Roadtrip Bretagne (14 dagen): Complete route langs de mooiste plekjes + kaartje

Volledige reisgids kopen voor € 10

Roadtrip Bretagne (14 dagen): Complete route langs de mooiste plekjes + kaartje

26 augustus 2024 in Bretagne1 reactie

Op roadtrip door Bretagne met de auto of camper? Gebruik onze complete voorbeeld route

Bretagne is een culturele regio in het noordwesten van Frankrijk die heel wat te bieden heeft. Zoals je tijdens deze roadtrip zal ontdekken, is Bretagne een erg gevarieerde regio. En toch zal je in elke uithoek van deze provincie dezelfde historische, Bretonse identiteit herkennen. Sommige bezienswaardigheden in Bretagne hieronder zullen je misschien al bekend voorkomen, maar we hebben ook een paar verborgen juweeltjes in de route opgenomen.

Ben je nog op zoek naar wat inspiratie voor je volgende roadtrip? Met deze route maak je een 14-daagse roadtrip door Bretagne langs alle mooie plekjes van de regio's + tips in onze reisgids.

Tours en tickets voor je bezoek aan Bretagne

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Bretagne bezoeken met een georganiseerde tour? Maak een daguitstap of ga mee met een lokale gids of tour in Bretagne en beleef meer.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hier de mooiste daguitstappen en excursies in Bretagne en omgeving

Inhoud artikel

Kaartje met de route van onze roadtrip door Bretagne

Onze roadtrip begint in Fougères. Daarna maak je een rondreis van minstens 10 dagen langs de kust, met de wijzers van de klok mee, om te eindigen in het beroemde Mont Saint-Michel. Op deze route zal je ontdekken dat dit deel van Frankrijk veel meer te bieden heeft dan stranden en rotsachtige kusten. In Bretagne kan je tal van historische en culturele bezienswaardigheden bezoeken, charmante stadjes ontdekken en genieten van veel natuurgeweld. Benieuwd? Lees dan gerust verder!

Mis niets tijdens deze roadtrip met onze uitgebreide reisgids Bretagne inclusief wandelingen, verblijftips en weetjes.

Dag 1: Fougères

In het binnenland, aan de oostkant van Bretagne (ongeveer 50 kilometer ten noordoosten van Rennes), bijna op de grens met Normandië, ligt Fougères. We starten onze roadtrip deze gezellige stad. Je kan de stad eigenlijk in drie delen verdelen: de bovenstad uit de 13e eeuw, gelegen op een helling op de rechteroever van de rivier de Nançon, de oude stad in het dal, en het modernere industriegebied. De Nançon kronkelt zich een weg door de stad.

De belangrijkste attractie van Fougères is ongetwijfeld het imposante middeleeuwse kasteel, dat de tand des tijds uitstekend doorstaan heeft. Het lijkt alsof het kasteel midden in het groen onder de bovenstad is geplant. Het is daar waar je stadswandeling door Fougères begint. Naast het kasteel en de eeuwenoude omwalling, kom je tijdens je wandeling nog langs: Église Saint-Léonard de Fougères, Atelier-Musée de l'Horlogerie, Le Jardin Public en Rue Nationale, de mooiste straat van Fougères.

VERBLIJFTIP: Hôtel particulier Le Mercier de Montigny is een knusse B&B in het historische centrum van Fougères. De accommodatie biedt elegante kamers en iedere dag een heerlijk ontbijt met zelfgemaakte Bretonse specialiteiten, dat geserveerd wordt in de gezellige woonkamer of op het terras. Verder biedt de B&B ook uitzicht op het Château de Fougères. Meer info en boeken.

Dag 2: Fougères naar Nantes

Na een heerlijke nachtrust in het Hôtel particulier Le Mercier de Montigny, zetten we onze reis verder richting Nantes. Onderweg komen we eerst nog langs Vitré, een stad die net zoals Fougères een belangrijk militair bolwerk was toen Bretagne nog niet met Frankrijk verenigd was. Tot in de 17e eeuw was de stad een bruisend centrum van textielindustrie. Er werden lakens, vooral gemaakt van linnen vervaardigd uit hennep, wollen sokken en dekzeilen geproduceerd die naar vele landen werden uitgevoerd. De prachtige vakwerkhuizen met hun typische houtsnijwerk, trappen en balkons, dateren nog uit die bloeitijd.

We raden je aan om hier een mooie wandeling over de opvallend goed bewaard gebleven vestingmuren te maken. Je wordt getrakteerd op een prachtig uitzicht op de vakwerkhuizen van de stad en de hele vallei van de Vilaine.

