39 x mooiste bezienswaardigheden in Brussel bezoeken + wat te doen & zien?
Welke bezienswaardigheden kan je in Brussel bezoeken? Ontdek hier alle highlights + tips
Brussel is de hoofdstad van België en heeft veel meer te bieden dan de Grote Markt en Manneken Pis. De stad kent een rijke geschiedenis en loopt over van de bijzondere architectuur, boeiende musea, bruisende buurten en verschillende culturen.
Benieuwd naar wat deze stad allemaal te bieden heeft? Lees gerust verder en ontdek dé mooist plekjes en bezienswaardigheden van Brussel.
Inhoud artikel
Kunstberg en prachtige uitzichten op Brussel
Start je bezoek aan Brussel op de de Kunstberg (vlakbij het centraal station), het is geen berg vol kunst, al staan er wel enkele beelden. In 1883 werd met het doen verdwijnen van de volkse Rochuswijk de aanzet gegeven voor een oplopende laan vol met tuinen, met kunstwerken, een park. Niet alles werd echter gerealiseerd.
In 1954 kwam er al een nieuwe aanlegging waarbij o.a. plaats moest gemaakt worden voor de Koninklijke Bibliotheek (aan je rechterhand). In 2009 werd het Square Meeting Centre geopend, het glazen gebouw dat je ziet.
Koninklijke Bibliotheek en Panoramazicht 1
De Koninklijke Bibliotheek werd ingehuldigd in 1969 ter ere van Koning Albert I. De totale oppervlakte beslaat 67.000 m² over meer dan 15 verdiepingen, waarvan vijf ondergronds. De collectie boeken is gespreid over 150 km boekenrekken. Ook het wettelijk depot is hier gevestigd: elk boek dat in België verschijnt moet ook naar hier gestuurd worden.
Op de 5de verdieping bevindt zich een gezellige cafetaria waar je aan zeer betaalbare prijzen een spaghetti of andere snack kan eten, met een geweldig uitzicht op de stad als bonus.
Panoramazicht 2: Coudenberg
Geniet in de bocht op de Coudenberg van de tweede mogelijkheid voor een weliswaar beperkt panoramazicht over de stad Brussel.
Panoramazicht 3: Muziekinstrumentenmuseum (MIM)
Het Muziekinstrumentenmuseum (MIM) is ondergebracht in het voormalige warenhuis Old-England, een prachtig voorbeeld van art-nouveau (ontworpen door Victor Horta). In dit museum kan je de evolutie zien van de muziekinstrumenten, van de oudheid tot nu. Het bevat één van de belangrijkste collecties muziekinstrumenten ter wereld.
Wil je genieten van een derde mogelijkheid om Brussel vanuit de hoogte te bekijken, begeef je dan naar het hoogste verdiep waar tevens het restaurant is. Bij onze laatste verkenning was dit bezoek (enkel restaurant en uitzicht) gratis. Het museum is te betalen.
TICKETS: Ga met de historische lift naar boven en kom langs de trappen naar beneden. Zo krijg je een glimp op elk verdiep van het museum.. gratis. Wil je graag het Muziekinstrumentenmuseum bezoeken? Boek je tickets voor het Muziekinstrumentenmuseum online via deze link.
Grote Markt
De Grote Markt van Brussel is dé topattractie van de stad. Het wordt beschouwd als één van de mooiste pleinen ter wereld. Het staat dan ook niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van UNESCO sinds 1998.
Op het plein kan je talrijke gildenhuizen vinden waarvan er heel wat zijn omgebouwd tot gezellige cafés en restaurants. Je vindt hier ook het Hard Rock café Brussel, wie hier graag iets eet, kan via deze link een voordelig menu bestellen. Regelmatig wordt de Grote Markt ook omgetoverd tot een prachtig decor voor evenementen zoals de Kerststal en het bloementapijt.
Opvallend is de hoge toren van het stadhuis
De aandacht op het plein wordt vooral getrokken door de 96 meter hoge toren van het 15e eeuwse stadhuis. De oudste delen van het stadhuis dateren uit de 15de eeuw maar het meeste van wat je ziet is afkomstig uit de 18de eeuw. Vandaag de dag de toeristische dienst van Brussel gevestigd in het stadhuis.
Verder vind je op de Grote Markt ook het Broodhuis waar vroeger de bakkers hun brood verkochtte. Hier kan je het Museum van de stad Brussel terugvinden. Je vindt er meer informatie over de geschiedenis van de stad en ook talrijke kunstwerken die een link hebben met Brussel. Hier vind je ook het originele Manneken Pis.
Maison des Brasseurs
In het Maison des Brasseurs kom je dan weer alles te weten over de productie van bier. Naast een informatiecentrum is het Maison des Brasseurs ook de hoofdzetel van de vereniging van Belgische Bierbrouwers. Meer info op de site.
LEESTIP: Nog meer ontdekken van Brussel? Download hier onze gratis reisgids Brussel.
Everhard ’t Serclaes
Op de hoek met de Grote Markt staat in de Karel Bulsstraat een beeldhouwwerk waar je velen ziet over wrijven. Het is Everhard ’t Serclaes, een lokale held die Lodewijk van Male met succes heeft verjaagd. Hij wou deze heldendaad nog eens overdoen toen de heren van Gaasbeek een deeltje van Brussel wilden innemen, doch hij werd ernstig gewond en stierf hier in een huis op de Grote Markt aan zijn verwondingen.
Dit monument werd opgericht in het begin van de vorige eeuw. De legende vertelt dat als een ongehuwde vrouw over dit beeld wrijft, ze binnen het jaar gehuwd zal zijn.
