Roadtrip langs de Opaalkust: 6-daagse route langs de mooiste plekken aan Côte d'Opale

Volledige reisgids kopen voor € 10

Roadtrip langs de Opaalkust: 6-daagse route langs de mooiste plekken aan Côte d'Opale

2 september 2024 in Côte d'Opale3 reacties

Op roadtrip langs de Opaalkust in het Noorden van Frankrijk? Uitgestippelde route met reisschema + verblijftips

De Opaalkust in Noord-Frankrijk, gelegen tussen Calais en Berck vlakbij de Baai van de Authie, is een verrassend mooie kustregio op slechts enkele uren rijden van België. Het indrukwekkende landschap met hoge krijtrotsen en glooiende heuvels, uitgestrekte zandstranden, charmante badplaatsen en kilometers aan wandel- en fietspaden maakt deze kuststrook een ideale vakantiebestemming voor een onvergetelijke roadtrip.

Ontdek hieronder alvast onze 6-daagse roadtrip langs de Opaalkust.

Inhoud artikel

Kaartje met 6-daagse route langs Côte d'Opale

De Opaalkust ligt in het noorden van Frankrijk, vlakbij de grens met België. Je bereikt de eerste stad aan het begin van de Opaalkust (Calais) al na een dikke twee uur rijden. Voor deze route langs Côte d’Opale hebben we bewust een kleine week uitgetrokken. Zo kan je in alle rust genieten van de schoonheid die deze regio te bieden heeft. Wil je graag zoveel mogelijk zien, dan kan je deze route volgen en eventueel zelfs uitbreiden. Heb je maar een paar dagen (bv. een verlengd weekend), dan kan je sommige plekken op deze route overslaan.

Dag 1: Brussel – Calais

Calais is je eerste stop aan de Opaalkust

Het is een havenstad met een rijke geschiedenis. Bezoek zeker het Stadhuis van Calais, een prachtig gebouw in neogotische stijl met een opvallend belfort dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Ook vind je er het beroemde beeldhouwwerk van Rodin, Les Six Bourgeois de Calais. Wat verder, bij Place d'Armes kan je genieten van een terrasje met zicht op de Baken van Calais (Tour du Guet), dat ooit diende als uitkijktoren.

Wandel ook even naar het strand van Calais vind je een bijzonder bouwwerk, Le Compagnie du Dragon, een 12 meter hoge constructie gemaakt uit staal en hout en weegt 72 ton. Met onze stadswandeling door Calais kom je langs de mooiste bezienswaardigheden van deze stad.

Nadien rijd je door naar Cap Blanc-Nez en Cap Gris-Nez, ook wel Les Deux Caps genoemd, zijn twee indrukwekkende krijtrotsen die een prachtig uitzicht bieden over de kustlijn. Op heldere dagen kan je zelfs de kust van Engeland zien. De witte kliffen, het blauwe water en de groene begroeiing zorgen voor een prachtig kleurcontrast en een uitzicht dat je niet snel beu raakt. Ook het winderige temperament is kenmerkend voor de kliffen maar heerlijk om uit te waaien.

Na een mooie wandeling langs de krijtrotsen zal je wel honger gekregen hebben. Probeer zeker een van de lokale gerechten zoals "moules-frites" in een van de restaurants in de buurt van de haven.

TIP: Koop hier onze uitgebreide reisgids Noord-Frankrijk en mist niets tijdens deze mooie route.

Op 8 kilometer van Cap Gris-Nez ligt het charmante kustdorpje Wissant waar je kan overnachten in een van de gezellige hotels of B&B's. Wissant is een klein dorp, dat lang onder Vlaamse invloed, wat ook blijkt uit de plaatsnamen van omliggende dorpjes zoals Audinghen en Hervelinghen. Het dorpje is vooral populair om zijn uitgestrekt zandstrand, de ideale plek voor (kite)surfers. Geniet van een ontspannen diner in een lokaal restaurant en proef verse zeevruchten.

OVERNACHTINGSTIP: Sluit je dag af bij Hôtel de la Baie de Wissant, dit hotel heeft een prachtige ligging aan zee en wandelafstand van het centrum. Het hotel biedt kamers met uitzicht op zee en iedere ochtend wacht je een heerlijk ontbijtbuffet op. Meer info en boeken.

