19 x mooiste bezienswaardigheden in Oostende: wat zeker zien tijdens je bezoek?

Volledige reisgids kopen voor € 10

19 x mooiste bezienswaardigheden in Oostende: wat zeker zien tijdens je bezoek?

22 januari 2024 in Belgische kust7 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Oostende + verblijftips

Oostende is de grootste badplaats aan de Belgische Kust. De badplaats was dan ook een populaire locatie voor de koninklijke familie. Dit is nog terug te zien in de Venetiaanse- en Koninklijke Gaanderijen, waar je van de classicistische architectuur kan genieten.

Alhoewel zee en strand op het eerste zicht overal gelijk zijn, typeert de kleine Vlaamse kuststrook zich door zijn verscheidenheid. Oostende is er zelfs in geslaagd om elke toerist iets te kunnen aanbieden. In Oostende is verveling alleszins uitgesloten!

Inhoud artikel

  1. Sint Petrus- en Pauluskerk

Sint Petrus- en Pauluskerk is de hoofdkerk van Oostende. In 1896 brandde op deze plaats de Sint-Pieterskerk volledig af. Het was reeds lang de wens van koning Leopold II om die kerk te vervangen door een meer prestigieuze kerk, deze werd ingewijd in 1908.

Elementen van andere grote kerken zoals de Dom van Keulen en de Notre-Dame van Parijs kan je aan de buitenkant terugvinden. Binnenin de neogotische kerk met prachtige glasramen kan je twee schitterende orgels bewonderen: achteraan bevindt zich het romantische Schijvenorgel, een meesterwerk van de 20-eeuwse orgelbouw. Vooraan vind je het schitterende transeptorgel in Silbermann-stijl. Maar het pronkstuk van de kerk is toch wel het praalgraf van koningin Louise-Marie. Alleen jammer dat je deze niet kan bezoeken.

VERBLIJFTIP: Upstairs Hotel is thé place to be in Oostende. De kamers van het hotel zijn ruim en modern ingericht met een tikkeltje urban interieur. Wil je graag luxueus overnachten? Dan kan je altijd de kamer 'The Roof' boeken waarbij je geniet van een adembenemend zicht op de Oostendse skyline en het strand. Meer info en boeken

  1. Maria Hendrikapark

De officiële naam van deze groene long is het Maria-Hendrikapark maar de Oostendenaars noemen het ook wel eens ’t Bosje. Dit park werd gebouwd in opdracht van koning Leopold II en gaf het de naam van zijn echtgenote. Het is meer dan 30 hectaren groot en bezit veel waterpartijen, hier kan je dus heerlijk wandelen! Maar vergis je niet als je een wandeling door het park maakt want door het vele water moet je soms een ommetje maken.

Wie even wil joggen zal hier trouwens de ideale locatie vinden, er is een parcours aangelegd van 5 km. Verder zijn hier ook enkele speelpleinen ingericht voor de kinderen, een speelbos en zelfs een wandelparcours die je de planeten beter leert kennen. Of je kan ook altijd uitrusten aan de rand van de visvijver, bootje varen, iets lekkers eten en een terrasje te doen.

  1. IJslandvaarder Amandine

De Amandine 0.129’ was de laatste IJslandvaarder en werd op het droge gelegd in 1995. Een bezoek aan dit museum brengt je terug in de meest beruchte periode uit de Vlaamse visserijgeschiedenis en vertelt je meer over de tochten naar verre visgebieden zoals IJsland, Schotland of Ierland.

Eens in het museum krijg je het volledige verhaal met beeldmateriaal, herinneringen en gebruiksvoorwerpen uit die tijd. Breng dus ook zeker een bezoekje aan de boot die ingericht werd met authentieke elementen. Het is een intense ervaring voor al je zintuigen.

Wacht niet langer en bestel je tickets voor een bezoekje aan het Museumschip Amandine online. Zo kan je lange wachtrijen alvast vermijden. Het museum is elke dag geopend van 10 tot 17 uur.

