Dé 21 x mooiste kastelen van België: Foto's + kaartje

Koop de volledige reisgids voor € 15

Dé 21 x mooiste kastelen van België: Foto's + kaartje

29 januari 2023 in België7 reacties

België, het land van kastelen. Ondanks de grootte, heeft ons Belgenlandje de meeste kastelen per vierkante kilometer ter wereld. Je kan maar liefst 3000 verschillende kastelen bezichtigen of even rondkuieren in de prachtig omliggende tuinen. Wanneer je een kasteel of 2, 3 bezoekt ben je toch al snel een dagje zoet.

Het maakt niet uit of je een kasteelliefhebber bent, het zal je zeker bevallen. Elk kasteel heeft zijn eigen charme en eigen verhaal. Wij hebben alvast de mooiste kastelen in België uitgezocht!

Inhoud artikel

  1. Kasteel van Gaasbeek, Halle

Oorspronkelijk was het Kasteel van Gaasbeek een middeleeuwse waterburcht. Toen de laatste markiezin van het kasteel stierf, liet zij het kasteel na aan de Belgische Staat die er uiteindelijk voor koos om het kasteel open te stellen voor het publiek. Loop ook zeker eens langs de wondermooie tuin van het kasteel met allerlei fruit- en groentesoorten met een mooi uitzicht op het kasteel zelf.

TIP: Onze wandeling in Gaasbeek brengt langs 2 kastelen, download ze hier gratis

Het Kasteel is een officieel erkend museum met een uiteenlopende kunstcollectie o.a. van Pieter Bruegel. Neem alvast een kijkje op de website om na te gaan welke collecties er te vinden zijn de website.

  1. Kasteel van Terhulpen

Op enkele kilometers van Brussel bevindt zicht het Domein van Solvay in Terhulpen. Het domein wordt erkend als uitzonderlijk erfgoed van het Waals Gewest. De site omvat een deel van het Zoniënwoud, het Afrikamuseum en het Kasteel van Terhulpen. Het is één van de mooiste wandelplekken van ons land!

Het kasteel werd gebouwd in 1842 in opdracht van Markies van Béthune. Het werd geïnspireerd naar het model van de Loire-kastelen. Het kasteel zelf is jammer genoeg niet toegankelijk voor bezoekers maar je kan wel even rondkuieren in de kasteeltuinen die deel uit maken van het uitzonderlijk erfgoed ‘Parken en Tuinen in Wallonië’. Je loopt er tussen de decoratieve beelden en de flamboyante natuur met bomen, Franse tuinen, bossen, rododendron- en azaleabedden. Je kan er maar liefst 450 soorten wilde planten ontdekken.

TIP: Download ook zeker onze wandeling in en rond het park van Tervuren.

  1. Kasteel van Laken, Laken

Het Kasteel van Laken is een van de koninklijke residenties in België. Het kasteel is in Lodewijk XVI-stijl opgetrokken en wordt omgeven door een 120 hectare groot park, waarin zich ook de Koninklijke Serres bevinden.

Het kasteel werd opgetrokken op de grondvesten van een oud landgoed dat werd aangekocht door de gouverneurs-generaal Marie Christine en Albert-Casimir van Saksen-Teschen. Napoleon kocht het domein, verfraaide het en verkocht het aan zijn toenmalige echtgenote. Officieel is het de zomerresidentie van de koning maar in de praktijk hebben zowat alle Belgische koningen, met uitzondering van Albert II, hier gewoond. Vlakbij liggen ook de koninklijke residenties Stuyvenberg en Belvedère en de Onze-Lieve-Vrouwekerk, waar de koninklijke familie begraven wordt.

Het Kasteel van Laken is voornamelijk een woonkasteel met een sober en intiem karakter. Op het domein staan er meerdere kastelen en villa’s en de tuinen rondom het kasteel zijn net zo groot als Monaco.

Brussel bezoeken? Download onze gratis stadswandeling in Brussel en ontdek de mooiste plekjes van de stad !

  1. Château de Chimay, Chimay

Ergens hoog op een rots kijkt het middeleeuwse Château de Chimay neer op de Eau Blanche vallei. Het kasteel dateert van de 1119 en eeuwen nadien werd er steeds bijgebouwd. In 1935 werd het kasteel volledig verwoest door een brand maar werd later gerestaureerd in renaissancestijl. De dag van vandaag kan je het museum ook bezoeken voor ene breed aanbod expo’s en muziekvoorstellingen.

TIP: Nog meer ontdekken in Henegouwen? Download onze reisgids Henegouwen met 33 routes.

