Groene valleien en charmante dorpjes in het binnenland van Gran Canaria: wat zeker zien & doen?

Volledige reisgids kopen voor € 10

Groene valleien en charmante dorpjes in het binnenland van Gran Canaria: wat zeker zien & doen?

10 oktober 2024 in Canarische Eilanden0 reacties

Ontdek wat het binnenland van Gran Canaria te bieden heeft: groene valleien, charmante dorpjes en authentieke sfeer

Laat je graag de toeristische badplaatsen als Maspalomas even links liggen? Overweeg dan eens om het prachtige binnenland van Gran Canaria in te trekken. Hier vind je een adembenemend landschap, van indrukwekkende bergen en groene valleien tot schilderachtige bergdorpjes vol karakter en charme. Verken de kronkelige wandelpaden die je naar de iconische Roque Nublo leiden, waar je kan genieten van panoramische uitzichten, bezoek authentieke dorpen zoals Tejeda en Teror en geniet vooral van de rust en stilte in de ongerepte natuur, ver weg van de drukte aan de kust.

Praktische info & tickets voor je vakantie Gran Canaria

Duur5 - 10 dagen ()
Vliegtickets4,5 uur vliegen - richtprijs € 99 vanuit Brussel. Vergelijk bij TuiFly en Cheaptickets
Shuttle serviceTaxi van de luchthaven Gran Canaria naar het centrum, boek je ticket hier online
VerblijvenLeuke hotels op Gran Canaria zijn:
HuurautoWil je Gran Canaria zelf verkennen, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij het aanbod bij Tui (vanaf € 476), Eliza was Here (vanaf € 690) of bij Sunweb (vanaf € 429)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

Kaartje met de mooiste plekken in het binnenland van Gran Canaria

  1. Vega de San Mateo

Genieten van de ongerepte natuur en lokale producten

Hoewel er wel meer charmante bergdorpjes zijn, blinkt Vega de San Mateo toch uit als een van de meest betoverende. Kuier door het historische gedeelte en bezoek de parochiekerk. In het weekend is er een landbouwmarkt, waar je verse producten van plaatselijke boerderijen kan kopen, alsook een aantal lokale ambachtsproducten, zoals werk van mandenmakers, messen en voorwerpen uit leer of hout.

Ga je graag wandelen in de ongerepte bergnatuur, dan is Vega de San Mateo het perfecte uitgangspunt voor je vakantie. Je bereikt San Mateo met de wagen, of met bus nummer 303 vanaf het busstation van Las Palmas.

Vega de San Mateo is ook een goede basis voor uitstappen naar het omliggende platteland. Bezoek Roque Bicacaral in La Bodeguilla, een natuurlijk uitzichtpunt halfweg tussen Vega de San Mateo en Santa Brígida, voor prachtige panorama's. Andere uitkijkpunten vind je bij Montaña Cabrera en La Cruz Natural. Wie houdt van de natuur, mag Las Cumbres niet overslaan, een idyllische locatie waar je tal van inheemse planten vindt.

OVERNACHTINGSTIP: Verblijf tijdens je bezoek aan Vega de San Mateo bij Hotel Rural Las Calas. Dit 17e-eeuwse herenhuis ligt in een beschermd natuurgebied in de bergen van Gran Canaria op 5 minuten van de Vega de San Mateo. Het hotel beschikt over ruime, modern ingerichte kamers, kleurrijke, tropische tuinen en een buitenzwembad! Meer info en boeken.

  1. Hike naar de Roque Nublo

Een van de bekendse plekken op het eiland bevindt zich in het centrale gedeelte van Gran Canaria: de iconische rotsformatie Roque Nublop. Roque Nublo, wat letterlijk 'Bewolkte Rots' of 'Rots in de Wolken' betekent, wordt gezien als hét symbool van Gran Canaria. Het is een enorme vulkanische rots van 67 meter hoog die zich op een hoogte van 1813 meter boven de zeespiegel bevindt (derde hoogste punt van Gran Canaria na de Morro de la Agujereada en Pico de las Nieves). Een bezoek aan Roque Nublo is absoluut een must tijdens je verblijf op Gran Canaria. Het landschap rondom de rots is ruig en leent zich uitstekend voor mooie wandelingen.