  1. Vistrap

De Vistrap is een openlucht-vismarkt ontstaan door de uitbouw van de haven in de 19de eeuw. Hier kan je - hoe kan het ook anders - heerlijke verse vis kopen. 'S morgensvroeg vind je hier trouwens de meest verse Noordzeevis en de beroemde Oostendse grijze garnalen.

  • Vistrap is dagelijks geopend, behalve op Kerstdag, Nieuwjaar en wanneer er storm op zee is geweest.
  • Meer info op de website.
  1. Zeeheldenplein

In juni 2012 opende Oostende het volledig gerenoveerde Zeeheldenplein. Het is drie keer zo groot als het vroegere plein en kreeg veel uitstraling en een multifunctioneel karakter: het biedt namelijk niet alleen bescherming tegen de grillen van de zee maar het brengt ook mensen samen. Het is een plein voor ontmoeting, waar je kan genieten van de stad en de zee.

Op dit plein vind je onder meer het Nationaal Monument voor de Zeelieden, een eerbetoon aan de vissers, scheepsjongens, matrozen en soldaten die hun leven lieten op zee. Op paasmaandag organiseert de vissersgemeenschap aan dit monument een jaarlijkse hulde voor de slachtoffers van de zee.

  1. Kunstwerk Rocky Strangers

Wat verder zullen de opvallende rode rotsen je ook zeker niet ontgaan. Kunstenaar Arne Quinze ontwikkelde voor de stad een sculpturencluster met de naam Rock Strangers. Vreemde objecten die opduiken op locaties waar je ze het minste zou verwachten, zoals op het vernieuwde Zeeheldenplein, de hotspot van de stad.

Het lijkt wel alsof deze kunstobjecten zijn aangespoeld. Door hun feloranje-rode kleur staan ze in scherp contrast met hun omgeving en hebben ze een bevreemdend effect. Met de immense metalen installatie wil Quinze tegenwicht bieden aan de steeds sterkere eenheidsworst in de stedenbouw. Ook wil hij doordringen tot de veilige cocon die mensen om zich heen bouwen in de stad. Vreemde elementen verschijnen en dragen nu eenmaal bij tot de multi-maatschappij waarin we leven.

Wil je Oostende graag verkennen aan de hand van een wandeling? Bekijk onze uitgestippelde stadswandeling door Oostende.

  1. Zandsculpturenfestival

Bezoek je Oostende in de zomervakantie? Dan is het Zandsculpturenfestival een onmisbare uitstap! Artiesten uit de hele wereld komen een droomstad creëren op het Groot Strand van Oostende. Ieder jaar krijgen ze een nieuw thema om hun inspiratie de volle loop te laten.

Je bewondert hier zowel grote als kleine sculpturen, met hoogtes van 2 tot 12 meter. Bovendien zijn deze ook nog eens bestand tegen alle weersomstandigheden dat je ze ook kan bezoeken bij slecht weer.

  • Wil je graag alle sculpturen bewonderen? Dan leg je een parcours af van ongeveer 1 kilometer. Reken dus best een uurtje voor je bezoek. Het is echt de moeite waard om eens gezien te hebben!
  1. Breng een bezoekje aan het James Ensorhuis

Nieuwsgierig naar de wondere wereld van James Ensor? Hij verhuisde in 1917 naar Oostende en het huis waar hij woonde kan je vandaag de dag bezoeken. Het gloednieuwe James Ensorhuis museum omvat het laatste woonhuis van Ensor én vijf interactieve belevingsruimtes.

Wek Ensors schilderijen terug tot leven, snuister in de authentieke interieurspullen en carnavalsmaskers, neus in zijn brieven en foto’s en piep daarna in de authentieke woon- en werkplek van deze beroemde kunstschilder. Kortom, dompel je volledig onder in het leven van Ensor.

  1. Stadsmuseum van Oostende

Van zodra België onafhankelijk werd (ca. 1830) verbleef de koninklijke familie in dit 18de eeuws paleisje. Zo kwam de familie elke zomer naar de kust. Dit gebouw hebben ze gebruikt tot na de Eerste Wereldoorlog. Het is nu nog steeds eigendom van de Koninklijke Schenking en huisvest het museum van de stad.

