Welke champagnehuizen en champagnekelders bezoeken in de Champagnestreek? Alle info, tips + rondleidingen
Overzicht met bekende en minder bekende Champagnehuizen en Champagnekelders + tips
De Champagnestreek is een geweldige regio voor een weekendje weg of voor een wat langere vakantie. Naast de mooie steden zoals Reims, Epernay, Troyes of Châlons-en-Champagne ga je er natuurlijk ook naartoe om van de plaatselijke godendrank te proeven.
Je kan er zowel de exclusieve champagnehuizen als Moët & Chandon en Vranken-Pommery bezoeken, alsook kleinschalige huizen. In deze blogpost vind je alvast een overzicht van bekende en minder bekende champagnehuizen die je kan bezoeken tijdens je champagneweekend.
Inhoud artikel
Overzichtskaartje met de champagnehuizen
Meer dan 350 champagnehuizen om uit te kiezen
In de Champagnestreek vind je intussen meer dan 350 champagnehuizen die officieel geregistreerd zijn. Onmogelijk om deze allemaal in één keer te bezichtigen. Maar hoe kies je dan welk champagnehuis de moeite waard is om een bezoekje aan te brengen?
Bezoek aan de exclusieve champagnehuizen
Wil je graag de meest bekende champagne proeven en luxe ervaren? Dan plan je best een bezoek aan een van de grotere champagnehuizen als Moët & Chandon, Pommery, Veuve Clicquot en Mercier.
De grote champagenhuizen staan nu eenmaal bekend om hun wereldwijde reputatie en constante kwaliteit, wat hen aantrekkelijk maakt voor mensen die de iconische kant van champagne willen leren kennen. Deze huizen hebben indrukwekkende ondergrondse kelders, vaak kilometers lang, en hun rondleidingen zijn altijd perfect georganiseerd. Je krijgt inzicht in de omvang en precisie waarmee champagne wordt gemaakt, en uiteraard kan je proeven van beroemde cuvées die over de hele wereld worden geschonken. Vergeet niet, deze rondleidingen zijn best prijzig.
Of kies voor een geheel andere charme bij het bezoeken van de kleinschalige champagneproducenten
Wie eerder op zoek is naar een iets persoonlijke ervaring, bezoekt best een kleiner champagnehuis (de zogenaamde "Récoltants-Manipulants"). Dit zijn vaak familiebedrijven die hun eigen druiven telen, de champagne volledig zelf produceren en met trots hun persoonlijke stijl laten zien. Hier voel je de passie en toewijding van generaties wijnmakers. Bovendien is een bezoek aan zo’n huis vaak intiemer en heb je vaak ook de kans om de wijnmaker zelf te ontmoeten.
Je proeft niet alleen champagne, maar ook hun verhaal, hun visie op terroir en de liefde voor hun vak. Kleinschalige huizen produceren vaak unieke champagnes die je niet snel in een supermarkt zal zien liggen. Ideaal dus voor wie op zoek is naar iets speciaals.
Hoe dan ook, elk huis heeft zijn eigen verhaal, stijl en manier van werken, wat betekent dat geen twee bezoeken hetzelfde zullen zijn.
Waarom zou je überhaupt een champagnehuis bezoeken?
Een champagnehuis bezoeken is niet voor iedereen weggelegd, maar toch is het een aanrader voor iedereen die deze prachtige streek bezoekt. Waarom? Omdat het niet alleen om de champagne zelf gaat, maar ook om het verhaal achter elke fles. De Champagnestreek zit vol geschiedenis, traditie en innovatie, en dat ontdek je pas echt door een bezoek aan een van de champagnehuizen, groot of klein.
Champagnehuis Mercier
Het champagnehuis Mercier is één van de grotere champagnehuizen van Frankrijk, desondanks is het in België en Nederland wat minder bekend dan andere grote merken zoals Moët & Chandon of Veuve Cliquot. Het is wellicht de meest toegankelijke van alle champagnekelders. Als je eens een enorme champagnekelder van binnen en buiten wil zien, is dit een uitgelezen kans.
Met een treintje door de champagnekelders
- Een rondleiding door de 18 kilometer lange kelders van Mercier maak je in een treintje zonder bestuurder! Tijdens de rit kom je aan de hand van een audioguide meer te weten komt over de geschiedenis en het productieproces van Mercier.
- Verder wordt er ook een korte film over het merk gedraaid tijdens je bezoek.
- Wat ook meteen in het oog zal springen is het gigantisch houtsnijwerk op een champagnevat in de centrale hal. Dit gigantische mengvat met een equivalent van 200.000 flessen wijn en een gewicht van meer dan 20 ton vat pronkte onder andere op de Wereldtentoonstelling van 1889 in Parijs.
Extra info voor je bezoek aan het champagnehuis Mercier
- Er worden niet alleen rondleidingen door de champagnekelders georganiseerd, je kan ook een rondleiding volgen op de wijngaarden van Mercier.
- Proeverijen zijn altijd inbegrepen bij rondleidingen. Je kan ook proeverijen apart boeken.
