13 x mooiste bezienswaardigheden in Nieuwpoort: wat zeker zien tijdens je bezoek?

Volledige reisgids kopen voor € 10

13 x mooiste bezienswaardigheden in Nieuwpoort: wat zeker zien tijdens je bezoek?

17 maart 2023 in Belgische kust8 reacties

In Nieuwpoort vind je één van de grootste jachthavens van Europa, waar zo’n 2000 plezierboten aangemeerd liggen. De promenade van Nieuwpoort loopt vlak naast de jachthaven; tijdens een wandeling kan je dan ook de vele luxeboten keuren. Nieuwpoort stad heeft een mooi historisch centrum dat zeker een bezoekje waard is.

In dit blogartikel lees je alvast meer over de top bezienswaardigheden van Nieuwpoort die je zeker moet gezien hebben tijdens je bezoek.

Inhoud artikel

  1. Le vent souffle où il veut

Het kleurrijke uitzicht van Le Vent Souffle Où Il Veut zal je zeker niet ontgaan tijdens je bezoek aan Nieuwpoort. ‘Le vent souffle où il veut’ of ‘de wind blaast waar hij wil’ is de naam van het kunstwerk van Daniël Buren. Honderd vlaggenmasten met daaraan evenveel windhanen vormen het imposante kunstwerk dat zelfs zichtbaar is voor de bemanning van de boten die in en uit de geul varen.

Wanneer je tussen de masten wandelt, krijg je een heel ander zicht op het kunstwerk dankzij de verschillende kleurtjes. Kunstenaar Bulen koos voor deze 10 verschillende kleuren uit het RAL-spectrum die hij in alfabetische volgorde aan de masten liet monteren: van donkerblauw naar paarsachtig rood tot weidegroen. Bezoek je dit kunstwerk in de winter? Dan kan het al eens zijn dat de vlaggen worden binnengehaald om ze te beschermen tegen de wind.

Wil je graag nog meer ontdekken van de Belgische Kust? Download dan nu je gratis preview reisgids Belgische Kust en mis niets tijdens je verblijf!

  1. Westfront Nieuwpoort

De uitgelezen plaats om het verhaal van de onderwaterzetting te vertellen is het impressionante Koning Albert I-monument aan de rand van het Sluizencomplex “De Ganzepoot”. Dit is de plaats waar de loop van de Duitse invasie van België in 1914 gemarkeerd staat.

Onder het monument, ligt ter ere van de slachtoffers van WOI, het Westfront. Nieuwpoort heeft hier een interactief bezoekerscentrum ingericht waar je je kan verdiepen in de geschiedenis van de oorlog. Een hoogtepunt van je bezoek is zeker de projectie van het tot leven gewekte IJzerpanorama, oorspronkelijk een schilderij van 115m lang bij 15m hoog. En vergeet ook zeker niet een kijkje te nemen op de top om er te genieten van het panorama over de kust en de polders van de Westhoek.

  1. Sint-Laurentiustoren of Duvetoren

Hier stond de Sint-Laurentiuskerk die na een paar verwoestingen werd verbouwd tot waterburcht. De oude kerktoren was niet alleen een uitkijktoren maar ook een munitiedepot. Uiteindelijk werd die toren in 1917 gereduceerd tot wat er nu van overblijft. De naam ‘Duvetoren’ komt niet van ‘duiven’ maar wel van de legende van Jeanne Panne. Dit zou haar afspraakplaats geweest zijn met de duivel. Schuinover de Duvetoren staat Jeanne Panne afgebeeld in een kunstwerk op een paal.

Het verhaal van Jeanne Panne: Jeanne werd geboren in 1600 als dochter van een vermeende tovenaar. Een schoonheidsprinsesje was ze zeker niet door haar vele geboortevlekken en een grote rode plek onder de wenkbrauw. Ze huwde in 1617 met Jan Panne en kregen 11 kinderen. Jeanne was een zakenvrouw die haar plezier vond in het ontduiken van belastingen. Maar het tij keerde toen ze 50 was: haar man en reeds 10 van de 11 kinderen waren gestorven. Toen ze echter wilde hertrouwen, vertelde de geest van haar overleden man dat ze zou stom worden als ze dat deed.