Het Stadsmuseum leidt je onder meer door het boeiende levensverhaal van Oostende. Heel wat objecten, affiches, documenten en multimediatoepassingen onthullen hier de geheimen achter de stadsontwikkeling, het toerisme, de visserij, de haven en de scheepvaart. Ontdek het Oostende van vroeger en nu samen met de beroemdste bewoner van het pand, Louise-Marie, eerste Belgische koningin.

  • Beleef het museum op een unieke manier met het familie-escaperoom Belvedère.
  • Het museum is gesloten op dinsdag en tijdens de middag (12u -13u30).

Wil je graag nog meer ontdekken van de Belgische Kust? Download dan nu je gratis preview reisgids Belgische Kust en mis niets tijdens je verblijf!

  1. Venetiaanse Gaanderijen

Wanneer we spreken over de mooiste bezienswaardigheden in Oostende, mag deze zeker niet ontbreken. Op vraag van koning Leopold II ontwierp Henri Maquet in 1900 de eerste Koninklijke gaanderij: een L-vormige, gesloten en overdekte verbinding tussen het koninklijk chalet en een groot salon in achthoekige vorm. We kennen de galerij ook wel onder de naam ‘Venetiaanse Gaanderijen’, wat verwijst naar de classicistische architectuur van Venetië.

Toen de Koninklijke familie niet langer gebruik maakte van deze verblijfplaats aan zee, kreeg de stad Oostende het hele complex in concessie. De Venetiaanse Gaanderijen werden in 1998 – 1999 gerenoveerd en doet momenteel dienst als exporuimte voor tijdelijke tentoonstellingen.

Overnachten in het bekende Thermae Palace

Wat verder staat het ruiterstandbeeld van Leopold II. Het is de scheiding tussen de Venetiaanse Gaanderijen en de Koninklijke Gaanderijen met het bekende Thermae Palace Hotel. Die Koninklijke Gaanderijen zijn het vroegere symbool van het mondaine Oostende. Ze werden gebouwd begin vorige eeuw om de rijke burgers te beschermen tegen zon en regen. Een glazen wand met openingen bood die bescherming om het even van waar de wind kwam.

Nog meer bijzondere verblijfplaatsen in Oostende? Bekijk onze favoriete hotels en B&B's in Oostende en haal het beste uit je vakantie!

  1. Japanse tuin Shin Kai Tei

De Japanse tuin in hart van het Koningspark heet Shin Kai Tei. Shin betekent ‘diep, diepzinnig en geleerd’. Het is een verwijzing naar de rijke geschiedenis en staat voor traditie. Shin staat ook symbool voor de rijke geschiedenis van de plaats waar de tuin gecreëerd werd: de terreinen van de koninklijke villa. Wandel door de tuin en ontdek verschillende landschappen. De vijver in de vorm van een schildpad vormt het hart van de tuin.

  • De Japanse tuin is vanaf de paasvakantie t.e.m. het einde van de herfstvakantie elke zaterdag en zondag open van 10.00 tot 18.00 uur.
  • Tijdens schoolvakanties (behalve kerstvakantie en krokusvakantie) dagelijks open van 10.00 tot 18.00 uur.
  • De tuin is gratis toegankelijk tijdens de weekends.
  1. Leopoldpark

Het Leopoldpark – of den hof zoals de Oostendenaars het park noemen – werd ontworpen door de tuinarchitect Louis Fuchs. Het is met zijn 5 hectaren toch een groot park in het centrum waar je lekker kan uitrusten en wandelen. De architect van het park koos voor een typische Engelse landschapsstijl met pittoreske bruggetjes, wandelwegen en bloemenperken.

De grootste attracties zijn het borstbeeld van James Ensor en het bloemenuurwerk. De grote koperen wijzer die bedekt is met bladgoud, is vier meter lang en weegt 90 kilogram, de kleine wijzer is drie meter lang en weegt 70 kilogram. Elk jaar worden meer dan 30.000 plantjes gebruikt om het bloemenuurwerk aan te planten.

