13 x leukste tours en excursies op de Azoren: wat zijn de mooiste daguitstappen?

13 x leukste tours en excursies op de Azoren: wat zijn de mooiste daguitstappen?

23 oktober 2024 in Azoren0 reacties

Overzicht met de leukste tours, excursies en daguitstappen op de Azoren + waar tickets boeken?

Op elk eiland in de Azoren valt er wel iets te beleven en te doen. Zo kan je kiezen voor een begeleide wandeling door de prachtige natuur, een actieve excursie waarbij je de lokale cultuur wat beter leert kennen, of een ontspannen boottocht waarbij je even lekker achterover kan leunen. Ontdek in deze blogpost de leukste tours en excursies die je kan maken op de Azoren.

Inhoud artikel

  1. Kajakken op het meer van Furnas

Het meer van Furnas is een van de drie grote meren op het eiland São Miguel. Als je langs de oever wandelt, word je omringd door weelderige vegetatie en een prachtig uitzicht op het omringende vulkaanlandschap. Deze rustige omgeving is ook de thuisbasis van een verscheidenheid aan unieke wilde dieren en inheemse flora, dus houd je ogen goed open voor zeldzame vogels en plantensoorten.

Je kunt een kajak of waterfiets huren en het rustige water verkennen, een rondwandeling om het meer maken (dat ook toegankelijk is voor fietsen en wandelwagens), of gewoon achterover leunen en genieten van de vredige sfeer van dit natuurwonder. Vergeet niet om een Bolo Lêvedo das Furnas te proeven; je kunt deze lokale lekkernijen vinden bij een klein kraampje bij Lagoa das Furnas of bij de beroemde bakkerij Rosa Quental in Furnas (bekijk hier de ligging).

OVERNACHTINGSTIP: Wil je graag overnachten aan de oevers van het meer? Dan kan je een verblijf boeken bij Furnas Lake Forest Living. Deze moderne 4-sterrenappartementen bieden uitzicht op de weelderige groene velden, er is een buitenzwembad en je kan er fietsen en auto's huren. Meer info en boeken.

  1. Bezoek de warmwaterbronnen van Furnas

Naast de natuurlijke thermale baden zijn er ook geisers en modderpoelen die continu pruttelen en stoom afgeven. Kinderen zullen deze plek best fascinerend vinden, omdat het bijna lijkt alsof je je op een andere planeet bevindt. De grond trilt soms lichtjes, en overal zie je damp omhoog komen.

Nog een leuk weetje voor de kinderen is dat de lokale bevolking deze geothermische activiteit gebruikt om voedsel te koken. Misschien kan je tijdens je bezoek wel met eigen ogen zien hoe men de traditionele "Cozido das Furnas" kookt. Deze stoofpot wordt in een gat in de grond klaargemaakt door de hitte van de aarde. Een leerrijk bezoek voor het hele gezin.

EXCURSIE: Boek hier je excursie naar Furnas en verken tijdens een begeleide dagtour de bekendste bezienswaardigheden rondom Furnas.

  1. Wandelen, kajakken en stand-up paddleboarding bij de Sete Cidades-meren

Sete Cidades is zonder enige twijfel een van de mooiste plekken op het eiland São Miguel. Een bezoekje aan deze stad en haar prachtige meren mag absoluut niet ontbreken, ook als je met kinderen op vakantie bent. Deze bijzondere plek bevindt zich in een enorme vulkanische caldera die ongeveer 5 kilometer breed is en 350 meter diep. Deze caldera is het resultaat van een reeks vulkaanuitbarstingen die duizenden jaren geleden plaatsvonden. Binnen deze caldera bevinden zich twee iconische meren: Lagoa Azul en Lagoa Verde waar je heerlijk kan wandelen, ontspannen en genieten.

Er zijn verschillende wandel- en fietspaden uitgewerkt zodat je de omgeving makkelijk op eigen houtje kan verkennen (reserveer hier je huurfiets). In het stadscentrum kan je de Igreja de São Nicolau bezoeken, een wandeling maken naar de mooiste uitzichtpunten rond Sete Cidades of zoek het verlaten hotel Monte Palace op. Je kan ook het water op, een mooie boottocht maken, kajakken of kiezen voor stand-up paddleboarding. Er valt hier vanalles te beleven voor jong en oud.

