11 x mooiste bezienswaardigheden in Mahón: wat zeker zien en doen tijdens je bezoek?

Volledige reisgids kopen voor € 10

11 x mooiste bezienswaardigheden in Mahón: wat zeker zien en doen tijdens je bezoek?

22 augustus 2024 in Balearen0 reacties

De mooiste plekken en bezienswaardigheden in Mahón + verblijftips

Mahón, ook bekend als Maó, is de hoofdstad van het Spaanse eiland Menorca, dat deel uitmaakt van de Balearen. De stad is beroemd om haar natuurlijke haven, een van de grootste ter wereld, die door de eeuwen heen een strategische rol heeft gespeeld. Mahón heeft een rijke geschiedenis, beïnvloed door verschillende culturen, waaronder de Britse, die hun stempel hebben gedrukt op de architectuur en lokale tradities.

Ontdek in deze blogpost de mooiste bezienswaardigheden in Mahón.

Inhoud artikel

  1. Kaartje met de mooiste bezienswaardigheden in Mahón

  1. Port de Mahón

Port de Mahón, oftewel de haven van Mahón, is een van de grootste en meest indrukwekkende natuurlijke havens ter wereld. Het is niet alleen een functionele haven, maar ook een belangrijke culturele en toeristische plek die de rijke geschiedenis en de natuurlijke schoonheid van Menorca weerspiegelt. Het biedt een fascinerende mix van historisch erfgoed en moderne levensstijl.

De haven wordt omringd door prachtige historische gebouwen, gezellige promenades en levendige restaurants. Vanaf de vele terrasjes zie je de jachten, cruiseboten en plezierbootjes dobberen in het water. De strategische ligging en indrukwekkende afmetingen (een lengte van bijna 6 km en een diepte van maximaal 30 meter) zorgden zowel voor een rijke historische als commerciële betekenis voor de stad. De haven is tot op de dag van vandaag een bruisende plek waar je kan genieten van de lokale sfeer, het uitzicht op de zee of aan boord kan stappen van een mooie rondvaart langs de kust.

RONDVAART: Boek nu je tickets voor een rondvaart door de haven van Mahón. Tijdens deze rondvaart kan je ook onderwater kijken en kan je luisteren naar de commentaar van de begeleider over de geschiedenis van Mahón en de haven.

  1. Maak een rondvaart door de haven van Mahón

Begin je boottour vanuit Don Joan en vaar door de haven. Geniet van het uitzicht op Mahón vanaf het bovendek. Luister naar de boeiende, historische verhalen van de gids terwijl je langs het eiland Lazareto vaart. De torens bij de ingang van de haven verdedigden ooit Mahon.

Vanaf het benedendek heb je een prachtig zicht onder water. Maak foto's van vissen die door het zeegras zwemmen. Vang een glimp op van ander zeeleven. Bewonder het blauwe water van de Middellandse Zee. Geniet van het panoramische landschap aan beide kanten van de boot voordat je terugkeert naar de haven van Mahon. Als je weer op het dek bent, luister je naar de gids terwijl je langs het San Felipe-kasteel vaart. Meer info over deze boottocht + boek online.

  1. Santa Maria Kerk

De Santa Maria kerk, ook bekend als de Iglesia de Santa María, is een indrukwekkend religieus monument in het hart van Mahón. Deze kerk, gebouwd in de 18e eeuw op de plaats van een oudere gotische kerk, is een prachtig voorbeeld van de neoklassieke architectuur die destijds populair was op het eiland.

  • De buitenkant van de Santa Maria kerk wordt gekenmerkt door een majestueuze gevel, met eenvoudige lijnen en een prominente klokkentoren die boven de omliggende gebouwen uittorent.
  • De ingang van de kerk is versierd met een groot portaal dat leidt naar het ruime interieur.
  • Het hoogtepunt van de Santa Maria kerk is ongetwijfeld het monumentale orgel, gebouwd in 1810 door de beroemde orgelbouwer Johann Kyburz. Dit orgel, met meer dan 3.000 pijpen, is een van de grootste en meest prestigieuze van Europa, en trekt muzikanten en liefhebbers van over de hele wereld aan voor concerten en recitals.
  1. Teatre Principal de Mao

Het Teatre Principal de Maó werd gebouwd in 1829 tijdens de Britse overheersing van het eiland, is het theater een prachtig voorbeeld van neoklassieke architectuur. Het werd ontworpen door de lokale architect Giovanni Palagi en staat bekend om zijn elegante gevel en het indrukwekkende interieur, dat de grandeur van een vervlogen tijdperk uitstraalt.

Het theater beschikt over een hoefijzervormige zaal met meerdere balkons, waardoor het een intieme en toch vorstelijke sfeer heeft. Dankzij de uitstekende akoestiek van het theater is het een ideale plek voor opera's, toneelstukken, concerten, en ballet te organiseren.

