15 typisch Belgische gerechten: welke moet je zeker proeven tijdens je bezoek? + foto's

Koop de volledige reisgids voor € 15

15 typisch Belgische gerechten: welke moet je zeker proeven tijdens je bezoek? + foto's

20 april 2024 in België2 reacties

Op vakantie in eigen land? Heb je wel al eens geproefd van de lokale specialiteiten? De heerlijke goudgele frietjes, stoofvlees op Vlaamse wijze, Luikse wafel, mosselen en nog veel meer. Ontdek de Belgische keuken tijdens je staycation of bezoek. België kent namelijk heel wat traditionele en culinaire gerechten.

In dit blogartikel lees je meer over de Belgische specialiteiten en gerechten die je zeker een keer geproefd moet hebben!

Inhoud artikel

  1. Vol-au-vent

Ahh vol-au-vent, deze Vlaamse klassieker is echt de moeite waard om eens te proeven. Vol-au-vent is een heerlijk pasteitje, dat je niet op 123 kan klaarmaken. Het gerecht moet namelijk een poosje op het vuur staan vooraleer je het kan serveren.

Vol-au-vent wordt vooral bereid met kip, balletjes, champignons, wortel prei, laurier en andere heerlijke ingrediënten. Het gerecht wordt geserveerd met een rond bladerdeeggebakje en heerlijke frietjes! Je kan het lekkere gerecht zelf klaarmaken tijdens je verblijf in een vakantiehuis of bestellen op restaurant.

Lees ook onze uitgebreide blogpost met enkele tips voor een staycation in België. Op vakantie in eigen land!
  1. Mosselen met friet

Mosselen met frietjes is een echte klassieker in België. Mosselen worden geserveerd in grote zwarte kasserollen en worden meestal bereidt met witte wijn of gewoon natuur (met groenten). Er bestaan ook heel wat varianten zoals mosselen in room, bier of mosterdsaus. Bovendien wordt het gerecht afgemaakt met een portie frieten. Kan het nog beter? Ben je aan de Belgische kust of in Brussel, ze staan zeker op het menu.

TIP: De kunst is om de mosselen niet met mes en vork te eten, maar om één schelpje leeg te maken en deze te gebruiken als een soort van tangetje om de mossels te eten.
  1. Belgische chocolade en pralines

Niet tegenstaande we zelf geen cacoabomen hebben is België toch wereldwijd gekend voor z'n top chocolatiers. Denk maar aan Côte d'Or, Neuhaus, Godiva of Leonidas. Wist je dat twee van de grootste chocoladefabrieken ter wereld er te vinden zijn: Callebaut en Puratos. 
Ben je in Brugge, Gent, Brussel of Antwerpen, ... je kan ze niet mislopen de pralinewinkels met een uitgebreide selectie van zoete lekkernijen.

Wie zelf ook eens wil beleven hoe het is om pralines te maken kan een chocolade workshop volgen

  1. Stoofvlees op Vlaamse wijze

Stoofvlees op Vlaamse wijze, nog zo'n klassieker. Het vlees wordt langzaam gebraden in een lekker Belgisch biertje totdat het zo gaar is dat het als het ware uit elkaar valt. Nadien wordt de saus aangedikt met brood, mosterd en ajuin. Sommige chef-koks voegen er nog een aantal andere ingrediënten aan toe maar het traditionele recept draait wel degelijk om het lekkere bier en vlees.

Wist je dat er ook stoofvlees wordt gemaakt op basis van varkenswangetjes ... hemelszacht vlees is dat.
  1. Witloofrolletjes uit de oven

Witloof wordt ook wel eens het Brussels lof genoemd. Schelletjes ham worden rond de witloofstronkjes gerold in een ovenschotel. Nadien wordt de schotel gevuld met béchamelsaus en kaas. Het gerecht wordt geserveerd met een heerlijke vers gemaakte aardappelpuree. Ideaal voor op kille herfst- of winterdagen!

  1. Belgische wafels

Zin in een zoete lekkernij! Wat dacht je van een Luikse of Brusselse wafel? Veel toeristen denken dat er slechts één soort Belgian waffle is, maar niets is minder waar.

De Luikse wafel wordt ook wel eens de suikerwafel genoemd door de kleine stukjes suiker die in de wafel zitten. Een Brusselse wafel, mijn persoonlijke favoriet, is veel luchtiger en rechthoekig. Deze vind je vaak terug in restaurants of brasserie. Je kan beide wafels bestellen met extra zoetigheden zoals slagroom, chocoladesaus, aardbijen, noem maar op.

