Hiken in de Masca vallei op Tenerife: info & tips over de spectaculaire Barranco de Masca-wandeling

Volledige reisgids kopen voor € 10

Hiken in de Masca vallei op Tenerife: info & tips over de spectaculaire Barranco de Masca-wandeling

13 september 2024 in Canarische Eilanden0 reacties

Praktische info & tips voor je bezoek aan de Masca vallei + boek je begeleide dagtour online

De Masca-vallei is een van de mooiste en meest populaire bestemmingen op het eiland Tenerife. Gelegen in het noordwesten van het eiland, binnen het Teno-gebergte, staat de vallei bekend om zijn spectaculaire landschappen, steile kliffen en het charmante, afgelegen dorpje Masca. Je kan er tevens prachtige wandelingen maken.

Ontdek alles wat je moet weten over een bezoek aan de Masca-vallei

Praktische info & tickets voor je vakantie Tenerife

Duur5 - 10 dagen ()
Vliegtickets4,5 uur vliegen - richtprijs € 99 vanuit Brussel. Vergelijk bij TuiFly en Cheaptickets
Shuttle serviceTaxi van de luchthaven Tenerife Zuid naar het centrum, boek je ticket hier online
VerblijvenLeuke hotels op Tenerife zijn:
HuurautoWil je Tenerife zelf verkennen, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij het aanbod bij Tui (vanaf € 476), Eliza was Here (vanaf € 690) of bij Sunweb (vanaf € 429)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. Waar ligt de Masca vallei?

De Masca vallei ligt in het noordwesten van het Canarische Eiland Tenerife, meer specifiek in het Teno-gebergte, een van de oudste geologische gebieden van Tenerife. Om het dorp Masca te bereiken, rijd je via smalle - maar spectaculaire - bergwegen en haarspeldbochten door het Teno-gebergte. Onderweg geniet je uiteraard van enkele adembenemende uitzichten. Door het bergachtige terrein is de vallei relatief geïsoleerd gebleven, wat bijdraagt aan het gevoel van authenticiteit en ongerepte natuur.

Vanuit populaire badplaatsen zoals Los Cristianos en Costa Adeje ben je ongeveer een uur onderweg, inclusief de bochtige route vanaf Santiago del Teide. Vanuit Puerto de la Cruz duurt de rit naar de vallei ongeveer anderhalf uur.

Ontdek alvast de Masca-vallei en de rest van het eiland op onze uitgestippelde roadtrip op Tenerife.

Bekijk de ligging van de Masca vallei op de kaart.

  1. Geniet van de mooiste uitzichten

Afhankelijk van waar je komt, zal je onderweg naar Masca heel wat uitzichtpunten (ook wel miradores genoemd) tegenkomen waar je de auto even kan parkeren langs de weg om van het adembenemende landschap te genieten. De spectaculaire rit door het Teno-gebergte, bekend om zijn ruige schoonheid, biedt op verschillende plekken een indrukwekkend uitzicht over de valleien, kliffen en de oceaan. Een van de bekendste miradores is de "Mirador de Cherfe", waar je een panoramisch uitzicht hebt over de bergen en diepe kloven (bekijk de ligging hier). Bij helder weer kun je vanaf deze punten zelfs het eiland La Gomera zien liggen.

Er zijn echter nog enkele uitzichtpunten die een tussenstop waard zijn: Mirador de Cruz de Hilda, iets dichter bij het pittoreske dorpje Masca (bekijk ligging), Mirador de Baracán waar je een breed panorama hebt over de ruige natuur van het westen van Tenerife (bekijk ligging) en Mirador del Teide (bekijk ligging). Breng zeker je camera mee, je kan hier heel wat mooie foto's maken, vooral bij zonsopgang- en ondergang.

  1. Wandelen in de Masca vallei - Barranco de Masca

De Masca-kloofwandeling is een van de beroemdste en populairste wandelroutes van Tenerife. Deze uitdagende route (bekend als "Barranco de Masca") begint in het dorp Masca en leidt door diepe ravijnen met steile kliffen naar de kust bij het prachtige zwarte zandstrand Playa de Masca (bekijk ligging). Onderweg word je getrakteerd op adembenemende uitzichten van ruige rotsformaties en groene vegetatie.