  1. Burcht Gravensteen, Gent

Wanneer je een bezoekje brengt aan Gent, moet je ongetwijfeld eens passeren lang het Gravensteen. Burcht Gravensteen is extra bijzonder want het is de enige overgebleven Middeleeuwse burcht in Vlaanderen met een intact gebleven verdedigingssysteem. De middeleeuwse versterking kende een bewogen geschiedenis en al deze facetten passeren de revue tijdens een bezoekje aan de burcht. Je kan op eigen houtje het grote kasteel verkennen of je kan de historieke verhalen beluisteren aan de hand van een audiotour die ingesproken werd door de Vlaamse comedian Wouter Deprez. Geen saaie ontdekkingstocht!

Het Gravensteen bezoeken kan je perfect combineren met een gezellige citytrip naar Gent! Een beetje cultuur opsnuiven en daarna even ontspannen op een gezellig terrasje. Ga zelf ook op ontdekking in de stad met onze stadswandeling Gent.

  1. Kasteel van Ooidonk, Deinze

Kasteel Ooidonk is een oude waterburcht in Sint-Maria-Leerne. De allereerste stenen werden gelegd in de 12e eeuw en waren bestemd voor een boerderijtje. Uiteindelijk groeide het in de 14e eeuw uit tot een officiële waterburcht maar dat duurde niet lang. Het kasteel werd in 1491 verwoest en na de wederopbouw kreeg het nogmaals zwaar te verduren. Ten slotte werd het kasteel opgekocht en herbouwd in renaissancestijl zoals je het vandaag de dag kan bewonderen.

Ga ook zeker even binnen in het kasteel zelf, je krijgt hier een mooi beeld over hoe men ooit leefde. Daarna kan je nog even rond het kasteel wandelen in het Ooidonkbos, een voormalig jachtterrein. De combinatie van het prachtige kasteel en het omliggende bos maken het een magisch plaatje. Nog meer bezienswaardigheden in de Leiestreek vind je hier.

Ga zelf ook op verkenning in de buurt met onze fietsroute langs het mooiste van de Oost-Vlaamse Leie.

  1. Het kasteel van Poeke, Aalter

Poeke is een kleine deelgemeente in Aalter en staat vooral bekend om zijn kasteel in rococostijl. In de vroegere middeleeuwen deed het kasteel dienst als bastion waar ridders uit het hele land bijeenkwamen. In 1452 werd de burcht ingenomen door de Gentenaars en een jaar later door de troepen van Filips de Goede vernietigd. Wat je nu te zien krijgt, is ongeveer anderhalve eeuw oud. Het gebouw is volledig omgeven door water en is zowel voor- als achteraan toegankelijk via een brug. Het is een mooi voorbeeld van een laat 19de eeuws adellijk landgoed met hier en daar een accent uit de 20ste eeuw.

Na je bezoekje aan het kasteel kan je even tot rust komen in de Franse en Engelse tuinen rondom het domein. Hier kan je heerlijk wandelen of even picknicken.

Weetje: De locatie van het Poeke kasteel eerder al gebruikt in diverse Vlaamse films en TV-reeksen zoals ‘De bossen van Vlaanderen’ of ‘Slot Marsepeinstein’ van Studio 100.

  1. Kasteel van Rumbeke – Roeselare

Dit kasteel is de topattractie van Roeselare! Het kasteel ligt in een prachtig park, het Sterrebos, ideaal voor een korte wandeling.

  • De geschiedenis van dit prachtige renaissancekasteel gaat zeker terug tot de 15de eeuw.
  • Het werd prachtig gerestaureerd en is in gebruik als kantoor van BAAV, de beroepsvereniging voor autocar en autobusondernemingen.
  • Er is ruimte voor exposities in het kasteel en in de vroegere stallen, bekijk zeker de website om te zien welke tentoonstelling er momenteel te zien is!
  • Meer info op de website.
  • Wil je Roeselare op een andere manier ontdekken? Met onze street-art wandeling in Roeselare ontdek je de stad op een andere manier.
  1. Kasteel van Horst, Holsbeek

De waterburcht het kasteel van Horst ligt in de groene vallei van de Wingebeek, tussen de heuvels van het Hageland. De Heren van Horst woonden hier al in de 13e eeuw, de karakteristieke vierkante donjon dateert uit de 15e eeuw. In de 17e eeuw liet de adellijke bewoonster, Maria-Anna van den Tympel, twee vleugels aanbouwen rond de binnenkoer en voerde belangrijke verfraaiingswerken uit. Het kasteel staat er nog steeds bij zoals de laatste bewoonster het achterliet.