Nadien je verkenning van Vitré, rijden we door naar Rennes. Rennes heeft door een brand in 1720 veel van zijn charmant, middeleeuws centrum verloren. Vandaag de dag is het een grote, bruisende studentenstad. Hoewel het er soms luidruchtig en druk is, heeft Rennes toch zijn charme voor wie de tijd kan nemen om de stad echt te leren kennen.

Met onze stadswandeling door Rennes kom je langs de must-see bezienswaardigheden. Een mooi gebied om te verkennen is de zone rond de kathedraal van Saint-Pierre, waar de idyllische straten aan de desastreuze brand zijn ontsnapt en grotendeels intact zijn gebleven. Overal zie je hier de typische vakwerkhuizen.

Tijd over? Dan kan je nog halt houden bij volgende stops:

  • La Roche-aux-Fées (de Rots van de Feeën), een neolithisch galerijgraf in de gemeente Essé. Het is een van de grootste en beroemdste dolmens in Bretagne. De naam komt van een legende die beweert dat de stenen door feeën geplaatst werden. De dolmen bestaat uit 48 stenen die een gang van 20 meter lang vormen. De zwaarste steenblok weegt ongeveer 45 ton.
  • Of bezoek de stad Châteaubriant met haar groot middeleeuws kasteel met een renaissancepaleis. Daarnaast kan je ook heerlijk rondwandelen in de middeleeuwse oude stad met talloze vakwerkhuizen, een 11e-eeuwse kerk, en de overgebleven delen van de stadsmuren.
We raden je aan om deze dag te eindigen in Nantes, zo kan je na een heerlijk ontbijtje meteen de stad in duiken. Bekijk hier alvast onze selectie favoriete verblijven in Nantes.

Dag 3: Nantes

Vandaag spendeer je de hele dag in Nantes, een van de grootste steden van Frankrijk. In Nantes kan je gerust een hele dag in alle rust rondwandelen langs de talloze bezienswaardigheden en musea. Je zal je zeker niet vervelen, want behalve monumenten en bezienswaardigheden heeft Nantes ook veel autovrije winkelstraten en een unieke winkelgalerij te bieden.

Het meest opvallend is misschien wel de mechanische olifant van Les Machines de l'Île. Die hoort bij de reconversieprojecten van de oude haven. Maar er valt nog meer te beleven! De graven in de kathedraal zijn bijvoorbeeld oogverblindend mooi en het kasteel is uitstekend bewaard gebleven. Klaar voor een verkenningstocht? Volg dan zeker onze stadswandeling door Nantes en ontdek ook de alternatievere kant van Nantes.

TIP: Wil je graag zoveel mogelijk bezichtigen en zo weinig mogelijk tijd verliezen door wachtrijen? Dan kan je best de Nantes City Card aan kopen. Met deze pass profiteer je van gratis toegang tot musea, andere attracties, openbaar vervoer, cruises en rondleidingen.

Wat kom je zoal tegen tijdens je stadswandeling door Nantes?

  • Château des Ducs de Bretagne in hart van de stad. Dit prachtige kasteel wordt gezien als hét symbool van de stad.
  • Les Machines de l’île, een bijzonder cultuurproject in de oude scheepswerven op het Île de Nantes. De verschillende kunstprojecten van Les Machines de l’île baseren zich op de verhalen van Jules Verne, de tekeningen van Leonardo da Vinci, en het industriële verleden van Nantes.
  • Quartier Bouffay, het voormalig historische centrum van Nantes dat tegenwoordig een hippe wijk vol bars en restaurants vormt.
  • Tour Lu en Lieu Unique, de voormalige fabriek van Lefèvre-Utile (beter bekend onder de initialen LU). Deze bezienswaardigheid zal je ongetwijfeld meteen opmerken dankzij de opvallende blauw-goudgekleurde toren. Hier kan je een tentoonstelling bezichtigen over de geschiedenis van Lefèvre-Utile en de fabriek.
  • Enkele boeiende musea als Le Musée des Beaux-Arts de Nantes, Le Musée d’Histoire Naturelle en Musée Jules Verne.
  • Nog meer bezienswaardigheden in Nantes.

Dag 4 & 5: Nantes naar Vannes

Op dag 4 zetten we onze reis verder naar Saint-Nazaire, een prachtige kustplaats. Door de bijzondere geschiedenis en de gezellige kustlijn is deze stad zeker de moeite waard op deze roadtrip. Je bezoekt hier niet alleen een van de belangrijkste havens van Frankrijk, maar je kan er ook genieten van de prachtige stranden die Saint-Nazaire de bijnaam Klein Bretons Californië hebben meegegeven.

