Roadtrip langs de GC-200 op Gran Canaria: de mooiste route en stops aan de westkust

Volledige reisgids kopen voor € 10

Roadtrip langs de GC-200 op Gran Canaria: de mooiste route en stops aan de westkust

15 oktober 2024 in Canarische Eilanden0 reacties

De mooiste bezienswaardigheden langs de westkust van Gran Canaria: roadtrip langs GC-200

De GC-200 is een van de bekendste en mooiste wegen op Gran Canaria. Deze weg verbond oorspronkelijk de steden Agaete in het noorden van het eiland en La Aldea de San Nicolás in het westen. Het is een schilderachtige maar beruchte route die door een ruig en bergachtig landschap slingert, met heel wat haarspeldbochten, steile kliffen maar vooral ook adembenemende uitzichten.

Desondanks het feit dat deze weg vaak beschouwd wordt als een van de meest uitdagende en gevaarlijke wegen op Gran Canaria, is het een absolute aanrader om de route af te leggen. Ontdek in deze blogpost alvast de mooiste plekken langs de westkust van Gran Canaria.

Praktische info & tickets voor je vakantie Gran Canaria

Duur5 - 10 dagen ()
Vliegtickets4,5 uur vliegen - richtprijs € 99 vanuit Brussel. Vergelijk bij TuiFly en Cheaptickets
Shuttle serviceTaxi van de luchthaven Gran Canaria naar het centrum, boek je ticket hier online
VerblijvenLeuke hotels op Gran Canaria zijn:
HuurautoWil je Gran Canaria zelf verkennen, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij het aanbod bij Tui (vanaf € 476), Eliza was Here (vanaf € 690) of bij Sunweb (vanaf € 429)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. Roadtrip GC-200 langs de westkust van Gran Canaria

Dit is ongetwijfeld één van de meest iconische en mooiste wegen die je kan rijden op het eiland Gran Canaria. De GC-200, die vooral bekend staat om zijn spectaculaire uitzichten en talloze scherpe haarspeldbochten, slingert langs de ruige westkust van het eiland en biedt een indrukwekkende uitzichten op de Atlantische Oceaan, kliffen en bergen.

De weg verbindt de dorpen Agaete (bekijk ligging) en La Aldea de San Nicolás (bekijk ligging) en is lange tijd een essentiële verkeersader geweest voor de bewoners van het westen van het eiland. Vandaag de dag is deze route een populaire weg op het eiland onder de avontuurlijke reizigers en natuurliefhebbers.

De reputatie van de GC-200

Wat de GC-200 zo bijzonder maakt, is de buitengewone combinatie van natuurlijke schoonheid en uitdagend terrein. De weg slingert door een van de meest ongerepte en ruige delen van Gran Canaria. Enerzijds word je getrakteerd op indrukwekkende uitzichten op de steile kliffen die loodrecht in de Atlantische Oceaan duiken, anderzijds rijd je door het wilde, droge landschap van het binnenland. De uitzichten zijn adembenemend, maar wees ten alle tijde aandachtig.

De weg zelf heeft een beruchte reputatie vanwege de honderden haarspeldbochten en smalle wegen die vaak direct naast diepe afgronden liggen, zonder vangrails op veel van de gevaarlijkere plekken.

GC-200 gedeeltelijk afgesloten

In 2016 werd de weg permanent afgesloten na een grote aardverschuiving waarbij maar liefst 300 ton aan rotsen op de weg terechtkwam. Door voortdurende risico's van vallende rotsen werd besloten om de weg niet langer te herstellen, aangezien de veiligheidsnetten niet voldoende bescherming boden. In plaats daarvan is een nieuwe, veiligere route aangelegd, de GC-2, die het gevaarlijkste deel vervangt.

  1. De mooiste bezienswaardigheden langs de weskust van Gran Canaria op de kaart

De route van de GC-200 duurt ongeveer 2 à 2u30 om te rijden (van zuiden naar het noorden of omgekeerd) maar we raden je aan om er zeker een volledige dag voor uit te trekken. Onderweg zijn er namelijk zoveel mooie plekken om even bij te stoppen en van het landschap te genieten. Bovendien, kan je ervoor kiezen om de rest van je vakantie door te brengen bij het eindpunt dat je gekozen hebt (Agaete als je start in het zuiden, of Puerto de Mogan als je start in het noorden). Zo niet, kan je er ook gewoon voor kiezen om terug te rijden naar je startpunt.

