Wat eten in Napels? 10 x typisch Napolitaanse gerechten
10 x wat zeker proeven in Napels en Amalfikust?
Tijdens een stedentrip Napels kijk je je ogen uit en maakt je stappenteller overuren. Het zetten van een extra paar stappen is echter alleen maar goed. Tussen het bewonderen van typische taferelen en indrukwekkende bezienswaardigheden door kun je namelijk proeven van de vele lekkernijen waar de stad om bekendstaat.
Van een klein luchtig hapje tot ware calorieënbommen, in Napels hoef je geen enkel moment met een lege maag rond te lopen. Staat een stedentrip naar deze bruisende Zuid-Italiaanse stad binnenkort op de planning? Dan mogen de volgende culinaire hoogtepunten tijdens een reisje Napels niet ontbreken.
Inhoud artikel
De bakermat van de pizza
Denk je aan Napels dan denk je aan pizza. De Napolitaanse pizza met dunne bodem en hoge rand is geliefd bij jong en oud, locals en toeristen. Voor de enige echte pizza margherita moet je bij Brandi zijn (Salita Sant'Anna di Palazzo 1/2, 80132, Napels zie locatie op de kaart), dit is de plek waar deze pizza haar oorsprong vond. Pizzabakker Raffaele Esposito was werkzaam bij Brandi toen hij in 1889 werd gevraagd om voor het koninklijk gezelschap een paar pizza’s te bakken. De pizza met mozzarella, tomaat en basilicum viel bij koningin Margherita enorm in de smaak, reden dat deze werd omgedoopt tot de inmiddels wereldberoemde pizza margherita.
Waar kan je de beste pizza's eten in Napels?
- Naast Pizzeria Brandi kun je op nog veel meer plekken in de stad terecht voor een geweldige pizza (zie ligging op de kaart).
- Een andere bekende is L’Antica Pizzeria Da Michele (te zien in de film Eat Pray Love met Julia Roberts) waar enkel marinara’s en margherita’s in de oven worden geschoven (zie ligging op de kaart).
- Daarnaast behoort Gino Sorbillo tot een van de beste pizzabakkers die de stad rijk is (zie ligging hier).
- Bij Concettina ai tre Santi bakken ze voortreffelijke pizza’s waar je geen kruimel van wilt laten liggen (zie ligging op de kaart).
- Lees ook ons artikel met de beste pizzeria's in Napels
Pizza fritta
Naast de klassieke ronde pizza is Napels de aangewezen plek om de gefrituurde variant te proberen. De pizza fritta is bijzonder machtig maar een waar feestje voor de smaakpapillen. Waar de gefrituurde hap nu razend populair is, ontstond deze tijdens de Tweede Wereldoorlog door een gebrek aan de juiste ingrediënten en houtovens. Het verorberen van een traditionele pizza was inmiddels een ware luxe geworden die maar weinig mensen zich konden veroorloven. Er moest toch gegeten worden dus begon men het pizzadeeg te frituren. Het bleek een schot in de roos te zijn aangezien het gefrituurde deeg de maag erg goed wist te vullen.
Inmiddels is de pizza fritta niet meer weg te denken uit Napels
In de meeste pizzeria’s prijkt deze pizza op de kaart en is deze inmiddels een stukje luxueuzer dan in de tijd dat deze ontstond. Zo wordt de lege ruimte die tijdens het frituren van het deeg ontstaat opgevuld met allerlei lekkere ingrediënten zoals tomatensaus, ricotta en mozzarella. Je kunt je voorstellen dat een pizza fritta geen luchtig hapje is en dat je na het eten ervan voorlopig wel even vol zit, maar je kunt Napels niet verlaten zonder hiervan geproefd te hebben.
RONDREIS: Wil je graag nog meer ontdekken van Napels en Amalfikust? Met onze mooie rondreis door Napels en Amalfikust kom je langs alle top bezienswaardigheden, zo ben je zeker dat je niets mist.
Ragù napoletano
In Napels kun je niet alleen terecht voor een voortreffelijke (gefrituurde) pizza, ze weten ook hoe ze een goede pasta in elkaar moeten draaien. De pasta met ragù napoletano is daar een uitstekend voorbeeld van.
De ragù is een traditionele saus met verschillende stukken (varkens- en rund)vlees die vaak urenlang op het vuur heeft staan pruttelen. Deze lange bereidingstijd is essentieel om de smaken goed tot hun recht te laten komen en daar wordt dan ook niet van afgeweken. Schuif aan in een knusse trattoria en bestel een bord pasta met ragù om zo kennis te maken met de klassieke en pure smaken van Napels.
