10 x typisch Bulgaarse gerechten die je moet proeven op reis in Bulgarije
Wat zeker proeven tijdens je bezoek aan Bulgarije? Ontdek deze bekende gerechten en dranken uit Bulgarije
Ben je van plan om binnenkort naar Bulgarije op vakantie te gaan? Dan moet je zeker eens de lokale specialiteiten proeven! De Bulgaarse keuken kent namelijk heel wat traditionele en culinaire gerechten.
In dit blogartikel lees je meer over de Bulgaarse eetcultuur en de Bulgaarse gerechten die je zeker een keer geproefd moet hebben!
Inhoud artikel
Maak kennis met de Bulgaarse keuken
De Bulgaarse keuken heeft een aantal kenmerken gemeen met andere keukens van Zuidoost-Europa en andere Balkanlanden, maar er is vooral een sterke band met de Ottomaanse keuken. De kooktradities en -ingrediënten variëren in het hele land en zijn van oudsher bepaald door de plaatselijke veestapel en de gewassen die in de omgeving kunnen worden verbouwd.
Zuivelproducten zijn essentieel in de Bulgaarse keuken, net als salades, soepen, stoofschotels en verschillende soorten brood en gebak. Varkensvlees, lamsvlees, kalfsvlees, geitenvlees en kip, vaak gegrild, zijn populair, hoewel vegetarische opties meestal niet al te moeilijk te vinden zijn. Yogurts en kazen zijn belangrijke lokale producten.
Kebapche
Kebabpche is een van de meest typisch Bulgaarse gerechten en bestaat uit gegrild gehakt (meestal een combinatie van rundergehakt en varkensvlees). Met zijn lange en cilindrische vorm, lijkt het wel op een hotdog. Kebapche wordt gekruid met komijn en zwarte peper. De Kebabpche wordt gegrild en geserveerd met uien, frietjes of Bulgaars brood. Het gerechtje is goed te combineren met een lekker Bulgaars biertje.
RONDREIS: Proef deze traditionele Bulgaarse gerechten tijdens je rondreis door Bulgarije.
Lyutenitsa
Lyutenitsa is een rode saus met als basisingrediënten paprika's en tomaten. Het heeft een licht zoete en pittige smaak en een dikke textuur. Ideaal om te serveren als bijgerecht of als sausje om te smeren op een toastje of crackers. Het recept voor lyutenitsa varieert van regio tot regio en van gezin tot gezin. Iedere kok voegt er namelijk zijn eigen persoonlijke toets aan toe, denk maar aan (pittige) kruiden, olie's enzoverder.
Garash-cake
Na een mooie stadswandeling door Sofia zin in een kopje koffie met een toetje? Proef dan eens van de Garash-cake, een lekkere chocoladetaart met walnoten. De cake bestaat uit verschillende lagen chocoladebiscuitgebak en een chocoladeganache. De Garash-cake werd voor het eerst gemaakt in het begin van de 20e eeuw door een lokale bakker genaamd Racho Angelov, die zich liet inspireren door de Weense Sachertorte. Je kan de cake op zo goed als iedere menukaart vinden of in de rekken van de supermarkt.
Rakia
Rakia is een van de meest populaire sterke dranken in Bulgarije en er zijn veel verschillende soorten. De meest populaire soort rakia wordt gemaakt van gefermenteerd fruit, meestal pruimen, abrikozen of druiven, en heeft een hoog alcoholgehalte van 40% tot 60%.
Rakia wordt meestal geserveerd als aperitief of digestief en wordt vaak gegeten bij vleesgerechten. Deze traditionele fruitbrandewijn is ook erg populair in andere Balkanlanden zoals Servië, Kroatië en Noord-Macedonië.
Shopska salade
Niet zo'n grote honger? Of wil je liever iets gezond eten? Dan is de Shopska salade een absolute aanrader. Deze traditionele Bulgaarse salade is een eenvoudig maar erg lekker gerecht. De Shopska salade bestaat alleen uit tomatenblokjes, uien, komkommers en paprika's. Het wordt afgewerkt met geraspte witte Sirene-kaas.
Banitsa
Wie graag eens een typisch Bulgaars ontbijtje of snack proeft, kan best eens de Banitsa bestellen. Dit Bulgaarse gebakje wordt gemaakt van filodeeg en een vulling van kaas, eieren en soms spinazie of andere ingrediënten. Banitsa wordt meestal warm of warm geserveerd en wordt vaak gegeten met yoghurt of ayran, een traditionele Bulgaarse yoghurtdrank. Je kan het vinden in verschillende bakkerijen en restaurants.
Tikvenik
Tikvenik wordt gemaakt met hetzelfde deeg als Banitsa, maar dan gevuld met een zoet pompoenmengsel, kaneel, suiker en gemalen walnoten. Eigenlijk de zoete versie van de Banitsa. De verschillende lagen worden opgerold tot een spiraal of gevouwen tot een rechthoekige vorm en gebakken tot ze goudbruin en krokant zijn. Alvorens men het gebakje serveert wordt het lichtjes bestrooid met poedersuiker. Het Bulgaarse toetje is vooral in de herfst en winter erg populair.
Shkembe Chorba
De naam van dit gerecht vertaalt zich naar "drakenadem" en dat is precies hoe het eruit ziet. Laat het uiterlijk van dit gerechtje je echter niet weerhouden om het eens uit te proberen! Shkembe Chorba is een lekkere penssoep die op smaak wordt gebracht met paprika's, zout en een royale hoeveelheid ruwe peper. De soep wordt vaak gegeten als middel tegen een kater of als troostmaaltijd tijdens de koudere maanden. You hate it or you love it!
Sarmi
Bulgaarse Sarmi zijn kool- of wijnbladeren gevuld met rijst, verschillende kruiden en gehakt. Meestal wordt dit lekkere gerecht als voorgerecht geserveerd. Deze Bulgaarse specialiteit is er eentje die je zeker niet mag missen tijdens je vakantie in Bulgarije.
Snezhanka
Snezhanka, wat "Sneeuwwitje" betekent in het Bulgaars, is een koude salade gemaakt met komkommers, knoflook en yoghurt. Het is een verfrissend en gezond gerechtje dat vaak wordt geserveerd als bijgerecht tijdens de zomermaanden. Om Snezhanka te maken, worden komkommers geschild en geraspt en vervolgens gemengd met gehakte knoflook en yoghurt. De salade wordt meestal gekoeld geserveerd en wordt vaak gegarneerd met verse kruiden, zoals dille of peterselie.
Ontdek Bulgarije met onze gratis reisgids
Download onze gratis reisgids Bulgarije die je langs de mooiste plekjes van het land gidst. Met de auto, motor of camper reis je van Sofia, via Plovdiv tot de Zwarte Zee en onderweg passeer je historische steden, authentieke dorpjes en uitgestrekte natuurgebieden.