- De toegangsprijzen variëren van €25 tot €45. Afhankelijk van het aantal degustaties.
- Boek je bezoek best op voorhand. Meer info op de website.
Pommery champagnehuis
Een andere bekende champagneproducent in Reims is Pommery. Die ken je wellicht het beste door de blauw-witte huisstijl in combinatie met gouden letters. De bekendste wijn is wellicht de klassieke Pommery Brut Royal. Al valt het champagnehuis tegenwoordig ook op met de Cuvées POP die een concept hebben om champagne naar een jonger publiek te brengen. Zo hebben ze onder meer een POP rosé champagne en de POP Earth die op duurzame wijze wordt geproduceerd.
Het Domaine Pommery opent de deuren van zijn prachtige gebouwen in Elizabethaanse stijl en nodigt uit om de kelders en crayères (krijtgroeven) te ontdekken. De Pommery-kelders, die zich over 18 kilometer uitstrekken op 30 meter diepte, werden in 1868 gecreëerd door Madame Pommery. Zij had het geniale idee om de oude kalksteenmijnen uit te breiden om een ideale ruimte te bouwen voor het rijpingsproces van de champagne (met een constante temperatuur van 10 graden). De zogenaamde 'ondergrondse kathedraal' met hoge gewelven en een mystieke sfeer wordt tegenwoordig ook vaak gebruikt voor kunsttentoonstellingen.
Breng ook een bezoekje aan Villa Demoiselle
- Er zijn verschillende tours die aangeboden worden zowel voor individuen als voor groepen inclusief proeverijen
- Breng ook een bezoekje aan Villa Demoiselle, een architectonisch juweeltje in art nouveau uit het begin van de 20e eeuw.
- Regelmatig zijn er ook Pommery kunsttentoonstellingen en andere exhibities op het landgoed toegankelijk voor het publiek.
- Meer info op de website.
Champagnehuis Moët & Chandon
Moët & Chandon, gelegen aan de befaamde Avenue de Champagne, is een van de meest beroemde en prestigieuze champagnehuizen ter wereld. Moët & Chandon staat wereldwijd bekend om zijn verfijnde champagnes, waaronder de iconische Moët Impérial, Dom Pérignon en Nectar Impérial. Het huis beschikt over indrukwekkende wijngaarden, verdeeld over de beste terroirs in de regio, waaronder de Côte des Blancs en de Montagne de Reims.
Tijdens je bezoek aan dit champagnehuis kan je een rondleiding volgen door de legendarische kelders waar miljoenen flessen champagne rijpen, kom je meer te weten over het productieproces, maar ook over de geschiedenis en traditie van het merk.
Het huis bestaat al meer dan 250 jaar en heeft een prestigieus imago. Zo ken je Moët & Chandon misschien wel uit de Formule 1, waar de champagne een tijdje werd uitgedeeld tijdens de podiumceremonies. Tegenwoordig is dat Carbon.
Vintage champagne Cuvée Dom Pérignon
De meest iconische van hun wijnen is wellicht de Cuvée Dom Pérignon. Die champagne wordt geproduceerd met chardonnay en pinot noir die uitsluitend uit grand cru en premier cru wijnvelden in de Champagnestreek worden gehaald. Het is ook een vintage champagne, wat wil zeggen dat de druiven ook van slechts één oogstjaar mogen komen en dat de rijpingstijd langer is dan bij gewone champagnes.
Praktische info voor je bezoek aan Moët & Chandon
- Gesloten in de winterperiode van 30/12 tem 01/03.
- De prijzen voor bezoeken variëren van €45 tot zelf €450 (once in a lifetime experience). De prijzen hangen vooral af van welke champagne(s) je wenst te proeven.
- Meer info op de website.
Champagnehuis Taittinger
Vanuit Reims kan je ook naar een andere wereldspeler in de champagne gaan, namelijk Taittinger. Het champagnehuis is momenteel nog steeds in handen van de familie Taittinger wat bijdraagt aan de persoonlijke betrokkenheid bij de productie en het behoud van de kwaliteit van de champagnes.
De bekendste wijn is de Taittinger Brut Reservé die bestaat uit chardonnay, pinot noir en pinot meunier. Opvallend bij Taittinger is dat de wijn nog met een spontane en natuurlijke melkzure gisting wordt gemaakt. Heel wat andere champagnes passen die natuurlijke gisting niet meer toe.
Praktische info voor je bezoek aan het Champagnehuis Taittinger
- In juli 2024 opende de kelders van Champagne Taittinger opnieuw hun deuren na 18 maanden renoveren.
- Keer terug in de tijd, 18 meter onder de grond en verken de overblijfselen van de abdij van Saint-Nicaise.
- Prijzen voor rondleidingen variëren tussen de €40 en €100.
- Meer info op de website.
Champagnekelder Veuve Clicquot
Het meest iconische champagnehuis in Reims is wellicht Veuve Clicquot. Zeg nu zelf: wie heeft de typerende champagneflessen met het oranje-gele etiket nog nooit gezien in de winkel? Dit label vertegenwoordigt de klassieke Brut Yellow Label champagne en wordt wereldwijd erkend.