Manneken Pis
Manneken Pis is hét symbool van Brussel en zelfs België. Het originele beeldje dateert uit de 17de eeuw en kan je terugvinden in het Museum van Brussel (Broodhuis). Het Manneken is zo'n 55,5 cm groot en heeft al veel meegemaakt: hij werd al vaak ontvoerd, beschadigd,... Daarom zijn er enkele kopieën gemaakt en 'woont' het originele (al is daar nog veel om te doen) beeldje nu in het Broodhuis.
Outfit change
Ondertussen heeft het beeldje ook al zijn eigen museum, GardeRobe Manneken Pis (zie website). Hier kan je alle kostuums vinden die het beeldje al heeft gedragen. Er bestaan ondertussen al meer dan 1000 kostuums en jaarlijks wordt het beeldje zo'n 130-tal keer aangekleed in een verschillend kostuumpje.
De kostuumpjes moeten met één van de volgende thema's te maken hebben: herkomst, bekende mensen, sportfiguren, goede doelen, beroepen, folklore of ontwerpers. Je kan het beeldje terugvinden op de hoek van de Stoofstraat en de Eikstraat, vlakbij de Grote Markt. Wist je dat je ook een Manneke Pis in Geraardsbergen kan vinden en eentje in Colmar (FR)?
Jeanneke Pis
Jeanneke Pis, de vrouwelijke tegenhanger van Manneken Pis, werd in 1987 door lokale handelaars geplaatst om ook in de Getrouwheidsgang klanten te lokken. Dit beeld kan je bezoeken als je in de buurt van de Beenhouwerstraat komt.
TIP STADSWANDELING: Met onze wandeling van Manneken Pis tot Jeanneken Pis kom je langs de belangrijkste bezienswaardigheden in Brussel.
Atomium
Het Atomium is de 165 miljard maal vergrootte voorstelling van een ijzeratoom en werd ontworpen door ingenieur André Waterkeyn. Het was dé attractie op de wereldtentoonstelling van 1958. Niemand had gedacht dat het zou uitgroeien tot een nationaal symbool. Het Atomium is te vinden op de Heizel van Brussel. Beeld je eens in hoe impressionant dit bouwwerk eruitziet van dichtbij!
- Het is ongeveer 100 meter hoog en bestaat ui 9 spectaculaire bollen met een diameter van 18 meter.
- Tegenwoordig kan je hier tijdelijke- en permanente tentoonstellingen bijwonen.
- Een snelle lift brengt je naar de bovenste verdieping en dan kan je zo verder afdalen met de roltrappen.
- In de bovenste bol is een restaurant gevestigd.
- Het Atomium is dagelijks geopend van 10.00 uur tot 18.00 uur.
In de buurt kan je ook Mini-Europa bezoeken, waar je alle bezienswaardigheden (waaronder ook het Atomium) in het klein kan bewonderen.
TICKETS: Koop je tickets voor het Atomium online en sla de wachtrijen over, zo kan je direct naar binnen zonder wachten.
Magritte Museum
Het Magritte Museum maakt deel uit van het Museum voor Schone Kunsten en heeft een aparte ingang. René Magritte was een surrealistisch schilder die gestorven is in Brussel (Schaarbeek) in 1967. Een typisch kenmerk is de tekst die hij op zijn schilderijen schreef, waarvan de beroemdste wellicht “Ceci n’est pas une pipe” (dit is geen pijp), hoewel hij toch een pijp geschilderd had.
Zijn hoofddoel was om de kijker te doen nadenken over kunst en het surrealisme. Dit museum bevat meer dan 200 werken van Magritte, de grootste collectie in de wereld van deze schilder. Ben jij een echte kunstliefhebber? Dan moet je dit museum zeker bezocht hebben!
TICKETS: Wil je graag het Magritte Museum bezoeken? Koop je tickets voor het Magritte Museum online, sla de wachtrij over en wees zeker van je toegang.
Kleine Zavel en Grote Zavel
De Kleine Zavel
De Kleine Zavel is een mooi aangelegd parkje in een prachtige neorenaissancestijl, waarin vele beelden staan, gemaakt door bekende 19e eeuwse Belgische kunstenaars. Deze stellen verschillende Brusselse gilden voor: elk beeld draagt namelijk een attribuut van een gilde.
Centraal staan de beelden van de graven Egmont en Hoorn. Zij waagden het zich te verzetten tegen de Spaanse onderdrukking en bekochten het met hun leven (onthoofding). Onder de andere beelden herken je enkele belangrijke historische figuren zoals Willem de Zwijger, Gerard Mercator, Rembert Dodoens, Marnix van St. Aldegonde…
De Grote Zavel
De Grote Zavel is een dure buurt met veel antiquairs en boetiekjes. De Onze-Lieve-Vrouw-ter-Zavelkerk loont de moeite om even binnen te gaan. Het meeste van het laatgotische dateert van eind 15de, begin 16de eeuw. Vanaf 1874 tot halfweg 19de eeuw werd de Zavelkerk gerestaureerd door volgelingen van Viollet-le-Duc, een Frans architect.
De meeste versieringen werden door hen aangebracht. Wat je zeker niet mag missen zijn de glas-in-lood ramen. Sta bij het koor ook even stil bij de muurschilderingen van heiligen door de Gentse schilder Jean Van der Plaetsen.
Kapellekerk
De Onze-Lieve-Vrouwe ter Kapellekerk, kortweg bekend als Kapellekerk aan het eind van de Hoogstraat, is gebouwd in de gotische stijl. Bemerk vooral de wat aparte westertoren die onafgewerkt lijkt. De toren vertoont barokke kenmerken.
