Casa Batlló Barcelona bezoeken? Hoe tickets boeken Casa Batlló
Alle info voor je bezoek aan Casa Batlló (Museo modernista Antoni Gaudí)
Het Casa Batlló, ofwel het Museo Modernista de Antoni Gaudí, is één van de meest belangrijke bezienswaardigheden van Barcelona en één van de beroemde huizen van de architect naast het Casa Mila en Casa Vicens.
Het huis is een bijzonder voorbeeld van de Catalaanse modernistische architectuur en van Gaudi’s eigen stijl en zit bomvol bijzondere motieven en details. Al bij de façade van het gebouw sta je versteld, en een bezoek aan dit spectaculaire huis kan dan ook zeker niet missen.
Onze tip: Tickets voor Casa Batlló online boeken
Wil je graag Casa Batlló in Barcelona bezoeken? Boek dan zeker je tickets online, voor € 35 + ben je zeker dat je naar binnen kan zonder aan te schuiven in de (urenlange) wachtrij. Bekijk hieronder het volledige aanbod, bestel veilig en snel bij Tiqets. (je kan annuleren tot 1 dag voor datum).
Je kan er ook voor kiezen een 3 Huizen van Gaudí combo, zodat je 3 huizen van Gaudi kan bezoeken en besparen.
Wil je meerdere monumenten in Barcelona bezoeken? Koop dan een Barcelona Pas. Zo bespaar je veel geld (20% korting op de top musea) + kan je gebruik maken van de hop-on/hop-off stadsbus en is er luchthaven vervoer inbegrepen. Je kan ook de wachtrijen overslaan via de fast-track en skip-the-line toegang. Lees hier de details.
Inhoud artikel
Geschiedenis van het Casa Batlló
Barcelona’s ambitieuze stadsplan
- In 1860 begon Barcelona met een ambitieus stadsplan, het Cerdà plan, waarbij de Passeig de Gràcia een belangrijke straat zou worden tussen de stad en Vila de Gràcia verderop.
- De meest vooraanstaande families van de stad begonnen hun huizen aan de Passeig de Gràcia te plaatsen en de straat werd een grote promenade.
- In 1877 bouwde de architect Emilio Sala Cortés een nieuw gebouw aan de Passeig de Gràcia 43.
Het unieke huis van Batlló
- Jaren later, in 1903, werd het gebouw opgekocht door Josep Batlló i Casanovas, een rijke textielmagnaat en de eigenaar van verschillende fabrieken in Barcelona.
- Batlló wilde graag een uniek huis waar de andere leden van zijn familie jaloers op zouden zijn, maar aangezien het originele huis absoluut niet opvallend was wilde Batlló het huis in eerste instantie plat laten gooien.
- Hij huurde de architect Antoni Gaudí in, een leerling van de originele architect Cortés, in 1904.
- Gaudí kreeg dit project nadat Batlló Park Guell had bezocht, waar Gaudí enkele jaren eerder mee was begonnen, en waarvan Batlló behoorlijk onder de indruk was.
- Gaudí overtuigde Batlló ervan om het huis niet te verwoesten maar om het grondig te verbouwen.
Complete creatieve vrijheid
- Josep Batlló gaf Gaudí complete creatieve vrijheid met de renovatie, en in twee jaar tijd veranderde Gaudí samen met zijn assistenten Domènec Sugrañes i Gras, Josep Canaleta en Joan Rubió het gehele huis, inclusief de verdeling van de ruimtes.
- Gaudí gaf een heel nieuw modernistisch uiterlijk en innerlijk aan het gebouw.
- In 1906 bestond het gerenoveerde gebouw uit acht huizen verdeeld over vier verdiepingen.
Van ChupaChups naar UNESCO
- De familie Batlló verbleef tot medio 1945 op de benedenverdieping van het pand, ruim tien jaar na het sterven van Josep Batlló.
- De andere huizen in het pand werden verhuurd.
- Na 1954 is het pand eigendom geweest van verschillende bedrijven en individuen.
- In de jaren negentig kwam het huis in de handen van de huidige eigenaars, de familie Bernet, eigenaren van de lollyfabrikant ChupaChups.
- Zij lieten het huis volledig opknappen en opende het huis in 1995 voor het publiek voor het gebruik bij evenementen.
- In 2002, het Internationale Jaar van Gaudí, werd het huis officieel geopend voor culturele bezoeken.
- Enkele jaren later, in 2005, werd Casa Batlló opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
Illa de la Discòrdia
De strijd tussen modernistische architecten
- Het Casa Batlló maakt onderdeel uit van het Illa de la Discòrdia of Mansana de la Discòrdia, een blok van vier panden aan het begin van de Passeig de Gràcia.
