Dolfijnen en walvissen spotten op de Azoren: leukste tours en excursies + tips

Dolfijnen en walvissen spotten op de Azoren: leukste tours en excursies + tips

18 oktober 2024 in Azoren0 reacties

Overzichtje met de beste tours om dolfijnen en walvissen te spotten op de Azoren + tickets

De Azoren zijn een van de beste plekken ter wereld om walvissen en dolfijnen te spotten. Deze archipel in de Atlantische Oceaan vormt een belangrijk leefgebied voor zo’n 25 soorten, waaronder zowel inheemse als migrerende walvissen en dolfijnen. Vooral rond de eilanden Pico en Faial heb je een grote kans om tijdens excursies walvissen te zien. Deze eilanden liggen op de migratieroute van walvissen, en de wateren rondom staan bekend als een kraamkamer voor verschillende soorten, waaronder de blauwe vinvis, het grootste dier ter wereld.

In deze blogpost kom je meer te weten over de beste plekken om dolfijnen en walvissen te spotten op de Azoren + boek hier je walvisexcursie op de Azoren online.

Inhoud artikel

  1. De Azoren: paradijs om dolfijnen en walvissen te spotten

De afgelegen ligging van de Azoren maakt het een toevluchtsoord voor talloze soorten walvissen en dolfijnen, waardoor je ongeëvenaarde mogelijkheden hebt om deze prachtige wezens te observeren en zelfs met ze mee te zwemmen! Begin je dag met een stevig ontbijt, trek je favoriete zwembroek aan en bereid je voor op een spannende dag op zee. We raden je aan om een van deze trips vroeg in je bezoek te boeken. Het weer is niet altijd ideaal, dus zorg voor wat flexibiliteit om de excursie te verzetten als dat nodig is.

Boek hier alvast je excursie walvissen en dolfijnen spotten op de Azoren

  1. Walvissen spotten op de Azoren

Wat is de beste tijd om walvissen te spotten op de Azoren?

De beste tijd om walvissen te kijken op de Azoren is tussen april en oktober, wanneer enkele van de grootste soorten de eilanden aandoen op hun migratieroute. Je kunt dan onder andere blauwe vinvissen, zeewalvissen en bultruggen zien die het oceaanoppervlak doorbreken.

Kustspotten, ook wel vigias genoemd, liggen verspreid langs de kust van São Miguel. Ze werden vroeger gebruikt door spotters om walvisjagers te waarschuwen, maar worden nu gebruikt door getrainde bemanningsleden om verschillende walvissoorten te lokaliseren en te identificeren. Hoewel u deze plekken nog steeds kunt gebruiken om te proberen zelf een glimp van walvissen op te vangen, zijn de kansen aanzienlijk beter op een walvisobservatieboot met ervaren spotters die de soorten kunnen identificeren op basis van de kleinste bewegingen of slagen. Walvistours op São Miguel werken vaak samen met zeebiologen om toeristen een leerzame ervaring te bieden.

Wat zijn de beste eilanden om walvissen te spotten?

De eilanden Pico en Faial bieden de hoogste kans om walvissen te zien, met meer dan 85% kans tijdens het seizoen. São Miguel is ook populair voor zowel walvissen als dolfijnen. Veel van deze tochten vertrekken vanuit de haven van Ponta Delgada of nabijgelegen steden en duren 3 tot 4 uur, afhankelijk van het bedrijf en de weersomstandigheden. Wist je dat de economie van het eiland Pico ooit grotendeels afhankelijk was van de walvisvaart? De overblijfselen van deze industrie kan je nog steeds terug zien in de architectuur en plaatselijke musea.

EXCURSIE EILAND PICO: Boek deze boottocht vanuit Lajes do Pico om walvissen te spotten op het Pico eiland.

Boek nog meer tours om dolfijnen en walvissen te spotten op de Azoren

Leukste tours en excursies walvissen en dolfijnen spotten op de Azoren

  1. Of een dolfijnexcursie op de Azoren

Wat is de beste periode om dolfijnen te spotten op de Azoren?

Op de Azoren leven tuimelaars en Risso's dolfijnen, die je waarschijnlijk het hele jaar door kunt zien, terwijl gestreepte, Atlantisch gevlekte en andere dolfijnsoorten de wateren van de eilandengroep passeren in de zomer of het vroege voorjaar.

Net als bij walvissen kijken, hebben deze touroperators getrainde zeebiologen en naturalisten aan boord die je leren over de biologie en het gedrag van deze intelligente zoogdieren, zodat je veilig kunt observeren zonder ze te storen of schade te berokkenen.

Dolfijnentours op de Azoren vinden meestal plaats op kleinere boten, die een intiemere en persoonlijkere ervaring bieden. Je kunt verwachten dat je dolfijnen ziet springen en spelen in het water of langs de boot ziet zwemmen. Je wordt ook voorzien van alle benodigde uitrusting, zoals een wetsuit, snorkel, masker en reddingsvest, zodat je optimaal van de ervaring kunt genieten

Waar kan je het beste dolfijnen spotten op de Azoren?