Het grafmonument van Pieter Brueghel de Oude
Eerder in de 12de eeuw stond op deze plek een romaanse kapel. Toen de bouw van een kerk werd aangevat begin 13de eeuw kreeg de kerk meteen de wat atypische naam Kapelle-kerk. Het is altijd de kerk geweest voor de arbeiders uit de Marollen.
Binnen vind je mooie beeldhouwwerken maar het pronkstuk is het nochtans bescheiden grafmonument van de kunstschilder Pieter Bruegel de Oude (1525-1569), die zijn laatste jaren in de Marollenwijk doorbracht. Erboven zou je een originele Rubens hebben kunnen gezien, maar het is een kopie. Een pastoor had in 1765 blijkbaar nood aan geld want hij verkocht het originele kunstwerk.
Brigittinenkapel
De Brigittinenkapel heeft een fraaie barokgevel uit de eerste helft van de 17de eeuw. Dit was de kloosterkerk van de zusters Brigittines. Nadien werd ze multifunctioneel gebruikt (school, magazijn, gevangenis, apotheek…) Een restauratie die tien jaar duurde (1964-1975) levert het resultaat wat je nu ziet. Het is een beschermd monument.
Oud versus nieuw
Ernaast staat een hypermodern gebouw dat wel een kloon lijkt van de kerk, maar dan omgezet in een hedendaagse look. Het contrast kan niet groter zijn. In de originele kerk worden nu geen hosties meer uitgedeeld maar wordt er gedanst, zijn er theateropvoeringen en worden er tentoonstellingen gehouden. Een cafetaria en de administratie-afdeling bevinden zich in de “nieuwe kapel”.
TIP: Wie je graag langs alle bezienswaardigheden van Brussel komen? Boek je ticket voor de Hop-on/Hop-off bus in Brussel, zo ontdek je Brussel op eigen tempo!
Horta Museum
Ben je helemaal weg van de prachtige art-nouveau gebouwen? Bezoek dan zeker eens het Horta Museum in Brussel. Het Horta Museum is gevestigd in het voormalige huis en atelier van de wereldberoemde architect Victor Horta. Het huis oogt op zich niet heel bijzonder, maar eens je het gebouw binnenwandelt, zal je versteld staan van het prachtige interieur.
Zo is er een groot deel van de interieurdecoratie bewaard gebleven en kan je vandaag de dag nog steeds de originele mozaïeken, glas-in-loodramen, meubilair en muurschilderingen bezichtigen. Zelfs de radiatoren in het gebouw zijn gebouwd in Art Nouveaustijl.
- Het Horta Museum bevindt zich in de Amerikaansestraat in Sint-Gillis (nummers 23 en 25).
- Het museum is gesloten voor publiek op maandag.
- Je kan het museum bezoeken van dinsdag tot zondag: van 14u tot 17u30.
- Meer info op de website
TOUR: Kan je maar niet genoeg krijgen van de art-nouveau stijl? Maak een Art Nouveau Tour van 3 uur door Brussel en leer meer bij over het ontstaan en de ontwikkeling van Art Nouveau als architectuurstijl in Brussel. Let op: met deze tour heb je geen toegang tot het Horta Museum. Een kaartje kan je aankopen aan de kassa.
Paleis voor Schone Kunsten - Bozar
Bozar is een buitenbeentje in België
Tweejaarlijks is dit gebouw het centrale punt van Europalia, maar ook van belangrijke tijdelijke tentoonstellingen. Ook op het vlak van muziek is het wereldberoemd: hier heeft de Koningin Elisabethwedstrijd plaatsgevonden.
Op architecturaal vlak is het een bijzondere bezienswaardigheid omdat het grotendeels ondergronds gebouwd is. De voorkant komt immers uit op het Paleizenplein en daar mocht niet in de hoogte gebouwd worden, omdat dit het zicht vanuit het paleis op de benedenstad zou belemmeren.
Het Paleis voor Schone Kunsten is nog niet zo oud (1928). De architect was Victor Horta. Hij heeft ondanks al de beperkingen die hem werden opgelegd enorm gespeeld met licht en daardoor zeer waardevolle tentoonstellingszalen gecreëerd, samen met een concertzaal. Deze prachtige muziekruimte heeft een perfecte akoestiek en is wondermooi met zijn ovale vorm. Meer info op de website.
VOORDEEL: Wil je graag dit museum bezoeken? Met de Brussel Card heb je toegang tot verschillende musea in Brussel. Je kan zelf kiezen of je gaat voor een Brussel Card van 24u, 48u of 72u.
Sint-Hubertusgalerijen
De in 1846 door Pieter Cluysenaer gebouwde Sint-Hubertusgalerijen waren hun tijd ver vooruit en zijn zelfs nu nog de mooiste van de stad. Op het gelijkvloers tref je allerhande luxueuze winkels zoals Delvaux, Neuhaus en aan de kant van de Grasmarkt Tilquin met een prachtige verzameling messen in de etalage.
In Cinema Arenberg worden nog films gespeeld. Honger of dorst kan gestild worden in de Taverne du Passage of Mokafee. Op de bovenverdiepingen zijn (gegeerde) appartementen gevestigd. Tijdens de kerstperiode wordt deze galerij helemaal versierd.
Een koninklijke naam
Als eerbetoon aan het vorstenhuis kregen de galerijen een koninklijke naam: het stuk ten oosten van de Beenhouwersstraat werd Koningsgalerij, het stuk ten westen Koninginnegalerij en het korte stukje dat de Koningsgalerij met de Predikherenstraat verbindt, Prinsengalerij. De galerij heette oorspronkelijk Sint-Hubertuspassage, in oktober 1965 kreeg het zijn huidige naam: Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen.
