17 x mooiste bezienswaardigheden in Puerto de la Cruz: wat zien & doen tijdens je bezoek?

Volledige reisgids kopen voor € 10

17 x mooiste bezienswaardigheden in Puerto de la Cruz: wat zien & doen tijdens je bezoek?

18 september 2024 in Canarische Eilanden0 reacties

De mooiste plekken en bezienswaardigheden in Puerto de la Cruz + verblijftips

Puerto de la Cruz, gelegen in de weelderige Orotava Vallei aan de noordkust, is een geliefd resort op Tenerife. Het resort staat bekend om zijn aangename klimaat, prachtige stranden en levendige sfeer. Als een van de oudste toeristische bestemmingen van Tenerife, heeft Puerto de la Cruz een rijke geschiedenis en een mix van traditionele Canarische architectuur en moderne voorzieningen.

Met zijn charmante oude stad, pittoreske vissershaven en levendige pleinen, biedt het een gezellige omgeving voor zowel bewoners als toeristen. Ontdek in deze blogpost de mooiste bezienswaardigheden van Puerto de la Cruz.

Praktische info & tickets voor je vakantie Tenerife

Duur5 - 10 dagen ()
Vliegtickets4,5 uur vliegen - richtprijs € 99 vanuit Brussel. Vergelijk bij TuiFly en Cheaptickets
Shuttle serviceTaxi van de luchthaven Tenerife Zuid naar het centrum, boek je ticket hier online
VerblijvenLeuke hotels op Tenerife zijn:
HuurautoWil je Tenerife zelf verkennen, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij het aanbod bij Tui (vanaf € 476), Eliza was Here (vanaf € 690) of bij Sunweb (vanaf € 429)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. Punta Brava

Punta Brava is een pittoreske wijk met hoge, kleurrijke gebouwen langs steile kliffen, met uitzicht op de oceaan. Een wandeling langs de rotsachtige kust biedt prachtige uitzichten, terwijl de smalle zijstraatjes uitnodigen tot verkenning. Het samenspel van architectuur en de zee zorgt voor indrukwekkende vergezichten die de moeite waard zijn.

OVERNACHTINGSTIP: Boek hier je verblijf in Punta Brava.

  1. De zwarte zandstranden van Puerto de la Cruz

Wandel tijdens je bezoek aan Puerto de la Cruz zeker even langs de zwarte zandstranden van Playa Grande, Playa Chica en Playa Castillo. Het zwarte zand geeft een prachtig contrast met het helderblauwe water van de Atlantische Oceaan. Playa Grande (bekijk ligging) is een van de grootste stranden in Puerto de la Cruz, Playa Chica is iets kleiner (bekijk ligging) en Playa Castillo ligt in de buurt van het Castillo de San Felipe, een historisch fort (bekijk ligging).

LEESTIP: Ontdek nog meer mooie stranden en baaien op Tenerife.

  1. Castillo de San Felipe

Het Castillo de San Felipe, gelegen aan de westkant van de stad en naast Playa Jardin, is meer dan alleen een kasteel; het is een klein fort dat in de zeventiende eeuw werd gebouwd door de metselaar Antonio Gallegos. Het doel was om de oude haven te verdedigen tegen aanvallen van piraten. Het fort heeft een onregelmatige vijfhoekige vorm met twee verhogingen en is omgeven door een gracht. Tegenwoordig doet het dienst als cultureel centrum van de stad, waar concerten en kunsttentoonstellingen worden gehouden.

  1. Barrio La Ranilla

Barrio La Ranilla is de historische visserswijk in Puerto de la Cruz. Deze levendige buurt staat bekend om zijn vele openluchtrestaurants, gelegen in autovrije straten. De kleurrijke gebouwen met hun sierlijke balkons en charmante huisjes dragen bij aan de unieke sfeer van de wijk. Bovendien is La Ranilla een centrum van straatkunst, met talloze adembenemende muurschilderingen die de straten sieren.

  1. Plaza del Charco

Plaza del Charco is het kloppende hart van de stad. Het gezellige plein wordt omringd door prachtige grote bomen die aangename schaduw bieden. Vooral in het weekend is de speeltuin levendig en druk bezocht. Langs de randen van het plein bevinden zich tal van gezellige bars en restaurants.

De leukste verblijven op het eiland Tenerife?
Op zoek naar een aangenaam verblijf voor je vakantie op Tenerife? Boek een overnachting in een (luxe)hotel, een kindvriendelijk resort, of verblijf op het platteland in een van de traditionele landelijke huizen of boerderijen die werden omgebouwd tot een gezellig vakantieverblijf. Hieronder vind je alvast onze aanbevelingen.