"Het champagnehuis van de weduwe"
Het huis is zo'n 250 jaar geleden ook groot geworden wanneer mevrouw Barbe Clicquot-Ponsardin het bedrijf overnam nadat haar man is gestorven. Vandaar komt ook de naam "Veuve" wat weduwe betekent in het Frans. De prestige cuvée, La Grande Dame, is trouwens vernoemd naar de oprichtster van het huis. De kelders van Veuve Clicquot kan je zowel publiekelijk als privé bezoeken.
Een bezoek aan het iconische champagnehuis
- Prijzen kunnen variëren van €35 tot €225. Afhankelijk van hoe uitgebreid je je bezoek wilt en welke champagnes je wilt degusteren.
- Geniet na je bezoek nog even na op het terras van Café Clicquot met een chique en ontspannen bistronomische ervaring.
- Je dient wel vooraf je bezoek te reserveren, dat kan op de officiële website van Veuve Clicquot.
Champagnekelder G.H. Mumm
Het champagnehuis G.H. Mumm mag je gerust ook bij de groten rekenen. Met 25 kilometer champagnekelders onder de straten van Reims is dit best een indrukwekkend bedrijf. Je kent ze vooral van hun iconische champagne Cordon Rouge met het sierlijke etiket met de rode band. Het bedrijf bestaat sinds 1827 en werd gesticht door 3 broers uit Duitsland. Vandaag produceert het ruim 7,5 miljoen flessen per jaar.
Art-deco en windmolen in de champagnestreek
Zelfs wanneer je de kelders niet gaat bezoeken is het op zich al de moeite om even langs het gebouw te lopen wanneer je in Reims bent. Mumm is gevestigd in een fraai art-deco gebouw met mozaïeken op de gevel die de traditionele méthode champenoise afbeelden. Ben je in Verzenay, op de Mont-Boeuf, stop dan zeker even bij de windmolen, eigendom van Mumm (bekijk hier de ligging). Ongetwijfeld een van de meest bekende foto's van de streek.
- Bij een bezoek krijg je een uitgebreide rondleiding van een van hun gidsen.
- Je krijgt een stuk van die gigantische kelders te zien en uiteraard mag je een glaasje Cordon Rouge proeven.
- Toegangsprijzen variëren van €30 tot €58, al kan je ook duurdere privé tours boeken.
- Dit is een van de weinige grote champagnehuizen die je het hele jaar door kan bezoeken.
- Meer info op de website.
Maison Ruinart
Maison Ruinart, opgericht in 1729 is het oudste champagnehuis ter wereld en bevindt zich in Reims. Je kan tijdens een rondleiding door Maison Ruinart de imposante krijtkathedralen bezichtigen waar de Ruinart-wijnjaren bewaard zijn gebleven (deze zijn tot 35 meter diep uitgegraven en zijn geclassificeerd als UNESCO-werelderfgoed). Je leert er ook meer over de rijke geschiedenis en de werkwijze bij het maken van een champagne in dit champagnehuis.
Ruinart staat bekend om zijn elegante, verfijnde champagnes die voornamelijk gebaseerd zijn op de Chardonnay-druif. De Blanc de Blancs Ruinart is de emblematische cuvée van het Huis met een fruitige toon, terwijl de Rosé een interessante pittige toets biedt.
Ruinarts relatie met de kunstwereld
Daarnaast heeft het champagnehuis door de jaren heen ook een sterke focus gehad op kunst en design. Zo werd er reeds samengewerkt met kunstenaars zoals Vik Muniz waarbij materialen zoals kurken en capsules van champagneflessen gebruikt werden om kunstwerken mee te maken. Ook het schilderij "The Oyster Lunch" (1735) wordt vaak geassocieerd met Ruinart en er wordt regelmatig samengewerkt met kunstenaars om exclusieve verpakkingen en flessen te ontwerpen.
In de lounges van het Nicolas Ruïnart paviljoen, op het terras of in de boetiek kan je proeven van de Ruinart-champagnes en een beperkte editie van hun favoriete vintage kopen. Wandel na je bezoek ook nog even door de prachtige tuinen. Het champagnehuis wordt omringd door een bosrijk gebied met een oppervlakte van 7000 m². Je wandelt er langs verschillende hedendaagse kunstwerken zoals de "Hertencontrole" en "De Boog".
Praktische info voor je bezoek aan Maison Ruinart
- Er zijn verschillende rondleidingen die je hier kan volgen, van standaard rondleidingen door de krijtkathedralen (incl. proeverijen) en champagnekelders tot gastronomische ervaringen met sterrenchef Arnaud Donckele.
- De prijzen variëren van €85 tot €140. De weekends en gastronomische ervaringen kunnen lopen tot €650. Je kan ook een op maat gemaakte ervaring samenstellen.
- Meer info op de website.