Enkele hoogtepunten op je route vandaag:

  • Een paar kilometer ten westen van de stad, vind je in het landschap nog sporen te zien van prehistorisch leven. De Tumulus de Dissignac is een neolithische grafheuvel die zo'n 6000 jaar geleden werd gebouwd en wordt beschouwd als een van de beste prehistorische monumenten in de streek. Het is de oudste door mensen gemaakte structuur in de Loire-Atlantique en een belangrijk historisch monument.
  • Parc Naturel Régional de Brière, een van de grootste moeraslanden van Frankrijk. Het moerasgebied is ongeveer 54 000 hectare groot en ligt vol eilanden, gescheiden door kanalen en meren. Het grote natuurgebied is de perfecte plek om wat rust en stilte te vinden. Door het park zijn verschillende wandel- en fietspaden aangelegd, maar het is ook mogelijk het moerasland te ontdekken in een traditionele platbodemboot of te paard.
  • Het stadje Guérande, beroemd om de zoutwinning die hier al sinds de Romeinse tijd plaatsvindt.
Stop zeker eens bij het uitkijkpunt Pointe du Castelli (bekijk ligging) om prachtige foto's te maken van de ruige kustlijn. Je kan hier ook de auto even achterlaten en een wandeling maken naar het mooie kustplaatsje Piriac-sur-Mer.

Dag 5 eindigen we in de ommuurde stad Vannes

Vannes is één van de mooiste stadjes in Bretagne en zeker niet te missen op deze roadtrip. Hier kan je heerlijk rondwandeling in het pittoreske centrum met historische bezienswaardigheden als stadspoorten Porte Prison en Porte St-Vincent, het majestueuze Château de l'Hermine en kathedraal van Saint-Pierre. Wandel van het ene goed bewaarde middeleeuwse straatje naar het andere. Hier vind je tal van sfeervolle winkeltjes, cafeetjes en restaurants waar je even kan uitrusten. Je kan eventueel ook een boottochtje maken in de haven, mocht je hier nog tijd voor hebben.

VERBLIJFTIP: Maison de la Garenne & Spa is gevestigd in een 19e-eeuws huis in het centrum van de stad. De gezellige B&B wordt omgeven door prachtige tuinen en biedt moderne kamers, een heerlijk ontbijtje en een spa waar je lekker kan ontspannen. Meer info en boeken.

Enkele optionele tussenstops (zeker aan te raden)

  • Rochefort-en-Terre dat reeds uitgeroepen werd tot een van de mooiste dorpen van Frankrijk. Maak een wandelingetje door de smalle straatjes om de met bloemen versierde huizen, ateliers en werkplaatsen te bewonderen en breng een bezoekje aan het 12e-eeuwse kasteel.
  • Een mooie plaats om de kunstenaars en ambachtslui van de streek te ontdekken, is La Gacilly. Het was tevens de uitvalsbasis van Yves Rocher, stichter van het cosmetica-imperium.
  • Voor je je terug naar Vannes haast, kan je nog een laatste stop in Josselin overwegen, een gezellig stadje met een kasteel.

Dag 6: Vannes naar Lorient

We bevinden ons nu in de Golf van Morbihan. Mor Bihan is Bretons voor "kleine zee" en die naam is heel toepasselijk voor dit gebied aan de zuidkust van Bretagne, tussen Locmariaquer (een interessante neolithische archeologische site) en Port Navolo. De golf is een binnenzee van ongeveer 20 kilometer breed waar ongeveer 40 eilanden boven de golven uitsteken. Overal zie je romantische inhammen, ongerepte stranden en hier en daar ligt een haventje. Fauna en flora gedijen hier uitstekend.

De golf is sinds 1990 een beschermd natuurreservaat. Het lijkt ons dus geen toeval dat dit deel van Bretagne erg populair is.

Vanuit verschillende steden in dit gebied, vertrekken veerboten naar de enige twee eilanden die voor bezoekers toegankelijk zijn; alle andere zijn privébezit. Als toerist kan je dus naar Île aux Moines of naar Île d'Arz. Beide liggen vlakbij het centrum van de golf. Moines is ongeveer 6 kilometer lang en is daarmee het grootste van alle eilanden.

