10 x mooiste bezienswaardigheden in Füssen: wat zien & doen tijdens je bezoek?

Koop de volledige reisgids voor € 10

10 x mooiste bezienswaardigheden in Füssen: wat zien & doen tijdens je bezoek?

15 juli 2024 in Beieren0 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Füssen + verblijftips

Füssen genoot eeuwenlang van zijn strategische ligging aan de rivier de Lech en aan de flanken van de imposante bergen. Wat deze Beierse stad zo bijzonder maakt, die tevens de eindbestemming van de Romantische Strasse is, is de combinatie van historische charme en adembenemende natuurlijke landschappen. De stad staat bekend om zijn prachtige middeleeuwse architectuur, met kleurrijke gebouwen, geplaveide straten en uiteraard ook de koninklijke kastelen die boven de oude stad uittoren. Benieuwd naar meer? Ontdek in deze blogpost de mooiste bezienswaardigheden in Füssen

Inhoud artikel

Kaartje met de mooiste bezienswaardigheden in Füssen

Füssen is gelegen in het zuidwesten van Beieren, dicht bij de Oostenrijkse grens, en is omgeven door de prachtige Alpen. De stad ligt langs de oude Romeinse weg, de Via Claudia Augusta, wat ooit een belangrijke handelsroute was die Noord-Italië met de Donau in Zuid-Duitsland verbond. Füssen was een cruciale doorgang voor handel en transport in de Romeinse tijd. De dag van vandaag is de stad ook het eindpunt (of beginpunt afhankelijk van de richting die je rijdt) de beroemde Romantische Strasse, een van de mooiste routes in Duitsland die door het prachtige Beierse landschap loopt.

De oude binnenstad van Füssen is compact en de meeste bezienswaardigheden liggen op wandelafstand van elkaar. Ontdek hieronder de ligging van de mooiste bezienswaardigheden in Füssen op de kaart.

  1. Füssen Altstadt

Niets leuker dan door de romantische oude binnenstad van Füssen te wandelen. Het biedt een mix van middeleeuwse en barokke architectuur, met smalle geplaveide straatjes, gezellige pleintjes, kleurrijke gebouwen en een rijke geschiedenis. In de meeste monumentale panden, waarvan sommige versierd zijn of beschilderd zijn met fresco’s, zitten tegenwoordig cafeetjes of winkels gevestigd.

RONDLEIDING: Ontdek de mooiste plekken en bezienswaardigheden tijdens een rondleiding door de romantische ommuurde stadje Füssen.

  1. Reichenstrasse

Een van de meest fotogenieke straten in Füssen is toch wel de Reichenstrasse met zijn prachtige architectuur (bekijk ligging). Deze straat weerspiegelt de lange geschiedenis en het culturele erfgoed van de stad en staat bekend om zijn goed bewaarde historische gebouwen met een mix van verschillende architecturale stijlen.

Oorspronkelijk een belangrijke handelsroute, verbindt de Reichenstrasse nog steeds de markt met het kasteel van Füssen. Vandaag is het een van de meest levendige delen in de oude binnenstad. Neem plaats op een terrasje en geniet van het uitzicht op de kleurrijke gebouwen en het Hoge kasteel in de verte.

  1. Franziskanerkloster

Het Franziskanerkloster werd gesticht in de loop van de contrareformatie in 1629 om tegemoet te komen aan de religieuze behoeften van de bevolking en om de katholieke leer te verspreiden. Tegenwoordig wonen er nog steeds enkele monniken in het Franciscaner klooster en hebben, als hun leeftijd en gezondheid het toelaten, hun eigen taak.

Vooral de indrukwekkende gevel zal je aandacht meteen trekken. De kloosterkerk St. Stephan werd gebouwd in barokstijl en voorzien van weelderige ornamenten en prachtige fresco's. De kerk is een centraal onderdeel van het kloostercomplex maar neem ook zeker een kijkje in de kloostergang, de bibliotheek die een waardevolle collectie historische documenten en geschriften huisvest en wandel door de kloostertuin. Een groene oase op een steenworp afstandvan het drukke stadscentrum.

Ook het uitzicht op de oude binnenstad en de bergtoppen tegenover het klooster is zo adembenemend mooi dat het in de 18de eeuw op doek werd vastgelegd door de Duitse kunstschilder Domenico Quaglio. Naast de kloosterkerk vind je een kloosterpoort waarop vermeld staat "Ende der romantischen Straße" (bekijk ligging) dat verwijst naar het einde van de Romantische Strasse die sinds 1950 middeleeuwse steden als Füssen maar ook Würzburg, Rothenburg ob der Tauber en Dinkelsbühl met elkaar verbindt.