  1. Boek een excursie walvis- en dolfijnen spotten

Een van de leukste dingen om te doen met kinderen is misschien wel dolfijnen en walvissen spotten! De eilanden Pico en Faial bieden de hoogste kans om walvissen te zien, met meer dan 85% kans tijdens het seizoen. Ook Terceira en São Miguel zijn populair voor zowel walvissen als dolfijnen. Veel van deze boottochten vertrekken vanuit de haven van Ponta Delgada of nabijgelegen steden en duren 3 tot 4 uur, afhankelijk van het bedrijf en de weersomstandigheden.

Ontdek alvast enkele leuke tours en excursies om dolfijnen en walvissen te spotten op de Azoren

  1. Zwemmen met dolfijnen op de Azoren

Nog leuker is ongetwijfeld een namiddagje zwemmen met deze schattige zeedieren. Zwemmen met dolfijnen op de Azoren is een bijzondere ervaring die je nooit zal vergeten. De meeste tours worden zorgvuldig beheerd en houden zich aan strikte ecologische richtlijnen om de dieren niet te storen of hun gedrag negatief te beïnvloeden. De meeste tours worden ook in kleine groepen georganiseerd om de impact op de dieren te minimaliseren.

Boek je vakantie naar de Azoren

Verschillende aanbieders vliegvakanties naar de Azoren

Vergelijk goedkope vliegtickets

  1. Bezoek een van de plantages op de Azoren

Op de Azoren kan je verschillende unieke plantages bezoeken, waarbij vooral thee-, ananas- en wijnplantages populair zijn. Deze plantages bieden een unieke kans om meer te leren over traditionele landbouwmethoden die al generaties lang op de eilanden worden toegepast. Zo kan je een bezoekje plannen aan de Theefabriek van Gorreana, waar je tijdens een wandeling door de theevelden naar de plaatselijke theeplantage dieper kan ingaan op de wereld van de theeteelt.

Of breng een bezoekje aan een ananasplantage. De ananas heeft een lange en fascinerende geschiedenis op de Azoren. De lokale bevolking verwerkte de vrucht in allerlei gerechten, waaronder zoetigheden en likeuren. Interessant is dat São Miguel de enige plek ter wereld is waar ananas in kassen wordt gekweekt.

Hoewel er meer dan 6.000 ananasplantages op het eiland zijn, zijn slechts een paar open voor het publiek zonder entreegeld, waaronder de Ananás Santo António plantage (meer info) en de Ananasplantage A Arruda (meer info). De plantages liggen aan de rand van Ponta Delgada en biedt de kans om de unieke wereld van de ananasteelt op de Azoren te ontdekken.

  1. Verdiep je in het erfgoed van de walvisvaarders in de Azoren

Kom meer te weten over de walvisvangst en oude tradities op de Azoren tijdens deze boeiende erfgoedtour door walvisvaarders op de Azoren. Na een korte uitleg over de lokale walvisvangstcultuur, bezoek je de authentieke walvisboot "Senhora de Fátima" uit 1945. Nadien rijd je verder met een busje naar het uitkijkpunt voor walvisvaardersVigia da Furada” bij Capelas (bekijk ligging hier) en leer de eeuwenoude technieken voor het spotten van walvissen uit 1830, die ertoe hebben bijgedragen dat het spotten van walvissen in de Azoren is uitgegroeid tot een van de beste ter wereld.

Als laatste breng je ook nog een bezoekje aan de vuurtoren van Ponta Garça uit 1957 voor een korte rondleiding door de vuurtorenwachter die met plezier verteld over de functie en geschiedenis van dit gebouw. Uiteraard geniet je hier ook nog even van een schitterend uitzicht.

  1. Duik het water in en ga op snorkelavontuur

Dolfijnen en walvissen spotten is een van de populairste activiteiten die je kan boeken op de Azoren, maar je kan ook zelf het water in duiken om de wondermooie onderwaterwereld te ontdekken! Er worden namelijk verschillende soorten excursies snorkelen aangeboden op verschillende eilanden. Tijdens deze excursies heb je de kans om kleurrijke vissen, octopussen, krabben en andere zeedieren te spotten, maar ook indrukwekkende vulkanische formaties, waaronder lavatunnels, grotten en rotswanden.

  1. Canyoning in Ribeira dos Caldeirões

In het natuurpark Ribeira dos Caldeirões, dat in het noorden ligt van het eiland São Miguel, vind je drie watervallen. Elke waterval heeft zijn eigen unieke charme en schoonheid en ze zijn allemaal gemakkelijk te bereiken via de goed onderhouden paden van het park. Bovendien is de toegang tot het park helemaal gratis en er is zelfs een parkeerplaats bij de ingang, wat de toegang ongelooflijk gemakkelijk maakt.

