13 x wandelingen langs vlonderpaden en knuppelpaden in België + kaartje
Je hoeft niet naar ver te gaan om prachtig te wandelen
Ooit al gehoord van vlonderpaden? Trek je wandelschoenen aan, en ontdek enkele bijzonder mooie plekjes in België via houten vlonderpaden en knuppelpaden. Ze loodsen je door moerassige of heuvelachtige landschappen die anders minder goed te bewandelen zijn. Op die manier ontdek je toch nog de mooiste plekjes. Een vlonderpad is dus écht een meerwaarde tijdens iedere wandeling.
Wij maakten alvast een overzichtje met de mooiste vlonderpaden in België!
Inhoud artikel
Kaartje met Vlonderpaden in België
Wat zijn vlonderpaden?
Vlonderpaden zijn houten paadjes die op een zekere hoogte boven de begane grond zweven. Meestal zijn deze gemaakt van hout, maar kunnen even goed ook uit kunststof en metaal bestaan. Het geeft je als wandelaar de mogelijkheid om moeilijkere natuurgebieden te bereiken. Denk maar aan drassig of kwetsbaar gebied waar je anders niet over heen of langs kan. Daarnaast beschermt het de ondergrond en grondlaag van het natuurgebied.
Vlonderpaden worden ook al eens knuppelpaden genoemd, al klopt dat niet helemaal. Een knuppelpad vormt een pad met boomstammen, terwijl een vlonderpad bestaat uit een aaneenschakeling van planken. Zo'n vlonderpad geeft als het ware een extra charme aan je wandeling. Ontdek hieronder alvast de mooiste vlonderpaden in België! (Op het bovenstaande kaartje vind je nog meer vlonderpaden)!
Het Zwin (Knokke-Heist)
Het Zwin natuurgebied of de Zwinvlakte strekt zich uit over Vlaanderen en Nederland. Het Zwin Natuur Park wordt ook wel eens de 'internationale luchthaven voor vogels' genoemd. Het Zwin is een uniek natuurgebied met een bijzondere planten- en dierenrijkdom en de ideale uitstap.
De vlakte leeft op het ritme van het getij en van de verschillende seizoenen. Elk seizoen en iedere dag is er dus anders. Het maakt dus niet echt uit wanneer je het Zwin bezoekt want er valt altijd wel iets te zien of te beleven! De wandeling start aan het Zwin Natuur Park en loopt tot aan het vlonderpad, net over de Nederlandse grens. Hier sta je middenin het getijdengebied en heb je een perfect zicht op de Zwinvlakte en rijke fauna en flora.
Download onze wandeling in de Zwinstreek! Deze korte wandelroute brengt je dwars door de Zwinduinen en -polders, en maak je kennis met elk facet van dit gebied: grasvlakten, poelen, duinen, bossen en struikgewas.
Gavers en de Nuchten (Geraardsbergen)
Geraardsbergen is en blijft een parel aan de kroon van de Vlaamse Ardennen. Niet alleen omwille van de befaamde muur of de mattentaarten. Maar zeker ook omwille van het prachtige Provinciaal Domein De Gavers én natuurgebied De Nuchten. De eerste lus van je stevige wandeltocht brengt je langs de mooiste plekjes van het Provinciaal Domein. Het tweede gedeelte stuurt je langs de Dender naar een van de knapste natuurgebieden van de streek.
De Nuchten is een weelderig gebied, waar je een waar moerasbos kan ontdekken! Hier huizen typische vogelsoorten zoals de ijsvogel en de roerdomp. Je kan De Nuchten verkennen via een avontuurlijk knuppelpad dat je dwars doorheen het gebied gidst. Haal je wandelschoenen uit de kast en dompel je onder in de mooiste landschappen die Vlaanderen te bieden heeft.
Drongengoedbos (Ursel)
Het Landschapspark Drongengoed is het grootste aaneengesloten bos van Oost-Vlaanderen. 750 hectare aan wandelgenot, fietsplezier, cultuurverrassingen en natuuravonturen en dat op jouw tempo: te voet, met de fiets, op de mountainbike of zelfs achterop een paard.
Op de Drongengoedbos-wandelroute lijkt het wel alsof je op de Ardense hoogvlakten in plaats van het Maldegemveld. Dit magnifieke mooie natuurgebied combineert bossen met kleurrijke en uitgestrekte heidegronden. Oh ja, schrik ook niet als je hier een kudde runderen over de horizon ziet paraderen. Die zorgen namelijk voor het graasbeheer, op volledig ecologische wijze! Wanneer je door het landschap wandelt, waan je jezelf in de Hoge Venen.
