heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 15e eeuw. De stad heeft smalle straatjes, historische gebouwen en monumenten zoals het fort São Brás en de kerk Nossa Senhora da Assunção.

Vila do Porto fungeert als het belangrijkste centrum voor cultuur en handel op het eiland, met verschillende winkels, restaurants en een jachthaven. De stad biedt een mix van traditionele charme en toegang tot natuurlijke bezienswaardigheden zoals nabijgelegen stranden en wandelpaden.

  1. Pedreira do Campo

Santa Maria is niet alleen het allereerste eiland van de Azoren, het is ook het eerste bewoonde eiland. Het onthult zijn geologische geschiedenis bij Pedreira do Campo (zie ligging). Dit gebied, een basaltafzetting, herbergt fossielen van zeeorganismen die het onderwaterverleden van het eiland onthullen.

Het Pedreira do Campo Interpretive Circuit biedt een educatieve ervaring en geeft inzicht in het rijke natuurlijke erfgoed van het eiland. Je kunt je wandeling beginnen in Vila do Porto of rondrijden om naar een ander startpunt te gaan.

  1. De haven van Vila do Porto

Santa Maria is een paradijs voor duikers, met de prachtige Formigas die geweldige onderwaterervaringen bieden. Het Dollabarat rif, 35 kilometer ten noorden van het eiland, is een beschermd gebied met een mooi onderwaterleven. Surfen is ook een populaire activiteit op het eiland. Verken de onderwaterwereld van mei tot oktober en je vindt duikwinkels in de haven van Vila do Porto (zie ligging).

VERKEN HET EILAND MET DE AUTO: Wil je graag het eiland zelf ontdekken met de auto? Huur dan hier je wagen en vertrek op ontdekkingstocht naar Santa Maria.

  1. Anjos

Anjos (zie ligging), een kleine kustplaats in het noordwesten, heeft een groot zeewaterzwembad en de oudste kerk van de Azoren, Ermida dos Anjos, die dateert uit de 15e eeuw. Anjos heeft ook een standbeeld van Christoffel Columbus en de kapel Nossa Senhora Dos Anjos, waar Columbus vermoedelijk zijn eerste mis bijwoonde na zijn terugkeer uit Amerika.

  1. Barreiro da Faneca

Verken het unieke landschap van Barreiro da Faneca (zie ligging), bekend als de Rode Woestijn van de Azoren (Deserto Vermelho), gelegen aan de ruige noordkant van het eiland. Dit geologische gebied, gevormd tijdens het Plioceen, heeft een droog en kleiachtig landschap dat indrukwekkende fotomogelijkheden biedt. Wandel door dit beschermde natuurmonument en ontdek de fascinerende geologische formaties.

  1. Pico Alto

De oostelijke helft van Santa Maria is bergachtig, met weelderige vegetatie en het hoogste punt van het eiland, Pico Alto (zie ligging), op 590 meter. Geniet van een panoramisch uitzicht vanaf dit massief.

LEESTIP: Ontdek nog meer over deze prachtige eilanden met onze reisgids Azoren.

  1. São Lourenço

Het dorp Santa Barbara (zie ligging) heeft het prachtige strand van São Lourenço, genesteld in een idyllische baai omringd door groene heuvels en huizen met rode daken. Dit natuurlijke amfitheater is aangewezen als beschermd landschap en wordt omringd door wijngaarden die in terrassen worden verbouwd, met het strand en de natuurlijke zwembaden op de achtergrond. De Miradouro São Lourenço biedt een prachtige panorama van de kustlijn.

  1. Santo Espírito

In Santo Espírito (zie ligging) zijn er verschillende bezienswaardigheden de moeite waard, zoals de barokke kerkgevel van Igreja de Nossa Senhora, het Museu de Santa Maria en de vuurtoren Farol de Gonçalo Velho, een van de meest pittoreske van de Azoren. Deze beroemde vuurtoren staat op een hoge rots en is te voet bereikbaar. De vuurtoren is nog steeds operationeel en biedt een prachtig uitzicht over het zuidoostelijke deel van het eiland.

VLIEGTUIGTICKETS: Boek hier je tickets voor je vliegvakantie naar de Azoren en geniet van een leuke vakantie.

  1. Ribeira de Maloás

Liefhebbers van watervallen mogen de Ribeira de Maloás (zie ligging) niet missen, een 20 meter hoge waterval met unieke zwarte basaltrotsen. Ribeira de Maloás is bereikbaar via een kronkelige kustweg, aan weerszijden geflankeerd door wijngaarden.

  1. Praia Formosa

Praia Formosa (zie ligging), een van de mooiste stranden van de Azoren, valt op tussen de gebruikelijke zwarte lavastranden. Het warme, heldere en ondiepe water maakt het een populaire plek voor zowel de lokale bevolking als toeristen. Al meer dan 25 jaar wordt op Praia Formosa het augustusfestival Maré de Agosto gehouden.

  1. Waar overnachten op Santa Maria?

Tijdens je reis naar Santa Maria op de Azoren heb je natuurlijk een leuke accommodatie nodig. Het eiland biedt prachtige landschappen, uitzichten en bezienswaardigheden. Vele verschillende hotels, hostels, vakantiewoningen en resorts hebben hierdoor dan ook kamers met een prachtig uitzicht.

Hieronder lijsten we al graag drie van onze favoriete verblijven op.

  • Casinha do Barreiro - Cosy Private Cottage: Een gezellige vakantiewoning vlakbij Santa Bárbara. De woning biedt 2 slaapkamers, een uitgeruste keuken, een woonkamer en 1 badkamer. Er is fietsverhuur beschikbaar aan de vakantiewoning en er is ook een gezellige tuin en privéparking. De buurt is perfect voor een prachtige wandeling met uitzicht op het schitterende landschap. Meer info en boeken.
  • Villa - Cantinho do Paraíso: Een charmante vakantiewoning in Santo Espírito op Santa Maria. De woning heeft een prachtig uitzicht over het nabijgelegen landschap waar je van kan genieten terwijl je rustig ontspant op het terras. De woning is geschikt voor 1 tot 4 personen en biedt een volledig uitgeruste keuken, terras, tuin, 2 slaapkamers, gratis parkeergelegenheid en een hot tub. Meer info en boeken.
  • Hotel Santa Maria: Een viersterrenhotel in Vila do Porto, vlakbij de luchthaven van Santa Maria. Het hotel heeft standaard kamers en suites, allen voorzien van airconditioning. Het hotel biedt verschillende faciliteiten aan, zoals een buitenzwembad, restaurant, bar, tuin, tennisveld en een recreatieruimte. Er is gratis parkeergelegenheid bij de accommodatie. Meer info en boeken.
  1. Mis niets op de Azoren met onze gratis reisgids!

Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf op de Azoren? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Download onze gratis reisgids Azoren met alle bezienswaardigheden en uitgestippelde stadswandelingen.

Azoren

Gratis reisgids Azoren downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?