TIP: Momenteel is het kasteel voor onbepaalde tijd gesloten, maar je kan rond het kasteel van Horst prachtige wandelingen maken en van een hapje en drankje genieten in brasserie het Wagenhuis. Daarnaast is het kasteel, met zijn grote vijver annex slotgracht, de thuishaven van stripfiguur De Rode Ridder van Willy Vandersteen.

  1. Kasteel van Wissekerke, Bazel

Het kasteel van Wissekerke is een opvallend neogotisch kasteel aan de Schelde. Meer nog, het is één van de eerste kastelen in ons land in neogotische stijl. Het werd heringericht met Empire-elementen (19e-eeuwse mode) met als doel om de glorierijke leefomgeving van de laatste bewonersfamilie weer te geven.

De stijlkenmerken zijn tot op heden nog steeds overheersend aanwezig. Zo zijn het grote salon, de vestibule en de Egyptische zaal opmerkelijke blikvangers in het kasteel! Neem ook zeker een kijkje naar de hangbrug. Het zou één van de oudst overgebleven exemplaren zijn in Europa en naar verluidt ook de oudste gietijzeren constructie.

  1. Kasteel van Vorselaar

In Vorselaar vind je het Kasteel van Vorselaar, pok wel gekend als het 'Kasteel de Borrekens'. De eerste steenlegging van deze waterburcht vond plaats rond 1270 door de ridders van Rotselaar. Het kasteel diende tot de 18de eeuw vooral als militaire versterking. Enkele jaren later werden er restauratiewerken uitgevoerd volgens de mode van die tijd. Het gebouw is een merkwaardige getuigenis van de opkomende neogotische stijl. Rond het kasteel vind je een pracht aan groen maar rij zeker ook eens over de Lindendreef. Deze dreef start bij de kerk van Vorselaar en loopt tot aan het kasteel. Meer info op de website

Tip: Vorselaar kent maar liefst zeven streekproducten. Om in thema te blijven, raden we je aan om het streekproduct 'kasteelbrood' te proeven!

  1. Alden Biesen, Bilzen

Hasselt, de stad van de smaak! Maar ook hier kan je een prachtig kasteel bezoeken. Alden Biesen is een Landcommanderij in Bilzen en is één van de grootste kasteeldomeinen in de Euregio. De geschiedenis van het imposante Alden Biesen gaat terug tot en met de kruistochten in de 13e eeuw. Alden Biesen was het hoofd van een provincie van de Duitse Orde en in het kasteel woonde eeuwenlang de landcommandeur (machtig man).

Daarnaast heeft het kasteel een prachtig park van 43 hectare met strakke, symmetrische perken, een oranjerie en een Engels geïnspireerde tuin. Alden Biesen is dan ook meer dan alleen een historisch monument. Het is een toeristische trekpleister dat regelmatig dient als decor voor tal van evenementen en tentoonstellingen. Het heeft voor ieder wat wils! Zowel jong als oud en cutluur- of natuurliefhebber zal zich hier zeker niet vervelen.

Een stadswandeling maken in Hasselt? Download onze wandeling Hasselt en kom langs de mooist bezienswaardigheden van de stad.

  1. Kasteel Marnix de Sainte Aldegonde

Het verhaal van dit kasteel is ontegensprekelijk verbonden met de aanwezigheid van de Schelde en begint al bij de Romeinse periode. Volgens de overlevering zou er toen op de plaats van de huidige kasteelsite een wacht- of uitkijktoren zijn gebouwd aan de Schelde. Tijdens de 9de en 10de eeuw richtte men er een feodale burcht op als verdediging tegen de invallen van de Noormannen. Nadien deed het gebouw voornamelijk dienst als verblijfplaats van de heren van Bornem.

'Pieter Bruegel de Oude' collectie

Wanneer je het prachtige neorenaissancistische kasteel bezoekt, moet je ook zeker even een kijkje nemen naar de uitgebreide en unieke privécollecties van Pieter Bruegel. Het gebouw herbergt enkele 18de eeuwse meubelen, exclusieve stukken kant en antieke poppen. Daarnaast beschikt het interieur over een rijke verzameling kunstschatten zoals schilderijen, kantwerk en Chinees porselein. Maar ook de gerestaureerde bibliotheek met een fraaie collectie handgeschreven boeken is een kijkje waard.

Wil je zelf het Kasteel Marnix de Sainte Aldegonde in Bornem bezoeken? Alle informatie vind je terug op de website.