Île aux Moines & Île d'Arz

Je zal ongetwijfeld verrast zijn door het uitbundige kleurenpallet en de zoete geuren van mimosa, camelia en zelfs sinaasappelbomen. Het lijkt alsof je hier in een van de zuidelijkere streken van Europa bent. Omdat auto's verboden zijn, kun je ongestoord wandelen en fietsen terwijl je geniet van de zee, de geuren, de vissershuisjes en de rust.

Île d'Arz is kleiner, maar er loopt wel een mooi wandelpad rond het eiland van ongeveer 18 kilometer lang, en je kan er natuurlijk ook fietsen. In het midden van het eiland ligt het stadje Arz, waar de clusters van huisjes en de gezellige pleinen een mooi plaatje vormen.

In de regio Morbihan in de plaats Carnac, deze plaats klinkt je wellicht bekend in de oren. Wat Stonehenge in Groot-Brittannië is, is Carnac in Bretagne voor Frankrijk, het symbool van de prehistorie op Franse bodem. De meest indrukwekkende tumulus is die van Saint-Michel, 125 m lang, 60 m breed en 12 m hoog. Het is dan ook de grootste van Europa. Na je bezoek aan de tumuli en dolmen kan je nog een bezoekje brengen aan het Musée de Préhistoire, waar je kan bijleren over de mythische megalieten.

Om beschadiging door toeristen zoveel mogelijk te vermijden is het alleen van oktober t/m maart toegestaan om tussen de megalieten te lopen. Om extra te genieten van een speciaal lichteffect, kan je de stenenrijen het beste bezoeken bij zonsopgang of bij licht op het einde van de dag.

Vervolgens rijd je door naar het schiereiland Quiberon

Het schiereiland heeft een heel mooie en gevarieerde kuststrook en was vroeger een eiland, maar rivierafzettingen zorgden voor een verbinding met het vasteland. De oost- en westkust van het schiereiland zijn totaal verschillend van elkaar. In het westen, de Côte Sauvage, is het uitzicht bijzonder mooi, maar erg ruig. Het is een mengeling van kliffen, grotten, gevaarlijke afgronden, kreken, maar ook zandstranden.

Maak een wandeling langs de Pointe du Percho voor een fantastisch uitzicht over de Côte Sauvage, bezoek het fort van Penthièvre, dat in de 19e eeuw werd gerenoveerd en tot op de dag van vandaag een Frans legeropleidingscentrum herbergt. Ga ook zeker even langs de gelijknamige hoofdstad, Quiberon.

Als je in Quiberon bent, neem dan zeker de gratis rondleiding in de visconservenfabriek La Belle-Îloise. Het is een van de betere merken, verkrijgbaar in een groot deel van Europa, en het is een verrassend goede rondleiding.

Enkele andere tussenstops waar je halt houdt:

  • Het grootste eiland van de Bretonse eilanden: Belle-Île-en-Mer. Hier kom je voornamelijk voor het strand, een frisse duik in het water en een wandeling langs de kliffen en de vele kleine inhammen. De kust is woest en ruig. Breng er ook een bezoekje aan de imposante citadel van Vauban.
  • De stenen citadel van Port-Louis. Het machtig verdedigingsbolwerk schittert in de oceaan tegenover de stad Lorient en is een mooi voorbeeld van militaire architectuur.
  • Het eiland Groix, enkele kilometers voor de kust van Lorient. Je kan dagelijks meerdere ferry’s van Lorient naar Groix nemen (meer info over ferry’s hier).

Dag 7: Lorient naar Pont-Croix

Je bent al aan de helft van deze prachtige roadtrip door Bretagne. Vandaag staan er nog enkele toppers op onze route gepland. We rijden richting Pont-Aven maar maken nog een korte omweg naar Quimperlé. Waarom je even halt moet houden in Quimperlé? Voor de pittoreske vakwerkhuizen uit de 17e en 18e eeuw, het mooie Maison des Archers en een aantal pittoreske kerken. Bewonder bijvoorbeeld de Église Notre Dame-de-l'Assomption, die vroeggotische kenmerken heeft, vooral in het middenschip.

Pont-Aven is een bekende kunstenclave en toeristenstad

De schilder Paul Gauguin (1848-1903) verbleef hier lange tijd en vereeuwigde heel wat moois in deze omgeving op zijn doeken. Veel andere schilders volgden zijn voorbeeld. In het Musée Municipal kan je werken bekijken van Gauguin, Emile Bernard, Paul Sérusier en anderen. Zij behoorden tot de kunstenaarsgroep École de Pont-Aven (de school van Pont-Aven). Verder vind je hier nog enkele huizen die getuigen van het belangrijke verleden van het dorp als molenstad. Ooit stonden maar liefst 14 molens in het dorpje verspreid.