  1. Streak tartare, broodje martino en préparé

Steak tartare, broodje martino en américain préparé, de basis is hetzelfde: hak rauw beefsteak in fijne stukjes, doe er wat peper en zout en eventueel kruiden bij en je hebt een delicatesse.

  • In de betere restaurants komt men aan tafel de verschillende ingrediënten van de steak tartare presenteren en kan je zelf kiezen hoe je steak tartare gemaakt dient te worden.
  • Wil je liever een broodje eten? Kies dan voor een martino (uitgevonden in de jaren 1950 in Antwerpen), hier krijg je een stokbroodje met américain préparé en pikante saus, ketchup en ajuintjes.
  • De américain préparé, kan je bij elke Belgische beenhouwer kopen, ideaal voor op de boterham of tussen een sandwich.
  1. Paling in 't groen

Paling in 't groen is precies zoals het klinkt: zoetwaterpaling dat wordt opgediend in een lekkere groene saus. De groene saus is een mengsel van kruiden zoals basilicum, peterselie en waterkers waarin de paling bereid wordt. Het gerecht is niet alleen lekker, het is ook nog eens super gezond! Een echte aanrader om eens te bestellen tijdens je vakantie in België.

Paling in het groen is ontstaan in de Scheldestreek. Vroeger vingen de vissers paling in de Schelde, die ze dan bereidden met de kruiden die ze langs de oever vonden.

Graag Scheldeland ontdekken op de fiets? Ontdek onze uitgestippelde fietsroutes in Scheldeland.
  1. Gentse waterzooi

Gent bezoeken? Dan moet je zeker eens de Gentse waterzooi proeven! Gentse waterzooi is oorspronkelijk een gerecht met Noordzeevis, groenten, room en aardappelen die als een soort soep geserveerd wordt met brood. Letterlijk een 'zooitje' op je bord. Echter wordt de Gentse variant gemaakt met kip.

Wil je graag Gent zo goed mogelijk verkennen? Download dan zeker onze stadswandeling door Gent, ontdek de drie torens & hotspots van het centrum.

  1. Garnaalkroketten aan de Belgische Kust

De garnaalkroketten uit België zijn echt de moeite waard om eens te proeven. Kleine Noordzeegarnalen zijn kenmerkend in het cultuur erfgoed van het land. De échte Belgische garnalen worden alleen nog maar aan de Belgische kust in Oostduinkerke gevist. Hiermee staat Oostduinkerke dan ook op het de UNESCO werelderfgoedlijst. Heerlijk zo'n knapperige kroket met verse garnalen!

Wist je dat de garnaalvissers in Oostduinkerke te paard hun garnalen vangen? Dit is de enige plek ter wereld waar nog op deze manier gevangen wordt
  1. De goudgele Belgische frietjes

Deze mag natuurlijk niet ontbreken in onze lijst met typisch Belgisch. Vlaamse frietjes met mayonaise moet je toch zeker eens gegeten hebben? En waar kan je dat beter, dan in een typisch Belgische frituur? In sommige frietkoten worden de frietjes geserveerd in traditionele puntzakken. Bovendien kan je hier nog een lekkere vleessnack meepikken. Eens je de frietjes in België geproefd hebt, smaken ze nergens anders nog zo goed.

Wist je dat je in Brugge het enige echte Frietmuseum kan bezoeken? Hier kom je onder meer de geschiedenis van onze nationale trots te weten.
  1. Geraardsbergse mattentaarten

Geraardsbergen staat bekend om haar mattentaarten, die officieel erkend zijn als Europees streekproduct. De mattentaart bestaat uit bladerdeeg met daartussen een ‘mat’ gemaakt van melk en karnemelk, eieren en amandelen.

Je vindt de mattentaarten bij alle bakkers in Geraardsbergen en Lierde, welke nu de beste is? Dat is moeilijk te zeggen, alle bakkers hebben wel hun eigen toets aan de mattentaart. De stad heeft daarom een mattenkaart ontwikkeld, een route waarmee je langs de verschillende bakkers komt en waarmee je te weten komt wat hun mattentaart speciaal maakt. Dan kan je zelf beslissen welke mattentaart je het lekkerst vindt! Bekijk de mattenkaart hier.

