Het Adelaarsnest van Hitler in Berchtesgaden bezoeken? Info + tips

Koop de volledige reisgids voor € 10

Het Adelaarsnest van Hitler in Berchtesgaden bezoeken? Info + tips

14 augustus 2024 in Beieren6 reacties

Alle info voor je bezoek aan Hitler's Adelaarsnest, ofwel het Kehlsteinhaus, in Berchtesgaden

Wil je het graag het buitenverblijf van Adolf Hitler: Kehlsteinhaus, in Berchtesgaden bezoeken? Het Adelaarsnest ligt hoog in de Duiste Alpen, vlak aan de grens met Oostenrijk. Ondanks het feit dat Hitler hier amper tijd doorbracht is het huis sinds Hitler het einde van de Tweede Wereldoorlog een grote toeristische attractie.

Dit komt onder andere doordat het Adelaarsnest een van de weinige bouwwerken van de Nazi’s is dat geheel intact is gebleven, maar ook het prachtige uitzicht en adembenemende omgeving natuurlijk. Ontdek hieronder de geschiedenis van het Adelaarsnest en onze tips voor je bezoek!

Praktische info & tickets voor je bezoek aan het Adelaarsnest van Hitler (Kehlsteinhaus)

Reisgids
Adres parkingSalzbergstraße 43, 83471 Berchtesgaden, Duitsland (zie ligging op de kaart)
TicketsKoop je tickets zeker vooraf online via de website, ter plaatse is het in het hoogseizoen zeer druk. Koop een ticket voor heen + terugweg (€ 31,9/pp) (bestel je ticket hier online).
Openingsuren
  • Bussen rijden vanaf 8u30 tot 16u50
  • Open van mei tot eind oktober (afhankelijk van weersomstandigheden)
Verblijven
Excursies en tours

Inhoud artikel

  1. Wat is de ligging van het Adelaarsnest (Kehlsteinhaus)?

  1. De bouw van het Adelaarsnest

In 1923 bracht Adolf Hitler zijn eerste bezoek aan Berchtesgaden. Hier bezocht hij de dichter Dietrich Eckard, een van zijn trouwe volgers. Hij besloot zich aan de voet van de Kehlstein te vestigen, bij de Obersalzberg, en kocht er een landhuis. Dit huis liet hij na zijn benoeming tot Führer in 1936 ombouwen tot een grote villa, en Berchtesgaden werd zijn tweede woonplaats.

Architecturaal hoogstandje

In 1937 liet Martin Bormann, de privésecretaris van Hitler, een groot huis bouwen op de top van de Kehlstein. Hij begon hiermee een groot project waarvoor maar liefst 6,5 km aan weg gecreëerd moest worden over een hoogteverschil van 1800 m, waarnaast er ook nog 5 tunnels gebouwd moesten worden en een keerplaats voor de auto, evenals een lift om de laatste 124 meter omhoog naar het huis af te kunnen leggen. Bormann creëerde met het project dan ook een imposant gebouw, dat vaak als een bijzonder staaltje architectuur gezien wordt.

Verjaardagscadeau?

Het gebouw werd op de 50ste verjaardag van Hitler, op 20 april 1939, ingewijd. Hierdoor wordt vaak gedacht dat het Kehlsteinhaus een verjaardagscadeau was aan Hitler, maar dit was niet het geval. Hitler was de eigenaar van het gebouw maar verbleef er uiteindelijk maar 13 keer, waarvan zelfs maar 1 keer tijdens de oorlog. Hitler was claustrofobisch en had daarnaast ook hoogtevrees, en hij vond de rit in de lift naar het huis en het uitzicht vanaf de bergtop dan ook verschrikkelijk. Hij verbleef veel liever in zijn huis aan de voet van de berg, de Berghof.