Rue des Bouchers, de Beenhouwersstraat, is de beroemde restaurantstraat van Brussel, voor sommigen wellicht als berucht bestempeld. De eigenaar van heel veel gebouwen in deze straat is immers op een verdachte manier om het leven gekomen. Hij had niet bepaald een goede reputatie bij zijn huurders. De naam van de straat is afkomstig uit de middeleeuwen toen hier de slagers hun beenhouwerij hadden.
Deze straat is bezongen door Johan Verminnen en is leuk om eens door te wandelen (beluister het hier). Hier een hapje eten, zouden we je niet direct aanraden. De sfeer is er niet gezellig, het eten redelijk ondermaats en doet ons iets te hard denken aan een tourist trap. Wanneer je door dit straatje wandelt, zal je ook meermaals aangesproken worden om je binnen te lokken.
Beurs van Brussel
Hou even halt bij het 19de-eeuwse gebouw van de Beurs om de vele figuren en beelden te bewonderen die de gevel versieren, gemaakt door kunstenaars als de broers Jacquet, Guillaume de Groot, Albert-Ernest Carrier-Belleuse en zijn toenmalige beginnende assistent Auguste Rodin.
Sinds 2015 zit Euronext Brussels niet meer in het beursgebouw (zij zijn verhuisd naar het Markiesgebouw) en prachtige gebouw heeft een nieuwe bestemming gekregen: Belgian Beer World.
Belgian Beer World biermuseum
Er werd een wedstrijd uitgeschreven voor de herbestemming van de Beurs waarin de Belgische Brouwers het thema bier mochten ontwikkelen en zo ontstond Belgian Beer World. Verdiep je in de rijke geschiedenis van Belgisch bier, grinnik om de humoristische anekdotes, bewonder het magische brouwproces en hef natuurlijk het glas! Er wacht je een proeverij in de prachtige Skybar van Belgian Beer World. Boek je ticket hier online
Berg van Barmhartigheid
De Berg van Barmhartigheid of Mont de Piété is nog het enige pandjeshuis in België. Een affiche tegen de gevel maakt het klaar en duidelijk in twee zinnen. “Verkoop uw dierbare goederen niet! Wij kunnen u een lening aanbieden door uw goed te verpanden.”
Je kan er dus voorwerpen waarvan je eigenaar bent in pand geven. Je ontvangt daarvoor een geleende som, steeds in contanten. Het voorwerp kan je terug in je bezit krijgen als je de lening volgens het opgestelde leencontract terugbetaalt met vermeerdering van de interesten. Niet dat er veel te zien valt, maar je kan de pandjeszaal vrij in en uit lopen.
REISGIDS: Nog meer ontdekken van Brussel? Download hier onze gratis reisgids Brussel.
Marollenwijk
De Marollenwijk, waar de inwoners de Marolliens worden genoemd, móet je absoluut eens gezien hebben. Het is de meest authentieke wijk van Brussel, ca 50 hectare groot. De Marollen worden gevormd door de achterkant van het Justitiepaleis en het Zuidstation. Het is een wijk met een lange traditie van samenhorigheid en volksvermaak. De oudste geschiedenis gaat terug tot in de 12de eeuw toen enkele huizen werden opgetrokken rond een kapel.
Een wijk met eigen identiteit
In de loop der tijden werd de buurt meermaals “bedreigd” door onder meer de bouw van het Justitiepaleis (noodzakelijke onteigeningen in de Marollen) en andere bouwprojecten. Toch slaagt de wijk er telkens in om haar identiteit te bewaren.
Ook aan de straatnaambordjes zal je merken dat je in een totaal ander stadsdeel van Brussel bent beland. Behalve in het Frans en Nederlands staat de naam ook in het Brusselse dialect vermeld, al is die laatste benaming vaak een volkse en geen letterlijke vertaling. Neem er zeker eens de lift, om nog meer van Marollen te ontdekken, loop zeker eens door de Hoogstraat, d'Huugstroat (zie ligging hier). Hier kan je de typische Belgische/Brusselse keuken proeven bij restaurant Ploegmans (meer info hier).
Toots Thielemans
De meest bekende Marollien zal wellicht voor altijd jazzmuzikant Toots Thielemans blijven. Thielemans is werelwijd bekend als mondharmonicaspeler en componist. Een van zijn bekende werken is de beginintro van de Nederlandse politieserie Baantjer.
Justitiepaleis
Het eeuwig in stellingen staande Justitiepaleis werd in de 19de eeuw ontworpen door architect Joseph Poelaert. De Brusselaar (1817-1879) tekende heel wat plannen van gebouwen in de stad: Justitiepaleis, Sint-Katelijnekerk, Congreskolom, Muntschouwburg … Hij werd door de inwoners van de Marollenwijk bedacht met de weinig flatterende bijnaam “Skieven Architect”. Een verbastering van “chef architect” of wou men eerder zijn rol in de gedwongen onteigeningen in de verf zetten?
Een van de grootste justitiepaleizen in Europa
Het Justitiepaleis is één van de grootste gebouwen van Europa in zijn soort. Het werd opgetrokken op het hoogste punt van de stad, op de plaats waar misdadigers op de galgenberg werden opgeknoopt. Er werd 20 jaar aan gebouwd. Om je een idee te geven van de omvang. Het Justitiepaleis beslaat een oppervlakte van zowat 26 000 m² of zowat 3 voetbalvelden groot.