Sfogliatella
Een absolute Napolitaanse klassieker is de sfogliatella. Dit gebakje met een vulling van gezoete ricotta en gedroogde vruchtjes werd eigenlijk voor het eerst in een klooster aan de Amalfikust gebakken. Het gebakje was zo hemels, dat ze er zelfs in Napels lucht van kregen. Pasquale Pintauro wist het originele recept in handen te krijgen en ging ermee aan de slag. Hij bracht wat aanpassingen in het originele recept aan en creëerde zo zijn eigen variant van de sfogliatella, die al snel het hart van de Napolitanen wist te veroveren.
Er zijn 2 varianten van de sfogliatella, de frolla van zanddeeg en de riccia van bladerdeeg. Inmiddels zijn er zaken in de stad waar je kunt smullen van een sfogliatella met een andere inhoud dan de originele ricotta-vulling, zowel zoet als hartig. Neem hiervoor een kijkje bij Cuori di Sfogliatella waar ze dagelijks meer dan 25 varianten uit de oven toveren.
Fiocco di neve
Pasticceria Poppella won flink wat populariteit met het luchtige gebakje Fiocco di Neve. Dit zoete sneeuwvlokje is een redelijk jonge uitvinding maar mag zeker tot de specialiteiten van Napels worden gerekend. Andere banketbakkers hebben geprobeerd een soortgelijk gebakje uit te oven te toveren, maar voor de originele Fiocco di Neve moet je echt bij Poppella zijn (Via Arena alla Sanità 28/29 en Via Santa Brigida 69/70).
- Het recept is strikt geheim, we weten enkel dat de kleine brioche wordt gevuld met een ricotta-crème en iets wegheeft van een slagroomsoesje.
- Naast de fiocco classico zijn er ook de fiocchi met chocoladevulling en pistache, stuk voor stuk perfect voor de lekkere (zoete) trek.
Tarallo napoletano
De tarallo napoletano is een ideaal hapje voor bij de borrel of wanneer je trek hebt in een hartig tussendoortje. Deze Napolitaanse culinaire traditie ontstond aan het einde van de 18de eeuw. Om te voorkomen dat er deegrestjes in de prullenbak zouden eindigen, werd er door bakkers wat gehakte amandelen en peper aan het deeg toegevoegd waardoor uiteindelijk de eenvoudige maar zeer smakelijke tarallo ontstond.
Dit hartige hapje viel bij de Napolitanen goed in de smaak en al snel was de tarallo door de hele stad te vinden was. Bij Taralleria Napoletana op de Via San Biagio Dei Librai vind je niet alleen de tarallo met amandelen en peper, maar ook tal van andere varianten zoals met basilicum, tomaat of curcuma.
Pasta e patate
Veel gerechten uit de Napolitaanse keuken zijn ontstaan uit armoede, de pasta e patate is daar een voorbeeld van. Aardappelen waren altijd wel voorhanden en goedkoop en bleken bovendien in combinatie met pasta de honger zeer goed te stillen. Waar het gerecht uit pure nood ontstond, is het inmiddels uitgegroeid tot klassieker en onmisbaar op het menu van veel restaurants.
De traditionele pasta e patate wordt bereid met pasta mista, een mix van verschillende soorten pasta. Daarnaast is belangrijk dat de pasta absoluut niet waterig of soepachtig is maar juist plakkerig. Om het af te maken wordt er vaak nog wat provola-kaas aan toegevoegd en eet je met dit eenvoudige maar zeer smaakvolle gerecht je buikje goed rond.
Babà
De babà wordt beschouwd als een typisch Napolitaanse lekkernij. Het gebakje heeft de vorm van een paddenstoel en is doordrenkt met rum. Hoewel de babà en Napels hand in hand gaan, blijkt de oorsprong echter Pools te zijn.
De legende gaat als volgt:
Koning Stanislaus Leszczyński zou in een boze bui de 'Gugelhupf' – een soort tulband, traditioneel gebak uit zijn streek - door de kamer hebben gegooid en raakte daarbij een fles rum. Het droge gebak nam de rum op waardoor het wat zachter en soepeler werd. De boze bui van de koning verdween hiermee als sneeuw voor de zon en hij was direct verzot op deze nieuwe creatie.
Vanuit Polen waaide het recept over naar Frankrijk en via professionele chef-koks die werkzaam waren voor Napolitaanse adellijke families, kwam het in de regio Campania terecht. Hoewel de oorsprong niet helemaal Napolitaans is, wordt het wel beschouwd als een traditionele lekkernij en is dan ook in elke pasticceria te vinden. Er bestaan verschillende varianten, zoals de babà met ijs of de versie waarbij het gebakje in twee helften is verdeeld met daartussen chocolade of room.