HUURAUTO: Wil je graag deze route afleggen? Dan beschik je natuurlijk best over een huurauto, je kan deze makkelijk online op voorhand huren bij Sunnycars.

De mooiste plekken en bezienswaardigheden langs de GC-200 op Gran Canaria + verblijftips

  1. Startpunt: Agaete of Puerto de Mogán?

Verblijf je aan de noordkust van het eiland Gran Canaria? Dan kan je deze route best afleggen van noord naar zuid, met de charmante stad Agaete als startpunt. Heb je een vakantie geboekt in het zuiden van Gran Canaria, in de badplaats Maspalomas? Dan kan je de route in omgekeerde richting afleggen. Agaete ligt op een halfuurtje rijden van Las Palmas, Puerto de Mogán op 20 minuten van Maspalomas.

Agaeta, een gezellige stad met witgekalkte huizen die tegen de vallei aanleunen, herbergt een schat aan 19e-eeuwse huizen met binnenpatio's. De historische wijk van Agaete wordt gekenmerkt door de sfeervolle jachthaven en de kerk La Concepción, die de primitieve hermitage uit 1515 heeft vervangen. Ook het cultureel centrum van de gemeente en het stadhuis, grote 19e-eeuwse gebouwen die de traditionele architectuur van die tijd weerspiegelen, zijn een bezoek waard.

Nog wat tijd over? Plan dan zeker nog een bezoekje in naar El Huerto de las Flores, een botanische tuin in de stad. Deze idyllische plek, met zijn verzameling tropische fruit- en bloesembomen, is perfect voor een kleine wandeling voor je de reis verder zet. Zodra je de stad verlaat, begint de GC-200 echt.

  1. Barranco de Guayedra

Na je bezoek aan Agaete, rijd je door het prachtige gebied van Barranco de Guayedra. De uitzichten op de kliffen langs deze weg zijn werkelijk adembenemend, maar helaas zijn er geen officiële uitkijkpunten en slechts enkele plekken waar je veilig je auto kan parkeren. In Barranco de Guayedra vind je ook enkele ongerepte stranden, zoals Playa de Guayedra (bekijk de ligging) en Playa de Sotavento (bekijk ligging).

OVERNACHTINGSTIP: Redondo de Guayedra bevindt zich in Guayedra en biedt bijzondere accommodatie in ruime villa's met uitzicht op de bergen, ecolodges en grotwoningen uitgehouwen in de rotsen! Geniet na je rit van een verfrissende duik in het verwarmde zwembad tussen de palmbomen, met uitzicht op het Tamadaba-massief en de Guayedra-vallei of maak een mooie wandeling in hun botanische tuin Jardín de Sitio. Meer info en boeken.

  1. Playa de Faneroque

Op weg naar El Risco kom je langs Playa de Faneroque, een afgelegen kiezelstrandje, ver weg van de bewoonde wereld. Je kan het strand alleen maar te voet bezoeken en dient altijd rekening te maken met de eb- en vloedtijden. Wanneer het vloed wordt, kan je hier namelijk niet meer weg. Bekijk dus zeker de getijdentabel als je van plan bent om even te stoppen bij dit strand. Je kan ook gewoon genieten van het schitterende uitzicht vanaf de parkeerplaats (bekijk hier de ligging).

Zoals eerder vermeld is het deel tussen Mirador del Balcón en El Risco permanent afgesloten. Om de reis verder te zetten, zal je nu een stukje moeten rijden op de nieuwe aangelegde GC-2.
  1. Charco Azules bij El Risco

Vlakbij het kleine gehucht El Risco, vind je de natuurlijke poel Charco Azules (bekijk de ligging hier) die gevoed wordt door een waterval en omringd wordt door indrukwekkende rotsformaties van het Tamada natuurpark. Het kan echter lastig te bereiken zijn, aangezien de toegangspaden niet altijd goed bewegwijzerd zijn en het terrein ruig is. Je kan vanuit El Risco een wandeling volgen naar de Charco Azules (meer info over de wandelroute).

  1. Mirador del Balcón

Misschien wel een van de bekendste plekjes langs de GC-200: Mirador del Balcón, ook wel bekend als Mirador El Paso Marinero. Het uitzichtpunt ligt op 15 minuten rijden van El Risco (bekijk hier de ligging) en biedt een van de mooiste uitzichten aan de GC-200. Vanaf el Mirador del Balcón heb je een geweldig uitzicht over de Atlantische Oceaan en de kliffen van het Tamadaba Natural Park. De torenhoge zeekliffen staan bekend als de "Drakenstaart" vanwege hun grillige vorm die doet denken aan een drakenstaart. Bij helder weer kan je zelfs het eiland Tenerife zien aan de horizon.