Het wandelpad GC-600 brengt je naar de Roque Nublo en je passeert onderweg ook andere prachtige uitzichtpunten. De tocht naar de rots is vrij eenvoudig vanaf de parkeerplaats. Vanaf de hoofdparkeerplaats is het ongeveer 40 minuten bergopwaarts lopen naar Roque Nublo. Onderweg vind je enkele schaduwrijke plekken om uit te rusten. Eenmaal bij de rots heb je een prachtig uitzicht over het eiland en op heldere dagen kan je zelfs Tenerife in de verte zien liggen. Bekijk hier de wandelroute naar Roque Nublo vanuit San Bartolomé de Tirajana.

EXCURSIES: Wil je graag de Roque Nublo bezoeken? Maak het jezelf gemakkelijk en boek een georganiseerde tour naar Roque Nublo en geniet zorgeloos van je vakantie.

  1. Het charmante Tejeda en Roque Bentayga

Het charmante dorpje Tejeda is niet groot, maar er valt wel heel wat te zien. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de parochiekerk of bezoek het museum gewijd aan de Canarische beeldhouwer Abraham Cárdenes. In Tejeda vind je ook een centrum waar je meer te weten komt over de helende krachten van enkele planten op Gran Canaria. Vergeet ook zeker niet even langs de parochiekerk te gaan.

Heb je interesse in archeologie?

Er zijn grotten die dienst deden als begraafplaats, rotstekeningen, prehistorische huizen en artefacten... Een geweldige archeologische site in dit gebied is Roque Bentayga, ooit een heilige plek voor de lokale bevolking.

De Cuevas del Rey (“grotten van de koning”), die zich binnenin Roque Bentayga bevinden, werpen een blik op het leven en het geloof van de mensen die hier erediensten hielden. Er is ook het Bentaya Archeologisch Park, een eco-museum met informatie over het archeologische complex.

EXCURSIE: Ontdek het centrum van Gran Canaria tijdens een sightseeingtour en bezoek het antieke centrum van Tejeda en Fataga. Deze dagtour met gids door plattelandsdorpen van Gran Canaria, brengt je langs de oude, sfeervolle dorpjes van het binnenland, ontdek je de beroemde grotwoningen in Artenara en geniet van het uitzicht op de zandduinen vanaf Mirador las Moscas. Je kan ook een traditionele Canarische lunch optioneel bijboeken.

  1. Teror, een van de mooiste dorpen op Gran Canaria

Teror, een van de oudste dorpen van de Canarische Eilanden, werd in 1481 gesticht en is sindsdien een belangrijk bedevaartsoord. Het dorpje staat bekend om haar religieus erfgoed, met als hoogtepunt de basiliek van Nuestra Señora del Pino, waar de beschermheilige 'Virgen del Pino' wordt vereerd. De jaarlijkse Fiestas del Pino in september trekken duizenden pelgrims van over het hele eiland en daarbuiten naar het eiland om eer te bewijzen aan de Maagd tijdens de festiviteiten.

TOUR: Ontdek het oude dorp Teror tijdens een dagtour op het eiland Gran Canaria incl. een Canarische tapas picknick.

Wandel door de gezellige straten naar het centrale dorpsplein Plaza de Teror dat omzoomd wordt door verschillende historische gebouwen. De huizen werden er in verschillende kleuren geschilderd en zijn allemaal uitgerust met een typisch Canarisch houten balkonnetje.

Teror staat ook bekend om zijn banketbakkers en bakkers, beroemd om de zoete lekkernijen op Gran Canaria. Het Císter klooster (bekijk ligging) biedt de beroemde zandkoekjes, marsepeinen lekkernijen en anijscakejes van de stad. Voor degenen die hun calorieën willen verbranden zijn er begeleide wandelingen door de natuur beschikbaar op het nabijgelegen landgoed Finca de Osorio. Op zondagochtend komt Teror tot leven met een straatmarkt op het centrale plein, waar een verscheidenheid aan lokale producten, sieraden, hout- en textielhandwerk wordt tentoongesteld, samen met populaire artikelen zoals smeerbare chorizoworst.

OVERNACHTINGSTIP: Graag overnachten in dit sfeervolle dorpje? Verblijf dan bij Casa Luisa, een gezellig appartement in typische Canarische architectuur met terras en uitzicht op de omliggende bergen. Er is ook gratis privéparking voorzien. Meer info en boeken.

  1. Traditionele grotwoningen in Artenara

Artenara is het hoogst gelegen dorp van Gran Canaria en daarnaast ook één van de oudste dorpen van het eiland. De grotten rondom Artenara werden al in de prehistorie bewoond. Je vindt er zelfs nog enkele huizen die uit de rotsen gehouwen werden of in grotten gebouwd werden. In het dorp kan je ook een etnografisch museum bezoeken waar je alles te weten komt over de geschiedenis van de streek.