- In de periode dat Gaudí het Casa Batlló renoveerde, was er een strijd gaande tussen belangrijke modernistische architecten, die allen een belangrijke prijs wilden winnen die door de stadsraad van Barcelona uit zou worden gegeven.
- De periode werd ook wel de Illa de la Discòrdia genoemd, naar de twistappel uit de Griekse mythologie die een aanleiding was voor de Trojaanse Oorlog.
Wie was er betrokken bij de bouw?
- Het huizenblok van vijf panden werd door vier verschillende belangrijke modernistische architecten gecreëerd.
- Gaudí’s Casa Batlló is het gebouw aan de rechterkant van het blok, waarnaast je het Casa Amatller, het Casa Bonet, het Casa Mulleras en het Casa Lleó Morera vindt.
- Het Casa Amatller was het eerste gebouw dat werd gerenoveerd: in 1898 huurde de Amatller familie de architect Puig i Cadafalch in, die zijn inspiratie haalde uit de Vlaamse gotische gevels.
- Vervolgens maakte Lluís Domènech i Montaner in 1905 zijn restauratie van het Casa Lleó Morera af aan de linkerzijde van het blok.
- In 1906 was de restauratie van Enric Sagnier’s Casa Mulleras klaar, evenals Gaudí’s Casa Batlló.
- Het laatste huis van het blok, Casa Bonet, werd pas in 1915 afgemaakt door Marcel-lí Coquilat, die ondertussen weg was uit de modernistische stroming en volgens het Noucentisme aan het werk was gegaan.
Klik hier om je tickets te reserveren
Architectuur van het Casa Batlló
- Het Casa Batlló is net als de andere werken van Gaudí in de grootste zin ontworpen binnen het Modernisme en de Art Nouveau, en het vermijdt zo veel mogelijk de rechte lijnen in zowel het exterieur als het interieur.
- Het hele ontwerp kent veel maritieme en andere natuurlijke thema’s, waarnaast Gaudí veel skeletachtige vormen heeft gebruikt.
- Ook komt de typische Catalaanse mozaïekstijl, trencadis, veel terug in het ontwerp, en wordt er veel gespeeld met kleur.
Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Barcelona. Ideaal om Barcelona volledig te verkennen op eigen tempo. Nog meer goesting in Barcelona? Koop onze volledige reisgids Barcelona en ontdek alles over deze prachtige stad.
Het Huis der Botten
De façade kent veel golvende lijnen en is verdeeld in 3 aparte secties.
4.1. Bloemige botten en ovale ramen
- De begane grond en de eerste verdiepingen zijn versierd met Montjuïc zandsteen in de vorm van botten, die gedecoreerd zijn met bloemige elementen.
- De galerij op de eerste verdieping, onderdeel van de Planta Noble, steekt enkele meters uit van het gebouw en bevat grote ovale ramen, waarmee de Batlló familie niet alleen goed naar buiten kon kijken maar ook door voorbijgangers gezien kon worden.
- De deuren in de façade voelen zeer zacht en vloeiend aan waardoor het oogt en voelt als fluweel.
4.2. Doodskopbalkons en botvormige pilaren
- De bovenste verdiepingen zijn felgekleurd versierd en bevatten balkons die de vorm aannemen van doodskoppen of maskers, gemaakt van smeedijzer.
- De balkons hebben samen met de botvormige pilaren bijgedragen aan de bijnaam van het Casa Batlló, Casa dels Ossos ofwel het Huis der Botten.
4.3. Ruggengraten en schubben
- Het dak is de derde sectie van de façade, waarbij de rondingen doen denken aan de ruggengraat van een dier en de felgekleurde mozaïeken, die van de ene kant van het dak naar de andere kant van kleur veranderen, het beeld geven van de schubben van een vis.
- Links steekt een toren met daarop een kruis wijzend naar de vier windrichtingen uit het dak.
- Aan de rechterkant is een klein driehoekig raam te zien in het dak, wat een oog zou kunnen voorstellen.
4.4. De architectuur van het interieur
- Niet alleen de façade van het gebouw is een bijzondere staaltje architectuur.
- Ook het interieur van het Casa Batlló is een combinatie van ronde vormen, smeedijzer, trencadis en glas-in-lood, en hier zijn weer de maritieme en natuurlijke motieven terug te vinden.
- Bij binnenkomst kom je terecht in de toegangshal die met hulp van gewelfde muren, witte kleuren en blauwe steentjes een onderwaterbeeld aan de ruimte geven.