Reuzenrad The View
Ben je in de buurt van het justitiepaleis dan moet je op het Poelaertplein zeker eens in het reuzenrad stappen voor een ritje in The View. Het rad is maar liefst 55 meter hoog en vanuit een van de 42 cabines heb je een adembenemend panoramisch zicht op hoofdstad, je kan vanaf hier ook het Atomium zien blinken.
BELvue Museum
Eind juli 2016 werd het vernieuwde BELvue Museum geopend. Het is gewijd aan de geschiedenis van België en gelegen in de gerenoveerde zalen van het voormalige hotel Bellevue, Paleizenplein te Brussel, naast het Koninklijk Paleis. Het grote verschil met de vorige expo is dat er nu nog weinig aandacht is voor de monarchie, iets waar niet iedereen gelukkig mee was, niet in het minst de koninklijke familie.
De vaste collectie is nu opgedeeld in zeven thema’s waaronder politiek, sociaal, taal, diversiteit, economie... De gangen vormen een link tussen de themazalen. Verwacht echter geen chronologische opstelling en soms moet je al eens nadenken om een link naar de Belgische geschiedenis te vinden. Aan informatie ontbreekt het echter niet. De zalen puilen uit van audiovisueel materiaal en laten iedereen interactief ontdekken.
TICKETS: Het BELvue Museum bezoeken zonder aanschuiven in de wachtrij? Boek je ticket voor BELvue Museum voordelig online.
Koninklijk Paleis van Brussel
Het Koninklijk Paleis van Brussel is niet de residentie van de koning, het is wel de plaats waar hij bezoekers ontvangt. Als hij in het land is dan hangt ook de Belgische driekleur te wapperen. Het Paleis is een samenvoeging van vele gebouwen waarvan het huidige uitzicht dateert van begin 20ste eeuw.
- Je kan dit paleis bezoeken vanaf een paar dagen na de Nationale Feestdag op 21 juli tot begin september.
- Meer info op de website.
Koninklijke Serres van Laken
Ieder jaar zijn de Koninklijke Serres een korte periode opengesteld voor het publiek. Het was Leopold II die hier deze gebouwen neerzette. Dit glazen complex bestaat uit verschillende glazen gebouwen die niet alleen planten bevatten, maar ook gebruikt worden voor evenementen van de koninklijke familie. Ieder jaar opnieuw is de opening van de serres een grote publiekstrekker.
Jubelpark
Ook het Jubelpark mag niet ontbreken als we het over de mooiste bezienswaardigheden en plekken in Brussel hebben. Het Jubelpark werd aangelegd voor de 50ste verjaardag van de onafhankelijkheid van België in 1880.
Het is een uitgestrekt geheel van mooie tuinen, bezaaid met historische monumenten en boeiende musea. Verder worden hier het hele jaar door allerlei activiteiten plaats zoals sportevenementen, concerten, manifestaties, enzovoort..
Enkele topbezienswaardigheden in het Jubelpark
- Dé opvallendste blikvanger van het Jubelpark is echter de Triomfboog met 3 booggewelven en het bronzen beeld van een strijdwagen die wordt voortgetrokken door vier paarden.
- Het Jubelparkmuseum dat bestaat uit vier afdelingen: de Oudheidkunde, de niet-Europese beschavingen, nationale archeologie en de Europese kunstnijverheid.
- Het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis biedt een glim op de ingrijpende militaire veranderingen die hier plaatsvonden. Je kan er harnassen, verschillende soorten uniformen uit verschillende landen, vlaggen, eremedailles enzovoort bewonderen.
- Autoworld waar je je kan verdiepen in de geschiedenis van de autowereld. Bestel je tickets voor Autoworld Museum online.
Warandepark
Het park van Brussel of Warandepark wordt drukbezocht: het is een gerichte doorgang voor heel wat pendelaars die zich van het Centraal station naar hun werkplek begeven. Maar ook veel gewone parkbezoekers zal je er aantreffen.
Van jachtterrein naar park
Het gebied was het vroegere jachtterrein van de opeenvolgende kasteelheren. De Bourgondische hertogen kwamen er jagen op everzwijnen, herten en ander wild. Het huidige park heeft een oppervlakte van 13 ha. Je kan hier heerlijk wandelen en ontspannen in de groene natuur.
We raden je aan om hier neer te ploffen en te genieten van een heerlijke picknick in het zonnetje. Het centrale wandelpad verbindt het Koninklijk paleis met het Paleis der Natie, waar het Federaal Parlement van België huist.
Stripmuren in Brussel
In de jaren 90 besloot men in Brussel de affiches van de muren te halen waardoor de straten er al snel verwaarloosd uitzagen. Daarom begon de Stad Brussel in 1993 met het aanbrengen van stripmuren. Ondertussen zijn het er al meer dan 50, en elk jaar komen er bij. Vooral op donkere dagen zorgen deze frisse muurtekeningen voor een vrolijke noot in de hoofdstad.
Je komt langs enkele boeiende, leuke musea in stripthema en onder meer langs werken van de Smurfen, Suske en Wiske, Astérix en Obélix, Lucky Luke en nog veel meer. Ontdek alvast een uitgebreid overzicht van de mooiste stripmuren in Brussel.
TIP STRIPWANDELING: Wil jij ook deze stadswandeling doen? Gebruik onze uitgestippelde stripwandeling in Brussel langs de mooiste stripmuren in het centrum.