Geen huwelijk maar het ging van kwaad naar erger. Twee zieken die bij haar op bezoek waren, stierven kort daarna. Beticht van hekserij werd ze veroordeeld tot een halsband met scherpe nagels. Vooraleer deze werd omgedaan kwam men tot de vaststelling dat ze geen pijn voelde ter hoogte van die grote rode puist onder de wenkbrauw. Een teken dat ze een overeenkomst had gesloten met de duivel. Ze zweerde nog de duivel te verzaken en de genade van god af te smeken.

De halsband ging af, maar nadat ze alles bevestigde wat er gebeurd was, werd ze veroordeeld tot de brandstapel. Ze moest eerst nog de proceskosten betalen en op 16 mei 1650 brandde ze op als een toorts. Het lot van elke heks in die tijdsperiode. Elke drie jaar in juli wordt Jeanne Panne in een historische evocatie opnieuw ‘tot leven gebracht
  1. Stadhuis en O.L.Vrouwekerk

Het Stadhuis van Nieuwpoort dateert in zijn huidige vorm in Vlaamse neo-renaissance uit 1922. Bij de wederopbouw na WOI streefde men er naar om alle belangrijke openbare gebouwen nabij het marktplein te verzamelen. Zo verdwenen er voor de bouw van het nieuwe stadhuis maar liefst vier handelsszaken.

Vandaag de dag zijn er de stadsdiensten en de toeristische dienst gehuisvest. Daarnaast vind je in het stadhuis ook een maquette van Nieuwpoort anno 1600 en een rijke verzameling kunstwerken waaronder etsen, tekeningen, aquarellen, schilderijen en beelden.

O.L.Vrouwekerk

Merk naast het stadhuis ook de gotische O-L-Vrouwekerk. Bijzonder aan de O-L-Vrouwekerk is de neogotische beiaardtoren die dateert van 1952. Maar Nieuwpoort had reeds in de 15de eeuw een beiaard. Na de oorlog werd een gloednieuwe beiaard met 67 klokken ingehuldigd. Ondertussen is het een modern bespeelbaar instrument geworden en worden er geregeld beiaardconcerten gegeven. In de kerk zijn de grote brandglasramen meer dan de moeite waard om te zien.

  1. Schildpad van Jan Fabre

Dit bronzen kunstwerk van de artistieke Jan Fabre draagt de naam "Searching for Utopia" en werd gemaakt voor de eerste editie van Beaufort in 2003. Het thema van de triënnale was 'kunst aan zee'. De persoon op de schildpad is een zelfportret van Jan Fabre als een soort ruiter.

"Utopia" verwijst naar een boek van Thomas Moore (16de eeuw) waar hij een ideale wereld beschrijft. De boodschap die met dit kunstwerk wordt meegegeven is het feit dat de mens zijn hele leven lang blijft zoeken naar "Utopia". Het beeld weegt meer dan 5 ton en had veel te lijden door de weersomstandigheden op de Zeedijk.

TIP: Je kan een vergelijkbaar kunstwerk van Fabre vinden in Namen.

  1. Sluizencomplex De Ganzepoot

Het sluizencomplex van Nieuwpoort is onder meer gekend als ‘De Ganzepoot’. De naam verwijst naar de vorm van het gehele complex. Tel ze maar even, in totaal zijn er zes verschillende richtingen waarlangs het water hier een weg vindt. Sluizencomplex De Ganzepoot laat toe om het waterpeil van enkele kanalen, kreken en vaartjes te regelen.

Het sluizencomplex speelde eerder een cruciale rol tijdens WOI. Zo opende de sluizen in oktober 1914 wat zorgde voor de onderwaterzetting van de IJzervlakte waardoor er een einde kwam aan de oprukking van de Duitse troepen. Met behulp van de sluizen bleef de IJzervlakte gedurende de hele oorlog onder water staan.

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf? Bekijk onze selectie favoriete hotels en B&B's in Nieuwpoort.

  1. Natuurreservaat ‘De IJzermonding’

In dit prachtige natuurgebied volstrekt zich een uniek fenomeen. De Ijzer is de enige Belgische rivier die rechtstreeks uitmondt in de Noordzee. Het natuurreservaat in Nieuwpoort is dan ook een unicum in België. Waar zout en zoet water elkaar ontmoeten, ontwikkelde zich een bijzondere biotoop met fauna en flora als een zeekraal, schorren, duinen, strand en polders.