  1. La Aldea de San Nicolas de Tolentino

La Aldea de San Nicolás de Tolentino, kortweg La Aldea, is een schilderachtig dorp gelegen tussen beboste bergvalleien met uitzicht op de Atlantische Oceaan. De inwoners werken vooral in de landbouw, met de nadruk op de teelt van tomaten, aardappelen, groenten en fruit. Het dorp ligt naast het Güigüi-natuurreservaat (ook wel Guguy), een beschermd gebied op de Canarische Eilanden, dat bekendstaat om zijn rijke biodiversiteit, waaronder bedreigde vogelsoorten en archeologische vindplaatsen. Güigüi herbergt de enige natuurlijke populatie cederbomen op Gran Canaria en het grootste gebied van almáciga-planten op de eilanden, wat uniek is voor het mediterrane bos van de archipel.

Een bijzonder kenmerk is het afgelegen Güigüi-strand, dat alleen te bereiken is via een steile wandeltocht van enkele uren of per boot. De wandelroute start in Tasartico (bekijk hier de ligging van het startpunt) en beslaat zo’n 5 kilometer enkele reis. Als alternatief, kan je het strand ook bereiken via een boottocht vanuit havens als La Aldea of Mogán.

OVERNACHTINGSTIP: Vlakbij het dorpje kan je overnachten bij El blanquizal, een gezellig appartement met een volledig uitgeruste keuken en een terras.

  1. Cactualdea Park

Ongeveer 10 minuten rijden van La Aldea de San Nicolás kan je Cactualdea Park bezoeken, het grootste cactuspark van Europa, met een diverse verzameling cactussen van over de hele wereld. Maar het park staat vooral bekend om zijn uitgebreide verzameling van inheemse Canarische planten en cactussen. Je kan er genieten van een wandeling door de tuinen, waar je verschillende soorten cactussen en andere woestijnplanten kan bewonderen. Naast de botanische tuinen biedt Cactualdea Park ook een dierenpark met exotische dieren, een kinderspeelplaats en een restaurant. Meer info op de website.

TIP: Het Cactualdea Park is slechts een van de vele themaparken die je op het eiland kan bezoeken. Bekijk hier nog meer themaparken op Gran Canaria, van de leukste waterparken tot een openluchtmuseum waar je meer te weten komt over de oorspronkelijke bewoners van de Canarische Eilanden.

  1. Bezoek de Rainbow Rocks - Los Azulejos De Veneguera

Op weg naar Mogán, kom je langs de Regenboogrotsen, ook bekend als Los Azulejos De Veneguera in de buurt van het dorp Veneguera. Deze adembenemende kleurrijke rotsformaties mag je zeker niet missen als je in deze omgeving verblijft. Parkeer bij de sapbar (bekijk hier de ligging) en volg het bewegwijzerde pad omhoog, waar je nog meer prachtige rotsen zult tegenkomen.

Hoewel het pad een beetje klauteren vereist, is het goed te volgen en biedt het fantastische uitzichten. Deze spectaculaire rotsformaties in okerkleurige en roodachtige tinten zijn ontstaan door vulkanische activiteit en erosie tijdens de vorming van het eiland.

  1. Veneguera

Verken de historische huizen van Casas de Almácigo bij Veneguera, omgeven door inheemse planten. Bewonder de indrukwekkende kaardenbolcactus aan de voet van bergen zoals Montaña de Ojeda en Pinar de Inagua. Veneguera biedt een prachtig landschap met palmbossen en fruitbomen zoals bananen en avocado's. Rijd je verder naar het zuiden, dan kun je genieten van een mooi uitzicht op Mogán bij het uitzichtpunt over Mogán (bekijk hier de ligging).

  1. Barranco de Mogán

Barranco de Mogán is een indrukwekkende kloof (of ravijn) op ongeveer 10 minuten rijden van het centrum van Puerto de Mogán. Het is een van de vele ravijnen die kenmerkend zijn voor het vulkanische landschap van het eiland. Er zijn verschillende wandel- en fietspaden die door het ravijn slingeren, variërend van gemakkelijke wandelingen tot meer uitdagende tochten. Je kan er natuurlijk ook gewoon doorrijden met je wagen (nog geen huurauto? huur je wagen bij Sunnycars online).