- Verderop in het huis kom je vele glas-in-lood ramen tegen die de ruimtes in verschillende kleuren licht baden en grote eikenhouten deuren in soepele vormen.
- De zolder bestaat uit lichte kleuren en ronde vormen die ogen op de ruggengraat van een dier. De ruimte is zeer simpel versierd en laat vooral het gebruik van de ruimtes zien.
- Vervolgens op het dakterras is alles weer zeer felgekleurd en kom je vier schoorstenen tegen, een kenmerk van de bouwwerken van Gaudí.
4.5. Gaudí’s ventilatiesysteem
- Het pand wordt geventileerd door een origineel en ingenieus ventilatiesysteem ontworpen door Gaudí zelf.
- In de ramen van het huis zijn verschillende openingen te zien, en het ontwerp van de centrale patio zorgt er in de winter voor dat de warmte binnen gehouden wordt terwijl het in de zomer helpt het huis te ventileren.
- Daarnaast heeft Gaudí in de patio de ramen en blauwe stenen zo geplaatst dat het natuurlijke licht dat via het dakraam binnenkomt in elke ruimte van het huis terechtkomt.
Interpretaties van de architectuur
5.1. Een carnaval of een waterlandschap?
- Het huis en de thema’s die er te zien zijn, zijn door de geschiedenis heen op meerdere manieren geïnterpreteerd.
- Zo is het wel eens vergeleken met een carnaval, waarbij het dak de hoed van de harlekijn is, de trencadis de confetti en de balkons op de façade de maskers.
- Ook wordt het wel eens gezien als een waterlandschap, met het beeld van Monet waterlelies in het achterhoofd.
5.2. De legende van Sint-Joris
- Het huis wordt echter vooral vergeleken met een levend wezen, waarbij er vaak een draak in gezien wordt.
- Hierbij wordt veel de legende van Sint-Joris aangehaald, waarbij het dak de rug van de draak is en de toren het zwaard waarmee Sint-Joris de draak doodde.
- De balkons worden hierbij gezien als doodskoppen en beenderen van de slachtoffers van de draak.
- De legende speelt een belangrijke rol in de geschiedenis van Barcelona en Sint-Joris zelf is de beschermheilige van Catalonië.
- Dit thema is niet alleen in de drakenmotieven maar ook in de bloemen en andere motieven in het huis terug te zien.
De Catalaanse legende van Sint-Joris en de draak
De legende van Sint-Joris en de draak komt in heel veel samenlevingen terug, maar volgens de Catalaanse versie werd Barcelona en de rest van de regio geteisterd door een bloeddorstige draak die elke dag het offer van een jong meisje van de stad eiste. Na heel wat offers was de dochter van de koning van Catalonië aan de buurt. Om de dood van de prinses te voorkomen beloofde de koning de hand van zijn dochter aan degene die de draak kon doden.
Sint-Joris, in het Spaans bekend als Sant Jordi, reageerde op deze belofte en ging er op uit om de draak te doden. Hij slaagde hierin en wist de draak met zijn zwaard te doorboren. Uit het bloed van de draak groeide een rozenstruik, waarvan hij één roos plukte, die hij bij terugkomst aan de dochter van de koning gaf om haar zo ten huwelijk te vragen.
Dia de Sant Jordi en Wereldboekendag
- Sint-Joris zou op 23 april 303 gestorven zijn.
- Elk jaar wordt op deze datum een groot feest gevierd, het Dia de Sant Jordi, waarbij je overal in Barcelona bloemenstalletjes tegen komt.
- Het is traditie dat mannen een roos kopen voor iedere vrouw die belangrijk is in hun leven. Dit houdt niet alleen zijn vrouw in, maar ook zijn moeder, zijn dochters, zijn zussen.
- Sinds 1995 wordt daarnaast het Wereldboekendag gehouden op deze datum, ter ere van de sterfdata van de schrijvers Cervantes en Shakespeare in 1616.
- Sindsdien is het traditie dat de vrouw een boek koopt voor haar man.
Het interieur
7.1. Binnenkomen in een onderwaterwereld
- Casa Batlló bestaat uit een kelder met een garage, een begane grond, vier verdiepingen, een zolder en een dakterras.
- Na binnenkomst op de begane grond word je via de toegangshal die doet denken aan een onderwaterwereld naar de eerste verdieping, de Planta Noble, geleid.
- Deze verdieping was de belangrijkste woning van het pand en de woning van de familie Batlló zelf.
- De oppervlakte van de woning bedraagt ruim 700 vierkante meter.