Een andere must-see is de bijzondere grotkerk La Ermita de la Cuevita waar je het beeld van de Virgen de la Cuevita kan bezoeken. Elk jaar wordt er op 15 augustus een groot feest gevierd ter ere van deze heilige maagd.

LEESTIP: Ontdek de mooiste plekken van dit verrassend mooie Canarische Eiland en download onze reisgids Gran Canaria.

  1. Mirador del Pico de los Pozos de las Nieves

Pico de los Pozos, gelegen nabij de hoogste top van Gran Canaria, biedt een ongelooflijk panoramisch uitzicht dat simpelweg adembenemend is. Dit uitkijkpunt (bekijk hier de ligging) is een absolute must voor iedereen die het gebied verkent. De panoramische vergezichten die je hier kunt bewonderen zijn werkelijk adembenemend. Vanaf hier strekt het landschap zich kilometers ver uit in elke richting, waardoor het de perfecte plek is om te genieten van adembenemende zonsondergangen of om prachtige foto's te maken. Er is een kleine parkeerplaats aan het uitkijkpunt.

  1. Adembenemend uitzicht bij Pico de las Nieves

Naast Pico de Bandama (aan de oostkant van het eiland op 16 km van Las Palmas) heb je ook de Pico de las Nieves, de op één na hoogste top van Gran Canaria, met een hoogte van 1949 meter boven zeeniveau. De naam betekent 'piek van de sneeuw' in het Spaans, en verwijst naar de overdekte kuilen (neveras) die werden gebouwd om sneeuw vast te houden in de bergwanden.

Een andere theorie suggereert dat de naam afkomstig is van de frequentie van sneeuwval op deze berg. Een groot deel van het hoogste plateau wordt ingenomen door een militaire basis, inclusief een grote balvormige radar. Als bezoeker kan je een platform onder de basis betreden (bekijk ligging), vanwaar we bij helder weer de helft van het eiland en de Pico del Teide op Tenerife kunnen zien. Bekijk hier onze wandelroute Roque Nublo en Pico de las Nieves.

DAGTOCHT: Boek hier je dagexcursie naar Pico de las Nieves & Roque Nublo.

  1. Valleseco, ook wel de Droge Vallei genoemd

Ondanks wat de naam suggereert - "droge vallei" - is het kleine, rustige Valleseco eigenlijk een van de groenere gebieden van Gran Canaria, dankzij de nevel die vanuit het noorden over de bergen trekt. Diepe valleien en ravijnen, zoals de Barranco de la Virgen, vormen hier het beeld, bedekt met weelderige vegetatie. De meeste gebieden zijn beschermd natuurgebied. Proef zeker eens van de lokale appelcider die hier gemaakt wordt, Valleseco staat namelijk bekend om zijn appelteelt. Ieder jaar vindt hier het Fiesta de la Manzana (Appelfeest) plaats.

In het dorp vind je de Sint-Vicente Ferrer-kerk, gebouwd in 1898. Het is een eenvoudig maar belangrijk historisch gebouw met een speciale schrijn die een deel van het armbeen van de heilige bevat. Er is ook een oude maïsmolen die al meer dan 80 jaar maïs maalt, bekend als 'gofio'. In het VVV-kantoor heeft een permanente tentoonstelling van lokale ambachten, waaronder textiel, muziekinstrumenten, meubels en traditionele klederdracht.

Boek je reis naar de Gran Canaria voordelig

Ga op reis naar Gran Canaria met Tui, 8 dagen vanaf € 416: Bekijk het aanbod bij Tui
Op vakantie naar Gran Canaria bij Sunweb vanaf € 389 per persoon: Boek bij Sunweb
Je vakantie Gran Canaria bij Prijsvrij.nl vanaf € 282: Bekijk het aanbod
De vlucht duurt ongeveer 4,5 uur. Vluchten bij Tui Fly vanaf € 49

  1. Mirador Astronómico de Pinos de Gáldar

De Mirador Astronómico de Pinos de Gáldar biedt een prachtig uitzicht met gemakkelijke toegang (bekijk hier de ligging). Meertalige borden geven inzicht in de caldera en op heldere dagen kun je dorpen en steden langs de kust zien liggen.