Koninklijke Muntschouwburg
De Koninklijke Muntschouwburg of kortweg de Munt is in tegenstelling tot andere 19de eeuwse gebouwen zeer sober. De Munt werd voor het eerst gebouwd begin de 19de eeuw. Hij kwam op de plaats van het in 1700 gebouwde theater ‘De Munte’, genoemd naar de muntslagerij die er voorheen was gevestigd. Het fronton wordt sinds 1854 verfraaid met het halfverheven beeldhouwwerk De harmonie der driften van Eugeen Simonis.
De stomme van Portici
De Munt speelde meteen al een belangrijke rol in de geschiedenis van België. De opvoering op 26 augustus 1830 van La Muette de Portici was aanleiding tot de Belgische opstand en de uiteindelijke onafhankelijkheid. Nog voor het einde van de voorstelling stormden de toeschouwers de zaal uit om de in het stuk opgevoerde opstandigheid in de praktijk om te zetten.
Er braken rellen uit, er werd brand gesticht en er werden barricades opgeworpen. Het zou echter nog tot 24 september duren voor de revolutie echt losbarstte. De rest van het verhaal is nationale geschiedenis.
VERBLIJFTIP: Op zoek naar een goedkoop hotel met een centrale ligging? Het Motel One Brussels is een absolute aanrader. Het hotel pakt vooral uit met zijn design dat geïnspireerd is op Brussel. Het hotel is ook geschikt voor een gezin met kinderen die er eens op uit willen.
Paleis der Natie (Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers)
De Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers of Paleis der Natie, zoals het gebouw officieel heet, is te bezoeken in groep. Als individuele bezoeker kan je er terecht op 21 juli. Dit gebouw dateert uit de 18de eeuw en werd eerst gebruikt als lokale regeringszetel. Op dagen dat het federaal parlement werkzaam is kan je hier wel wat bekende politici zien aan- en afrijden.
Kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele
Verschillende bouwstijlen beïnvloedden het uitzicht van de Kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele, gotiek en barok zijn de voornaamste. Deze kerk heeft vooral bekendheid verworven bij de begrafenis van koning Boudewijn en het huwelijk van prins Filip en prinses Mathilde. De huwelijksplechtigheid viel samen met het einde van de jarenlange restauratie van de kathedraal.
Loop over de meridiaan van Brussel
Door deze kerk loopt de meridiaan van Brussel. Gelukkig is de kathedraal niet ingesloten door gebouwen zodat je kan genieten van de uitstraling van dit monument. Je kan er buiten de erediensten vrij in en uit.
TIP TRANSFER: Op wandelafstand van de Sint-Michiels en Sint-Goedele Kathedraal ligt het Centraal Station van Brussel. Vervoer nodig naar de luchthaven van Brussel? Bestel je ticket voor een transfer van Brussel naar de luchthaven (je dient eerst de trein te nemen (3 minuten) naar Brussel-Zuid).
Egmontpark en Egmontpaleis
Het Egmontpark (1,5 ha) behoort tot het voormalig Egmontpaleis en dateert van het begin van de vorige eeuw. Het is een oase van rust in dit drukke stadsdeel van Brussel. Je kan tot dichtbij het hekken achteraan om een goed zicht te krijgen op het statige Egmontpaleis, maar verder zal je niet geraken. Je kan in een hoekje in dit park nog een overwelfde waterput zien uit de 15de eeuw (de Groote Pollepel). Wil je in Brussel een terrasje doen op een rustige groene plek, dan is het nu het moment.
Het Egmontpaleis
Het Egmontpaleis werd opgetrokken in de 16de eeuw in opdracht van de familie van de graaf van Egmont. Het werd al grondig verbouwd een eeuw nadien. Wat je nu te zien krijgt dateert uit de 18de en 19de eeuw. Het kan niet bezocht worden en wordt gebruikt door het Ministerie van Buitenlandse Zaken dat aan de overkant kantoren heeft.
Hallepoort
In de 14de eeuw had Brussel twee stadsomwallingen met tal van stadspoorten. Toen de omwallingen in het midden van de 18de eeuw afgebroken werden, was deze Hallepoort de enige stadspoort die gespaard bleef. Dat kwam omdat hier toen een gevangenis was ondergebracht. Behalve haar militaire verdedigingsfunctie was de Hallepoort later ook in gebruik als opslag voor wapens, opvang voor daklozen, graanzolder, zowaar als lutherse kerk en dus ook als gevangenis.
De Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis
De Hallepoort kreeg haar gotische buitenaanzicht in 1870. Nu biedt de Hallepoort huisvesting voor een afdeling van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis. Op verschillende verdiepingen van het museum krijg je het volledige verhaal van de Brusselse stadsomwallingen (opbouw, verdediging, afbraak…) met een verhelderende uitleg en kaarten.
Een aparte ruimte toont voorwerpen over de Brusselse gilden, volkenkunde en folklore. Je kan hier onder meer de kinderwieg van Filips de Schone (vader van Keizer Karel) bewonderen.
TIP TICKETS: Bezoek de Hallepoort en boek je ticket online bij Tiqets. Zo kan je alvast de ellenlange wachtrijen vermijden.
Prachtig panorama
Een mooi extraatje bij dit bezoek is de mogelijkheid om een uniek panoramazicht over Brussel te ontdekken. Na 170 treden via een blauwsteentrap kom je op een platform met een 360° uitzicht op de stad. Infobordjes met foto’s helpen je de verschillende plaatsen en bezienswaardigheden te lokaliseren. Uniek, verrassend en een zeer de moeite.
- Elke eerste woensdag van de maand kan je het museum in de Hallepoort gratis bezoeken (vanaf 13u).