  1. Zeilschip Mercator

Poolreiziger Adrien de Gerlache ontwierp deze bijzondere driemaster die in 1936 het stoffelijk overschot van pater Damiaan terugbracht van Molokai. Zeilschip Mercator is het enige historische zeilschip van België en heeft een zeer rijke geschiedenis.

  • Tot 1960 werd het gebruikt als opleidingsvaartuig voor officieren van de Belgische koopvaardij.
  • In 1961 werd het schip ingericht als museum.
  • Ook deed het schip succesvol mee aan talrijke grote zeilraces.
  • De dag van vandaag is het een beschermd monument en maritiem erfgoed met een vaste ligplaats in Oostende.
  • Het is alle dagen geopend tot 17 uur, meer info op de website.

Het schip is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een zeer populaire attractie. Wil jij graag het Zeilschip Mercator bezoeken? Reserveer je tickets voor je bezoek op voorhand online, zo kan je lange wachtrijen vermijden.

  1. Mu.ZEE

Mu.ZEE zit gevestigd in een prachtig, iconische gebouw. De collectie van Mu.ZEE huisvest moderne en hedendaagse kunst in België, van 1880 tot vandaag bezichtigen waarvan ruim 8000 werken van bekende kunstenaars uit Oostende zoals James Ensor, Léon Spilliaert en Constant Permeke. Je kan het museum dagelijks bezoeken van 10u tot 17u, behalve op maandag. Een toegangsticket kost €12 en is gratis voor kinderen jonger dan 12 jaar. Meer info op de website.

  1. Fort Napoleon

Fort Napoleon ligt verscholen in de duinen, vlakbij het strand. Fort Napoleon was het decor voor honderden jaren geschiedenis. Zo liet Napoleon in 1811 dit fort bouwen om een eventuele Engelse aanval af te slaan. Het droeg de naam ‘Fort Impérial’ en was de eerste in een hele reeks. Maar de andere forten werden niet afgewerkt of zelfs niet eens gebouwd. Bovendien kwam de aanval er niet. Rond 1830 kreeg het de naam ‘Fort Napoleon’. Na de oorlogen deed het dienst als museum.

Ontdek aan de hand van een gloednieuw verhalen-parcours de geschiedenis van het fort

Je wandelt door het fort telkens met het idee: “wat als de muren konden praten?” Wie dicht genoeg bij de immense stenen wanden gaat staan, hoort namelijk bekende en minder bekende stemmen vertellen wat hier precies allemaal gebeurd is.

Bakkers wiens meel gepikt werd zodat soldaten naar de meisjes van plezier konden. De kille ellende van de winters in het fort. Luisteren, fluisteren en verbaasd staan over de indrukwekkende architectuur van het monument, dat is een bezoek aan Fort Napoleon. Meer info op de website.

  1. Casino Kursaal

Het Casino-Kursaal of het Kursaal Oostende is een mythische plek in de stad. Al sinds de 19-eeuw komen mensen naar deze plek om ontspanning op te zoeken. Het huidige gebouw dateert van vlak na de Tweede Wereldoorlog. Maar het gebouw onderging reeds een ingrijpende renovatie.

Tegenwoordig kan Kursaal Oostende prat gaan op een schitterende concertzaal met meer dan 2.000 zitplaatsen, waar het hele jaar door voorstellingen voor jong en oud op het programma staan. Nadien kan je genieten van een hapje en een drankje op het verborgen zonneterras. Doe eens gek en ga zeker eens langs in het Casino Kursaal.

Wist je dat de wereldhit ‘Sexual Healing’ van Marvin Gaye geschreven werd in zijn appartement in Oostende en een begeleidende video opgenomen heeft in het Kursaal van Oostende? Bekijk het filmpje hier.
  1. Atlantikwall Raversyde

De Atlantikwall in Raversyde is een van de best bewaarde restanten van de Duitse verdedigingslinie. Atlantikwall Raversyde is een onderdeel van het provinciedomein Raversyde. Je wandelt hier als het ware door de twee Wereldoorlogen.