  • De wandeling is pittig vanwege het ruige terrein en de hoogteverschillen, en hoewel de terugreis vroeger per boot naar Los Gigantes mogelijk was, hangt dit af van het weer en de toestand van de paden.
  • De wandeling is ongeveer 5 kilometer lang (enkel de afdaling), van het dorp Masca naar de kust bij Playa de Masca. Je bent ongeveer 3 à 4 uur onderweg, afhankelijk van je wandeltempo.
  • Voor toegang tot de kloof moet je ruim van tevoren reserveren op de website van Camino Barrancode Masca.
  • Het is belangrijk om te weten dat deze route alleen in het weekend of op feestdagen beschikbaar is.
  • Reserveringen voor zaterdag openen op donderdag om 12u en voor zondag op vrijdag op hetzelfde tijdstip.
  • Zorg ervoor dat je je ID meeneemt en gesloten bergschoenen draagt. Een helm wordt verstrekt bij de start.
  • Het wordt aanbevolen om met het openbaar vervoer naar het begin van de route te gaan, aangezien parkeergelegenheid schaars is en beperkt tot twee uur. Een shuttle naar Masca (bus nr 355) vertrekt uit Santiago del Teide (bekijk hier de ligging van de bushalte).
  • Omdat de route soms gesloten was voor herstelwerkzaamheden, is het verstandig vooraf te controleren of deze toegankelijk is. Meer info op de officiële website.

WANDELTIP: Download hier onze wandelroute Barranco de Masca.

  1. Het pittoreske dorp Masca

Masca is een klein, pittoresk bergdorp in het hart van de vallei, omringd door diepe ravijnen en kliffen die zich uitstrekken tot aan de Atlantische Oceaan. Ooit diende deze afgelegen plek als een vermeende schuilplaats voor piraten. Het dorp ligt op ongeveer 600 meter boven zeeniveau en heeft typische Canarische huizen, smalle straatjes en prachtige uitzichten.

Hoewel het dorp in 2007 werd getroffen door een bosbrand, heeft het zich sindsdien hersteld. Ondanks het kleine aantal inwoners trekt Masca jaarlijks miljoenen bezoekers vanwege zijn charme en schoonheid. In het dorpje vind je de parochiekerk van Nuestra Señora de la Concepción, een etnografisch museum en een natuurcentrum, naast kleine winkeltjes, bars en restaurants. In de omringende vallei groei en palmbomen, agaves, vijgenbomen, amandelbomen, avocado's en sinaasappelbomen, waardoor het een prachtig landschap biedt om te verkennen. Absoluut een bezoekje waard tijdens je roadtrip op Tenerife.

TIP: Je kan ook een georganiseerde dagtour naar Masca boeken, vanuit Los Gigantes kan je deze Masca Canyon wandeling met watertaxi retour boeken. Tijdens deze tour verken je de Masca-kloof, wandel je door de groene landschappen, geniet je van spectaculair uitzichten en vertelt een gekwalificeerde berggids alles over deze prachtige omgeving. Boek hier je dagtour Masca vanuit Los Gigantes.

De leukste verblijven op het eiland Tenerife?
Op zoek naar een aangenaam verblijf voor je vakantie op Tenerife? Boek een overnachting in een (luxe)hotel, een kindvriendelijk resort, of verblijf op het platteland in een van de traditionele landelijke huizen of boerderijen die werden omgebouwd tot een gezellig vakantieverblijf. Hieronder vind je alvast onze aanbevelingen.

BookingBoek je hotel bij BOOKING.com
SunwebAll-inclusive hotels op Tenerife
TUI → Boek een (kindvriendelijk) resort bij TUI
Prijsvrij → Hotels en vakantieappartementen bij Prijsvrij
ElizawashereTraditioneel overnachten in Casa Rurales

  1. Hoe bereik je Masca?

Rijden door de Masca-vallei

De weg naar Masca is al een avontuur op zich, vooral als je niet gewend bent aan smalle, bochtige bergwegen. De wegen in en rondom de Masca-vallei zijn smal en hebben vaak geen vangrails, vooral op de steilere delen van de route. Bovendien staat de weg naar Masca ook bekend om de vele haarspeldbochten, wat zorgt voor mooie uitzichten maar ook heel wat aandacht vereist als er een tegenligger afkomt.