Martelarenplein
Het eerste wat opvalt aan het Martelarenplein zijn de classicistische gebouwen waar verschillende Vlaamse ministers hun kabinetten hebben, onder wie de Vlaamse minister-president. Oorspronkelijk heette het plein het Sint-Michielsplein. Omdat er onder Franse bezetting geen heiligennamen gedoogd werden, werd de naam gewijzigd in Blekerijplein. Dit was een toepasselijke naam omdat hier vroeger bleekvelden voor textiel lagen.
Na de Belgische omwenteling
Na de Belgische omwenteling in 1830 besliste het Voorlopig Bewind om van het plein een nationale begraafplaats voor de slachtoffers van de woelige Septemberdagen in 1830 te maken. In 1838 werd in het midden van het plein een monument met standbeeld en crypte opgericht. De naam van het plein veranderde definitief in Martelarenplein.
Het Martelarenplein en de Belgische Revolutie
- De Belgische Revolutie duurde ‘maar’ van eind augustus tot begin oktober 1830. Toen regeerde de Nederlandse koning Willem I over ons gebied.
- Een prille aanzet ertoe was de opvoering van een operastuk De Stomme van Portici van de Fransman Daniel Auber.
- Het brengt het verhaal van Napolitanen die zich vijandig opstelden tegen de Spanjaarden.
- Het Franstalige publiek herkende zich in de strijd van de Napolitanen en toen ze buitenkwamen braken meteen onlusten uit. Het leek bij momenten wel op een guerilla-oorlog.
- Het leidde tot een Voorlopig Bewind wat de aanleiding gaf tot de uiteindelijke onafhankelijkheid en de kroning van Leopold von Sachsen- Coburg tot eerste koning van België.
Riolenmuseum in Brussel
Wist je dat het rioolnetwerk van Brussel bestaat uit bijna 400 km ondergrondse buizen? Buizen die elke dag duizenden kubieke meter afvalwater verwerken? Het Riolenmuseum neemt je mee langs de meest vieze en duitstere plekjes van het mooie Brussel met als hoofdrol de rivier de Zenne.
Het museum geeft je een beeld over wanneer, waarom en hoe de riolen in Brussel werden aangelegd. Het toont het werk dat zoveel mensen ondergronds verricht hebben. Aan de hand van maquettes, reliëfkaarten, films en bijzondere voorwerpen tonen ze op didactische en speelse wijze de verschillende aspecten van de waterzuivering die de riolen uitvoeren voor de stad. Meer info op de website.
Kmskb - Museum Voor Moderne Kunst
Verwar het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten niet met het gelijknamige Paleis voor Schone Kunsten dat een eindje verderop ligt op de Coudenberg. De toegang tot dit museum bevindt zich in de Regentschapstraat en de gebouwen lopen door tot aan het Museumplein.
De collecties zijn gespreid over 5 afdelingen om tot een waardevolle verzameling kunst te komen van de 15de tot de 21ste eeuw. Opmerkelijk is dat de meeste verdiepingen van dit gebouw onder de grond liggen.
- Het museum is geopend van dinsdag tem vrijdag van 10u tot 17u. In het weekend is het geopend van 11u tot 18u.
- Je kan parkeren nabij het museum maar we raden je aan om het te bezoeken met het openbaar vervoer.
- Meer info op de website.
Eeuwfeestpaleizen en Bruparck
Nu: Brussels Expo
De Eeuwfeestpaleizen dateren van 1935, toen er ook een wereldtentoonstelling in Brussel plaatsvond. Ondertussen werden er al heel wat gebouwen bijgeplaatst. Die expohallen zijn nu beter bekend als Brussels Expo. Aan de overkant ligt Bruparck met verschillende attracties.
- Mini-Europe: de topattractie van Bruparck. Niet minder dan 350 maquettes van de fraaiste Europese plekjes en monumenten brengen je naar meer dan 70 Europese steden. Koop je tickets voor Mini-Europa online
- Kinepolis met de Imaxzaal voor (3-D) films op een reuzegroot scherm, tegenwoordig hebben ze ook 4dX films waarbij de stoelen bewegen en je helemaal ondergedompeld wordt in de film.
De Vaartkapoen in Brussel
Op Saincteletteplein in Sint-Jans-Molenbeek zal je een bijzonder opvallend figuur opvallen, namelijk een vallende politieagent. Deze politieagent was in volle vaart bezig aan een achtervolging totdat iemand hem pootje lap legde. Het kunstwerk wordt ook wel 'De Vaartkapoen' genoemd en is een creatie van Tom Frantzen, de beeldhouwer die onder meer bekend is van zijn plassende hond, het Zinneke.
De vallende man is niet alleen een verwijzing naar de politieagent uit de stripreeks van Kwik en Flupke maar het is ook een subtiele knipoog naar het verleden van Molenbeek. De wijk vormde anderhalve eeuw geleden het industriële hart van Brussel en stond zelfs bekend als 'Le Petit Manchester'.
Daarnaast woonden er vroeger veel vaartkapoenen in Molenbeek, dokwerkers die de kanaalschepen voorttrokken of goederen in pakhuizen losten. Wat later werd de wijk onveilig gemaakt door een lokale bende relschoppers en kreeg het al snel de bijnaam 'de vaartkapoen'. De politieman en de kwajongen die hem tackelt zijn slechts een glimp van wat er die tijd speelde.