  1. Château de Freÿr, Dinant

Château de Freÿr is een renaissancekasteel op de rechteroever van de Maas nabij Dinant. Het is zo indrukwekkend dat het wel eens ‘klein Versailles’ genoemd wordt. Het middeleeuwse jachtslot werd in de 15e eeuw gebouwd in het dorpje Freÿr en kwam in handen van Jean de Rochefort Orjol. Hij schonk het aan zijn kleindochter en haar man. Wanneer je door de vertrekken van het kasteel wandelt, kan je je bijna voorstellen hoe er hier geleefd werd.

De tuinen van het Freÿr kasteel zijn ook wel het vernoemen waard. De vijvers, fonteinen, 300 jaar oude oranjebomen, vergezichten over de Maas en de haagdoolhoven maken het bijzondere plaatje compleet.

TIP: Met onze autoroute Dinant zie je alle top bezienswaardigheden en brouwerijen van Han tot Chimay.

  1. Burcht Reinhardstein, Ovifat

In het dorpje Ovifat in de prachtige Ardennen, ligt de Reinhardstein Burcht. Deze burcht heeft dé hoogste waterval (met een hoogte van 60 meter) van België. Een deel van de burcht is nog steeds bewoond maar de grootste delen zijn toegankelijk voor bezoekers. Ontdek de verschillende ruimte van het kasteel waarin het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. Je kan er onder meer de wapenuitrustingen en wandtapijten in de ridderzaal, wachterszaal en kapel bewonderen.

Je verveelt je hier geen seconde

  • Naast het bezoeken van de indrukwekkende burcht, kan je ook boogschieten, wandelingen maken in de nabije omgeving of een roofvogelshow bijwonen.
  • Regelmatig worden er ook bijzondere Middeleeuwse feesten, historische tentoonstellingen en evenementen gegeven.
  • Hou dus goed in de gaten wanneer je een bezoekje plant naar Burcht Reinhardstein!

Weetje: Wellicht herkennen je kinderen het château. De opnames voor de film ‘Pad der Zeven Zonden’ van de populaire televisieserie ‘Het Huis Anubis’ werden hier opgenomen.

  1. Het Kasteel van Jehay

Het Kasteel van Jehay ligt in de provicie Luik (Amay). Hier stond voor het eerst een kasteel in de 11e eeuw, het huidige kasteel het renaissance uitstraling is het resultaat van verbouwingen in de 16e eeuw. De muren van het kasteel zijn opgetrokken uit bruin zandsteen en kalksteen (dambord motief) en bevat peperpotvormige torens.

Graaf Guy Van den Steen (1905-1999), de laatste eigenaar, was beeldhouwer, liet het kasteel na aan de provincie Luik, inclusief een aantal van zijn beelden, met name bronzen naakte vrouwenfiguren. Het kasteelpark is ook zeker een omweg waard. Tip: bezoeken zijn elke eerste zondag van de maand gratis.

  1. Kasteel van Walzin

Het kasteel van Walzin kan je vinden op een steile rots 50 meter boven de Lesse rivier. Het is een van de grootste kastelen van België. Ervaar zelf de ligging van dit imposante kasteel met een kajaktocht op de Lesse. Het kasteel werd vroeger gebruikt om de 2 toegangswegen naar Dinant te verdedigen alsook het lager gelegen deel van de rivier.

  1. Manoir de Lébioles, Spa

Middenin de prachtige bossen van de Ardennen ligt het Manoir de Lébioles. Deze parel heeft de stad Spa voornamelijk te danken aan Georges Neyts. Neyt was een uitzonderlijk, visionair iemand, van wie beweerd wordt dat hij een natuurlijke zoon van Leopold I was. Tussen 1905 en 1910 liet hij het Manoir de Lébioles optrekken. In 1980 werd het gebouw verkocht aan een familie van hotelhouders. De familie heeft het landgoed tot eind de 20e eeuw als een eersteklas ‘hotel de charme’ uitgebaat. Na enkele succesjaren werd het hotel slechtoffer van vandalisme.

De renovatiewerken namen maar liefst een jaar in beslag maar nadien zag het ‘Petit Versailles des Ardennes’ er als herboren uit. Sinds 2006 doet het prachtige pand dienst als vijfsterrenhotel dat een hoogwaardige service biedt. De open haarden, warme kleuren, oude muren en ruime vertrekken zorgen voor de nodige charme en elegantie.

Waan jezelf in een sprookje en overnacht in het Manoir de Lébioles! Boek hier jouw overnachting in het vijfsterrenhotel.

  1. Château de Vêves, Houyet

In Houyet, een plaats in Namen werd ooit Château de Vêves gebouwd als villa. In de 12e eeuw kwam de villa in handen van Wouter van Beaufort en sindsdien is de Beaufort familie de trotse eigenaar van het kasteel. Doorheen de jaren werd de geschiedenis van verwerkt in het interieur. Je wandelt hier dus door diverse, kenmerkende interieurstijlen die in de middeleeuwen erg belangrijk waren.

