12 x Bezienswaardigheden Châtillon-sur-Seine en omgeving
Châtillon-sur-Seine is de hoofdstad van 'le pays Châtillonnais', het Châtillonland. Een ideale stop in de Bourgogne voor wie op zoek is naar een combinatie van rustige natuur en historische monumenten. In het historische centrum wandel je langs mooie gevels uit de 16e, 17e en 18e eeuw en je zal ook heel wat opvallende bouwwerken zien opduiken die getuigen van het middeleeuwse verleden van de stad.
Cultuurliefhebbers moeten ook zeker de kostbare relikwieën in het Musée du Pays Châtillonnais bezoeken. Ook in de omgeving zijn er nog enkele mooie dingen te zien, we nemen je mee naar onze favorieten!
Tickets & tours voor je bezoek aan Bourgondië
Bourgondië bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Bekijk de daguitstappen en tours door Bourgondië.
Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.
Ontdek hieronder alvast enkele leuke daguitstappen in Bourgondië
Inhoud artikel
Maison Philandrier
Het toerismebureau is gevestigd in het Maison Philandrier, een 16e-eeuws gebouw van de hand van architect Guillaume Philandrier. Vroeger was het Musée du Pays Châtillonnais er gevestigd, maar dat museum verhuisde naar het huidige, grotere gebouw in de Rue de la Libération.
TIP: Op rondreis in de Bourgogne streek? Download dan zeker onze reisgids Bourgondië met de route des Grand Crus, 3 stadswandelingen + tips en verborgen pareltjes.
Église Saint-Nicolas
De Église Saint-Nicolas, recht tegenover Maison Philandrier, is een kerk uit de 12e eeuw gebouwd naar het voorbeeld van de cisterciënzerabdij van Fontenay (die je binnenkort zal bezoeken). Wanneer de kerk open is, moet je zeker binnenstappen. Er is een gotisch koor en je ziet er enkele prachtige gebrandschilderde ramen. Mis zeker het raam van de Arbre de Jessé (Boom van Jesse) niet.
Kerk van Saint-Vorles
De kerk van Saint-Vorles torent boven de stad uit. De kerk werd opgetrokken in romaanse stijl en kan wel 1000 jaar oud zijn, maar van het oorspronkelijke gebouw is weinig overgebleven. Vooral de monumentale trap die naar de kerk leidt, is interessant, net als het grafmonument uit de eerste helft van de 16e eeuw. Volgens de legende zou de jonge Sint-Bernardus in deze kerk aangesterkt zijn met enkele druppels moedermelk van een zwart madonnabeeld in de kapel.
Saint-Vorles was een priester uit Marcenay die in de 6e eeuw leefde en die zich hier in 868 vestigde om de kerk te beschermen tegen de Normandische indringers. Er werd vaak tot hem gebeden tijdens de opkomst van verschillende ziekten waaronder pest en cholera, maar ook in tijden van hongersnood.
Kasteelruïnes Châtillon-sur-Seine
De Bourgondische hertogen en graven wisten de beste locaties uit te kiezen om hun kastelen te laten bouwen. Vandaag zijn er enkel ruïnes van het kasteel Châtillon-sur-Seine overgebleven, maar ooit was het een indrukwekkend kasteel op een strategisch interessante plek. Châtillon-sur-Seine dateert uit de periode dat het Franse koninkrijk en het autonome hertogdom Bourgondië vreedzaam naast elkaar leefden.
Bron van de Douix
Je vindt de Bron van de Douix op de bodem van een steile rotswand. Vooral in de winter, wanneer het waterpeil hoger is, kan het hier behoorlijk turbulent worden. Deze bron is al sinds de prehistorie een plaats van aanbidding. Men geloofde dat het water een geneeskrachtige werking had en de mensen gooien hier daarom nog steeds munten in het water om een wens doen.
De bron wordt erkend als een van de oudste waterreserves van Europa en staat bekend als een van de mooiste bronnen van Frankrijk. Het is heerlijk om wat tijd door te brengen in deze groene omgeving.
Jardin de la Mairie et du Souvenir Français
Het plein Jardin de la Mairie et du Souvenir Français is het eigenlijke hart van Châtillon-sur-Seine. De voormalige abdij is nu omgetoverd tot het stadhuis. Er staat ook een kiosk en, zoals in elke Franse stad, vind je er een monument ter ere van de gesneuvelde Franse soldaten.