Je ontdekt er meer dan 60 bunkers, observatieposten en geschutstellingen, verbonden door 2 kilometer open en onderaardse gangen en loopgraven. Spreekt de Middeleeuwen je niet iets meer aan? Bezoek dan zeker ANNO 1465, het archeologische museum en de heropgebouwde vissershuisjes..

Natuurpark Raversyde

  • Natuurpark Raversyde is een uniek stukje natuur van 50 hectare aan onze Belgische Kust.
  • Het domein ligt gedeeltelijk in beschermd duingebied en biedt de bezoekers prachtig gebied om te wandelen.

Praktische informatie voor tijdens je bezoek

  • Ingangskaarten kan je enkel online reserveren.
  • Het parcours op de Atlantikwall is tijdelijk niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers en kinderwagens, in ANNO 1465 is dit wel het geval.
  • Honden zijn niet toegelaten op Atlantikwall en in ANNO 1465, met uitzondering van geleidehonden. In het NATUURPARK kan men wandelen met de hond aan de leiband; er is ook een loopweide voorzien.
  1. The Crystal Ship

Ontdek Oostende op een creatieve manier! Het geliefde kunstenfestival The Crystal Ship knalt namelijk kleur op de Oostendse gevels. The Crystal Ship is het grootste festival in Europa rond kunst in de openbare ruimte.

Wereldbekende artiesten, zowel nationale als internationale kunstenaars, trokken naar Oostende en creëerden intussen meer dan 50 gigantische muurschilderingen en fantastische kunstinterventies in de stad. Deze werken vormen samen een artistiek parcours in de stad dat ook jij kan afleggen. Ontdek alle werken met deze handige kunstroute, die je zowel met de fiets als te voet kan volgen.

  1. Shoppen in Oostende

Oostende is niet alleen een leuke strandbestemming, je kan er ook een dag shoppen! Meer nog, de stad is de koningin van de badsteden en telt unieke boetieks en shopadresjes die zeker en vast een bezoekje waard zijn. Je vindt er niet alleen de bekende merken terug, maar ook wat winkels die een eigen identiteit hebben. De beste straten om te shoppen zijn de Vlaanderenstraat, de Kapellestraat en de Adolf Buylstraat.

Wie tussen het winkelen door eventjes wilt uitrusten, kan terecht in één van de vele gezellige koffiehuisjes of tearooms in het stadscentrum. En natuurlijk zijn ook het strand en de zee nooit ver weg. Perfect om even uit te waaien!

  1. Strandbars aan zee

Na je strandbezoek nog even de sfeer opsnuiven in een gezellige beach bar? Ook dat hoort bij een vakantie aan de Kust! Het is dé ideale plek om te genieten van een verfrissende, heerlijke cocktail op het strand. Met meer dan 60 strandbars aan de kustlijn heb je dan ook keuze genoeg om even te relaxen.

Wil je weten waar je alle strandbars aan zee kan vinden? Ontdek hier alle strandbars en haal het beste uit je vakantie!

  1. Hotspots om lekker te gaan eten in Oostende

  • La Vie is een fusion restaurant waar het menu geïnspireerd is op verschillende wereldkeukens. Een Thaise curry, Mexicaanse fajita of gewoon een spaghetti bolognaise? Hier is er voor iedereen wat wils, ook voor veganisten! Neem bij de apero ook zeker een cocktail erbij.
  • Albrecht is sinds enkele jaren de place to be voor koffieliefhebbers. Geen zin in koffie? Dan heb je nog meer dan genoeg keuze uit smoothies, rainbow lattes, thee, enzovoort. De koffiebar is vooral geliefd voor ontbijt en brunch maar je kan er ook terecht voor lunch en taart.
  • Histoire d’O ligt op de zeedijk en serveert garnaalkroketten, zeetong en burgers met frietjes.
  • Zin in pizza en tiramisu? Moretti is één van de beste Italiaanse restaurants van de stad.
  1. Hoe kom je naar Oostende?