Niet alleen het interieur zal je bevallen, maar ook de omgeving rond het kasteel. Château de Vêves is gelegen op een heuvel waardoor je vanop enkele afstanden het bijzonder mooie gebouw al opmerkt. De vier torenspitsen zijn vrij opvallend en maken het bijna sprookjesachtig.

Voor actuele informatie kan je altijd terecht op de website.

  1. Kasteel van Bouillon, Bouillon

Langs de meanderende Semois rivier vind je het middeleeuwse Kasteel van Bouillon, op een heuvelrug die uitsteekt boven het stadje. Het kasteel ligt hierbij in de lus van de Semois en heeft zo een uitstekend strategische ligging. De vroegste burcht werd al in de 10de-eeuw neergezet, maar pas in de 11de-eeuw ontstond het huidige kasteel. Vervolgens verpandde de bekendste bewoner van het kasteel, Godfried van Bouillon, het kasteel aan het Prinsbisdom Luik om zo de Eerste Kruistocht te kunnen financieren.

Godfried van Bouillon en de eerste kruisvaarders

Doordat Godfried van Bouillon niet terugkeerde van deze kruistocht kwam het kasteel in bezit van de prins-bisschoppen, die het uitbreidden en aanpasten. Na verschillende oorlogen moest het kasteel opnieuw opgebouwd worden, waarbij de laatste aanpassing in de 19de-eeuw plaats vond, maar na 1830 begon de burcht in verval te raken.

  • Het kasteel is dagelijks te bezoeken van 10u tot 18u. Hierbij kan je de verschillende ruimtes, nissen, bruggen en meer aanschouwen.
  • Ook heb je vanaf het kasteel een prachtig uitzicht over de Semois, Bouillon en de vallei. Meer info op de site.
  • Maak een wandeling door het centrum van Bouillon en ontdek het kasteel en andere mooie bezienswaardigheden.
Graag de streek ontdekken? Onze uitgewerkte autoroute brengt je door de Semoisvallei en Bouillon, download ze voor 3 dagen vol ontdekkingen.
  1. Kasteel van Beloeil, Beloeil

Het kasteel van Beloeil wordt omgeven door water en samen met het uitgestrekte park vormt het een prachtig geheel. Het kasteel, dat sinds acht eeuwen in het midden van de grachten in Henegouwen staat, was eerst een middeleeuws fort dat door de eeuwen heen een lustkasteel werd.

Vanaf de 14de eeuw was het kasteel eigendom van de Prinsen van Ligne, het is volledig gemeubileerd en heeft een rijke collectie aan kunstvoorwerpen uit de 15de tot 19de eeuw. De bibliotheek is daarnaast ook heel indrukwekkend, ze hebben hier zo’n 20.000 boeken en kostbare manuscripten.

De Franse tuin, waar groen en water, schaduw en licht elkaar harmonieus afwisselen, strekt zich uit over 25 hectare. Met een treintje kan je een tocht maken door de tuinen. De tuin wordt zorgvuldig onderhouden met respect voor het oorspronkelijke ontwerp uit 1664.

  1. Kaartje met de mooiste kastelen

  1. Mis niets met onze reisgids Belgische Ardennen

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist in de Belgische Ardennen? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Ardennen met 24 routes en +200 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Belgische Ardennen.

Ardennengids

Gratis reisgids Ardennen downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 28 maart 2024 - jean-marie

mooi samengevat

- 10 oktober 2023 - Jab

Deze route staat op de agenda kerst 2023.

- 25 oktober 2022 - franky de groote

haast al die kastelen al bezocht prachtig + mooie omgeving aan te raden om eens te doen en de wandelingen rondom zeer mooi dank u

- 6 januari 2021 - Frank De Ridder

Zeer fijne, beknopte straight to the point informatie. Goede tips. Voor mij kan het moeilijk beter 🙏🤩

- 18 december 2020 - Christel

Ik vind die reisroutes altijd fantastisch als leidraad.Meestal maak ik een combinatie van meerdere reisroutes. Zo heb ik aan deze route toegevoegd:de stuwdam van de Gileppe, het kasteel Radhadesh,het circuit van Spa-Francorchamps,kerncentrale Tihange en de muur van Hoei(Waalse pijl).In deze coronatijd zijn alle kastelen gesloten maar ze zeker de moeite om ze te zien langs de buitenkant.Vele kilometers gereden maar ik wist niet dat er zoveel moois te zien was in onze Ardennen.Weer top!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?