Waar proeven? Pasticceria Capparelli, in het historisch centrum van de stad, wordt gerekend tot een van de plekken waar je de beste babà van de stad kunt proeven. Het gebakje is hier groter dan gemiddeld, luchtig, voorzien van de perfecte goudbruine kleur en heerlijk vochtig van de rum.
Koffie
Koffie is onderdeel van de Napolitaanse cultuur en het drinken van dit goedje is een waar ritueel. De stad is dan ook gevuld met gezellige koffiebarretjes waar het geluid van rinkelende kopjes en de geur van koffie je tegemoet komen. Italianen drinken hun koffie vaak al banco, staand aan de bar, terwijl ze een praatje maken met bekenden en het laatste nieuws bespreken. Dit bezoekje aan de bar duurt vaak maar een paar minuten maar is voor de meeste mensen in de stad dagelijks vaste prik. Wanneer je je onder de locals wilt mengen, wandel dan een bar binnen en bestel een sterke espresso, een doppio (een dubbele espresso) of een caffè macchiato die je al staand opdrinkt.
Caffè sospeso ... geef eens een koffie cadeau
Hoe belangrijk koffie voor Napolitanen is, blijkt wel uit de caffè sospeso, een initiatief dat in deze stad zijn oorsprong vond. De caffè sospeso is een koffie die als het ware in de wacht wordt gezet. Je rekent een extra koffie af en iemand die misschien net even krap bij kas zit, kan de bar binnenlopen en vragen of er nog een caffè sospeso is. Op die manier kan deze persoon alsnog van een goed bakje koffie slurpen, iets waar volgens de Napolitanen elk mens recht op heeft.
Pastiera napoletana
In Napels is Pasen niet compleet zonder de pastiera napoletana. Volgens een legende is het aan de Napolitaanse sirene Partenope te danken dat in elk huishouden rond Pasen deze taart op tafel verschijnt. Zij had de Golf van Napels als haar thuis gekozen en met haar melodieuze stem verwelkomde ze het voorjaar. De Napolitanen waar haar daar erg dankbaar voor en gaven haar daarom 7 geschenken van de natuur: meel, ricotta, eieren, tarwe, kruiden, suiker en oranjebloesemwater. De sirene bracht deze ingrediënten naar de goden die hier vervolgens de eerste pastiera mee bakten.
Hoewel deze machtige en zoete taart een traditioneel Paasgerecht is, is de pastiera het hele jaar door in Napels te vinden. Je treft het als dessert op de kaart in veel restaurants en in veel pasticceria’s is een mini-versie van de taart te vinden zodat je tijdens een stedentrip Napels gewoon van deze lekkernij kunt snoepen.
Waar overnachten in Napels?
Voor je bezoek aan Napels, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Napels online bekijken.
- Het Relais Della Porta is gelegen in het centrum van Napels aan de Via Toledo. Dit hotel beschikt over heel ruime kamers met zeer comfortabele bedden en zijn zeer fijn ingericht met oog voor detail. 's Ochtends kan je genieten van een heerlijk ontbijt in de prachtige eetruimte van het hotel. Met al jouw vragen over Napels kan je terecht bij de vriendelijke staff van het hotel. Meer info en boeken.
- Hotel Piazza Bellini is gevestigd in een gebouw uit de 16e eeuw in het historische centrum van Napels. De kamers hebben een unieke inrichting, waarbij een modern design wordt gecombineerd met artistieke elementen. Daarnaast zijn alle kamers ingericht met originele schilderijen van de lokale kunstenaar Alessandro Cocchia. Meer info en boeken.
- Gelegen op een gunstige locatie, in de wijk Plebiscito in Napels, ligt Le Corti del Re Hotel. Dit hotel biedt stijlvolle kamers voorzien van moderne faciliteiten. Sommige beschikken zelfs over een knus terrasje waar je 's avonds even kan tot rust komen. Graag in alle rust ontbijten? Het ontbijt wordt geserveerd op de kamer zodat je rustig kan wakker worden. Meer info en boeken.
- Ben je van plan om niet één maar verschillende musea te bezoeken?
- Dan kan je geld besparen met de Artecard van de stad Napels.
- Met de kaart krijg je gratis toegang tot 2 musea naar keuze en korting op alle andere bezienswaardigheden.
- Bovendien mag je ook 3 dagen lang gratis gebruik maken van het openbaar vervoer. Zo reis je snel van het ene naar het andere museum. Kortom: alleen maar voordelen.
TIP: Koop hier je Artecard van de stad Napels online en bespaar flink wat geld uit.
Wil jij ook niets missen tijdens je vakantie in Napels?
Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Napels? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Napels met 49 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Download je gratis preview reisgids Napels-Amalfi-Pompeii.