- Hier kan je onder andere een bezoek brengen aan de grote woonkamer met panoramische ramen en glas-in-lood met uitzicht over de Passeig de Gràcia, de studeerkamer van Josep Batlló en de eetzaal.
- Ook vind je hier een aparte ruimte met een open haard die de vorm heeft van een paddenstoel.
7.2. De patio van het licht
- De patio van het licht, waar je vervolgens terechtkomt, is een belangrijk onderdeel van het huis.
- Door het grote dakraam van de patio komt het daglicht naar binnen, wat door de ramen van elke verdieping die uitkijken op de patio ook binnenkomt in de andere ruimtes van het huis.
- De patio is gedecoreerd met blauw tegels in een ombré effect met donkere tegels bovenin en lichtere tegels onderin, door voor een evenredige distributie van het licht zorgen.
- Ook zijn de bovenste ramen kleiner dan de ramen op de onderste verdiepingen, die meer ruimte nodig hebben om dezelfde hoeveelheid licht naar binnen te laten.
- Naast het licht zorgt de patio er voor dat er verse lucht door het pand geventileerd wordt.
- Daarnaast vind je in het midden van de patio de oude houten lift die nog steeds gebruikt wordt.
7.3. Een terras met drakentanden
- Aan de achterkant van het gebouw vind je een grote tuin, welke aan de eetkamer van de Batlló familie is gelegen.
- Hier maakte Gaudí gebruik van een geometrisch tegelpatroon op de grond en trencadis bloempotten.
- De trencandis wordt herhaald aan de rand van elke verdieping.
- Rondom het terras kan je een smeedijzeren hekwerk zien die je kan doen denken aan drakentanden of klauwen.
7.4. Een wasserij in ribben
- Als een-na-laatste kom je terecht in de zolder van het pand.
- Dit was de ruimte waar de huurders van de woningen van Casa Batlló de verschillende diensten konden vinden, zoals een wasserij en hun opslagruimtes.
- Gaudí maakte deze ruimtes zeer sober met witte kleuren en vele licht.
- De ruimte wordt verder gekenmerkt door zestig bogen die een beeld geven van de ribben van een dier.
- De meeste kamers van het Casa Batlló zijn niet gemeubileerd, al kan je op de zolder verschillende stoelen vinden die Gaudí zelf had ontworpen.
Het dakterras van Casa Batlló
- Helemaal bovenin kan je een bezoek brengen aan het 300 vierkante meter grote dakterras van Casa Batlló, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over Barcelona.
- Het dakterras is gekleurd met trencadis en wordt gekenmerkt door vier vloeiende schoorstenen met meerdere uitlaten.
- Deze schoorstenen weerspiegelen de vier rode banden van de Catalaanse vlag.
Balkon foto op Casa Batlló
In het Casa Batlló is op de Planta Noble een speciale plek ingericht op een balkon om een unieke foto te maken met de façade van het Casa Batlló op de achtergrond. Aan deze foto zijn wel extra kosten aan verbonden, en na betaling kan je de foto via de speciale site www.casabatllo.es/en/photo downloaden.
Openingstijden van het Casa Batlló
Het Casa Batlló is dagelijks geopend tussen 9u en 21u, met laatste toegang om 20u, boek je ticket hier online.
Tickets & rondleidingen van het Casa Batlló
Tickets online kopen = besparen
- Een standaard ticket Blue voor het Casa Batlló kost €35, boek dit ticket hier.
- Wanneer je ook toegang wilt tot de Privé Hal, een aparte ingerichte ruimte, kan je een Silver ticket aanschaffen voor €43, boek dit ticket hier.
- Ook is het mogelijk om een Gold ticket aan te schaffen voor €45. Hierbij heb je ook skip-the-line toegang, krijg je een vintage foto als aandenken, boek dit ticket hier.
- Kinderen jonger dan 7 jaar mogen gratis mee naar binnen.
- Tickets kan je online bestellen. Hierbij dien je een tijdslot aan te geven voor je bezoek.
- Het is ook mogelijk om ter plekke tickets te kopen. Deze tickets zijn €4 duurder.
De Augmented Reality gids
- De Augmented Reality gids die je meekrijgt bestaat uit een mobiele telefoon en een koptelefoon.
- Met de gids krijg je onder andere beelden te zien van hoe de kamers ooit gemeubileerd waren en andere details.
- De gids is beschikbaar in het Spaans, Catalaans, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Portugees, Russisch, Japans en Chinees.
Wil je de eerste zijn?
- Het is ook mogelijk om een Be the First! ticket te kopen.
- Dit ticket geeft je de mogelijkheid om al om 08:30 het Casa Batlló te betreden en het huis in alle rust te ontdekken.