  1. Riscos de Tirajana

Riscos de Tirajana is een ruig, bergachtig gebied op het eiland Gran Canaria en staat bekend om zijn opvallende geologische formaties, waaronder steile kliffen, ravijnen en rotsen, die in de loop van miljoenen jaren zijn gevormd als gevolg van vulkanische activiteit. De naam "Riscos" vertaalt zich naar "kliffen" of "rotsen" in het Spaans, en "Tirajana" verwijst naar het valleigebied en de nabijgelegen stad San Bartolomé de Tirajana.

  1. San Bartolome de Tirajana

Het historische stadje San Bartolome de Tirajana ligt verscholen te midden van het weelderige groen van het eiland, met sporen van zijn vulkanische oorsprong en overblijfselen die zijn geologische verleden onthullen. Wandel door de schilderachtige straatjes en bewonder de oude boomgaarden, waar amandelen, pruimen, perziken en kersen groeien voor de productie van lokale sterke dranken en likeuren. Vergeet niet een bezoek te brengen aan de intrigerende oude kerk die het stadje siert. Deze stad leunt al meer aan bij de zuidkust van het eiland, maar absoluut een bezoekje waard.

  1. Verken de mooiste plekjes van Gran Canaria tijdens een dagtour

Wil je graag enkele van de bekendste bezienswaardigheden op het eiland bezichtigen, maar heb je geen huurauto? Dan kan je ook altijd een georganiseerde dagtour boeken op Gran Canaria. Tijdens deze begeleide tours word je meestal opgehaald bij het hotel waar je verblijft (hotels en resorts op Gran Canaria kan je hier boeken) en brengen je langs de mooiste plekjes van het Spaanse eiland. Absolute aanrader als je op zoek bent naar een daguitstap op het eiland.

  1. Welke auto huren voor je rondreis Gran Canaria?

Er zijn verschillende soorten auto’s die je kan huren in Gran Canaria

De wegen die de hoogtepunten van het eiland met elkaar verbinden zijn in uitstekende staat. Je kan dus gerust kiezen voor een gewoon economy model als je op zoek gaat naar een huurauto. Zo bespaar je heel wat geld. Sommige wegen die wat hoger in de bergen te vinden zijn, liggen er minder goed bij. Ben je van plan om veel tijd hier te spenderen? Dan kan het handig zijn om te investeren in een 4×4. Maar dat is dus geheel persoonlijk.

  • Twijfel je nog welke auto je wil gaan huren voor je roadtrip?
  • Huur alvast geen té kleine auto, ga voor een comfortabele wagen.
  • Boek zeker een all-inclusive verzekering zodat in alle rust rond kan rijden.
  • Iedereen met een Belgisch of Nederlands rijbewijs mag er met een huurauto rijden.
  • Betrouwbare autoverhuur bedrijven zijn Sunnycars (altijd all-inclusive), TUI cars autoverhuur en EasyTerra (meestal de goedkoopste).
  • Lees ook nog meer tips over een auto huren op vakantie.
  1. Waar overnachten in het binnenland van Gran Canaria?

Wil je tijdens je verblijf op Gran Canaria vooral wandelen en de natuur ontdekken, dan zijn Vega de San Mateo, Tejeda en Fataga leuke plekken om te overnachten. Ontdek hieronder alvast enkele van onze favorieten, of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en pensions op Gran Canaria.

  • Vega de San Mateo: Hotel Rural Las Calas gevestigd in een 17-eeuws herenhuis, in een beschermd natuurgebied in de bergen van Gran Canaria op 5 minuten van de Vega de San Mateo. Het hotel beschikt over ruime, modern ingerichte kamers, kleurrijke, tropische tuinen en een buitenzwembad! Meer info en boeken.
  • Teror: Casa Luisa, een gezellig appartement in typische Canarische architectuur biedt moderne accommodatie met terras en uitzicht op de omliggende bergen. Er is ook gratis privéparking voorzien. Meer info en boeken.
  • Tejeda: Casa Rural Pepita La De Las Flores is een charmant landhuis met een rustieke inrichting, een gemeubileerde patio, en biedt de mogelijkheid om gebruik te maken van barbecuefaciliteiten. Meer info en boeken.
  1. Wil jij ook niets missen tijdens je vakantie in de Canarische Eilanden?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie op de Canarische Eilanden? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Canarische Eilanden met meer dan 140 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Canarische Eilanden.

Canarische Eilanden

Gratis reisgids Gran Canaria downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?