Champagnehuis Bollinger
Bollinger is niet per se één van de grootste champagnehuizen uit de streek, maar wel een van de bekendste. Niet in het minst doordat Bollinger vaak wordt opgevoerd in films. Zo is het de favoriete champagne van James Bond in meerdere Bondfilms. Maar ook in de film Absolutely Fabulous wordt er heel wat Bollinger gedronken.
Het champagnehuis brengt regelmatig heel exclusieve flessen uit waaronder de Bollinger Special Cuvée of de Bollinger Grande Année. Het zijn niet de goedkoopste flessen, voor flessen van sommige topjaren dien je al snel €100 of meer te betalen, maar de kwaliteit is wel uitstekend.
Praktische info voor je bezoek aan Bollinger
- Normaliter is het champagnehuis niet vrij toegankelijk voor het publiek, maar je kan af en toe wel exclusieve rondleidingen boeken met een select gezelschap.
- Je krijgt dan een tour door de champagnekelders en uiteraard een proeverij van meerdere van hun prestigieuze champagnes.
- Meer info op de website.
Champagne de Castellane
Champagne de Castellane is een ander historisch en prestigieus champagnehuis in Epernay. Het huis werd opgericht in 1895 en heeft sindsdien een sterke reputatie opgebouwd in het produceren van hoogwaardige champagnes. Het Castellane-huis heeft een indrukwekkend historisch pand, met een grote kelder waar de champagnes worden gerijpt.
Bezoekers kunnen hier genieten van rondleidingen waarin ze meer leren over het champagneproductieproces, van de druiventeelt tot het bottelen van de flessen. De gidsen vertellen over de rijke geschiedenis van het huis en de families die betrokken waren bij de oprichting en ontwikkeling ervan. De champagnes van de Castellane-lijn, waaronder de bekende cuvées zoals Brut, Rosé en Millésimé, worden wereldwijd geprezen om hun verfijning en balans.
Praktische info over je bezoek aan het Champagnehuis Castellane
- Er zijn drie rondleidingen die je kan volgen. De standaard rondleiding is inclusief toegang tot het Museum en de Toren met uitzicht over de stad en de wijngaarden. Proeverij is ook inbegrepen.
- Iedere dag geopend.
- Meer info op de website.
Champagnedomein Henri Giraud
Dit familiebedrijf, dat al sinds de 17e eeuw actief is, staat bekend om zijn ambachtelijke benadering, innovatieve rijpingstechnieken en diepe respect voor terroir. Wat de eigenaar van dit champagnehuis zo bijzonder maakt, is zijn keuze voor de houten vaten, waardoor de champagne een subtiele houttoets krijgt. Hij selecteert zelf de bomen in de bossen en inspecteert na het droogproces nauwkeurig de houtstructuur om de perfecte kwaliteit te bekomen.
Op het Champagnedomein Henri Giraud worden rondleidingen georganiseerd inclusief een proeverij van selectie ciconische jaargangen. Daarnaast kan je ook een overnachting bijboeken bij Manoir Henri Giraud met spa. Meer info op de website.
Champagnehuis Vollereaux
De meest bekende champagnehuizen hebben we nu wel gehad, wil je graag een bezoek brengen aan een van de kleinere champagnehuizen? Dat kan ook. Zo is het champagnehuis Vollereaux in het dorpje Pierry al zeker een aanrader.
Een kleiner huis met topkwaliteit champagne
Vollereaux is zeker niet de bekendste champagne, maar biedt wel kwaliteit. Dit kleinschalige champagnehuis produceert een breed scala aan champagnes, maar hun stijl wordt gekarakteriseerd door frisheid, elegantie en fruitige expressie.
Het familiebedrijf werd opgericht in 1953, gaat al 6 generaties mee en heeft een werkelijk prachtig wijndomein met alles samen zo'n 40 hectare aan landgoed. Alleen daarom is het al de moeite om eens tot daar te gaan. De familie ontvangt met plezier bezoekers aan erg democratische prijzen.
Praktische info over het champagnehuis Vollereaux
- Er zijn drie verschillende rondleidingen die je hier kan volgen, een standaard rondleiding met proeverij van drie champagnes (€17), een gastronomische rondleiding met een proeverij van drie champagnes vergezeld van koekjes van Maison Fossier en als laatste een rondleiding met proeverij én drie chocolaatjes van de chocoladefabriek Thibaut.
- Daarnaast worden er nog leuke extra's aangeboden: blind proeven, een picknick in het hart van de wijngaarden of een brunch in een van de perskamers.
- Meer info op de website.
Champagnehuis Jean Milan
Dit familiale champagnehuis heeft reeds meer dan 155 jaar ervaring, overgedragen van generatie op generatie en dat sinds 1864. Het is vandaag de vijfde generatie, de zoon, Jean-Charles Milan, die de wijngaard overneemt met respect voor de familietradities.
Traditioneel persen op de oude persen is de eerste stap in het proces van Champagne maken. De druiven worden met de hand geplukt. Daarna worden de druiven met de nodige zorg geperst. Het is dankzij deze ambachtelijke en traditionele manier van werken dat de bijzondere smaak voor de verschillende Champagnes wordt verkregen.