BookingBoek je hotel bij BOOKING.com
SunwebAll-inclusive hotels op Tenerife
TUI → Boek een (kindvriendelijk) resort bij TUI
Prijsvrij → Hotels en vakantieappartementen bij Prijsvrij
ElizawashereTraditioneel overnachten in Casa Rurales

  1. Plaza de la Iglesia met Iglesia Nuestra Señora de la Peña de Francia

Plaza de la Iglesia, gelegen in het hart van de oude stad, is een pittoresk plein dat wordt gekenmerkt door de indrukwekkende Iglesia Nuestra Señora de la Peña de Francia uit 1697. Het plein wordt omringd door wuivende palmbomen en bankjes waar je kan ontspannen en genieten van de gezellige drukte die er rondhangt. De kerk heeft een prachtig interieur met een houten Mudejar-plafond en drie schepen. De imposante toren aan het begin van het eerste schip valt op aan de buitengevel.

Binnen in de kerk zijn diverse kunstwerken te bewonderen, waaronder doeken van kunstschilder Luis de la Cruz y Ríos die het altaarstuk van de Evangelie-kapel sieren. Er worden ook meerdere beelden tentoongesteld, zoals de Señor del Gran Poder, La Virgen del Rosario en San Juan Evangelista. Na het bezoeken van de kerk kan je de charme van de oude stad verder ontdekken door de omliggende straten te verkennen en te genieten van de culinaire mogelijkheden in de vele aangename bars en restaurantjes.

  1. El Peñon del Fraile

Klim naar de top van El Peñon del Fraile voor een panoramisch uitzicht over het voetbalveld en de waterkant. Hoewel het uitzicht misschien niet meer zo spectaculair is als vroeger, blijft dit een iconische plek om je te oriënteren voordat je je stadswandeling door Puerto de la Cruz verder zet.

  1. Faro de Puerto de la Cruz

De moderne vuurtoren in de jachthaven van Puerto de la Cruz werd gebouwd in 1995 en heeft een opvallend metalen frame met een zichtbare trap. Het is een goede plek om te genieten van het uitzicht over de oude stad.

LEESTIP: Mis niets tijdens je vakantie met onze digitale reisgids Tenerife, inclusief een uitgewerkte rondreis, weetjes en info over de mooiste bezienswaardigheden op het eiland.

  1. Archeologisch museum van Puerto de la Cruz

Het Archeologisch Museum is een klein, maar fascinerend museum met een prachtige collectie inheemse Guanche-keramiek. Gehuisvest in een karakteristiek gebouw met een houten dak aan de binnenkant, sierlijke houten balkons en adembenemende Canarische architectuur, is het museum een pareltje. Buiten wordt het omringd door een goed onderhouden tuin.

  1. Playa San Telmo

Playa San Telmo is een pittoresk strand, geliefd bij zowel toeristen als de lokale bevolking vanwege de ontspannen sfeer en prachtige omgeving. Het wordt vaak beschouwd als een van de mooiste stranden van Puerto de la Cruz vanwege het zwarte vulkanische zand en de indrukwekkende rotsformaties die uit de oceaan oprijzen. De naamgeving is een eerbetoon aan de beschermheilige van de zeelieden, San Telmo, ook bekend als St. Elmo en herinnert aan de diepgewortelde maritieme tradities van de regio. Wandel ook even over de charmante boulevard en de levendige haven, met restaurants, cafés en winkels.

  1. Complejo Martianez

Het Complejo Martianez is een iconisch herkenningspunt in Puerto de la Cruz. Het werd opgericht als onderdeel van een project om de stad om te vormen tot een moderne toeristische bestemming. Het complex werd ontworpen door de beroemde architect César Manrique en werd geopend in 1977. Het biedt een oase van rust en vermaak met weelderige tuinen, zonovergoten terrassen en een kunstmatig zeewatermeer waar je kan genieten van een verfrissende duik.

Het meer heeft meerdere zwembaden van verschillende dieptes, voor elk wat wils dus. Het complex biedt talloze lounges, verschillende eetgelegenheden en bars. Het casino van Complejo Martianez is een speciale attractie vanwege de ligging onder zeeniveau. De toegang tot het complex is gratis. Meer info op de website.

  1. Ermita de San Amaro

Ermita de San Amaro is een charmant wit kerkje, gelegen in de rustige wijk La Paz, is een van de oudste religieuze gebouwen van Puerto de la Cruz. Het gebouw zelf is eenvoudig maar charmant, met traditionele Canarische architectuur. De witte muren en het bescheiden ontwerp reflecteren de rust en eenvoud van die tijd. Vanaf deze rustige plek heb je tevens een prachtig uitzicht op de kust en de bergen.

  1. Tuin van Sitio Litre

De Tuin van Sitio Litre is een rustige en charmante botanische tuin in het hart van Puerto de la Cruz. Hier vind je een verscheidenheid aan weelderige bloemen en planten, waaronder prachtige orchideeën, en een visvijver die de tuinen een serene sfeer geven. Wat deze plek extra bijzonder maakt, is de historische achtergrond. Ooit bezocht door Agatha Christie en de thuisbasis van William Wilde, vader van Oscar Wilde, heeft de tuin een boeiende geschiedenis. Naast het bewonderen van de natuurlijke pracht kan je er genieten van een ontspannen sfeer in het café in de tuin.