Dankzij een uitgebreid netwerk van fiets- en wandelpaden kan je (op een sportieve manier) genieten van de natuurpracht van de IJzermonding. Handige infopanelen vertellen je onderweg alles over dit wonderlijke natuurgebied. En ook voor kinderen werd er een leuk spel ontwikkeld waarbij ze antwoord krijgen op al hun vragen. Ongetwijfeld een leerrijk uitje.

  1. Nieuwpoortse jachthaven

De oude jachthaven ligt naast de wandelpromenade. Vanaf de jaren '60 werd deze jachthaven ingericht voor een capaciteit van ca. 750 boten. Algauw drong zich een grote uitbreiding op en werd de Novus Portus gebouwd. In die nieuwe jachthaven kunnen ca. 1200 boten aanleggen. Daarmee heeft Nieuwpoort de grootste jachthaven van Noord-Europa. En opnieuw zijn er uitbreidingsplannen voor nog eens 750 aanlegplaatsen!

  1. Vissersmonument en de vismijn

Op de vismijn zal je letterlijk en figuurlijk de sfeer kunnen opsnuiven. Het veilen van vis is een schouwspel dat al je zintuigen aanspreekt. Je kan ook meegenieten van een rondleiding in en rond de vismijn en het visveilingsysteem van dichtbij meemaken als je dat graag zou willen.

Vissersmonument

Het nationale vissersmonument uit 1958, beeldhouwer Pieter De Soete, herinnert aan de op-zee-omgekomen Belgische vissers tijdens de laatste oorlog en later. De vissershaven was reeds belangrijk in de 12de eeuw en met ups en downs bleef dat zo tot de jaren ‘60. Vanaf toen werd een belangrijk deel gebruikt als jachthaven.

Nu zijn er nog steeds vissersboten actief die tussen de 2 en 5 dagen op zee blijven. De vis wordt ‘s morgens vroeg aan wal gebracht, voornamelijk op maandag, woensdag en vrijdag. Elk jaar, op Tweede Pinksterdag, is deze plek het trefpunt voor de hulde aan de op zee omgekomen vissers.

  1. Monument Dixie Dansercoer

Dixie Dansercoer is in Nieuwpoort geboren maar vertrok in 2007 uit Nieuwpoort richting Antarctica met de Euronav Belgica. ‘De Poolreiziger’ is een werk van de Nieuwpoortenaar Freddy Cappon en staat aan het begin van de wandelpromenade.

Het kunstwerk is 6m hoog en 3m breed, gemaakt in cortenstaal. De pilaren strekken zich hoog uit en met de poolcirkels vormen ze een cirkelboog of Arc.Er zit heel wat symboliek in het kunstwerk: een man op de ski’s zijn bagage voorttrekkend, eenzaam in het ingebeelde landschap, alleen met zijn gedachten, zijn gevoelens, … Kortom, de eenzaamheid van de man.

Verblijf tijdens je bezoek in de charmante B&B Villa Sans Soucis! Deze sfeervolle accommodatie biedt naast moderne kamers een buitenzwembad waar je een frisse duik in kan nemen op warme zomerdagen. Na het verkennen van de omgeving kan je nog even nagenieten aan de bar of in de tuin. Verder biedt de bed & breakfast een continentaal ontbijt of een ontbijtbuffet. Meer info en boeken.

  1. Nieuwpoortse Vierboete

De vuurtoren van Nieuwpoort, ook wel gekend als de Nieuwpoortse Vierboete, is gelegen op de rechteroever van de IJzermonding en een bewogen geschiedenis. Hij werd gebouwd in 1881 op 100m van zee en op 250m van de IJzermonding, ter vervanging van de oude Vierboete, die te ver van de zee stond om normaal te functioneren. Men bouwde een nieuwe toren van 28m hoog en vormde met het dubbele woonhuis voor de vuurtorenwachter één complex. Het was verlicht met minerale olie en straalde een vast rood licht uit.