Dag 2: Wissant – Boulogne-sur-Mer

Op weg naar je volgende bestemming rijd je langs Musée du Mur de l'Atlantique - Batterie Todt, dat deel uitmaakte van de Atlantikwall en het Fort van Ambleteuse, ook wel gekend als Fort Vauban.

Het fort werd in de 17de eeuw ontworpen door architect Sébastien Le Prestre de Vauban en moest zorgen voor de bescherming van de haven. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het door de nazi's gebruikt als gevangenis voor dwangarbeiders. Je kan er een rondleiding volgen en meer te weten komen over de geschiedenis van het bouwwerk. Voor wie zich nog meer wilt verdiepen in het duistere verleden van deze regio, kan nog een bezoekje brengen aan Musée 39-45.

LEESTIP: Benieuwd naar meer bezienswaardigheden over de wereldoorlog? Bekijk hier onze blogpost met D-day sites & WOII bezienswaardigheden langs de Franse kust.

Na je bezoek aan de oorlogsmonumenten, rijd je door naar Wimereux, nog zo’n gezellig vissersdorpje aan de Opaalkust. Parkeer je wagen ergens in een zijstraat, wandel naar de strandboulevard (ook wel La Digue genoemd) en geniet van een frisse zeebries.

Wimereux was een van de eerste badplaatsen van de Opaalkust en werd al snel populair bij de welgestelde Engelsen en Parijzenaren. Ook de aanleg van de spoorlijn naar Boulogne-sur-Mer en de goede verbindingen met Parijs en Londen droegen bij aan de populariteit van de stad als chique badplaats. Vandaag de dag herinneren de prachtige villa’s in Belle Époque aan deze glorietijd van toen. Er zijn rondleidingen voor wie meer wil weten over de architectuur, maar je kan ook gewoon rond flaneren zoals de dames het deden in de jaren 80.

Na een gezellig terrasje aan de dijk of een lekker diner bij familiehotel Atlantic (bekend om het restaurant La Liégeoise met Michelinster) rijd je door naar Boulogne-sur-Mer waar je morgen een hele dag zal doorbrengen.

OVERNACHTINGSTIP: Verblijf tijdens je bezoek aan Boulogne-sur-Mer bij B&B The Stay Well, een charmante bed en breakfast in het centrum van de stad incl. een heerlijk ontbijtje. Meer info en boeken.

Dag 3: Boulogne-sur-Mer

Na een heerlijke nachtrust bij B&B The Stay Well en een heerlijk uitgebreid Frans ontbijtje, ga je op verkenning door Boulogne-sur-Mer. De stad wordt ook wel Cité de la Mer genoemd, wat staat voor Frankrijks grootste vissershaven. Begin je stadswandeling door Boulogne-sur-Mer in Haute-Ville, het oudste deel van de stad. Deze middeleeuwse wijk, omringd door indrukwekkende stadsmuren, ademt geschiedenis. Wandel door de smalle, geplaveide straatjes en bewonder de prachtige historische gebouwen.

Wist je dat het straatbeeld van het havenstadje Boulogne-sur-Mer opgefleurd werd met prachtige muurschilderingen? Lokale en internationale artiesten kwamen reeds hun talenten uit oefenen op de muren, gevels en elektriciteitskasten van Boulogne-sur-Mer. Met deze prachtige murals willen ze een nieuwe blik werpen op de stad. Ga zelf op ontdekken met onze stadswandeling langs de verschillende murals in Boulogne-sur-Mer.

Wat mag je zeker niet missen tijdens je bezoek aan Boulogne-sur-Mer?

  • Basilique Notre-Dame-de-l'Immaculée-Conception, een imposante basiliek met een indrukwekkende koepel die boven de stad uittorent. Binnenin vind je een prachtig neoklassiek interieur en een serene sfeer die uitnodigt tot bezinning.
  • Vergeet ook niet de crypte te bezoeken, een van de grootste van Frankrijk, met fascinerende archeologische vondsten en religieuze artefacten.
  • Vervolg je wandeling naar het Château-Musée, gelegen binnen de stadsmuren. Dit 13e-eeuwse kasteel herbergt een veelzijdige collectie, variërend van Egyptische mummies tot kunstwerken uit Oceanië en precolumbiaanse kunst.
  • De haven mag zeker niet ontbreken. Hier heb je een inkijkje in het dagelijkse leven van de stad, met vissersboten die aanmeren en zeelieden die hun vangst lossen.
  • ’s Avonds kan je een mooie, rustgevende wandeling maken over Boulevard Sainte-Beuve, die zich uitstrekt langs de kustlijn. Hier sluit je de dag af met een prachtige zonsondergang.
  • Ontdek de belangrijkste bezienswaardigheden van Boulogne samen met een gids (Franstalig)