Ontdek Puerto de la Cruz en omgeving aan de hand van onderstaande tours en excursies op Tenerife

  1. Maak een daguitstap naar Loro Parque

Bezoek tijdens je vakantie op Tenerife twee van de belangrijkste attracties van de Canarische Eilanden: Loro Parque en Siam Park! Loro Parque is een absolute must-visit voor dierenliefhebbers van over de hele wereld. Het idee ontstond in 1972 bij Wolfgang Kiessling, die een papegaaienpark wilde bouwen - vandaar de naam: ‘loro’ wat papegaai betekent in het Spaans.

Wat ooit begon als een klein park met 150 papegaaien, is uitgegroeid tot een park met meer dan 4000 papegaaien, de grootste en meest diverse collectie ter wereld. Inmiddels staat het park, naast de papegaaien, ook bekend om zijn indrukwekkende collectie dieren waaronder exotische leeuwen, tijgers, rode panda’s, luiaards, nijlpaarden, gorilla’s en chimpansees. Je kan er ook bijzondere orkashows bijwonen! Deze worden drie keer per dag gehouden.

Boek hier je tickets voor Loro Parque

  1. Jardin Botánico de Puerto de la Cruz

De Jardin Botánico de Puerto de la Cruz dateert uit de 18e eeuw. Deze tuinen zijn gevuld met tropische en subtropische planten en vormen een groene oase te midden van de stad. Een bijzondere blikvanger is de majestueuze 200 jaar oude vijgenboom. Als je door de tuinen wandelt, ontdek je een indrukwekkende verscheidenheid aan plantensoorten, elk met hun unieke kenmerken en kleuren. Hoewel de tuinen enigszins afgelegen liggen, draagt dit juist bij aan hun charme.

  1. Eilandhoppen naar La Gomera

Vanaf het eiland Tenerife kan je ook makkelijk een van de naburige eilanden bezoeken, zo kan je vanuit Puerto de la Cruz een daguitstap maken naar het eiland La Gomera. Tijdens deze schilderachtige veerboottocht zeil je van het eiland Tenerife naar La Gomera, verken je de adembenemende landschappen waaronder het Nationaal Park Garajonay, geniet je van het uitzicht bij Mirador de Vallehermoso en Mirador de Hermigua en proef je lokale gerechten in een van de schilderachtige dorpjes. Leun achterover, ontspan en bezoek het groenste eiland van de Canarische Eilanden.

  1. Verken de mooiste plekjes van Tenerife tijdens een dagtour

Wil je graag enkele van de bekendste bezienswaardigheden op het eiland bezichtigen, maar heb je geen huurauto? Dan kan je ook altijd een georganiseerde dagtour boeken op Tenerife. Tijdens deze begeleide tours word je meestal opgehaald bij het hotel waar je verblijft (hotels en resorts op Tenerife kan je hier boeken) en brengen je langs de mooiste plekjes van het Spaanse eiland. Absolute aanrader als je op zoek bent naar een daguitstap op het eiland.

  1. Waar overnachten in Puerto de la Cruz?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf tijdens je vakantie op Tenerife? Puerto de la Cruz staat bekend om zijn aangename klimaat, prachtige stranden en levendige sfeer, een ideale vakantiebestemming voor wie graag verblijft in een minder drukke badplaats, maar toch omringd wordt door prachtige stranden en leuke bezienswaardigheden. Bovendien ligt deze stad ook op een ideale afstand van absolute must-see's op Tenerife als El Teide, Santa Cruz de Tenerife en de zuidkust.

Hieronder alvast drie topverblijven in Puerto de la Cruz

  • Hostel: Een budgetvriendelijk verblijf in Puerto de la Cruz is het Atypicap Capsule Hostel, een unieke en leuke overnachting. Je verblijft in één van de pods (geschikt voor max 4 personen) en er is een gedeelde keuken, badkamer en een Chill-Out Terras met barservice. Bij de cafetaria “Caramba” kan je een ontbijt reserveren. Meer info en boeken.
  • Appartement: Apartamento en Puerto de la Cruz ligt op vijf minuten wandelen van Playa de San Telmo en biedt moderne accommodatie met een tuin, een terras, gratis WiFi en een privézwembad. Meer info en boeken.
  • Hotel: Bahia Principe Sunlight San Felipe ligt aan de kust, op wandelafstand van de Martiánez-meren. De accommodatie biedt stijlvolle kamers, een spa en verwarmde buitenzwembaden in subtropische tuinen. Meer info en boeken.
  1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf op Tenerife?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Tenerife? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Tenerife met alle belangrijke bezienswaardigheden op Tenerife (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Tenerife.

Tenerife

Gratis reisgids Tenerife downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?