Langs de barranco liggen ook enkele kleine dorpjes als Molino de Viento met zijn pittoreske molen en landbouwgebieden waar fruitbomen, zoals mango’s en avocado’s, worden geteeld. Een blik op het traditionele, landelijke leven op Gran Canaria, weg van de toeristische drukte van de kust.

  1. Puerto de Mogán, het Klein Venetië van Gran Canaria

Bekend als "Klein Venetië," heeft Puerto de Mogán zijn charme te danken aan de pittoreske kanalen die het dorp doorkruisen, een echo van de Venetiaanse waterwegen, maar met een unieke Canarische flair. De smalle straatjes slingeren zich tussen de witgekalkte huizen, die bedekt zijn met een tapijt van bougainvillea in felle tinten roze, paars en rood. Elke hoek lijkt wel gemaakt te zijn voor een ansichtkaart, het is een plek waar je niet anders kan dan even stilstaan en alles in je opnemen.

In Puerto de Mogán zal je niet overspoeld worden met toeristische resorts en drukbezette stranden. Het is een romantische, sfeervolle plek in het zuiden van Gran Canaria die je ongetwijfeld zal weten te bekoren tijdens je vakantie op Gran Canaria.

  1. Tips bij het rijden van de GC-200 langs de westkust

  • Neem de tijd om bovenstaande plekjes langs de westkust van Gran Canaria te verkennen. Zorg ervoor dat je genoeg tijd inplant voor stops en om van het uitzicht te genieten.
  • Wees ten alle tijde voorzichting op de baan, houd rekening met tegenliggers en sommige rotsachtige en smalle delen van de weg.
  • Maak het jezelf gemakkelijk en huur je auto online bij Sunnycars op voorhand. Een kleinere wagen kan voor deze route handiger zijn dan een grote 4x4, vooral bij het manoeuvreren en parkeren.
  • Wees ook voorbereid op autoziekte. De kronkelige wegen kunnen voor sommige mensen misselijkheid veroorzaken. Zorg ervoor dat passagiers die hier gevoelig voor zijn, voorin zitten en regelmatig stoppen voor frisse lucht. Meer tips tegen wagenziekte.
  • Vermijd rijden in het donker en tank op tijd!

LEESTIP: Mis niets tijdens je verblijf aan Gran Canaria, met onze uitgebreide reisgids Canarische Eilanden.

  1. Ontdek nog meer van het eiland Gran Canaria

Gran Canaria is een van de grootste eilanden van de Canarische eilanden. Je kan hier heel wat plekjes bezoeken. We raden je dan ook aan om hier enkele dagen te verblijven. Hieronder nog enkele hoogtepunten die je zeker moet gezien hebben wanneer je op vakantie bent in Gran Canaria.

  • Dunas de Maspalomas, een uniek duingebied dat lijkt op de Sahara, een absolute must-see op het eiland! Dunas de Maspalomas is een beschermd natuurgebied waar je mooie wandelingen kan maken.
  • Pico de las Nieves waar je kan genieten van het geweldige uitzicht bij een uitkijkpunt vanop een hoogte van 1949 meter.
  • Puerto de Mogán, een pittoresk vissersdorpje. Het wordt ook wel klein-Venetië genoemd omdat er zo veel kanalen en bruggen te vinden zijn.
  • Barranco de las Vacas, een spectaculaire ravijn waarin honderden palmbomen groeien. Het is een van de bijzondere plekken van Gran Canaria. In de ravijn ligt het gelijknamige dorpje Fataga. Dit is een dorpje dat de Canarische Eilanden typeert, met smalle, geplaveide straten en inheemse Canarische architectuur.
  • Benieuwd naar meer? Lees ons uitgebreid blogartikel met de niet-te-missen bezienswaardigheden op Gran Canaria.

Boek je reis naar de Gran Canaria voordelig

Ga op reis naar Gran Canaria met Tui, 8 dagen vanaf € 416: Bekijk het aanbod bij Tui
Op vakantie naar Gran Canaria bij Sunweb vanaf € 389 per persoon: Boek bij Sunweb
Je vakantie Gran Canaria bij Prijsvrij.nl vanaf € 282: Bekijk het aanbod
De vlucht duurt ongeveer 4,5 uur. Vluchten bij Tui Fly vanaf € 49

  1. Wil jij ook niets missen tijdens je vakantie in de Canarische Eilanden?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie op de Canarische Eilanden? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Canarische Eilanden met meer dan 140 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Canarische Eilanden.

Canarische Eilanden

Gratis reisgids Gran Canaria downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?