  1. Gentse cuberdons

De Gentse cuberdons of “neuzekes” zijn een typisch streekproduct, ze werden uitgevonden door een Gentse apotheker. De snoepjes zijn hard vanbuiten en aan de binnenkant zit een een siroop. Die siroop zorgt ervoor dat de neusjes maar beperkt houdbaar zijn, binnen enkele weken begint deze te versuikeren en worden de snoepjes hard. Het is daarom dat de neusjes niet geëxporteerd worden, en enkel in België verkrijgbaar zijn.

Een van de bekendste producenten van cuberdons is confiserie Geldhof uit Eeklo. In 2009 werden de neuzekes een officieel streekproduct, en confiserie Geldhof is overigens de enige die een letter in de cuberdons mogen afdrukken. Zo herken je hun neuzekes dan ook gemakkelijk, aan de letter G die erin gedrukt staat.

Neuzekesoorlog

  • De “neuzekesoorlog” is een conflict tussen twee verkopers die elk met een karretje naast elkaar op de Groentenmarkt “Gentse neuzekes” of cuberdons verkopen.
  • Beide verkopers zeggen dat ze de beste snoepjes hebben, en de concurrentie gaat er beenhard aan toe. De afgelopen jaren vielen er zelfs af en toe al klappen tussen de verkopers, en het is een ware vete.
  • Ondertussen is het deel geworden van de Gentse folklore, en is het een onderdeel van een bezoekje aan Gent om op de Groentenmarkt naar de kraampjes te gaan kijken.

TIP: Graag op stop door Gent en een bezoekje brengen aan dit kraampje? Download onze gratis stadswandeling Gent hier.

  1. Aarschots gebak

Zeg niet zo maar appeltaart tegen het Aarschots gebak. Dit is een verfijnde appeltaart gemaakt van bladerdeeg, frangipane, appelcompote en pralin. De taart werd in de jaren 80 ontwikkeld door een samenwerking van verschillende bakkerijen. Tegenwoordig bakt enkel Pieter Vander Bruggen, die Patisserie Deleu overnam, de taart nog. Hij volgt nauwgezet de traditie en alles wordt huisgemaakt. Ga ze zelf proeven tijdens je fietstocht in de Demervallei rond Aarschot.

  1. Limburgse vlaai

Een vlaai is niet zomaar een gebak, het is een authentiek Limburgs gebak. Een ondernemer uit Weert genaamd Maria Hubertina Hendrix verkocht de eerste Weerter Vlaaitjes in het begin van de 20ste eeuw. Ze verkocht die op het station van Weert. Even later verspreidden de vlaaitjes zich verder in de stad maar ook buiten Nederlands Limburg en bereikten ze ook België. Daarom wordt een vlaai vandaag de dag geassocieerd met Limburg, zowel in Nederland als in België.

  • Kenmerkend voor een echte vlaai is de luchtige bodem om mee te beginnen.
  • De vlaai wordt vervolgens vaak gevuld met een bavarois of vruchten.
  • In het oorspronkelijke recept werd er geen gebruik gemaakt van slagroom, maar het komt nu steeds vaker voor dat slagroom wordt gebruikt in de vulling van een vlaai.
  • Je kan een lekkere Limburgse vlaai kopen bij de meeste bakkers in Limburg, een echte aanrader!
  1. Download onze gratis reisgidsen België

Wil jij ook graag België zo goed mogelijk verkennen? Dat kan! Download onze gratis reisgidsen en mis niets van je verblijf!

AntwerpenArdennenBelgische KustBruggeBrusselGentHagelandHaspengouwHenegouwenPajottenlandVlaamse ArdennenWesthoek
Reisgids AntwerpenReisgids ArdennenReisgids Belgische KustReisgids BruggeReisgids BrusselReisgids GentReisgids HagelandReisgids HaspengouwReisgids HenegouwenReisgids PajottenlandReisgids Vlaamse ArdennenReisgids Westhoek

Staycation in België? Nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in België.

Ardennengids

Gratis reisgids Ardennen downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 6 januari 2023 - charlotte van dorth

ik vind de reisgids heel leuk. Vooral van spa tot spavelot vind ik heel leuk.

- 21 september 2021 - Bert

zeer leuk om te lezen, veel informatie en mooie foto's we zijn al op verschillende van deze plaatsen geweest het is echt de moeite om er te wandelen en de plaatselijke gerechtjes te proeven.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?