  1. Boerderij De Lenspolder

Op stap met kinderen? Breng dan zeker een bezoekje bij Boerderij De Lenspolder. Op de kinderboerderij willen ze de kinderen terug in aanraking brengen met het échte boerderijleven. De boerderij beschikt over een erf met rondscharrelend pluimvee, konijnen, een vijver met verschillende eendensoorten en schildpadden, en een weide met enkele grotere boerderijdieren. Ontdek het boeiende leven op de boerderij via een uitgestippeld parcours met leuke doe-opdrachten en tal van interessante boerderijweetjes.

  1. Wandel- en fietspromenade

In Nieuwpoort zijn er tal van wandel- en fietspromenades. Langs deze promenade kom je langs enkele hoogtepunten van de badplaats, het historische centrum en halverwege aan de uitkijktoren om te genieten van het prachtige uitzicht. Even uitrusten? Hou dan even halt op de Zeedijk en geniet vanop het terras van een heerlijke verse garnaalkroket en fris streekbiertje.

  1. Strandbars aan zee

Na je strandbezoek nog even de sfeer opsnuiven in een gezellige beach bar? Ook dat hoort bij een vakantie aan de Kust! Het is dé ideale plek om te genieten van een verfrissende, heerlijke cocktail op het strand. Met meer dan 60 strandbars aan de kustlijn heb je dan ook keuze genoeg om even te relaxen.

Wil je weten waar je alle strandbars aan zee kan vinden? Ontdek hier alle strandbars en haal het beste uit je vakantie!

  1. Hoe bereik je Nieuwpoort?

  • Nieuwpoort is makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer.
  • Neem de trein naar Station Oostende of De Panne/Adinkerke.
  • Van hieruit is er overstapmogelijkheid op de bus of Kusttram.
  • Met de wagen? Volg de autoweg E40 richting Veurne en Calais, langs Gent en Brugge, uitrit nr. 3 Nieuwpoort.
  1. Info over de kusttram

Wil je niet alles te voet of met de wagen doen? Dan is de Kusttram het ideale vervoermiddel om zich te verplaatsen langs de kust.

  • In het zomerseizoen is er een frequentie van 10 à 15 minuten in beide richtingen.
  • Er zijn ca. 70 haltes tussen De Panne en Knokke (twee verste punten)
  • Van begin- tot eindpunt reis je ongeveer 2u30 en dat kan allemaal met één pasje.
  • Er zijn keuzes genoeg van dag- tot meerdaagse passen, met speciale formules voor kinderen.
  • Ook voor wie tram en fiets wil combineren is er een speciaal biljet voor je fiets. Dit kan alleen bij de Kusttram.
  • Meer info op de website.
  1. Waar overnachten in Nieuwpoort?

Blijf je graag overnachten om nog meer van de omgeving te ontdekken? Ben je nog op zoek naar een verblijf tijdens je bezoek aan Nieuwpoort? Bekijk onze selectie favoriete verblijven in Nieuwpoort. Of bekijk het volledige aanbod hotels en B&B’s in Nieuwpoort online!

  1. Gratis wandelroutes en fietsroutes aan de Belgische Kust

De Belgische kust heeft heel veel wandel- en fietsgebieden. Zo kan je langs de hele kustlijn wandelen of fietsen, maar ook de vele natuurgebieden aan de kust bieden verschillende wandelingen en fietsroutes aan. Je kan dan ook zeer goed van de ene kant van de kust naar de andere kant wandelen of fietsen, of tijdens je vakantie een stads- of natuurwandeling maken.

Nog meer info? Download dan zeker onze wandelingen en fietsroutes langs de Belgische kust. Of bekijk meteen alle info in onze volledig reisgids Belgische Kust, inclusief de mooiste bezienswaardigheden en leuke tips.

Belgische kust

Gratis reisgids Belgische Kust downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 7 april 2023 - vangalen dirk

Nieuwpoort een heel mooie badplaatst leuk om een vakantie te plannen

- 4 april 2023 - Jac van Gerwen

Prima niks aan toe te voegen.

- 12 januari 2023 - van reusel swat

als bewoners van ons tweede verblijf in westende-bad is het toch nog altijd goed om tips te krijgen over onze belgische kust na al de jaren dat we toch 3 a 4 maal per jaar aan de kust verblijven.

- 5 oktober 2022 - Kathleen

Leuke folder! Duidelijke info en fijne bezienswaardigheden.

- 16 augustus 2022 - Hugo Oudaert

De haven, winkelcentrum, restaurants

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?