Er zijn verschillende manieren om Oostende te bezoeken. Zo kan je er vlot geraken met de wagen, het openbaar vervoer en zelfs met het vliegtuig!

Kom je met de trein?

  • Het treinstation ligt in het centrum van de stad, op wandelafstand van de zeedijk en de winkelstraten.
  • Er is een rechtstreekse verbinding naar Kortrijk, Brussel en Antwerpen.
  • Daarnaast is er ook een vlotte verbinding tussen Oostende en Rijsel.
  • Zelfs Parijs is makkelijk bereikbaar via Brussel (Oostende - Brussel met IC trein / Brussel - Parijs met Thalys).

Kom je met de auto?

  • E40: De E40 autosnelweg verbindt Brussel met Oostende. In een groot uur ben je met de auto of autocar van Brussel in Oostende.
  • E17: Vanuit Antwerpen neem je de E17, vervolgens de E40 richting Oostende.

Tip: Er zijn twee mogelijkheden om gratis te parkeren: de Iependreef aan het Maria Hendrikapark (op min van het centrum) en op de Oosteroever nabij het Fort Napoleon.

  1. Info over de kusttram

Wil je niet alles te voet of met de wagen doen? Dan is de Kusttram het ideale vervoermiddel om zich te verplaatsen langs de kust.

  • In het zomerseizoen is er een frequentie van 10 à 15 minuten in beide richtingen.
  • Er zijn ca. 70 haltes tussen De Panne en Knokke (twee verste punten)
  • Van begin- tot eindpunt reis je ongeveer 2u30 en dat kan allemaal met één pasje.
  • Er zijn keuzes genoeg van dag- tot meerdaagse passen, met speciale formules voor kinderen.
  • Ook voor wie tram en fiets wil combineren is er een speciaal biljet voor je fiets. Dit kan alleen bij de Kusttram.
  • Meer info op de website.
  1. Waar overnachten in Oostende?

Blijf je graag overnachten om nog meer van de omgeving te ontdekken? Ben je nog op zoek naar een verblijf tijdens je bezoek aan Oostende? Bekijk onze selectie favoriete verblijven in Oostende. Of bekijk het volledige aanbod hotels en B&B’s in Oostende online!

  1. Gratis wandelroutes en fietsroutes aan de Belgische Kust

De Belgische kust heeft heel veel wandel- en fietsgebieden. Zo kan je langs de hele kustlijn wandelen of fietsen, maar ook de vele natuurgebieden aan de kust bieden verschillende wandelingen en fietsroutes aan. Je kan dan ook zeer goed van de ene kant van de kust naar de andere kant wandelen of fietsen, of tijdens je vakantie een stads- of natuurwandeling maken.

Nog meer info? Download dan zeker onze wandelingen en fietsroutes langs de Belgische kust. Of bekijk meteen alle info in onze volledig reisgids Belgische Kust, inclusief de mooiste bezienswaardigheden en leuke tips.

Belgische kust

Gratis reisgids Belgische Kust downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 27 september 2024 - Paul

Prima tips. We brengen zeker een bezoek aan de Atlantikwall. Voor de rest zijn er genoeg mogelijkheden bij slecht weer.

- 30 april 2024 - ira

super leuk weekend dankzij jullie tips

- 11 augustus 2023 - Marchoul Daniel

Is super interessant zeker bezichtigen het Mercator zeilschip, met Q muziek aan zee,de Baufort blokken op de dijk.De markt.De haven en luchhaven.Is volgens mij de properste stad aan zee

- 4 augustus 2023 - Arno

De reisroutes van Geert zijn geweldig! Er is aandacht voor alles: bezienswaardigheden, verborgen juweeltjes en ook aan de maag wordt gedacht. Voor bijna elk uitstapje voorzie ik mij van een van de vele reisroutes. Ten zeerste aanbevolen!

- 22 mei 2023 - christine vernieuwe

heel interessant , zeker de moeite waard om oostende te bezoeken

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?