Welle en Kapellemeersen (Denderleeuw)
Op een boogscheut van het station van Denderleeuw duik je de Welle- en Kapellemeersen in. Deze streek is één van de best bewaarde natuurparels van de Dender. Een flinke brok natuur, die met de Wellemeersen op de linkeroever en de Kapellemeersen op de rechteroever nagenoeg het laatste intact gebleven overstromingsgebied is van de Dender wat een grote invloed heeft op de enorme verscheidenheid aan fauna en flora.
Omdat de streek anders gewoonweg niet toegankelijk zou zijn, werden er vlonderpaden aangelegd
Trek je erop uit in de winter, de herfst of na regenbuien? Vergeet dan zeker niet stevige wandelschoenen aan te trekken, want in een natuurlijk overstromingsgebied als dit kan het al eens drassig worden. De slingerende vlonderpaden loodsen je veilig en zonder natte voeten over de drassigste stukken. Ook bij mooi wandelweer zijn ze altijd een leuke extra, vooral bij kinderen. Misschien bots je verderop wel op grazende Galloways.
Wil je graag actieve wandelingen maken zonder natte en pijnlijke voeten op het einde van de dag? Draag dan ook zeker een paar goede wandelsokken!
Bergenmeersen (Wichelen)
Bergenmeersen is een jong en uniek natuurgebied in Wichelen op de rechteroever van de Schelde: een gecontroleerd gereduceerd getijdengebied. Sinds april 2013 stroomt hier dagelijks op het ritme getij een beetje Scheldewater het gebied in en uit. Zo ontstaan er slikken en schorren, waar je vandaag de dag dankzij een vlonderpad dwars door loopt. Een unieke ervaring en ook zeker de moeite waard!
Gemzenpad (Smetlede)
In Smetlede (Oost-Vlaanderen) spot je verschillende kleine kapelletjes tijdens het wandelen en ontdek je het vlonderpad in de Vallei van de Serskampse beek, de habitat van de kamsalamander. Hier kom je misschien wel oog in oog te staan met een Zeboe die het gras kort wiedt!
De officiële startplaats van deze wandeling is op Smetlededorp. Je kan je wagen gratis parkeren op het dorpsplein. Je kan de wandeling afsluiten in café Roste Mon waar je kan genieten van een hapje en een drankje. Je kan deze wandeling vinden op de site van de Gemzen.
Hobokense Polder (Hoboken)
Tussen de Schelde, Hoboken en de industrie van Blue Gate ligt de Hobokense Polder: de grootste brok natuur in Antwerpen. De natuur kreeg hier vrij spel waardoor er een waardevol en prachtig natuurgebied ontstond, met een grote verscheidenheid aan landschappen en een enorme rijkdom aan plantensoorten. Meer dan 500 verschillende planten en 360 verschillende paddenstoelen vonden hier door de jaren heen hun thuis.
Er werd ook een vlonderpad aangelegd dat je helpt om de natte stroken te overbruggen. Kikkers en salamanders stoeien hier in het water en in de late lente stelen orchideeën de show en tussen het gras kan je de bos- en de bijenorchis ontdekken. Kortom, het is de perfecte plek waar je spontaan tot rust komt in een verrassend rustig decor met Galloway runderen. Trek je waterdichte wandelschoenen of laarzen aan en ga zelf op ontdekkingstocht. Honden aan de leiband zijn welkom.
Provinciedomein Het Vinne Zoutleeuw (Zoutleeuw)
In provinciedomein Het Vinne ontdek je het grootste natuurlijke binnenmeer van Vlaanderen met erin, erboven en er rond een rijk en gevarieerd aanbod aan dieren- en plantenleven. Tijdens je wandeling beleef je de natuur ten volle dankzij de wandelpaden, knuppelpaden, uitkijktorens en vogel- en schuilhutten!
Bovendien is dit natuurgebied bijzonder kindvriendelijk, met zijn speeltuin en speelbos, kunnen kinderen al spelend leren over het meer, zijn bewoners en de heideachtige begroeiing. In bezoekerscentrum Het Vinne kan je eventueel een GPS-toestel reserveren voor geocaching, plezier verzekerd! Daarnaast zijn er talrijke wandelingen en fietsroutes met knooppunten van netwerk Grote Getevallei.