  • Er wordt vaak gedacht dat het Adelaarsnest een prominente plaats was binnen het Derde Rijk en de plek wordt ook wel eens als het tweede machtscentrum van het rijk gezien.Veel belangrijke politieke beslissingen zouden hier gemaakt zijn.
  • Deze legendes zijn vooral ontstaan doordat het Kehlsteinhaus een van de weinige gebouwen is van Hitler dat nog overeind staat, maar veel van de verhalen zijn niet waar.
  • Wel werd de omgeving van de Kehlstein vaak voor propaganda gebruikt om Hitler sympathieker over te laten komen. Zo werden er hier foto’s van hem genomen om hem als natuurliefhebber af te beelden.
TIP: Combineer een bezoek aan Hitler's Adelaarsnest in Berchtesgaden met een rondreis langs de Romantische Strasse in Beieren.
  1. Het Adelaarsnest na de oorlog

Op 25 april 1945 werd het Adelaarsnest gebombardeerd. De berg was een makkelijk doelwit, maar het huis op de top werd niet geraakt. Vele bommen vielen tegen de rand van de berg en de omgeving en het gebied rondom de Berghof werden wel zwaar beschadigd.

Amerikaanse inname

Niet lang na dat bombardement werd het Kehlsteinhaus ingenomen door de Amerikaanse luchttroepen. Tot 1952 bleef zowel het huis als het omliggende gebied in de handen van de Amerikanen. Het Amerikaanse leger schoonde de regio op en bliezen de meeste gebouwen van de Nazi’s op. Alleen het Kehlsteinhaus bleef overeind staan, en ook het ondergrondse gangenstelsel in de berg bleef bestaan. Daarna maakten ze de omgeving van Berchtesgaden in het Armed Forces Recreation Center en legden ze tennisbanen, golfbanen en skiliften aan.

Een van de redenen dat de Amerikanen de meeste bouwwerken lieten vernietigen was om de vele rechtsextremisten die het gebied als een bedevaartsoord zouden kunnen zien weg te houden. Het Recreation Center zorgde er vervolgens voor dat rijke Amerikanen naar het plaatsje trokken.

In 1952 werd het Kehlsteinhaus uiteindelijk door de Amerikanen aan de vrijstaat Beieren gegeven. Op 17 mei van datzelfde jaar werd het Arendsnest geopend als een bergrestaurant, en werd het gebied vrij toegankelijk. Wel werd de Kehlsteinstrasse, de weg de berg op, afgesloten voor privéverkeer en werden er aparte diensten opgezet om naar het Arendsnest te kunnen komen vanaf de parkeerplaats op de Obersalzberg.

  1. Documentatiecentrum Obersalzberg

Op zo’n 1000 meter hoogte ligt een grote parkeerplaats op de berg. Hier dienen bezoekers hun auto’s te parkeren en over te stappen op de Kehlsteinbus. Bij de parkeerplaats is een restaurant met toiletten en een souvenirwinkel te vinden, evenals een documentatiecentrum over het Adelaarsnest.

Hier vind je veel informatie over het Kehlsteinhaus, de huizen aan de voet van de berg en de nationalistische geschiedenis er omheen aan de hand van documenten, foto’s, kaarten en videobeelden. De tentoonstelling is gelegen over 2 verdiepingen en een bunker. Vermijd de wachtrijen en ga mee met een begeleide tour, bekijk hier de mogelijkheden!

Ga mee met een privétour naar het Adelaarsnest en documentatiecentrum Obersalzberg

  1. Kehlsteinbus

Aan de rand van de parkeerplaats vind je een kassa waar je de tickets voor de bus en daarmee ook de toegang tot het Adelaarsnest kan kopen. Met dit ticket kan je vervolgens op 1 van de bussen stappen die je naar het Adelaarsnest toe brengen. De weg van de parkeerplaats naar het Kehlsteinhaus is namelijk een nauwe bergweg langs diepe afgronden en uitgebreide vergezichten.

De route is 6,5 km lang en heeft een hoogteverschil van 700 m. De weg werd speciaal aangelegd als de toegang tot het Adelaarsnest, en je rijdt door 5 tunnels die elk een ijzeren poort hadden, waarmee de tunnels afgesloten konden worden tijdens vijandelijke aanvallen.

Er is maar 1 locatie langs de weg waar bussen elkaar kunnen passeren, waardoor er meerdere bussen tegelijkertijd vertrekken en achter elkaar aan rijden. Wanneer je eenmaal boven op de top van de berg bent aangekomen dien je direct je terugreistijd vast te stellen. Je geeft hiervoor de gewenste tijd door bij de kassa en krijgt hiervoor een stempel op je ticket. Hou er rekening mee dat de rijen enigszins lang kunnen zijn doordat er meerdere bussen tegelijkertijd naar boven rijden.