De wijnstokken produceren een zeer begeerde druif: Chardonnay, bekend als de nobele druif van de Champagne. De enige variëteit van witte druiven die zeer gewild is voor de samenstelling van grote cuvées, Chardonnay geeft frisheid, finesse en een lange levensduur aan de wijn.
Praktische info over je bezoek aan dit champagnehuis
- Je kan het champagnehuis Jean Milan vinden in Oger, gelegen in het hart van de Côte des Blancs, en ingedeeld bij de 17 Grands Crus van Champagne, wat betekent dat het een van de beste in de hele regio is.
- Wie wil kan er ook een vendange (het oogsten van de druiven) meemaken als toerist.
- Meer info op de website
Champagnehuis Voirin Jumel
Het Champagnehuis Voirin Jumel is gelegen in Cramant, een prestigieus “Grand Cru” dorp aan de Côte des Blancs. De familie Voirin-Jumel heeft hier al meer dan vijf generaties lang een prachtig landgoed met glooiende wijngaarden waar de traditionele manier van champagne maken in ere wordt gehouden. Er worden proeverijen georganiseerd waarbij je de lokale champagne kan proeven. Hiervoor dien je op voorhand online te reserveren.
Wat een bezoek aan dit champagnehuis extra bijzonder kan maken, is een overnachting bij te boeken in het gastenverblijf! Er is zowel een bed and breakfast bij het domein als een gîte. Vanaf de accommodaties heb je een schitterend uitzicht over de wijngaarden. Meer info op de website.
Champagnehuis Ayala
Het Ayala champagnehuis bevindt zich in Aÿ, een stad in het hart van de Grand Cru-regio die geflankeerd wordt door wijnranken. Het huis werd opgericht door Edmond Ayala en is zo'n 160 jaar later nog steeds in handen van dezelfde familie.
Ayala was een van de eerste huizen die champagnes produceerde met een lage suikerdosering. Deze stijl is vandaag de dag nog steeds hun handelsmerk en staat het vooral bekend om zijn Grande Cuvée. In 2005 werd Ayala overgenomen door het gerenommeerde Champagnehuis Bollinger. Sindsdien heeft het huis een vernieuwde focus gekregen op kwaliteit en precisie.
Praktische info voor je bezoek aan het Ayala champagnehuis
- Er worden drie rondleidingen georganiseerd varierend van €30 tot €100 incl. proeverijen. Deze dien je op voorhand te reserveren.
- Meer info op de website.
Château de Boursault
Château de Boursault, gelegen in de Marne-vallei, biedt een heel ander soort ervaring doordrenkt van historische grandeur. Met zijn neorenaissancestijl en opvallende torentjes lijkt het sprookjeskasteel op het kasteel van Chambord. Ook het panoramisch uitzicht over de wijngaarden van Champagne is schitterend.
Château de Boursault produceert zijn eigen champagne en is een van de weinige kastelen in de streek die daadwerkelijk omringd is door wijngaarden die exclusief gebruikt worden voor zijn eigen productie. De champagne wordt gemaakt met een ambachtelijk proces dat al vier generaties lang wordt doorgegeven. Alles gebeurt met diep respect voor tradities en zorg voor het milieu. De champagnes van Château de Boursault staan bekend om hun uitgesproken karakter en zijn een reflectie van de unieke terroir. Win-win voor kasteel- en wijnliefhebbers.
Een bezoek aan het Château de Boursault
- Er zijn twee mogelijkheden: proeverij en wandeling rond het domein boeken (€15) of een bezoek aan de kelders incl. aan de wijngaarden en proeverij (€30).
- Het kasteel is niet toegankelijk voor bezoekers, je dient een bezoek aan de kasteelkelders te boeken op voorhand.
- Gesloten op zondag en maandag.
- Meer info op de website.
Champagnehuis Alain Bernard
In het dorpje Dizy, vlakbij Epernay kan je het champagnehuis Alain Bernard bezoeken. Kom tijdens je bezoek meer te weten over het vakmanschap en de jaargangen van dit familiedomein, waar de kelders met de hand zijn uitgehouwen door Arthur Bernard, de oprichter van het huis. Het familiebedrijf werd opgericht in 1912 door grootvader Arthur Bernard die gepassioneerd was door zijn passie voor wijn. Terwijl hij werkte in een champagnehuis in Dizy, maakte Arthur Bernard zijn eigen champagne van een paar wijnstokken rond Hautvillers. Hij wist zijn passie door te geven van genartie op generatie.
Praktische info over je bezoek aan dit champagnehuis
- Proeverij op afspraak van 3 champagnes €25/pp, gratis vanaf 3 gekochte flessen per persoon.
- Zondag gesloten.
- Meer info op de website.
Champagnehuis Fleury
Champagne Fleury, opgericht in 1895 en nu in handen van de vierde generatie, is het verhaal van een familie die met veel passie en innovatie de kunst van wijn maken beheerst, altijd met respect voor de natuur. Het domein ligt in Courteron, in het hart van de Côte des Bar, het zuidelijke deel van Champagne, op de karakteristieke klei-kalkstenen heuvels van de regio.