Wil jij ook graag deze wandeling maken? Download dan zeker onze uitgestippelde wandelroute in Het Vinne!
Domein Kiewit (Hasselt)
Samen genieten van al het moois dat de natuur te bieden heeft in Hasselt? Daarvoor moet je in Domein Kiewit zijn. Avontuurlijke knuppelpaden vlonders houden je voeten lekker droog op de verschillende wandelroutes en dankzij de kijkwanden geniet je in alle rust van de waterbewoners.
De kinderen leven zich naar hartenlust uit in de kinderboerderij en het speelbos. Wie iets ouder is, kan even tot rust komen in een van de vijf tuinen. Of geniet van een heerlijk hapje en drankje bij Taverne Koe-Vert.
Maak er een gezellig weekend van een combineer je wandeling met een bezoekje aan Hasselt! Het Domein Kiewit ligt op zo'n tien minuutjes rijden van het stadscentrum en is vlot bereikbaar met de fiets of de auto. Blijf je graag overnachten? Bekijk onze favoriete verblijven in Hasselt!
Alden Biesen (Bilzen)
Een bezoek aan kasteel Alden Biesen in Hasselt is niet compleet als je de natuur in en rond het kasteeldomein niet hebt verkend! Het gloednieuwe vlonderpad in Alden Biesen nodigt uit om te relaxen, te picknicken en mooie foto’s te maken. Via het 2 kilometer lange kronkelend houten vlonderpad kan je de boomgaarden van dichtbij verkennen.
Tip? Kom langs op zondag! Dan worden de hoogstamboomgaard omgetoverd tot een bloesemterras waar je streekproducten en lokale wijnen of bieren kan proeven. Probeer zeker de Heer van Biesen hoogstam eens. Een blond bier met gisten van oude appel- en perenrassen.
Overnachten in Bilzen? Er is een ruim aanbod hotels en B&B’s in Bilzen waar je kan genieten van de Limburgse gastvrijheid. Onze tip: verblijf in het gloednieuwe Martin’s hotel in de gerenoveerde rentmeesterij van Alden Biesen! Meer info en boeken.
Nationaal Park Hoge Kempen
Limburg is de groenste provincie van Vlaanderen en ook hier kan je in het Nationaal Park Hoge Kempen een mooie wandeling maken over vlonderpaden. Nationaal Park Hoge Kempen beslaat 12.000 hectare en ligt verspreid over 10 gemeenten: As, Bilzen, Bree, Dilsen-Stokkem, Genk, Lanaken, Maaseik, Maasmechelen, Oudsbergen en Zutendaal. Dennenbossen, heide in die mooie paarse kleuren, waterplassen, vele soorten dieren, meer dan 440 kilometer bewegwijzerde wandelpaden, … je vindt het hier allemaal.
Maar naast deze natuurpracht, kan je er ook een duikje nemen in de geschiedenis. Zo vind je aan de uithoeken van het nationaal park een paar oude mijnschachten zoals de Waterschei en Winterslag. Deze mijnschachten worden omgeven door terrils of mijnsteenbergen te midden van heide en dennenbossen, mooie beekvalleien, jeneverbessen en landduinen. Ontdek ook onze wandeling in het Thorpark in Genk
Hoge Venen (Weismes)
In het uiterste oosten vind je één van de allermooiste wandelgebieden van België: natuurpark Hoge Venen-Eifel. De Hoge Venen zijn ongetwijfeld één van de meest ongerepte stukjes natuur van de Ardennen en de Eifel. Het is een van de laatste hoogveen in Europa en ligt tussen Malmedy, Eupen, Roetgen en Monschau.
Het is heerlijk wandelen in dit mysterieuze hoog gelegen gebied, met veel waterlopen. Hier vind je de mooiste wandelingen door de Hoge Venen. Download onze wandeling door de Hoge Venen, deze brengt je langs de unieke veenlandschappen van het natuurgebied.
Weetje: In de Hoge Venen kan je ook het hoogste punt van België vinden: Signal de Botrange, zo'n 694 meter. De laatste 6 meter tot aan 700 meter hoogte kan je een trapje nemen.
Haal je wandelschoenen uit de kast en download GRATIS wandelroutes!
Ben je net als ons enthousiast geworden bij al die redenen? Zoek je nog inspiratie voor je volgende wandelavontuur? Download dan één van onze vele GRATIS wandelroutes of stadswandelingen!
2 gratis wandelboeken met meer dan 35 wandelingen
Trek je wandelschoenen aan en ga stevig stappen !