  1. De lift naar het Adelaarsnest

Vanaf de bushalte zijn er 2 mogelijkheden om de laatste afstand naar het Adelaarsnest af te leggen. Zo kan je met een wandeling over een smal pad en verschillende trappen het laatste stuk naar boven klimmen, maar je kan er ook voor kiezen om met de Kehlsteinlift naar het huis te gaan.

  • Vanaf de parkeerplaats leidt een tunnel van 124 m lang en 3 meter hoog naar de lift.
  • De tunnel is gemaakt met granieten blokken en Italiaans marmer. De lift is vervolgens bekleed met messing en bevat veel spiegels. Deze waren in de lift geplaatst om zo Hitler’s claustrofobie te verhelpen.
  • De lift bevat meerdere gestoffeerde stoelen, maar omdat de ruimte tegenwoordig helemaal vol komt te staan met mensen blijven deze constant opgeklapt. Er kunnen zo grote aantallen mensen tegelijkertijd in de lift, waardoor de wachtrijen hier redelijk klein blijven.
  • De lift klimt in 41 seconden de laatste 124 meter naar de top.
  1. Het huis

Eenmaal aangekomen op 1834 m hoogte kan je een bezoek brengen aan het Kehlsteinhaus. Het Adelaarsnest doet tegenwoordig dienst als een restaurant en je kan hier zowel binnen als op het terras iets eten of drinken. Op het zonneterras van het huis vind je een tentoonstelling over de geschiedenis van het Adelaarsnest. Er zijn hier 14 informatieborden te zien met foto’s en begeleidende teksten. Zo is er onder andere een foto te zien van Hitler die op dezelfde locatie staat als waar de foto nu te zien is.

Daarnaast kan je in het gebouw een originele vitrinekast aanschouwen, evenals een kopie van de open haard van rood Italiaans marmer, die geschonken was door de Italiaanse dictator Benito Mussolini. Ook vind je in het gebouw een souvenirwinkel.

Er worden enkele tours gegeven door het Kehlsteinhaus die je meenemen door de kamers van het huis. Hierbij kan je onder andere verschillende graffiti werken zien die de Geallieerden na hun inname van het huis hebben gezet. Boek je begeleide tour hier op voorhand!

  1. Obersalzberg gangenstelsel

Ondanks dat Hitler niet vaak het Adelaarsnest bezocht verbleef hij wel regelmatig in de Berghof aan de voet van de berg. Ook andere belangrijke Nazileiders, zoals Martin Bormann, Hermann Göring en Albert Speer hadden hier een woning. De originele inwoners van het Obersalzberg gebied werden verdreven en daarvoor in de plaats werd een geheel complex gebouwd met een SS-kazerne, een ziekenhuis, een hotel, een bioscoop en een school.

Het gebied kreeg ook wel de naam Führersperrgebiet, en werd geheel omheind en bewaakt. Om het Führersperrgebiet lagen nog 2 andere beveiligde gebieden met barrakken, gastwoningen, bunkers en schuilplaatsen.

Ondergronds bunkercomplex

In 1942 en 1943 verhevigde de luchtoorlog en Obersalzberg was een gemakkelijk doelwit. Dus besloten de nazi’s om de gebouwen in camouflagekleuren te schilderen. Daarnaast werd er ook een ondergronds bunkercomplex gebouwd. Het complex verbond de belangrijkste woningen met elkaar en bestond uit appartementen en kantoren.

Indien nodig konden de bewoners van Obersalzberg zich terugtrekken in het gangenstelsel en daar gebruikmaken van de geheel gemeubileerde slaapkamers, badkamers en keukens.Daarnaast werden veel belangrijke documenten en waardevolle objecten in het ondergrondse complex opgeslagen. De muren van de tunnels werden geheel gepantserd, en er waren ook schietgaten in de muren.