Naast de adembenemende watervallen biedt het park ook een verscheidenheid aan activiteiten om je te vermaken. Voor de adrenalinejunkies is canyoning een populaire optie. Onder leiding van ervaren gidsen spring je van kliffen, zwem je door stroomversnellingen en abseil je van watervallen voor een onvergetelijke ervaring.

  1. Wijngaarden op de Azoren boeken

Naast de thee-, koffie- en ananasplantages kan je ook een bezoekje overwegen aan de wijngaarden. De wijnproductie op de Azoren heeft een rijke traditie die teruggaat tot de 15e eeuw, toen de eerste kolonisten druivenstokken naar de eilanden brachten. Vooral het eiland Pico staat bekend om zijn unieke wijnproductie, die op vulkanische grond plaatsvindt.

De hoofdstad Madalena wordt omgeven door wijngaarden die deel uitmaken van het UNESCO-werelderfgoed en je kan er een bezoekje brengen aan het wijnmuseum. Het museum is gevestigd in een voormalig karmelietenklooster uit de 18e eeuw en biedt bezoekers inzicht in de traditionele technieken van wijnproductie, waaronder het gebruik van de unieke stenen muurtjes ("currais") die de wijngaarden beschermen.

Verder kan je op het eiland Pico ook een bezoek brengen aan Cooperativa Vitivinicola da Ilha Do Pico (CVIP), de wijncoöperatie van het eiland waar je de lokale wijnen kan proeven en ook Paisagem da Cultura da Vinha da Ilha do Pico is een bezoekje waard.

  1. Hike naar de top van Mount Pico

Een van de meest uitdagende hikes die je kan maken op het eiland Pico is de beklimming van Mount Pico. Deze indrukwekkende stratovulkaan is de hoogste berg van Portugal en is een erg populaire bestemming voor wandelaars en bergbeklimmers. De klim naar de top is uitdagend maar belonend, met adembenemende uitzichten over de omliggende Atlantische Oceaan en de andere eilanden van de Azoren.

Het pad naar de top is goed gemarkeerd, maar de klim vereist een goede conditie en ervaring, vooral vanwege de steile hellingen en veranderlijke weersomstandigheden. De wandeling naar de top van Mount Pico duurt minstens 3-4 uur, afhankelijk van de weersomstandigheden en je conditie. We raden je aan een gids in te huren als dit je eerste keer is.

TOUR: Boek hier je wandeling naar de top van Pico, verzamel bij het bezoekerscentrum waar een lokale gids je zal opwachten en wandel samen naar het hoogste punt van Portugal.

  1. Kaasmakerij bezoeken op São Jorge

Het eiland São Jorge is beroemd om zijn kaasproductie. De Queijo São Jorge, een stevige en pittige kaas, is een van de meest bekende producten van de Azoren. De kaas wordt traditioneel gemaakt van rauwe koemelk en rijpt gedurende verschillende periodes, wat de kaas een rijke, complexe smaak geeft.

Een van de bekendste kaasmakerijen op het eiland is de Uniqueijo-coöperatie in Velas, waar je het productieproces van deze unieke kaas met eigen ogen kan zien. Je kan een rondleiding volgen door deze kleine familieboerderij, waarbij je uitleg krijgt over de traditionele methoden die al eeuwenlang worden gebruikt. Na de rondleiding kan je uiteraard ook de verschillende kazen proeven en eventueel producten kopen. Meer info op de website.

KAASTOUR: Boek hier je Sao Jorge Kaastour van een halve dag, volg een rondleiding en ontdek meer over het proces van kaasmaken.

  1. Begeleide tour door vulkanische grotten en lavatunnels

Er zijn ook verschillende tours op de Azoren waarbij je grotten kan verkennen. De eilanden hebben indrukwekkende vulkanische grotten en lavatunnels die inzicht geven in de geologische geschiedenis van de archipel. Zo kan je een bezoekje brengen aan Algar do Carvão op het eiland Terceira, Gruta das Torres op het eiland Pico of Gruta do Carvão op São Miguel. Hieronder enkele aan te raden begeleide tours waarbij je de bekendste grotten bezoekt. Bekijk hier het volledige aanbod grottentours op de Azoren.

  1. Mis niets op de Azoren met onze gratis reisgids!

Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf op de Azoren? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Download onze gratis reisgids Azoren met alle bezienswaardigheden en uitgestippelde stadswandelingen.

Azoren

Gratis reisgids Azoren downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?