Chinees Paviljoen en Japanse Toren
Het Chinees Paviljoen en de Japanse Toren bezoek je natuurlijk in de eerste plaats voor hun typische bouwstijl. De Japanse Toren ligt aan de overzijde van de Jules Van Praetlaan, maar heeft dezelfde ingang als het Chinees Paviljoen. In tegenstelling tot wat je zou denken, zijn deze niet van een wereldtentoonstelling van Brussel. Leopold II, de koning die Brussel een ander zicht gaf, heeft ze gekocht op de wereldtentoonstelling van Parijs in 1900.
Niet meer toegankelijk
Langs buiten kan je de gebouwen nog bewonderen, maar helaas zijn ze om veiligheidsredenen niet langer toegankelijk. Enkele topstukken uit de collectie Chinees exportporselein werden tentoongesteld in de China-zalen van het Jubelparkmuseum.
Shoppen in de Nieuwstraat
Naast de vele bezienswaardigheden die Brussel te bieden heeft, komen heel wat mensen, inclusief ikzelf, naar Brussel om een namiddagje te shoppen. Er zijn dan ook meer dan genoeg mogelijkheden om te winkelen in deze stad. Je vindt hier zowel grote winkelketens als luxueuze modewinkels en gezellige vintagewinkels.
- Wil je graag zoveel mogelijk winkels bij elkaar? Dan raden we je aan om naar de Nieuwstraat (aan het Muntplein) te gaan. Hier vind je winkelketens als Primark, H&M, Marco Polo, Mango, Naf-Naf, Zara enzoverder.
- Ben je op zoek naar de ietwat luxueuzere winkelketens? Dan ga je best naar de elegante Louizalaan. Hier vind je namelijk enkele internationale topmerken zoals Delvaux, Hermès, Chanel, Giorgio Armani, Prada, Louis Vuitton enzoverder.
- Ook in de Dansaertwijk kan je heerlijk shoppen. Hier vind je vooral unieke kledingstukken aan van bekende modeontwerpers zoals Dries Van Noten en Comme des Garçons.
Train World Schaarbeek
Het museum Train World in Schaarbeek is hét museum bij uitstek voor treinfanaten. Het museum ligt in het oude treinstation van Schaarbeek, de ideale plek voor een treinmuseum. Tijdens je bezoek reis je door de geschiedenis van de treinwereld en je komt er meer te weten over de werking van de spoorwegen, de verschillende soorten treinen en alles daaromheen. Train World is daarom de perfecte plek voor een uitstapje voor jong en oud.
TICKETS: Koop je ticket voor Train World online, zo sla je de wachtrijen over en ben je zeker dat je binnen kan. Of koop je voordeelticket Train World + Atomium en bezoek twee topattracties in Brussel.
Africamuseum in Tervuren
Ben jij geboeid door de geschiedenis van Afrika of ben je een Afrikaanse cultuurliefhebber? Dan is dit museum echt een aanrader. Het Africamuseum in Tervuren staat maar liefst wereldwijd bekend als één van de mooiste en meest indrukwekkende Afrikamusea.
- In 2013 sloot het museum de deuren voor renovatiewerken. Sinds 2018 is het museum weer heropent en kan je je onderdompelen in de diverse natuur en culturele rijkdommen van het continent.
- Het geeft een mooi beeld weer over het leven zoals het er is en uiteraard ook een blik op de duurzame, bittere relatie tussen Afrika en Europa vanuit de koloniale geschiedenis.
- Maak er eventueel ook een daguitstap van en combineer een bezoek aan het museum met een picknick in het mooie park van Tervuren!
- Koop je tickets voor het AfricaMuseum online en bespaar.
TIP: Ga het park van Tervuren verkennen met onze wandeling + breng een bezoek aan het Africamuseum.
Waar overnachten in Brussel?
Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Brussel? In het centrum van Brussel vind je om de paar meter wel een hotel. Ook is het mogelijk om in één van de buitenwijken van Brussel te verblijven. Met het uitgebreide openbaar vervoer van Brussel bereik je makkelijk in het centrum.
Ontdek hier onze 15 favoriete verblijven in Brussel. Wat dacht je van een een omgebouwd kantoorgebouw met een zwembad op het dak (Jam Hotel)? Of een hotel met vintage look ... bijzondere verblijven allemaal voor je opgelijst.
Enkele van onze favorieten verblijven in Brussel:
- Vintage Hotel Brussels: Zoals de naam al doet vermoeden, biedt dit hotel vintage kamers nabij het centrum van Brussel en dat voor een goede prijs! Het hotel ligt vlakbij een metrostation. De kamers zijn stuk voor stuk de moeite waard: ze zijn heel ontspannend, uniek en stijlvol ingericht. Meer info en boeken.
- Ook zeker de moeite waard is Hôtel des Galeries. Naast heel lichte, moderne kamers is het ook nog eens vlakbij het Stadhuis en de Grote Markt van Brussel. Het hotel is dus goed gelegen om de bezienswaardigheden van Brussel te gaan bezichtigen én te shoppen op één dag! Meer info en boeken.
- In het centrum van Brussel vind je het Boutique Hotel Saint-Géry. De modern ingericht kamers zijn uniek ingericht en een streling voor het oog. Het hotel is ideaal gelegen om het stadscentrum te gaan verkennen. Meer info en boeken.
Filmpje: maak kennis met Brussel
Benieuwd naar Brussel en alles wat de stad te bieden heeft? Maak alvast kennis met het bruisende Brussel in onderstaand filmpje. Om alles zelf te beleven, zal je natuurlijk zelf naar Brussel moeten afreizen.
Wil jij ook niets missen tijdens jouw verblijf in Brussel?
Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf in Brussel? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Brussel met alle belangrijke bezienswaardigheden in de stad en unieke stadswandelingen. Download je gratis preview reisgids Brussel.