HUURAUTO: Bezoek je graag op eigen houtje de Masca vallei maar heb je geen eigen wagen? Boek je huurauto op Tenerife hier online op voorhand.

Kan je er makkelijk parkeren?

In het hoogseizoen of andere populaire vakantieperiodes onder het jaar, kan de weg naar Masca erg druk zijn, met veel toeristenbussen en auto's die dezelfde route nemen. Houd in je achterhoofd dat de parkeerplaatsen in Masca beperkt zijn, en de parkeerplaatsen snel vol kunnen staan (bekijk hier de ligging van de parkeerplaats). Het is mogelijk dat je een stukje moet lopen als je geen plek dicht bij het dorp vindt. Kom best zo vroeg mogelijk zodat je zeker bent van een parkeerspot.

  1. Bezoek Masca tijdens een begeleide dagtour

Voor degenen die liever niet zelf achter het stuur zitten omwille van de spannende autoroute naar Masca, is een georganiseerde bus- of jeeptour naar Masca een ideaal alternatief. Tijdens zo'n tour kan je op een ontspannen manier van de vallei genieten, zonder je zorgen te hoeven maken over de rijomstandigheden.

Bekijk hieronder enkele populaire dagtours en excursies naar Masca

  1. Waar overnachten in Masca en omgeving?

In Masca zelf zal je niet veel accommodaties vinden, omdat het dorpje klein en afgelegen is. Er zijn slechts een paar kleine accommodaties, zoals guesthouses en bed & breakfasts, die een rustige, authentieke ervaring bieden. Voor wie liever meer voorzieningen en opties wil, is het beter om in nabijgelegen dorpen of steden te verblijven, zoals Santiago del Teide of Los Gigantes.

Beide locaties liggen op korte rijafstand en beschikken over een breder aanbod aan hotels, appartementen en restaurants. Los Gigantes heeft bovendien een mooie kustlijn en meer toeristische voorzieningen, terwijl Santiago del Teide dichter bij Masca ligt en een rustiger, meer traditionele sfeer biedt.

Hieronder alvast drie leuke verblijven om te overnachten in de omgeving van Masca

  • Masca: Casa Rural Morrocatana bevindt zich in het dorpje zelf en biedt vakantiehuizen geschikt voor max. 4 personen. Iedere chalet biedt een eigen terrasje, uitzicht op de stad, een gezellige zithoek, een volledig uitgeruste keuken met koelkast en tevens een eigen badkamer met douche. Er is ook een binnenzwembad en gratis privéparking. Meer info en boeken.
  • Santiago del Teide: Casa Fina ligt op 5 km van Masca en beschikt over zowel kamers als vakantiehuizen van alle gemakken voorzien en met een prachtig terras en netjes onderhouden tuin waar je gebruik kan maken van de barbecue. Meer info en boeken.
  • Los Carrizales: In Los Carrizales, op 4 km van Masca kan je overnachten bij Home2Book Nature Carrizales and Masca House. Dit vakantiehuis biedt accommodatie voor 4 personen, met ruime charmant ingerichte kamers en een mooi terras waar je kan genieten van de zonsondergang. Meer info en boeken.
  • Los Gigantes: Patti Los Gigantes is een modern ingericht appartement, geschikt voor 4 personen op wandelafstand van het strand van Los Gigantes. Het appartement biedt een volledig uitgeruste keuken, gratis parking en vanaf het terras heb je een fantastisch uitzicht op de oceaan en de rotsen van Los Gigantes. Meer info en boeken.
  1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf op Tenerife?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Tenerife? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Tenerife met alle belangrijke bezienswaardigheden op Tenerife (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Tenerife.

Tenerife

Gratis reisgids Tenerife downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?