Musée du Pays Châtillonnais
Om een goed beeld te krijgen van de rijke Bourgondische geschiedenis, die teruggaat tot het prechristelijke tijdperk, mag je een bezoek aan het Musée du Pays Châtillonnais niet missen. In deze voormalige abdij zijn heel wat waardevolle collecties ondergebracht. Je kan er archeologische vondsten uit de Gallo-Romeinse periode bewonderen. De meeste artefacten werden aan de bron van de Douix-rivier gevonden die je net hebt bezocht. In het gebied rond de bron werden juwelen, beeldjes, aardewerk en allerlei andere voorwerpen gevonden waarvan de oudste volgens archeologen uit de 8e eeuw v.Chr. dateren.
Trésor de Vix
Een van de meest in het oog springende voorwerpen is een Griekse vaas die werd gevonden in het dorp Vix, net buiten Châtillon-sur-Seine. Op de kruik staan strijdende figuren afgebeeld waarvan sommigen voortgetrokken worden door een span paarden. De "Trésor de Vix" is een prachtig bronzen kunstwerk van 1,64 meter hoog dat meer dan 200 kg weegt. Het werd vermoedelijk gemaakt rond 530 v. Chr en het is de grootste bronzen kruik uit de oudheid. De vaas werd begraven naast het lichaam van een Keltische prinses op de Mont Lassois. De vergulde diadeem en de juwelen die samen met de prinses begraven werden, zijn ook tentoongesteld.
Vix
Vix ligt ongeveer 6 km ten noorden van Châtillon-sur-Seine. Het dorp wordt "bewaakt" door de Mont Lassois (306 meter). Het is aan de voet van deze berg dat de archeologen in 1953 op de Trésor de Vix zijn gestoten. Die kruik werd, zoals daarnet vermeld, samen met andere onschatbare archeologische vondsten ontdekt in een grafheuvel. De romaanse, 12e-eeuwse Saint-Marcel-kerk is hier ook zeker een bezoekje waard.
Abdij van Fontenay
De abdij van Fontenay moet je ook echt bezocht hebben als je in deze streek bent. De abdij van Fontenay is één van de bekendste bezienswaardigheden van de Bourgogne en wordt beschouwd als het ideologische centrum van de cisterciënzerorde en staat sinds 1981 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
In deze abdijgebouwen vind je alles waar de orde van de cisterciënzers voor staat: eenvoud, soberheid, gebed en werk. De abdij is zo gebouwd dat er veel licht binnenkomt en alles is er strak afgemeten en heeft mooie proporties. Om de abdij te vinden, moet je een flink stuk over landelijke wegen slingeren, maar dat is precies wat de cisterciënzers wilden. De abdij ligt goed verstopt in een vallei, afgezonderd en omgeven door een bos, langs de D32 tussen Marmagne en Touillon.
Zowel de kerk als het klooster zijn te bezichtigen:
- De kerk werd voltooid in 1147 en is een typisch voorbeeld van een Romaans gebedshuis bestaande uit 3 schepen.
- In één ervan vind je het sobere beeld van de Madonna van Fontenay met kind. Het dateert uit de 13e eeuw.
- Het altaar, uit diezelfde periode, valt op dankzij de eikenhouten kapconstructie in de vorm van een omgekeerde scheepskiel. Ook het dormitorium (slaapgedeelte), de refter en het gastenverblijf verkeren in uitstekende staat, net als de kapittelzaal waar 2 schoorstenen verraden dat dit de plaats was om zich op te warmen (de enige van de hele abdij).
- Je kan ook de kruidentuin, de voormalige smederij (waar de monniken de kracht van de rivier gebruikten om de machines draaiende te houden), de bakkerij en de ziekenboeg bezoeken. Je ziet ook een duiventil en een kennel.
- De abdij is het hele jaar door te bezoeken. Trek daar bij goed weer minstens 2 uur voor uit. Meer info over abdij van Fontenay.
Château de Bussy-Rabutin
Het Château de Bussy-Rabutin, ook wel Château de Bussy-le-Grand genoemd, werd in de 12e eeuw opgetrokken. Het oorspronkelijke kasteel werd daarna in de 14e eeuw herbouwd en in de jaren 1520 werden er galerijen in renaissancestijl aan toegevoegd. Tijdens de regeerperiodes van Henri II (1547-1559) en Lodewijk XIII (1610-1643) onderging het kasteel nog verdere verbouwings- en verbeteringswerken.
Berucht figuur
Het kasteel was de thuisbasis van een nogal berucht figuur tijdens de regeerperiode van Lodewijk XIV.
- Roger de Rabutin, Comte de Bussy, viel in ongenade omdat hij zou hebben deelgenomen aan een orgie in een kasteel in de buurt van Parijs tijdens de Goede Week.