Nog meer plekjes en bezienswaardigheden op de planning zijn:

  • Concarneau, de derde belangrijkste haven van Frankrijk, na Boulogne en Lorient, en de grootste Franse haven voor tonijn. Slenter door de kleine geplaveide straatjes en verken de vele souvenirwinkeltjes. Bezoek ook het belfort en bewonder de rij mooie huizen aan Rue Vauban. Het Musée de la Pêche vertelt over de visserij.
  • Bezoek de derde grootste stad van Bretagne, Quimper. Kijk verder dan de moderne stadsuitbreidingen en ontdek een aantrekkelijke oude stad met enkele overgebleven vestingmuren, romantische bruggen over de rivier de Odet en de charmante omgeving rond de kathedraal.
  • Het karaktervolle stadje Pont-l'Abbe dat wordt omschreven als het meest Bretonse stadje in Laag-Bretagne.
  • Vuurtoren van Eckmühl, die tot de hoogste vuurtorens ter wereld behoort. Beklim deze 19e-eeuwse vuurtoren voor een onklopbaar uitzicht over de kust.
  • Notre-Dame de Tronoën die beschouwd wordt als een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen van de streek. Talrijke vondsten uit de ijzertijd en de Gallo-Romeinse tijd zijn hier opgegraven en je hebt er een adembenemend uitzicht over de omringende duinlandschappen.

Uiteindelijk eindig je deze etappe van je reis in Pont-Croix, een middeleeuws stadje met gezellige steegjes en de 13e-eeuwse kerk Notre-Dame-de-Roscudon. Deze kerk is een voorbeeld van de kunststroming École de Pont-Croix, waarin stijlkenmerken van de romaanse kunst gecombineerd werden met vroeg-Engelse gotiek. Verder vind je in het centrum een gezellig labyrint van smalle straatjes. Verken de centrale marktplaats, ontdek de eeuwenoude fonteinen en wandel tussen bloemen, groen en oude stadsmuren.

Dag 8 & 9: Pont-Croix naar Brest

Volgende stop op onze 14-daagse roadtrip is Pointe du Raz. De hordes toeristen die deze plek reeds bezochten, vernielden de prachtige heide in dit gebied volledig. Gelukkig werd een project opgezet om de heide te herstellen. Bovendien werden de bestaande winkels en toeristische voorzieningen afgebroken en volledig herbouwd in een vallei, ver van de heide. Best bijzonder om te zien.

Nadien rijd je verder door naar de welvarende sardinevisserij Douarnenez (breng hier zeker een bezoekje aan Musée du Bateau) en het pittoreske Locronan dat zijn inkomsten kende van de handel in jute, linnen en hennep. Rondom de kerk Église Saint-Ronan zie je nog de statige huizen uit de tijd van de welvarende linnenhandelaars.

Ook Le Faou met granieten huizen met erkers, houten panelen en andere decoratieve elementen op de gevels en de vulkanische heuvel, Ménez-Hom vanwaar je prachtige uitzichten over het omringende landbouwlandschap hebt, staan op de planning.

Presqu'Île de Crozon, een prachtig schiereiland

Presqu'Île de Crozon bezoek je om twee redenen: de grillige kusten en de wandelpaden. Er zijn drie indrukwekkende uitkijkpunten die je gezien moet hebben: Pointe de Penhir, Pointe de Dinan en Pointe des Espagnols. Gelukkig hoef je je auto helemaal niet ver te parkeren om van de mooiste landschappen te genieten. Het grootste stadje op Presqu’Île de Crozon is Crozon, gevolgd door een bekend toeristisch stadje, Camaret-sur-Mer.

We sluiten de dag af in Brest, één van de mooiste havensteden van Frankrijk

Brest werd jammer genoeg hard getroffen tijdens de Tweede Wereldoorlog maar slaagde erin om zich op een fantastische manier te herbouwen. Enkele topbezienswaardigheden in deze stad zijn: Château de Brest, Cours Dajot, Tour de la Motte Tanguy, Arsenal de la Marine en Rue Saint-Malo, de oudste straat van Brest. Wandel ook even door de botanische tuinen of maak een ritje met de kabelbaan en geniet van een 360° zicht over de stad. Maar dé topbezienswaardigheid is echter Océanopolis (bestel je tickets hier).

VERBLIJFTIP: L'Amirauté Brest ligt in het centrum van de stad en biedt moderne accommodatie voorzien van alle luxe en comfort. Het hotel biedt een heerlijk ontbijtbuffet en lekkere gerechten met streekproducten. Meer info en boeken.