LEESTIP: Ben je van plan om binnenkort eens een deel van de Romantische Strasse te ontdekken? Download dan zeker ons reisgids Romantische Strasse en mis niets tijdens je verblijf.

  1. Hohes Schloss

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad is het Hoge Kasteel (Hohes Schloss). Dit kasteel bevindt zich op de plaats van het oorspronkelijke Romeinse fort en een latere burcht die hier door de prins-bisschoppen van Augsburg is gebouwd. Het kasteel dat je nu ziet, dateert uit de 15e en 16e eeuw, en wordt beschouwd als een van de best bewaarde gotische kastelen in Beieren.

Het Hohe Schloss wordt gekenmerkt door zijn imposante façade met hoge torens en de binnenplaats met de unieke driedimensionale illusie-schilderijen op de gevels. Wie interesse heeft, kan een rondleiding volgen door het kasteel en een kijkje nemen in de verschillende ruimtes waaronder de wapenkamer, de ridderzaal met het laatgotische cassetteplafond, de binnenplaats en de klokkentoren vanwaar je een prachtig uitzicht hebt tot de Forggensee.

Na je bezoek aan het Hohes Schloss kan je nog genieten van een lekkere picknick in de Baumgarten, het stadspark van Füssen vlak achter de burcht.
  1. Benedictijnerklooster St. Mang

Een andere opvallende plek is het Benedictijnerklooster St. Mang. Dit werd naar verluidt gebouwd op de plaats van een cel die gebruikt werd door de plaatselijke heilige, de heilige Magnus, die hier in de 8e eeuw vanuit Zwitserland zou zijn aangekomen (hoewel veel over zijn leven nog onduidelijk is). Het Sankt Mang-klooster, met zijn basiliek, dateert uit de 9e eeuw en werd ontworpen door de plaatselijke architect Johann Jakob Herkomer in barokstijl.

Tegenwoordig herbergt het klooster ook een geschiedenismuseum (Museum der Stadt Fussen), het stadsbestuur en de parochiekerk van St. Mang. Het kloostercomplex en zijn museum dompelt je onder in de wereld van de Beierse barok met zijn weelderige decoratie en kleuren.

Neem een kijkje in de bibliotheek met prachtige fresco's op het plafond en de rijkelijk ingerichte kamers die de vroegere welvaart van de benedictijnenabdij illustreren. Er worden ook historische luiten en violen tentoongesteld maar het pronkstuk van het museum is het zogenaamde Füssener Totentanz van Jakob Hiebeler uit 1602. Deze kan je vinden in de Sint-Annakapel.

  1. Heilig-Geist-Spitalkirche

De Heilige Geest Ziekenhuiskerk, of Heilig-Geist-Spitalkirche, werd oorspronkelijk gesticht in de 15e eeuw als onderdeel van een ziekenhuis en werd later gerenoveerd na een brand in 1733. Bijzonder aan de kerk is de kleurrijk beschilderde gevel in rococostijl.

Wanneer je de kleine kerk binnenwandelt, zie je meteen de weelderige decoraties, hoge plafonds en muren die versierd werden met kleurrijke fresco's en de rijkelijk versierde altaren in stucmarmer. Ook het houtsnijwerk getuigt van de vakmanschap uit die tijd. De kerk ligt vlakbij het Benedictijnerklooster St. Mang en is absoluut een bezoekje waard.

  1. Lechfall

Een ander niet te missen bezienswaardigheid ligt aan de rand van het stadscentrum: de Lechfall. Al sinds de 18de eeuw wordt de rivier hier kunstmatig ingedamd om waterkracht op te wekken. Pas toen de trappen werden gebouwd, viel de Lech zo steil naar beneden wat resulteerde in de spectaculaire Lechfall die je vandaag de dag kan bezichtigen. Je kan vlakbij de waterval parkeren en het best bewonderen vanaf het uitzichtpunt Maxsteg (bekijk ligging).

  1. De fonteinen van Füssen

Verspreid over het stadscentrum vind je verschillende fonteinen die je meer vertellen over de stad. Zo vind je op de Broodmarkt de Lautenmacher-fontein met het standbeeld van Caspar Tieffenbrucker (bekijk ligging) welke herinnert aan de tijd van Füssen als bakermat van de Europese luit- en vioolbouw. Bij de Reichenstraße vind je de Stadsfontein Füssen (bekijk ligging) en op de Schrannenplatz (voormalige graanmarkt) staat de Brotbrunnen (bekijk ligging).