- Hij kreeg daarop van de koning de opdracht zich hier terug te trekken op zijn landgoederen. Daar bracht hij zijn tijd door met het schrijven van zijn Histoire amoureuse des Gaules, een verslag van verschillende hoofse liefdesaffaires dat nog meer ophef veroorzaakte.
- Uiteindelijk werd hij naar de Parijse gevangenis Bastille gestuurd waar hij meer dan een jaar vastzat.
- Hij werd vrijgelaten op voorwaarde dat hij zich 17 jaar lang in ballingschap in Château de Bussy-Rabutin zou terugtrekken. Hoewel hij in de jaren 1680 kortstondig terugkeerde naar het hof, keerde hij al snel terug naar het château.
- Hij stierf er uitiendelijk in 1693. Je kan vandaag nog steeds zijn verzameling portretten bewonderen binnenin het kasteel.
Semur-en-Auxois
Semur-en-Auxois is een van de populairste toeristische trekpleisters van de regio. Als je dit charmante stadje binnenwandelt, zie je meteen waarom. Het is een prachtige plek die gebouwd werd op een uitloper van roze graniet boven een rivier en het wordt bewaakt door de 4 ronde, stevige torens die overblijven van wat ooit een kasteel was. Onder die torens strekt de oude, historische stad zich uit. Je wandelt er tussen oude huizen, gezellige winkeltjes en achter elke hoek liggen historische monumenten verstopt.
Ancy-le-Franc
Ancy-le-Franc is een van de indrukwekkendste kastelen van de regio. Het werd gebouwd tussen 1542 en 1550 en was een van de eerste renaissancekastelen in Frankrijk. Het is dan ook een schoolvoorbeeld van die stijl. Het is ruwweg vierkant van vorm en staat rond een centrale binnenplaats. Rond het kasteel ligt een uitgestrekte tuin.
- De witte, sobere gevel mag dan wel nogal bescheiden zijn, binnenin mag je je aan net het omgekeerde verwachten.
- De grote binnenplaats werd aangelegd in Italiaanse stijl en je kan er enkele prachtig gedecoreerde kamers binnenwandelen. Je zal ook indrukwekkende fresco's en muurschilderingen opmerken.
- Dit kasteel heeft de grootste collectie renaissanceschilderijen in Frankrijk, voornamelijk werken uit de 16e en 17e eeuw.
- Let in het bijzonder op de fraaie parketvloer en de uitvoerig beschilderde muren en plafonds van de Chambre des Arts.
- Ook de vloer- en muurschilderingen van de Galerijen van Médée en de schilderijen in de kamers 'Judith' en 'Flowers' mag je zeker niet missen.
- Je kan het kasteel enkel bezoeken met georganiseerde rondleidingen.
Château de Tanlay
Toeristen komen vooral naar Tanlay om het Château de Tanlay te bezoeken. Dit beroemde kasteel werd gebouwd in de 16e en 17e eeuw, maar de eerste fundamenten dateren uit de 13e eeuw. Het kasteel is opgetrokken uit kalksteen en heeft hoge, schuine daken van leisteen. 4 cilindervormige torens sieren elke hoek en omringen een mooie, centrale binnenplaats. Het hele kasteel wordt omgeven door een rechtlijnige gracht.
Het kasteel van Tanlay staat bekend om zijn perfecte symmetrie en het lijkt rechtstreeks uit een sprookjesboek te komen. Het kasteel behoort al sinds 1700 tot dezelfde familie.
- Binnenin het kasteel kan je de beroemde trompe-l'œil-galerij zien en op zoek gaan naar de fresco's in de Toren van de Hugenotenbond.
- Op het terrein bevinden zich ook stallen, een decoratief kanaal en een nymphaeum (een Romeins-geïnspireerde fontein die de Romeinen bouwden ter ere van de waternimfen) dat ontworpen werd door Pierre Le Muet (1591-1669).
- Elke zomer worden in het kasteel hooggewaardeerde hedendaagse kunstwerken tentoongesteld.
- Het kasteel is voor het publiek geopend van half maart tot eind oktober, elke dag behalve op dinsdag.
Mis niets met onze reisgids Bourgondië
Herkenbaar: Op rondreis in Bourgondië en je wil er zeker van zijn dat je niets mist? Koop onze volledige reisgids Bourgondië met de route des Grand Crus, 3 stadswandelingen+ tips en verborgen pareltjes. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Bourgondië om in de stemming te komen en ga op pad!