Dag 10: Brest naar Morlaix

Het einde van onze roadtrip komt jammer genoeg steeds dichterbij, maar je hebt nog enkele mooie plekjes en bezienswaardigheden die op je liggen te wachten. Je kiest natuurlijk zelf hoe lang je ter plekke blijft maar neem de tijd om de schoonheid van deze plekken in je op te nemen. We beginnen onze dag bij het meest westelijke punt van Bretagne, Pointe Saint-Mathieu. Hier kan je gerust een hele dag uittrekken om deze plek te bezoeken, want er is veel te zien: kliffen, ruïnes van een abdij, een vuurtoren en een herdenkingsmonument met een crypte.

Of je kan je reis verder zetten en volgende plekjes bezoeken:

  • Le Conquet, een vissersdorp dat zijn charme van vroeger heeft weten te bewaren.
  • Menhir van Kerloas, een kolos van ongeveer 5000 jaar oud die 9,5 meter boven je uittorent (bekijk ligging). Er is ook een legende aan verbonden: pasgetrouwde stellen kwamen hierheen om hun buik tegen de steen te wrijven. Mannen deden dat in de hoop mannelijke erfgenamen te verwekken, vrouwen om... thuis het meeste gezag te krijgen.
  • Porspoder, een typisch Frans dorp waar gezinnen op strandvakantie komen.
  • Plouguerneau, na Lanildut de grootste haven voor de zeewiervisserij in Frankrijk. De algen worden er verwerkt tot voedingsmiddelen en medicijnen. Breng hier zeker een bezoekje aan Écomusée.

Havenstad Roscoff, een fascinerende stad met prachtig versierde zeemanshuizen rond de oude haven, een levendige promenade en de imposante klokkentoren van de kerk Notre Dame de Croatz-Batz. Binnenin de kerk zijn boten en zeedieren in de muren gekerfd en het gewelf lijkt op een omgekeerde bootromp. Vanuit Roscoff kan je een uitstap maken naar het pittoreske eiland Île de Batz. Een rustgevende, vredige plek met prachtige witte zandstranden, vuurtoren Grand Pharom en de botanische tuinen van Georges Delaselle.

Drie speciale Bretoense "enclos paroissial" (besloten parochies)

Volgende bestemmingen zijn best bijzonder. Lampaul-Guimiliau, Saint-Thégonnec, en Guimiliau, zijn namelijk drie unieke Bretonse dorpjes. De drie dorpjes hebben iets gemeen: ze zijn opgebouwd rondom een kerk, knekelhuis en een calvarieberg die ommuurd worden. In het Bretons heet dit een "enclos paroissial", of besloten parochie. Zeker de moeite waard om te bezichtigen.

Uiteindelijk eindigen we de dag in Morlaix, na Brest de tweede stad van Finistère. Deze stad drukte zijn stempel op de laken- en lederhandel en maakte slim gebruik van haar toegang tot de zee. Tegenwoordig is een van de overheersende kenmerken van Morlaix het enorme stenen viaduct (60 meter hoog en 300 meter lang) dat boven de stad hangt.

Wandel nog even door het stadscentrum en bewonder de opmerkelijke historische vakwerkhuizen. Typisch voor Morlaix zijn de zogenaamde lantaarnhuizen met hun iconische glazen koepeldaken. Ze werden gebouwd tussen de 15e en de 18e eeuw en de meeste zijn erg goed bewaard gebleven.

Dag 12 & 13: Morlaix naar Dinan

Vandaag en morgen zet je verder koers naar Dinan, maar eerst kan je misschien een omweg overwegen om een paar fascinerende plekjes een eindje landinwaarts te bezoeken. Wij hebben nog twee optionele stops in je route gepland. Aan jou de keuze of je deze nog in de route plant.

Het bos van Huelgoat & La Vallée des Saints

Om jezelf te verliezen in een magische wereld van bemoste rotsblokken die aanvoelt als het decor van een sprookje, ga je naar Huelgoat, wat letterlijk “diep bos” betekent. Het ligt genesteld in het Parc d'Armorique in het centrum van Finistère. Deze rotsachtige vallei heeft als inspiratie gediend voor veel Arthuriaanse en christelijke mythes en legendes. Baan je een weg naar beneden vanaf het rustige meer en daal af langs de steile weg in de "duivelsgrot". Volg onze wandeling naar het bos van Huelgoat.