- Het ticket kost €45, behalve voor kinderen jonger dan 7 die gratis mee kunnen, en is inclusief de Augmented Reality gids. Boek je tickets online.
Een theatrale rondleiding
- Daarnaast biedt het Casa Batlló elke zondag om 17:00 ook een theatrale rondleiding
- Deze rondleiding duurt een uur en je wordt hierbij rondgeleid door een acteur die Gaudí of Mevrouw Ramoneta, de dienstmeid, speelt.
- Zij leiden je door het huis en vertellen je alles over het gebouw, en na afloop kan je zelf nog verder het huis verkennen.
- De tour wordt in het Engels gehouden. Boek tickets hiervoor online.
Bijzonder Casa Batlló: Noches Magicas
- Tijdens de zomeravonden van juni tot en met september houdt het Casa Batlló de Noches Magicas.
- Dit is een avondbezoek om 20:00 waarbij je op het dakterras kan genieten van livemuziek, lekkere hapjes en twee glazen cava.
- Een dergelijke tour kan je online boeken.
Vermijd de wachtrijen
- Bij het Casa Batlló kunnen soms zeer lange rijen staan waarbij je ruim een uur buiten staat te wachten.
- Voor de Blue en Silver tickets is er een snellere rij, maar met het Gold ticket kan je zelfs direct doorlopen naar binnen.
- Daarnaast is het aan te raden om ’s ochtends tussen 09:00 en 10:00 of tegen het einde van de dag een bezoek te brengen aan het Casa Batlló, aangezien het op deze momenten het rustigst is.
- Het is dan ook aan te raden om vooraf tickets te kopen zodat je via de aparte rijen naar binnen kan.
Wegbeschrijving naar Casa Battlo
Te voet
- Het Casa Batlló is gelegen op de Passeig de Gràcia 43 en is goed te voet te bereiken vanuit het centrum van Barcelona.
- Zo is het vanaf het Plaça Catalunya ongeveer een kwartier lopen naar het bijzondere pand.
Met het openbaar vervoer
- Het Casa Batlló is op meerdere manieren met het openbaar vervoer te bereiken.
- Zo kan je de metrolijnen 2, 3 en 4 naar de halte Passeig de Gràcia nemen, en ook de RENFE trein rijdt naar het Passeig de Gràcia station.
- Buslijnen H10, V15, 7, 22 en 24 stoppen ook vlakbij het Casa Batlló, evenals de toeristenbussen.
Met de auto
- Parkeren in het centrum van Barcelona is lastig en prijzig en wordt daarom ook niet aangeraden.
- Wanneer je toch met de auto naar het Casa Batlló gaat, kan je parkeren op het ABA Pau Claris Car Park op de Carrer Pau Claris 174, vanwaar je zo bij het Casa Batlló bent.
- Ook de parkeerplaats SABA Gràcia op de kruising van Passeig de Gràcia en Diagonal ligt in de buurt.
Praktische info
- Casa Batlló is toegankelijk voor rolstoelen en er zijn liften beschikbaar om je tussen de verschillende verdiepingen voort te bewegen.
- Het is overal in Casa Batlló toegestaan om foto’s te maken.
- Er is gratis WiFi beschikbaar in het Casa Batlló.
- Dieren zijn toegestaan.
- Vanaf het terras van Servei Estació, aan de Carrer d’Aragó 270-272, kan je de achterkant van het Casa Battló gratis zien.
- Het Casa Batlló kan ook gehuurd worden voor evenementen. Zowel de woonkamer van de woning als de zolder en het dakterras kunnen hiervoor gehuurd worden.
Video mapping op de façade
- Af en toe worden er ‘mappings’ georganiseerd bij het Casa Batlló.
- Hierbij worden er op de façade van het gebouw speciale 3D videoprojecties vertoond.
- De meest recente keer werden de mappings op 23 september 2015 gehouden.
Filmpje: kom alvast in de sfeer met deze beelden van Casa Batlló
Dit filmpje geeft je een idee wat je mag verwachten tijdens je bezoekaan Casa Batlló. Als je al dat moois in het echt wil zien, haast je dan op citytrip naar Barcelona!.
Mis niets tijdens je bezoek Barcelona met onze reisgids
Herkenbaar: Wil je er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je bezoek aan Barcelona? Ontdek dan de stad met onze gratis stadswandeling Barcelona. Ideaal om Barcelona volledig te verkennen op eigen tempo. In de gratis stadsgids Barcelona kan je 1 stadswandeling vinden. Nog meer zien in Barcelona? Koop onze volledige reisgids Barcelona en ontdek alles over deze prachtige stad.