Dolfijnen zal je, in tegenstelling tot walvissen, op meerdere eilanden van de Azoren tegenkomen. Echter zijn São Miguel en het eiland Pico iets meer voor de hand liggend aangezien dit twee van de grootste en bekendere eilanden zijn. Je zal er tal van tours en excursies om dolfijnen te spotten, vooral vanuit de haven van Ponta Delgada. Maar ook op Terceira, Faial en Santa Maria zal je excursies kunnen boeken om dolfijnen te spotten.

  1. Verdiep je in het erfgoed van de walvisvaarders in de Azoren

Kom meer te weten over de walvisvangst en oude tradities op de Azoren tijdens deze boeiende erfgoedtour door walvisvaarders op de Azoren. Na een korte uitleg over de lokale walvisvangstcultuur, bezoek je de authentieke walvisboot "Senhora de Fátima" uit 1945. Nadien rijd je verder met een busje naar het uitkijkpunt voor walvisvaardersVigia da Furada” bij Capelas (bekijk ligging hier) en leer de eeuwenoude technieken voor het spotten van walvissen uit 1830, die ertoe hebben bijgedragen dat het spotten van walvissen in de Azoren is uitgegroeid tot een van de beste ter wereld.

Als laatste breng je ook nog een bezoekje aan de vuurtoren van Ponta Garça uit 1957 voor een korte rondleiding door de vuurtorenwachter die met plezier verteld over de functie en geschiedenis van dit gebouw. Uiteraard geniet je hier ook nog even van een schitterend uitzicht.

  1. Zwemmen met dolfijnen en walvissen op de Azoren

Nog leuker is ongetwijfeld een namiddagje zwemmen met deze schattige zeedieren. Zwemmen met dolfijnen op de Azoren is een bijzondere ervaring die je nooit zal vergeten. De meeste tours worden zorgvuldig beheerd en houden zich aan strikte ecologische richtlijnen om de dieren niet te storen of hun gedrag negatief te beïnvloeden. De meeste tours worden ook in kleine groepen georganiseerd om de impact op de dieren te minimaliseren.

  1. Bezoek Capelas, bekend om zijn walvisvaart

Capelas, gelegen aan de ruige noordkust van São Miguel, is een charmant zeedorpje dat een kijkje geeft in de geschiedenis van de walvisvaart. In de afgelopen drie decennia is het dorp veranderd sinds de stopzetting van de walvisvangst in de regio. De erfenis is zichtbaar in de Fábrica da Baleia in Poços de São Vicente Ferreira (bekijk ligging), waar overblijfselen van een oude walvisvaartfabriek, die tot de jaren 1970 operationeel was, getuigen van een vervlogen tijdperk. Er worden plannen besproken om de fabriek te heropenen als museum. Het monument Homenagem Aos Baleeiros, met twee mannen en een walvis aan hun voeten, eert de walvisvaarders van het dorp.

  1. Museu dos Baleeiros, het Walvisvaardersmuseum op Pico

Het Museu dos Baleeiros, ook wel bekend als het Walvisvaardersmuseum, biedt een ontnuchterend kijkje in de gevaarlijke en verwoestende walvisindustrie die ooit floreerde op Pico. Naast het feit dat het ongelooflijk gevaarlijk was voor de jachtbemanningen, was de bloeiende industrie in die tijd ook rampzalig voor de walvispopulatie in het gebied.

Uiteindelijk werd de walvisjacht illegaal in 1984 en er wordt aangenomen dat de walvisjacht stopte zodat Portugal eindelijk lid kon worden van de Europese Unie, wat kort daarna gebeurde, in 1986. Dit kleine museum biedt een diepgaande kijk op de walvisjachtindustrie van het eiland, met verschillende tentoonstellingen, documentaires en educatief materiaal waarin de geschiedenis van de walvisjacht in Pico wordt beschreven. De entree op zondag is gratis en de rest van de week slechts 2€, dus de ervaring is zeker de moeite waard.

  1. Filmpje: Walvissen en dolfijnen spotten op de Azoren

Benieuwd naar wat je mag verwachten van een excursie walvis en dolfijnen spotten op de Azoren? Bekijk alvast onderstaand filmpje voor een klein voorproefje! Als je zelf graag deze schattige dieren van dichtbij wilt bewonderen, zal je natuurlijk moeten afreizen naar de Azoren.

  1. Mis niets op de Azoren met onze gratis reisgids!

Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf op de Azoren? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Download onze gratis reisgids Azoren met alle bezienswaardigheden en uitgestippelde stadswandelingen.

Azoren

Gratis reisgids Azoren downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?