Als je op zoek bent naar legendes en religieuze verhalen, dan moet je daarna nog even halt houden bij La Vallée des Saints. Deze 8 hectare grote vallei in Carnoët is omgebouwd tot een eigentijds megalietencomplex, met moderne beelden van beroemde figuren uit de Bretonse canon. De vallei strekt zich uit rond een motte uit de 11e eeuw vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over Poher. Hier vind je ook een kapel en een Keltische waterput. Sinds 2008 zijn hier al meer dan 100 reuzenfiguren uitgehakt en neergezet. Meer info op de website.

Enkele hoogtepunten waar je halt vandaag halt houdt:

  • De cairn van Barnenez, een neolithisch grafmonument in de buurt van Plouzoc'h. Deze spectaculaire cairn is een van de vroegste megalithische monumenten in Europa en een van de oudste door mensen gemaakte bouwwerken ter wereld.
  • Zin in wat ontspanning op het strand? Rijd dan even langs de beschutte kustlijn rond het badplaatsje Locquirec waar je maar liefst negen stranden vindt.
  • Wandel langs de fotogenieke vakwerkhuizen, leistenen gevels en pittoreske straatjes in het historische centrum van Lanion.

Côtes d'Armor

We zijn nu aangekomen bij de Côtes d'Armor, de verzamelnaam van een kustlijn van 350 kilometer lang. In het noordwesten ligt de Côte de Granit Rose (roze granietkust) die er precies uit ziet zoals je zou vermoeden. De natuurwetten en natuurkrachten hebben ervoor gezorgd dat de granietblokken die je hier vindt roze en rood-bruine tinten hebben. Het zijn rotsen gevormd door magma dat stolde en erodeerde.

In Trégastel zie je prachtige roze gekleurde stranden die verstopt liggen in diepe baaien en inhammen. De opvallend gevormde rots "La Couronne du Roi Gradlon" (De Kroon van Koning Gradlon) bij het strand zal zeker je aandacht trekken.

Nog meer leuke tussenstops aan de Côtes-d'Armor

  • Ploumanac'h dat bekend staat om de spectaculaire roze rotsblokken, waarvan sommige tot 25 meter hoog zijn. Enkele rotsen hebben een bijzondere vorm. Zo herken je met een beetje verbeelding de hoed van Napoleon, een preekstoel en andere alledaagse voorwerpen in de rotsblokken.
  • Tréguier, een kleine middeleeuwse parel aan de Roze Granietkust. De trekpleister hier is wellicht de kathedraal van Saint-Tugdual met torens in zowel romaanse, gotische als classicistische stijl.
  • “Castel Meur” (Maison du Gouffre), misschien wel het bijzonderste huis van Bretagne. Dit beroemde huis bevindt zich tussen de rotsen en is miljoenen keren gefotografeerd. Het werd op die vreemde plaats gebouwd als bescherming tegen de wind. Het wordt nu nog steeds bewoond.
  • Voor de mooiste uitzichten over de Côtes-d'Armor kan je terecht bij Pointe de l'Arcouest.
  • Ook de abdij van Beauport ("beau port", mooie haven) is de moeite om te bezichtigen. Pelgrims vonden een rustplek in deze abdij op weg naar Santiago de Compostela. Je kan een kijkje nemen in het voormalige pastoraat en de wasplaats. Onderweg kan je luisteren naar verhalen over de geschiedenis van de abdij.

We zijn nu langs de Côte d'Emeraude, de Smaragdkust

Kijk hier zeker eens naar de kleur van het water en je begrijpt meteen waar die naam vandaan komt. Cap Fréhel kan uitpakken met een van de grootste heidevelden van Europa, waar bovendien een grote vogelkolonie verblijft. Volg hier het wandelpad van Cap Fréhel naar Fort la Latte (reken daar op anderhalf uur). Het fort werd gebouwd in de 14e eeuw tussen twee ravijnen op een steile rotswand, in opdracht van de adellijke Bretonse familie Goyon. Het was vaak het mikpunt van verwoestingen en aanvallen.

Andere plekjes aan de Smaragdkust die je kan bezichtigen zijn de schilderachtige kustplaats Saint-Briac-sur-Mer, de mondaine badplaats Dinard met villa's in Normandische, kitscherige en Engelse stijl, l'Usine marémotrice de la Rance, de op één na grootste getijdencentrale ter wereld.