Wat Fleury echt bijzonder maakt, is de keuze voor biodynamische wijnbouw. De familie omarmt deze filosofie al jaren en streeft naar een diepe verbondenheid met het land. Ze koesteren hun terroir en proberen in alle nederigheid het perfecte evenwicht te vinden tussen natuur en vakmanschap. Dit doen ze door de wijngaarden goed op te volgen en steeds te leren van wat het land hen biedt.
Het domein heeft 15 hectare wijngaarden, waarvan 85% beplant is met Pinot Noir, de druif die de basis vormt voor hun champagnes. Ook Chardonnay, Pinot Blanc, Pinot Gris en een beetje Pinot Meunier worden verbouwd. De oudste wijnstokken zijn van 1970, en elk jaar planten ze nieuwe stokken om de kwaliteit en de dynamiek van hun wijngaarden te behouden.
Praktische info voor je bezoek aan Fleury
- Bezoek aan het landgoed uitsluitend op afspraak, onder twee opties, afhankelijk van de mogelijkheid en beschikbaarheid.
- Je kan er ook overnachten, kano's en fietsen huren om de omgeving te verkennen.
- Meer info op de website.
Champagnehuis G. Tribaut
Genieten van een glas champagne met een adembenemend uitzicht over de wijngaarden? Stip dan zeker het Champagnehuis G. Tribaut aan! Dit familiebedrijf dat al vier generaties lang champagne produceert, bevindt zich in het dorp Hautvillers en biedt rondleidingen waarbij je een kijkje kan nemen in de champagnekelders, bij de pers en de wijnmakerij. Je kan er ook gewone proeverijen boeken zonder een rondleiding te volgen. Het proeflokaal heeft bovendien een prachtig uitzicht over de wijngaarden en de vallei van de Marne. Meer info op de website.
Champagnehuis Michel Tixier
Wat Michel Tixier echt bijzonder maakt, is niet alleen de champagne, maar ook de persoonlijke beleving die het huis biedt. Het champagnehuis is gelegen in een schilderachtige omgeving in de Côte des Bar en legt zijn focus vooral op kwaliteit boven kwantiteit. Het productievolume ligt hier dan ook veel lager dan de bekendere champagnehuizen.
Breng een bezoek aan het wijndomein en de wijngaarden, krijg een dieper inzicht in het maken van champagne en luister vooral naar de verhalen van de gepassioneerde wijnboer die meer vertelt over de geschiedenis van het domein, de wijnmakerij, het champagneproductieproces en hun passie voor het vak. Geen zin in een standaard rondleiding? Dan kan je hier ook kiezen voor een mooie fietstocht door de wijngaarden (incl. 3 proeverijen). Meer info op de website.
Champagnedomein Geoffroy
Champagne Geoffroy maakt gebruik van oude methoden, zoals vinificatie in eikenhouten vaten en het persen van druiven in traditionele houten Coquard-persen. Ze zijn gespecialiseerd in Pinot Noir-dominante blends. René Geoffroy’s champagnes zijn authentiek en krachtig, met een aardse diepgang. Het huis biedt een persoonlijke ervaring, vaak met de eigenaar zelf als gastheer. Ontdek de kelder, kom meer te weten over de familiegeschiedenis en de wijnbouw en geniet van een proeverij van drie champagnes. Meer info op de website.
Boek alvast je dagtour champagne proeven
Wijnbouwgebieden in de Champagneregio
De Champagnestreek is wereldwijd beroemd als de enige regio waar de mousserende wijn officieel de naam "champagne" mag dragen. De streek is verdeeld in vier belangrijke gebieden, elk met een uniek terroir: drie rond Reims en Epernay, en één ten zuiden van Troyes.
- De Montagne de Reims staat bekend om zijn pinot noir-druiven, die kracht en structuur geven aan champagne.
- De Vallée de la Marne specialiseert zich in de fruitige meunier, terwijl de Côte des Blancs beroemd is om subtiele aroma's en elegante champagnes.
- In het zuidelijker gelegen Côte des Bar, gedomineerd door pinot noir, vind je champagnes met een uitgesproken karakter.
De bodem is voornamelijk klei met een bovenlaag van kiezels, wat ideaal is voor het opslaan van warmte gedurende de dag en het behouden van een constante temperatuur voor de wijnstokken tijdens de nacht. Onder de kleilaag bevindt zich een diepe krijtlaag, waarin meer dan 200 kilometer aan gangen zijn gegraven voor het opslaan van de champagnewijnen. Deze ondergrondse lagen zorgen voor een constante temperatuur van 11°C.
Enkele tips voor een geslaagd champagneweekend
Voor een bezoek aan de champagnestreek raden we je aan om één of twee van de grotere champagnehuizen eruit te pikken om te bezoeken. De grote producenten maken er namelijk graag een totaalbeleving van voor bezoekers. Door hun ligging kan je dat bezoek dan ook combineren met wat sightseeing in de belangrijkste steden zoals Reims of Epernay.