Dag 4: Boulogne-sur-Mer – Le Touquet-Paris-Plage

Alvorens je deze roadtrip verder zet, bezoek je eerst nog Nausicaá, oftwel het grootste zeeaquarium van Europa. Dit indrukwekkende centrum is niet alleen een aquarium, maar ook een educatief centrum dat je meeneemt op een reis door de oceanen van de wereld. Je ziet hier alles van kleurrijke tropische vissen tot majestueuze haaien en speelse zeeleeuwen. Er zijn verschillende interactieve tentoonstellingen die zowel kinderen als volwassenen zullen boeien, en de enorme onderwatertunnel geeft je het gevoel midden in de oceaan te staan.

Afhankelijk van hoeveel tijd je wilt doorbrengen in Nausicaa, kan je na een korte lunch in een van de gezellige bistro’s van Boulogne-sur-Mer doorrijden naar onze volgende stop: Château d’Hardelot in het dorpje Condette.

Het Kasteel van Hardelot, gelegen op de plek van een 12e-eeuwse burcht, werd in de 19e eeuw herbouwd door Sir John Hare, die het een romantische neogotische stijl gaf. Oorspronkelijk diende de middeleeuwse burcht ter verdediging, maar na verwoesting in de 16e eeuw en een periode van verval, kreeg het kasteel zijn huidige vorm in 1860. Vandaag de dag fungeert het kasteel als een centrum voor Frans-Britse cultuur, met regelmatige evenementen en tentoonstellingen. Het is omgeven door pittoreske, in Engelse stijl aangelegde tuinen, die uitkijken op het natuurreservaat Marais de Condette.

Vervolgens zet je de reis verder langs de Dunes du Mont Saint-Frieux en het Étaples Military Cemetery naar Le Touquet-Paris-Plage. Heb je nog tijd over, dan kan je overwegen om een wandeling te maken in de duinen. Vanaf het hoogste punt (152 meter) heb je een spectaculair panorama op het Engelse Kanaal en de Engelse kust.

Dag 5: Le Touquet-Paris-Plage – Montreuil

Le Touquet-Paris-Plage is toch wel de belangrijkste badplaats in Pas-de-Calais. Meer nog, Le Touquet is niet alleen een gezellige badplaats maar ook een charmant stadje met heel wat architectuur uit de 19e eeuw. Je vindt er vooral gekleurde villa’s en indrukwekkende gebouwen in de Art Deco-stijl wat een bijzondere uitstraling geeft aan de stad. Bovendien kan je hier ook heerlijk eten en winkelen!

Er zijn nog een aantal andere bezienswaardigheden te zien in dit kuststadje zoals Bunker Atlantik Vault d'Emmy (bekijk ligging) en de vuurtoren (bekijk ligging), maar Le Touquet is vooral bedoeld voor strandtoeristen die op zoek zijn naar een plek om heerlijk tot rust te komen. Wie zich toch graag wilt verdiepen in de geschiedenis van deze plek kan een bezoek brengen aan Musée du Touquet.

Weetje: De naam van de badplaats verklapt het al op zich. De naam ‘Paris-Plage’ is ontstaan als promotienaam om de Parijzenaars naar deze kuststrook te lokken. Het is dé strandbestemming voor de Parijzenaars. Je herkent de Parisien dan ook onmiddellijk aan de gekleurde broeken, poloshirt en de nonchalante hangende pullover.

Rijd na je bezoek aan Le Touquet-Paris-Plage door naar Montreuil-sur-Mer, nog zo’n charmante stad en bovendien ook gastronomische hoofdstad van de Opaalkust. Maar eerst bezoek je nog de Citadel van Montreuil-sur-Mer, een voormalig middeleeuws koninklijk kasteel dat sinds 1926 geclassificeerd is als historisch monument.

Toch wel een beetje eigenaardig dat een stad op een kwartiertje rijden van de kust, ‘sur-mer’ heet. De stad heeft zelfs nooit aan zee gelegen maar lag wel aan een belangrijk handelskanaal. De stad diende tot de middeleeuwen als halteplaats op de scheepvaartroute tussen Parijs, Boulogne en Londen. Dankzij de dagelijkse aanvoer aan verse vis, zette Montreuil-sur-Mer zich toen al op de kaart.