Door de jaren heen heeft het Teatre Principal de Maó een centrale rol gespeeld in het culturele leven van Menorca. Het biedt een gevarieerd programma van zowel lokale als internationale producties, en trekt bezoekers van over de hele wereld. Het theater is niet alleen een plek voor kunst en cultuur, maar ook een symbool van de rijke geschiedenis en de culturele verfijning van Mahón. Meer info op de website.

Ontdek nog meer van de stad Mahón aan de hand van onderstaande tours

  1. Museo de Menorca

Het Museo de Menorca is het belangrijkste museum van het eiland Menorca en biedt een uitgebreide blik op de rijke geschiedenis en cultuur van het eiland. Het museum is gehuisvest in een voormalig klooster, het Convent de Sant Francesc, een prachtig gebouw dat dateert uit de 17e eeuw en een schitterend voorbeeld is van barokke architectuur.

Wat is er te zien in het Museo de Menorca?

  • Binnenin biedt het Museo de Menorca collecties die variëren van prehistorische artefacten tot middeleeuwse kunst en meer recente stukken. Een van de hoogtepunten van het museum is de verzameling Talayotische objecten, afkomstig van de inheemse Talayotische cultuur die bloeide op Menorca in de bronstijd.
  • Daarnaast herbergt het museum belangrijke Romeinse, Byzantijnse en Moorse vondsten, die de verschillende beschavingen illustreren die door de eeuwen heen invloed hebben gehad op Menorca.
  • Er is ook een uitgebreide collectie religieuze kunst, schilderijen en beeldhouwwerken uit de renaissance en barokperiode, evenals exposities die zich richten op de sociale en economische ontwikkelingen van het eiland in de 18e en 19e eeuw.

Het Museo de Menorca is meer dan een plek om historische voorwerpen te bekijken; het is een centrum voor onderzoek en educatie, met regelmatig wisselende tentoonstellingen en evenementen die de rijke culturele erfenis van Menorca in de schijnwerpers zetten. Meer info op de website

  1. Del Carme

Del Carme, ook bekend als het Convent del Carme, is een historisch en architectonisch belangrijk complex in Mahón. Dit 18e-eeuwse klooster, gebouwd in barokstijl, was oorspronkelijk een klooster voor karmelietessen. Het complex omvat een imposante kerk met een prachtige gevel en een binnenplaats omgeven door sierlijke arcades.

Tegenwoordig is het Convent del Carme meer dan alleen een religieus monument. Het herbergt een populaire markt, de Mercat del Claustre, waar je lokale producten kan vinden, variërend van verse groenten en fruit tot ambachtelijke goederen en traditionele Menorcaanse lekkernijen.

  1. Mercat del Claustre

De Mercat des Claustre, ook bekend als de Mercat del Claustre del Carme, is een levendige markt gelegen in het historische Convent del Carme in Mahón, Menorca. Deze markt bevindt zich binnen de sfeervolle galerij van het voormalige klooster, wat het een unieke en charmante setting geeft.

De Mercat des Claustre is een centrale ontmoetingsplaats voor zowel locals als bezoekers. Hier vind je een breed aanbod aan kraampjes die lokale producten aanbieden, zoals verse groenten, fruit, vlees, vis, kaas, en andere delicatessen uit Menorca. Daarnaast zijn er verschillende winkels en stalletjes die ambachtelijke goederen, kleding, sieraden en souvenirs verkopen.

Er zijn kleine cafés en eetgelegenheden waar je kunt genieten van Menorcaanse specialiteiten, zoals ensaimadas of tapas, terwijl je de bruisende sfeer in je opneemt. De Mercat des Claustre is een perfecte mix van traditie, gastronomie en het dagelijks leven op Menorca, en het biedt een authentieke ervaring voor iedereen die Mahón bezoekt.

REISGIDS: Wil je niets missen tijdens je reis naar Menorca? Download hier onze gratis reisgids Menorca.

  1. Plaça de la Conquesta

Plaça de la Conquesta, gelegen in het oude stadscentrum van Mahón, is een historisch plein dat herinnert aan de verovering van Menorca door koning Alfonso III van Aragón in 1287. Dit keerpunt in de eilandgeschiedenis wordt gemarkeerd door een imposant standbeeld van Alfonso III te paard, dat de bevrijding van Menorca van de Moorse heerschappij symboliseert.

Het plein wordt verder omringd door sfeervolle historische gebouwen in uiteenlopende architectonische stijlen, waaronder neoklassiek en mediterraan. In de nabije omgeving van het plein bevinden zich diverse cafés, restaurants en winkels.

RONDLEIDING: Boek hier je tickets voor een rondleiding door Mahón, deze passeert onder meer langs Plaça de la Conquesta en vele andere bezienswaardigheden.

  1. Gin Distilleerderij Tour met proeverij & hapjes

Ga mee met een rondleiding door Xoriguer Gin distilleerderij in Mahon. Je komt er alles te weten over hoe de gin wordt geproduceerd. Je ziet er hoe de gin wordt gedistilleerd, gebotteld en geëtiketteerd. Proef de verschillende smaken tijdens een gin proeverij met lekkere snacks als worstjes, kaas en typische zoetigheden uit Menorca. De gids vertelt je over de geschiedenis en persoonlijke anekdotes over de distilleerderij.