Champagne gaan proeven: do's en dont's
- Let er op dat je niet te veel drinkt. De Franse politie is zeer streng op dronken rijden en ook de champagneboeren zelf stellen dronkenschap absoluut niet op prijs.
- Verder is het een ongeschreven wet dat de champagneboeren verwachten dat je wel degelijk hun champagne koopt als je op hun boerderij komt proeven.
- Als je er toch geen champagne wilt kopen, zeg dit dan vooraf. Dan kan er eventueel nog steeds een klein bedrag aangerekend worden voor een proeverij.
- Ga er niet langs tussen 12 en 14 uur, dan hebben de meeste boeren hun lunchpauze.
- Boeren weten wat hun product waard is, ga dus niet onderhandelen over de prijs.
- Voorzie voldoende kofferruimte om je champagnevoorraad mee te kunnen nemen.
- De meeste kleinere dorpen liggen bij Epernay. Als je eraan denkt om meerdere lokale producenten in één dag te bezoeken, is dat wellicht een betere uitvalsbasis dan Reims.
Begeleide tour boeken door een champagnehuis
Wil je graag een glaasje drinken? Ga dan mee met een experience tour
Er zijn verschillende touroperators bieden experience tours aan waarbij je van een paar uur, een halve of een volledige dag op pad gaat met een gids. Afhankelijk van de champagne tour kan je wijnvelden, kelders en champagnehuizen bezoeken met een gids en uiteraard ook champagne gaan degusteren. Als je geen zin hebt om zelf met de wagen rond te toeren of als je een glaasje extra wil drinken, is een begeleide tour uiteraard een ideale optie.
Bekijk hieronder alvast populaire tours en excurises naar champagnehuizen
FAQ - Veelgestelde vragen over de Champagne
Heb je na het lezen van deze blogpost nog enkele vragen? In deze FAQ beantwoorden we alvast enkele van de veelgestelde vragen over de Champagnestreek, gebaseerd op de interesses van menig reizigers.
Champagne is een mousserende wijn uit de Champagnestreek, daarom spreekt men ook wel eens over "champagnewijn". Echter heeft de champagne een iets meer bruisende textuur, dit komt onder meer door de tweede gisting in de fles. Bij een tweede gisting ontstaat het koolzuurgas dat zorgt voor de bruisende textuur aldus de bubbeltjes.
Verder gelden er ook strikte regels voor de productie van champagne, zoals de manier van persen, rijpen en bottelen, wat zorgt voor de hoge kwaliteit. Alleen mousserende wijn uit deze regio gemaakt volgens de ‘methode champagnoise’ mag de naam champagne dragen.
- In de meeste champagnes worden de 3 druivensoorten gemengd: de pinot noir, de pinot meunier en de chardonnay.
- Rosé: Rose champagne bevat een kleine hoeveelheid blauwe druif Pinot Noir.
- Blanc de Blancs: Champagne die enkel de chardonnay druif bevat.
- Millésimé: Champagne van de beste jaren, ook wel eens vintage champagne genoemd, bevatten de allerbeste druiven van 1 jaar. Er is niet elke jaar een millésimé champagne beschikbaar.
- Blanc de Noirs: De witte champagne wordt van blauwe druiven Pinot Noir of Pinot Meunier gemaakt (of een mengeling).
- Extra Brut: Heel droge champagnes, krijgt ook wel eens de naam ultra burt of brut intégral, bevat zo goed als geen toegevoegde suikers.
- Brut: Dit type champagnes mag maximum een dosage van 15 gram suiker per liter bevatten.
- Brut sans millésime: Een brut champagne "sans année". Verkrijg je door het mengen van wijnen uit verschillende jaren om zo een typische smaak van het champagnehuis te creëren (door de jaren heen stabiel).
- Extra Sec: Zoeter dan de brut champagne met dosage van tussen de 12 gram en 20 gram per liter. Deze toevoeging van suikers gebeurt door liqueur d'expédition aan de fles toe te voegen.
- Sec: Minder droog dan brut met een met dosage van tussen de 17 gram en 35 gram per liter.
- Demi-sec: Champagnes met een dosage tussen 33 gram en 50 gram per liter.
- Doux: Zoete champagnes met een dosage van meer dan 50 gram per liter.
Champagne wordt gemaakt volgens de Méthode Traditionnelle (of Méthode Champenoise), een speciaal proces. Hieronder alvast een korte samenvatting van hoe champagne gemaakt wordt, voor een meer uitgebreide uitleg, raden we uiteraard een bezoek aan aan een van bovenstaande champagnehuizen.
- Het oogsten van druiven. Champagne wordt gemaakt van Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier-druiven, deze worden met de hand geplukt om te voorkomen dat ze beschadigen. Dit gebeurt meestal plaats eind september/begin oktober en duurt ongeveer twee weken.
- Nadien gebeurt de eerste gisting, ook wel alcoholische fermentatie. De druiven worden geperst en vergist tot een gewone zure, stille wijn (zonder bubbels).