Volg onze stadswandeling door Montreuil-sur-Mer en ontdek de abdijkerk Saint-Saulve, flamboyante kapel en de witte, kleine huisjes in Rue du Clape-en-Bas (bekijk ligging). Deze huisjes in combinatie met de ruwe kasseiweg geven een prachtig beeld weer. Deze bouwstijl (18e eeuw) is er niet zomaar, het was typisch voor de regio. Vroeger waren dit de huizen van pottenbakkers, tegenwoordig wonen hier heel wat artiesten en ambachtslui gevestigd.

OVERNACHTINGSTIP: Verblijf bij Les Hauts de Montreuil op slechts 200 meter van de citadel van Montreuil-sur-Mer, een modern, knus ingericht hotel voorzien van ruime kamers, een eigen restaurant en iedere ochtend een heerlijk vers ontbijtje met pannenkoeken! Meer info en boeken.

Dag 6: Montreuil-sur-Mer – Le Crotoy

Zeehonden spotten? Ja hoor, het kan ook aan de Opaalkust! Van Montreuil-sur-Mer rijd je naar Berck, een kustplaats die bekend staat om zijn uitgestrekte zandstranden en het jaarlijkse Internationale Vliegerfestival (Rencontres Internationales de Cerfs-Volants), dat iedere lente plaatsvindt. Berck was ooit een vissersdorp, en de maritieme cultuur is nog steeds zichtbaar in de lokale tradities en architectuur.

Maar eerst maak je een kleine tussenstop bij Baie d'Authie (bekijk ligging), waar je een grote kolonie zeehonden kan vinden. Het is een van de weinige plekken in Frankrijk waar je deze dieren van dichtbij kunt observeren in hun natuurlijke habitat.

We eindigen de dag in Le Crotoy, technisch gezien behoort deze stad niet tot de Opaalkust maar tot de Baai van de Somme. Le Crotoy heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen. Het stadje speelde een rol tijdens de Honderdjarige Oorlog en was een belangrijke havenstad in de 14e en 15e eeuw. Jeanne d'Arc werd hier korte tijd gevangen gehouden voordat ze naar Rouen werd gebracht.

In de 19e eeuw werd Le Crotoy populair bij kunstenaars, schrijvers en impressionistische schilders, zoals Jules Verne, die hier een tijdlang woonde en inspiratie vond voor zijn werken. Ook was het stadje geliefd bij de impressionistische schilder Georges Seurat.

Vandaag de dag is Le Crotoy een populaire bestemming voor toeristen die op zoek zijn naar rust en natuur. Het stadje heeft een authentieke sfeer behouden met zijn vissershaven, smalle straatjes en traditionele huizen. Bezoekers kunnen genieten van verse zeevruchten in de lokale restaurants, wandelen langs de boulevard, of ontspannen op het zandstrand.

Een van de bijzondere attracties van Le Crotoy is de Petit Train de la Baie de Somme, een toeristische stoomtrein die langs de baai rijdt en Le Crotoy verbindt met Saint-Valery-sur-Somme. Deze nostalgische treinrit biedt een prachtig uitzicht over de baai en is een populaire activiteit voor zowel gezinnen als liefhebbers van historische treinen.

EXTRA TIP: De Baai van de Somme is nog zo’n’ een prachtig stukje natuurgebied waar heel wat te zien en te beleven valt. Ontdek hier onze autoroute langs de mooiste plekjes van de Baai van de Somme. Je kan er ook voor kiezen om deze route uit te breiden en ook de Sommebaai te ontdekken..

Mis niets tijdens je rondreis door Noord-Frankrijk met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je rondreis door Noord-Frankrijk? Wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Noord-Frankrijk met een volledige uitgestippelde rondreis langs alle belangrijke bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download hier je gratis preview reisgids Noord-Frankrijk.

Noord-Frankrijk

Gratis reisgids Noord-Frankrijk downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 9 oktober 2024 - Eugeen Degryse

schitterend, zullen volgend jaar zeker een deel van doen

- 8 oktober 2024 - Rudi Verheyen

Gemakkelijk leesbaar Goed geïllustreerd

- 8 oktober 2024 - eddy hosten

prima in orde.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?