  • De gebouwen op de oppervlakte werden na de Tweede Oorlog allemaal verwoest, maar het gangenstelsel in de berg werd behouden.
  • Wanneer je je halverwege de berg bevindt, bijvoorbeeld op je weg terug vanaf het Adelaarsnest, kan je bij het hotel Zum Türken een deel van het complex bezoeken.
  • Je kan een stukje door de tunnels lopen, een kijkje nemen in de cellen en een gat in de muur aanschouwen dat is ontstaan door een mortier van de geallieerden.
  1. De Berghof

Tijdens het vernietigen van alle Nazibouwwerken in het gebied werd ook de Berghof, Hitler’s woning, verwoest om zo te voorkomen dat het bouwwerk een bedevaartsoord zou worden. Van de grote villa met 30 kamers is nu niet veel meer over dan enkele brokstukken en een deel van de originele muur.

De ruïnes van de Berghof worden niet aangegeven met richtingbordjes maar zijn desondanks op te zoeken. Vanaf de voorkant van het hotel Zum Türken kan je links een bospad in lopen, waarna je na enkele tientallen meters een herdenkingsbord tegen zal komen waarachter je de brokstukken kan aanschouwen. De ligging vind je hier op Google maps.

  1. Openingstijden van het Adelaarsnest

Het Adelaarsnest is alleen in de warmere maanden van het jaar te bezoeken in verband met sneeuw en ijzel op de weg in de wintermaanden.

  • Tussen begin mei en eind oktober kan je het Kehlsteinhaus dagelijks bezoeken tussen 8u30 en 16u50. De Kehlsteinbussen rijden in deze periode dagelijks elke 25 min tussen 8u55 en 16u00. De laatste terugrit vanaf het Adelaarsnest naar de parkeerplaats rijdt om 16u50 weg.
  • Het documentatiecentrum Obersalzberg is tussen april en oktober dagelijks van 9u tot 17u te bezoeken. In de maanden november tot en met maart is het centrum ook geopend, maar dan elke dinsdag tot en met zondag tussen 10u en 15u.
  • Het gangenstelsel bij Hotel Zum Türken is vanaf halverwege april tot het einde van oktober elke woensdag tot en met maandag te bezoeken tussen 10u en 15u. Het complex is daarnaast ook in de kerstvakantie te bezoeken.
  • Boek je tickets voor de bus naar het Adelaarsnest hier online. Je kan zelf niet naar boven rijden met de auto, enkel te voet of met de fiets kan het wel.
  1. Tickets & tours voor je bezoek aan het Adelaarsnest

Tickets

  • Om het Adelaarsnest te bezoeken betaal je €31,9. Hiermee krijg je een retourticket voor de bus en kan je de lift gebruiken.
  • Een ticket voor kinderen kost €16,5. Kinderen jonger dan 5 jaar rijden gratis.
  • Koop je ticket via deze link vooraf online (zeker aan te bevelen, zo kan je de wachtrij overslaan).
  • Toegang tot het Adelaarsnest is gratis wanneer je besluit om vanaf de parkeerplaats naar boven te wandelen.
  • Toegang tot het documentatiecentrum kost €3 voor volwassen en is gratis voor kinderen en studenten.
  • Om een bezoek te kunnen brengen aan het bunkercomplex van Obersalzberg betaal je bij het Hotel Zum Türken €2.

Een tour naar het Adelaarsnest

  • Vanuit Salzburg of München kan je meegaan met een begeleide tour, zo hoef je je geen zorgen te maken over vervoer en tickets en krijg je bovendien uitleg van een ervaren gids! Bekijk hier de mogelijkheden vanaf €63!
  • Vanuit het Kehlsteinhaus worden er ook tours aangeboden die je kan boeken via de website. Hiervoor betaal je €35,50 per volwassene voor een individuele tour, voor kinderen betaal je €25.Hierbij word je om 09:30 verwacht bij de bushalte op de parkeerplaats, waarna je met een tourgids naar het Kehlsteinhaus vertrekt en hier een rondleiding krijgt. Om 11:25 ga je vervolgens weer terug naar de parkeerplaats.