- De wijn wordt gebotteld met een beetje suiker en gist. Dit zorgt voor een tweede gisting in de fles, waarbij koolzuurgas vrijkomt. Dit gas kan niet ontsnappen, waardoor de bubbels in de wijn blijven.
- Nadien volgt het rijpingsproces. Volgens de wetgeving moeten non-vintage wijnen minstens 15 maanden rijpen in een champagnekelder, vintage wijnen vragen minimaal 3 jaar vanaf de fles gebotteld is.
- Na het rijpen gebeurt het remuage & dégorgement. De flessen worden langzaam gedraaid en gekanteld (remuage) zodat het gist naar de hals zakt. Daarna wordt de flessenhals bevroren en het bezinksel verwijderd (dégorgement).
- Uiteindelijk gaat men de champagnesoort bepalen aan de hand van het suikergehalte zoals brut of demi-sec. Het toevoegen van mengsel witte wijn, suiker en Brandy wordt echter bepaald door het champagnehuis en is uiteraard geheim! Nadien wordt de fles afgesloten met een kurk, muselet en etiket en is ze klaar voor verkoop.
Naast de champagnewijnen worden er in de regio ook niet-mousserende witte en rode wijnen geproduceerd onder de naam Coteaux Champenois, zo weet je ook weer waar je moet zijn voor een bezoekje aan de champagnestreek.
Op het etiket van de champagne staat ook een nummer met twee letters ervoor. Deze letters geven aan wie de champagne heeft gebotteld.
- NM Négociant-Manipulant: Een producent die, om Champagne te maken, druiven in bulk koopt van kwekers.
- RM Récoltant-Manipulant: Een kweker die zowel druiven levert aan de Champagnehuizen als zijn druiven gebruikt ten behoeve van het maken van zijn eigen Champagne.
- CM Coopérative-Manipulant: Een coöperatie van kwekers die tevens hun eigen Champagne onder een eigen label maken.
- RC Récoltant-Coopérative: Een kweker die een Champagne die door een coöperatie gemaakt is, verkoopt onder zijn eigen naam.
- SR Société des Récoltants: Een firma, opgezet door twee of meer kwekers, die grond delen en hun Champagne onder meer dan een merk in de markt zetten.
- ND Négociant Distributeur: Een firma die Champagne levert die niet door hem is gemaakt.
- MA Marque d’Acheteur: Een merknaam in eigendom van een koper (zoals een restaurant, supermarkt of wijnhandelaar).
Het alcoholpercentage in een fles champagne ligt rond de 12%. Ongeacht het suikergehalte dat tijdens de productie wordt gekozen, blijft dit percentage hetzelfde met een variatie van +/- 0,7% afhankelijk van het type champagne. Ben je op rondreis door de Champagnestreek en heb je geen Bob? Houd er dan rekening mee dat drinken en rijden niet samen gaan, een begeleide champagnetour incl. proeverijen is dan een mooi alternatief.
Een bezoek met kinderen aan champagnehuizen hangt af van verschillende factoren. Bezoek je een kleinschalig of groot champagnehuis? Hoe oud zijn je kinderen? Heb je een kinderwagen nodig of niet. De donkere ondergrondse kelders zijn namelijk niet altijd even makkelijk te bereiken. Maar een bezoek aan champagnehuizen met kinderen is zeker mogelijk.
Sommige champagnehuizen bieden familievriendelijke rondleidingen. Aangezien de gewone rondleidingen vaak een uur tot twee uur duren, bieden ze ook speciale activiteiten of non-alcoholische alternatieven aan voor kinderen. Bijvoorbeeld, een speurtocht of sapjesproeverij. Ook de rondleiding met het treintje door de kelders van Mercier zullen aanslaan! Op de officiële websites van de champagnehuizen vind je meer info.
Waar overnachten in de Champagnestreek?
Ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats tijdens jouw vakantie in de Champagnestreek? Dan raden wij je aan om vooral te zoeken in de buurt van Épernay, Reims en Troyes. Hieronder hebben we alvast onze favoriete adresjes voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en B&B's in de Champagnestreek.
- La Caserne Chanzy Hotel & Spa ligt tegenover de kathedraal in het centrum van Reims. Het hotel biedt kamers met uitzicht op de kathedraal, continentaal of Amerikaans ontbijt en een spa om even te ontspannen na je stadswandeling. Meer info en boeken.
- Ook een verblijf in MM Suites Marlot in Reims is aan te raden. Het appartement is gelegen in het centrum, op een steenworp afstand van de kathedraal. Het appartement kreeg een moderne inrichting en beschikt over één slaapkamer. Meer info en boeken.
- Hôtel Le Château Fort is gevestigd in een uniek, middeleeuws fort met uitzicht op de stad Sedan. Je overnacht in een van de geluiddichte kamers of suites voorzien van alle moderne faciliteiten. 's Ochtends geniet je van een uitgebreid ontbijtbuffet en 's avonds kan je nog even nagenieten in bar Artillerie met open haard. Meer info en boeken.
Met onze reisgids mis je niets tijdens jouw verblijf in de Champagnestreek
Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in de Champagnestreek? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Champagnestreek met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Champagnestreek.