Tijdens deze rondleiding door de Xoriguer Gin distilleerderij krijg je een uitleg van ongeveer 40 minuten inclusief een degustatie achteraf. Meer info en beschikbaarheid bekijken.

  1. Pont de Sant Roc

De Pont de Sant Roc, ook wel bekend als de Boog van Sant Roc, is een historisch monument in Mahón. Deze stenen boog is het enige overblijfsel van de oude stadsmuur die Mahón ooit omringde en is een belangrijk symbool van het middeleeuwse verleden van de stad.

Gebouwd in de 14e eeuw, diende de Pont de Sant Roc oorspronkelijk als een van de hoofdingangen van Mahón, toen de stad nog werd beschermd door stevige muren. De boog is gemaakt van lokale kalksteen en heeft een robuuste, eenvoudige structuur die de kracht en de verdediging van de stad uit die tijd weerspiegelt. Bovenop de boog bevindt zich een klein stenen beeld van Sant Roc, de beschermheilige naar wie het monument is vernoemd. De boog is gelegen aan de Carrer de Sant Roc, een straat die leidt naar het oude centrum van de stad (bekijk ligging).

  1. Plaza de España

Een van de belangrijkste en meest levendige pleinen in Mahón is Plaza de España. Dit centrale plein is omringd door een mix van historische en moderne gebouwen en fungeert als een ontmoetingspunt voor zowel de lokale bevolking als toeristen. Het plein is omgeven door belangrijke gebouwen zoals het stadhuis van Mahón, dat opvalt door zijn opvallende gevel en klokkentoren en in het midden staat er een monumentale fontein.

Plaza de España is de place to be voor evenementen en lokale festiviteiten. Het plein biedt een levendige sfeer met nabijgelegen cafés, restaurants en winkels, waar je kan proeven van de lokale keuken en leuke souvenirs kan shoppen.

  1. Museo Hernandez Sanz Hernandez Mora

Het Museo Hernández Sanz Hernández Mora is een cultureel en historisch museum en werd vernoemd naar de broers Hernández Sanz en Hernández Mora, twee vooraanstaande intellectuelen en historici van Menorca, die veel hebben bijgedragen aan de studie en het behoud van het lokale erfgoed.

Het museum is gehuisvest in het historische Casa de la Cultura, een elegant 18e-eeuws gebouw dat zelf een voorbeeld is van de rijke architecturale geschiedenis van de stad. Binnen biedt het museum een uitgebreide verzameling documenten, kaarten, boeken, en andere artefacten die de geschiedenis, cultuur en tradities van Menorca illustreren. De collecties geven inzicht in verschillende periodes van de Menorcaanse geschiedenis, met bijzondere aandacht voor de Britse overheersing in de 18e eeuw en de sociale en economische ontwikkeling van het eiland. Meer info op de website.

  1. Waar overnachten in Mahón?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf tijdens je bezoek aan Mahón? Mahón, de hoofdstad van Menorca, is een van de grootste steden op het eiland en is goed verbonden met de rest van het eiland. Hieronder ontdek je alvast onze selectie verblijven in Mahón, van een budgetaccommodatie tot een luxe hotel.

  • Apartamentos Royal Life: Deze 3-sterrenaccommodatie ligt dichtbij het centrum van Mahón. Er zijn verschillende appartementen beschikbaar, deze zijn telkens voorzien van een woonkamer, badkamer, slaapkamer en een kitchenette. Er is ook een gemeenschappelijke tuin en buitenzwembad, waar je na een lange dag bezienswaardigheden bezoeken tot rust kan komen. Meer info en boeken.
  • Artiem Capri: Dit viersterrenhotel biedt verschillende kamers, van budget tot deluxe. Elke kamer heeft airconditioning, een tv en een balkon. Er is een ontbijtbuffet beschikbaar, alsook een restaurant waar je zowel lokale als internationale gerechten kan verkrijgen. Het hotel heeft een wellnesscentrum met jacuzzi, sauna en stoombad, je kan er ook tal van schoonheidsbehandelingen krijgen. Meer info en boeken.
  • Bordoy Casa Ládico - Hotel Boutique: Op zoek naar luxe? Dit boetiekhotel bevindt zich in een 19e eeuws gebouw en voelt daardoor zeer authentiek aan. Elke kamer heeft een flatscreen tv, eigen badkamer en airconditioning. Het hotel heeft een buitenzwembad en een wellnesscentrum. Verder is er nog privéparking beschikbaar aan het hotel. Meer info en boeken.
  1. Wil je ook niets missen tijdens je verblijf op Menorca?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie op Menorca? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Menorca met alle belangrijke bezienswaardigheden op Ibiza, Mallorca, Menorca en Formentera (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Balearen.

Menorca

Gratis reisgids Menorca downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?