Ga mee met een tour naar het Adelaarsnest

  1. Hoe bereik je het Adelaarsnest?

Met de auto

Vanuit Salzburg rij je naar Berchtesgaden. Vlak voor het stadje sla je linksaf naar Kehlsteinhaus. Vervolgens kom je na ongeveer 5 km aan bij een plateau met een grote parkeerplaats. Hou er rekening mee dat de weg vanuit Berchtesgaden naar het Adelaarsnest behoorlijk stijgt en helling tot wel 24 % bevat. Opgelet, in het hoogseizoen is het er zeer druk. Eenmaal aangekomen op de parkeerplaats kan je op de Kehlsteinbus stappen die je naar het Adelaarsnest brengt.

Met het openbaar vervoer

Het is mogelijk om de trein te nemen naar het station van Berchtesgaden. Vanaf hier kan je de buslijn 838 nemen naar de bushalte van de Obersalzberg. Hier kan je op de Kehlsteinbus stappen die je naar het Adelaarsnest brengt.

Te voet

Vanaf de parkeerplaats Obersalzberg kan je met een bus naar het Adelaarsnest, maar het is ook mogelijk om te voet naar boven te gaan. De weg naar boven is ongeveer 7 km lang en stijgt behoorlijk, waardoor deze wandeling niet aan te raden is als je geen getrainde wandelaar bent of slecht te been bent. Reken zo’n 2 tot 3 uur voor de wandeling naar boven.

Met een georganiseerde tour

Als je meegaat met een georganiseerde tour hoef je je natuurlijk niks aan te trekken van het vervoer en de weg! Je wordt opgehaald bij je hotel of bij een afgesproken plek in Salzburg of München en van daar wordt je rechtstreeks naar het Adelaarsnest gebracht. Bekijk de mogelijkheden hier bij GetYourGuide!

  1. Praktische tips voor je bezoek

Tip voor je bezoek aan het Adelaarsnest

  • Voor een bezoek aan het Adelaarsnest wordt zo’n anderhalf tot 2 uur aangeraden.
  • In het gangenstelsel is het erg kil en vochtig dus neem een extra laag kleding mee, zoals een trui, om je in de tunnels te kunnen bedekken.
  • In de zomer kan het Adelaarsnest gesloten worden bij slechte weersomstandigheden. Hetzelfde geldt voor de bussen van en naar het huis.

Andere leuke bezienswaardigheden in de omgeving van Berchtesgaden

  1. Video: Ons bezoek aan het Hitler's Adelaarsnest

Benieuwd wat je mag verwachten van het heuse Adelaarsnest van Hitler? In dit filmpje krijg je alvast een eerste indruk. Als je zelf alle geheimen van deze plek te weten wilt komen zal je natuurlijk zelf moeten afreizen naar Berchtesgaden!

  1. Mis niets en download onze gratis reisgids Duitse Alpenstrasse

Wil je niets missen tijdens je vakantie in de Duitse Alpenstraße? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Duitse Alpenstraße met meer dan 70 bezienswaardigheden + volledig uitgewerkte rondreis. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Duitse Alpenstraße en ga op pad!

Duitse Alpenstraße

Gratis reisgids Duitse Alpenstraße downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 3 maart 2024 - Marie-Rose Monsieur

Wat een interessante reisgids!

- 18 februari 2024 - Jan Baggen

Interessant boekwerk

- 13 september 2022 - helene bautmans

mooie overzichtelijke inspiratievolle gids

- 30 augustus 2022 - Robert en Dorine

We wandelden te voet naar het Adelaarsnest eind juni, op een mistige dag. Een heel mooi aangelegd maar steil wandelpad met aan weerskanten een prachtige border met de mooiste wilde bloemen en planten. Schitterend! Boven is het een drukte van belang. Het is interessant om eens rond te neuzen in het gebouw. We namen de originele lift naar beneden tot aan het terras en vandaar terug te voet tot aan de parking van de bussen. De hele tocht, met bezoek, duurde toch ongeveer 5u. Maar zeker aan te raden voor geoefende wandelaars.

- 18 september 2021 - William

Handige leidraad, stadswandeling Augsburg niet zo handig. Vind sowieso Augsburg enorm tegenvallen. Dinkelsbuhl verdiend meer aandacht. Goed om de bordjes langs de weg ook te volgen.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?