Na het bezichtigen van deze indrukwekkende plekjes, eindigen we de voorlaatste dag in de gezellige stad Dinan. Als Dinard, eerder op de route, een belle-époque-vibe uitstraalt, dan ademt Dinan de charmante sfeer van de middeleeuwen uit. Dinan wordt namelijk omringd met een oude stadsmuur en wordt omarmt door de rivier de Rance. Wanneer je door Dinan wandelt, dan valt één ding je zeker op. De enorme sfeer die de rustieke huisjes uitstralen. Vooral 'Rue du Jerzual' is een absoluut pareltje. Men zegt dat het de meest gefotografeerde straat van Bretagne is.

Dag 14: Dinan naar Mont-Saint-Michel

De laatste dag van deze prachtige roadtrip door Bretagne is jammer genoeg aangebroken. Op onze weg richting de befaamde Mont Saint-Michel, passeren we eerst nog langs enkele andere gezellige steden en plekjes. Eerst en vooral houden we halt bij het leuke vissersdorpje Saint-Suliac. De oude granieten huizen, de kronkelende steile straatjes, de statige klokkentoren, en de opmerkelijke ommuring van de Église des Ligueurs bovenaan het dorp zijn slechts enkele redenen om een bezoekje te brengen aan het dorpje. Nadien rijd verder door richting Saint-Malo.

Saint-Malo, een stad vol geschiedenis

Saint-Malo is een prachtige havenstad gelegen met een rijke geschiedenis. De stad moest meerdere malen opnieuw opgebouwd worden en oogt vandaag de dag oud én modern tegelijk. Je kan hier niet alleen genieten van cultuur en geschiedenis, maar ook van trendy clubs, cafés en restaurants. De historische binnenstad van Saint-Malo is het toeristische hart van de stad. Het is er heerlijk wandelen door een labyrint van geplaveide straatjes vol met (souvenir)winkeltjes, restaurants en terrassen. Wandel ook zeker een stukje over de imposante stadswal van Saint-Malo en breng een bezoekje aan Fort National.

TIP: Download onze stadswandeling door Saint-Malo of wie liever een georganiseerde wandeling maakt met gids kan een stadswandeling door Saint-Malo met lokale gids boeken.

Nog meer bijzondere bestemmingen op je route naar de Mont Saint-Michel

  • De gebeeldhouwde rotsen van Rothéneuf die een geheel van opmerkelijke kunstwerken vormen op een buitengewone plaats aan de kust. De abt kreeg op 55-jarige leeftijd een beroerte waardoor hij doofstom werd. Hij keerde daarom terug naar Rothéneuf en begon meer dan 300 beelden uit de lokale rotsen te houwen.
  • Breng een bezoekje aan de oesterhoofdstad Cancale. De oesterindustrie is nog steeds een belangrijke bron van inkomsten voor de stad. Je kan dus echt niet om de oesters heen - tenminste als je ze lekker vindt - en je kan ze proeven in de marktkraampjes of in talloze visrestaurants. Vooral platte oesters worden geserveerd. Je komt meer te weten over de oesterkweek in La Ferme marine et Musée de l'Huître.
  • Mont Dol, een 65 meter hoge rots die plotseling oprijst uit de oude moerassen. De rots bestaat uit hetzelfde materiaal als de Mont Saint-Michel en was in het verleden ook omringd door de zee. Op de top vind je een klein plein met een kapel (met mooie fresco's), een toren, en een molen. Daar kan je opnieuw genieten van een eindeloos panorama.

We eindigen onze roadtrip door Bretagne, bij de iconische Mont Saint-Michel

Tegenwoordig komen elk jaar bijna drie miljoen toeristen op de Mont Saint-Michel af. De Mont Saint-Michel is dan ook één van de drukst bezochte bezienswaardigheden van Frankrijk. Het kleine eilandje voor de kust van Normandië is een icoon van het land geworden. Niet alleen het beeld van de abdij bovenop de heuvel van het eiland is wereldberoemd, maar ook het landschap en de getijden die rondom het eiland spelen zijn zeer indrukwekkend.

VERBLIJFTIP: Je kan deze avontuurlijke roadtrip afsluiten met een onvergetelijke overnachting op de Mont Saint-Michel. Bekijk hier alvast onze favoriete verblijven op de Mont Saint-Michel.

Welke auto huren voor je rondreis?

Twijfel je nog welke auto je wil gaan huren voor je roadtrip?

Filmpje: Sfeerbeelden van een vakantie in Bretagne

Ben je benieuwd naar wat je mag verwachten van een vakantie in de regio Bretagne? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Bretagne.

Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Bretagne?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Bretagne? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop je reisgids Bretagne met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Bretagne.

Bretagne

Gratis reisgids Bretagne downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 5 augustus 2023 - G Seebregts

geïnteresseerd in een rondreis door Bretagne

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?