  1. Forggensee

Op een kleine 10 minuten rijden van Füssen, ligt de Forggensee, het grootste stuwmeer van Duitsland en het op vijf na grootste meer van Beieren. Het meer wordt gevoed door de rivier de Lech. In de winter laat men het meer vrijwel volledig leegstromen, om vervolgens het smeltwater uit de bergen weer te kunnen opvangen.

Je kan niet alleen wandelen of fietsen rondom het meer, je kan er ook uitstekend zonnebaden en verschillende watersporten uitoefenen. Overal heb je een prachtig uitzicht op de uitlopers van de Alpen. Liever zeilen of een gezellig boottochtje maken? Dat kan ook! Maar ook wanneer je hier in de winter op vakantie bent, is de Forggensee de moeite waard. Het stuwmeer is dan zo goed als leeg, waardoor je over de bodem kan lopen. Op sommige plekken kan je zelfs nog enkele sporen van oude gebouwen en straten opmerken.

LEESTIP: Ontdek nog meer van de mooiste meren in Duitsland.

  1. Schloss Neuschwanstein en Schloss Hohenschwangau

Füssen is een prachtige stad waar je enkele uren of dagen kan vertoeven, maar wist je dat Füssen ook een ideale uitvalbasis is voor een bezoek aan het Schloss Neuschwanstein en Schloss Hohenschwangau? Beide kastelen liggen op minder dan 10 minuten rijden van de stad in het dorpje Hohenschwangau. Je kan ook een fiets huren, inclusief een skip-the-line ticket voor het kasteel Neuschwanstein.

Neuschwanstein is mogelijk het allermooiste kasteel van Europa. Het kasteel werd gebouwd in de 19de eeuw in opdracht van Ludwig II van Beieren, bekend als ‘gekke Ludwig’, aangezien hij krankzinnig werd verklaard. Het kasteel werd vernoemd naar de middeleeuwse burcht Schwanstein die er oorspronkelijk stond. Neuschwanstein is enig in zijn soort, het impressionante bouwwerk trekt zomaar even 1,3 miljoen bezoekers per jaar aan. Qua schoonheid hoeft het niet onder te doen voor een Disney kasteel. Sterker nog: het inspireerde de tekenaars van Sleeping Beauty (De Schone Slaapster/Doornroosje).

Nabij Neuschwanstein ligt Hohenschwangau Castle. Hoewel het kasteel vlakbij Neuschwanstein ligt, is het toch een pak minder bekend maar dat is zeker geen reden om het kasteel over te slaan, want het is absoluut de moeite waard. Het huidige neogotische bouwwerk dateert uit 1837, maar in feite werd het slot al gebouwd in de 12de eeuw. Het werd oorspronkelijk door de ridders van Schwangau opgericht, en het riddergevoel is duidelijk merkbaar wanneer je doorheen de gangen van het slot ronddwaalt.

Boek je tickets voor het Neuschwanstein met audiogids

  1. Waar overnachten in Füssen?

Wil je graag meerdere dagen doorbrengen in de romantische stad Füssen, dan ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Een verblijf in de oude binnenstad is aangeraden als je de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad wilt ontdekken, wil je liever overnachten in een rustigere omgeving, dan kan je in de buurt van de Forggensee overnachten. Hieronder alvast enkele van onze favoriete verblijven of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en B&B's in Füssen.

  • Hotel Hirsch wordt beheerd door een familie en ligt in het hart van Füssen. Je verblijft in een van de stijlvolle kamers voorzien van Beierse antiek en gratis wifi. Iedere ochtend wordt er ook een uitgebreid ontbijtbuffet geserveerd en er is gratis parking voorzien.
  • Het 4* Hotel Sonne bevindt zich vlakbij de Reichenstrasse en biedt ruime, moderne kamers in boetiekstijl, een wellness, iedere ochtend een uitgebreid ontbijtbuffet en privéparking. Allemaal op wandelafstand van de belangrijkste bezienswaardigheden.
  • Liever overnachten in een appartement? Het Lucky Home Sissi Appartment bevindt zich boven de Stadt-Apotheke in de Reichenstrasse.
  • Hotel Sommer-Haus am See bevindt zich aan de oever van de Forggensee op 5 minuten rijden van Füssen. Dit hotel elegante kamers met een eigen balkon, een prachtig uitzicht en een spa met verwarmd buitenbad en een sauna.
  1. Mis niets van de Romantische Straße met onze reisgids

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in de Romantische Straße? Dan is er goed nieuws, wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Romantische Straße met een volledige uitgestippelde rondreis, en meer dan 100 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Romantische Straße hier.

Romantische Straße

Gratis reisgids Romantische Strasse downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?