28 x Top bezienswaardigheden in Havana! Alle info, tips & tours
Havana is een stad in volle evolutie. De historisch gespannen relaties tussen de VS en Cuba zijn enigszins bekoeld en het ziet ernaar uit dat het toerisme vanuit Noord-Amerika en de rest van de wereld de komende jaren steeds meer zal groeien. De grootste troef van de stad is de echo van de turbelente geschiedenis die weerklinkt in de lokale architectuur en cultuur. Alle elementen uit het verleden die samen het Havana van vandaag vormen, maken de stad een levendige en fascinerende plek. De geschiedenis is soms tumultueus geweest, maar de ziel van de stad is al die tijd intact gebleven. Lees verder voor de leukste bezienswaardigheden die je zeker niet mag missen!
Of je er nu voor kiest om door de pittoreske straatjes van Oud Havana te dwalen, langs de glinsterende zeedijk van Malecón te wandelen of gewoon de hele stad te verkennen, je zal het 'echte' Cuba zien en de gastvrijheid van de Cubanen ervaren. Havana te voet verkennen is een geweldige introductie tot de levendige Cubaanse cultuur en een uitgelezen kans om te ontdekken waar het echt om draait in deze bruisende stad.
Tickets & tours voor je bezoek aan Havana!
Havana bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Bekijk de daguitstappen en tours in Havana.
Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.
Inhoud artikel
Kathedraal van Havana
De barokke katholieke kathedraal van Havana, beter bekend als La Catedral de la Virgen María de la Concepción Inmaculada de La Habana, wordt gedomineerd door de twee asymmetrische torens. De sierlijke gevel is ontworpen door de Italiaanse architect Francesco Borromini. Of je nu wel of niet religieus bent, dit is een fascinerend bouwwerk in het oude deel van Havana. De kathedraal wordt vaak beschreven als een van de beste voorbeelden van Italiaanse barokarchitectuur ter wereld.
Castillo de la Real Fuerza
Het stervormige Castillo de la Real Fuerza ligt aan de westelijke kant van de haven van Havana en is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de oude stad. De bouw van dit fort begon in 1555 en daarmee is het één van de oudste stenen forten op het westelijk halfrond. Het kasteel werd gebouwd ter vervanging van een eerder fort dat op dezelfde locatie stond totdat het werd vernietigd door Franse piraten. Het herbergt nu een oorlogsmuseum. Vanop de wallen heb je bovendien een geweldig panoramisch uitzicht op de stad.
El Templete
Het monument El Templete markeert de plaats waar de stad San Cristóbal de la Habana werd gesticht door de Spanjaarden in 1519. Je vindt er een neoklassiek monument opgetrokken in de typische koloniale bouwstijl. Vooraan staat een borstbeeld van Christoffel Columbus en binnenin hangen 3 doeken geschilderd door Jean-Baptiste Vermay, de 19e-eeuwse stichter van de kunstacademie van San Alejandro in Havana. Vlakbij prijkt een zuil op de plaats waar ooit een zijde-katoenboom stond waaronder de eerste mis en de eerste stadsraad van Havana werden gehouden.
Palacio de los Capitanes Generales
Het Palacio de los Capitanes Generales, gebouwd in Cubaanse barokstijl, was ooit de officiële residentie van de gouverneur. Het paleis herbergt tegenwoordig een waaier aan historische kunst en artefacten, maar misschien nog interessanter is het feit dat het oorspronkelijke interieur bewaard werd. Deze luxueuze plek is zeker een bezoekje waard om een idee te krijgen van de rijkdom van het historische Havana en hoe het verleden deze plaats op meer dan één manier heeft gevormd.
Hotel Ambos Mundos
Hotel Ambos Mundos is een bekende bezienswaardigheid. Niet alleen omwille van de indrukwekkende gevel, maar ook omdat het één van de favoriete plekjes was van Ernest Hemingway. (In 1932 huurde hij de 5e verdieping voor $ 1,50 per nacht.) Het hoekpand heeft een eclectische stijl met vooral Spaanse koloniale elementen, maar er zijn ook invloeden uit verschillende andere architecturale stromingen te herkennen.
Plaza Vieja
Het plein Plaza Vieja is het hart van Oud-Havana en een van de populairste plekken in de stad. Het is een eigenzinnig, levendig en eclectisch plein waar je nu heel wat galerijen, winkels, restaurants en bars vindt die een architecturaal charme uitstralen. Zowel overdag als ’s nachts leeft het plein op. Plaza Vieja (letterlijk "oud plein") is een van de beste plekken om de cultuur van Havana op te snuiven en de verschillende lagen van de Cubaanse geschiedenis te zien. Breng hier wat tijd door om te zien hoe het dagelijkse leven er verloopt.
Geschiedenis
- Plaza Vieja werd voor het eerst aangelegd in 1559. Het werd het derde plein in de stad na Plaza de Armas en Plaza San Francisco. Oorspronkelijk heette het Plaza Nueva en bevond het zich in een woonwijk.
- Tijdens de Spaanse koloniale tijd was het plein de thuisbasis van leden van de Criollo-plutocratie. Die rijke burgers konden vanaf hun balkons kijken naar opvoeringen, stierengevechten, optochten, processies en andere evenementen beneden op het plein.
- In de 18e eeuw werd het plein een populaire marktplaats en werd het omgedoopt tot Plaza del Mercado (“marktplein”). In 1814 kwam er echter een nieuwe markt op Plaza del Cristo waardoor het plein de naam Plaza Vieja (“oud plein”) kreeg.
- De 20ste eeuw was niet de beste periode voor Plaza Vieja. Veel van de historische gebouwen raakten in verval en in de jaren ‘30 werd de oorspronkelijke fontein van carraramarmer, versierd met 4 dolfijnen, gesloopt toen president Gerardo Machado besloot om een ondergrondse parkeerplaats onder het plein aan te leggen.
- Begin de jaren ‘80 werd Plaza Vieja uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed en werd het plein in zijn oude glorie hersteld. Het lelijke ondergrondse parkeerterrein verdween en de vele historische gebouwen werden gerestaureerd.
- De fontein die nu in het midden van het plein staat, is een replica van de oorspronkelijke fontein.
Casa de los Condes de Jaruco
Het indrukwekkende herenhuis op de zuidwestelijke hoek van Plaza Vieja is het Casa de los Condes de Jaruco (informeel bekend als "La Casona"). Dit huis werd gebouwd tussen 1733 en 1737 en heeft een aantal opvallende kenmerken waaronder de indrukwekkende zuilen rond de grote patio, de keramische tegels bij de trap en de glas-in-loodramen op de 2e verdieping.
Vandaag huist het gebouw kunstgalerijen. Op het gelijkvloers vind je het werk van Cubaanse schilders, terwijl boven het werk van zowel Cubaanse als internationale kunstenaars tentoongesteld wordt. Er is ook een restaurant op de bovenverdieping. Dit is slechts een van de vele artistieke en culturele ruimtes rond het plein.
Casa de Juan Rico de Mata
Een ander 18e-eeuws pareltje is het Casa de Juan Rico de Mata aan de westelijke rand van het Plaza Vieja. Hier zie je de Fototeca de Cuba, een tentoonstelling gewijd aan hedendaagse fotografie.
Casa de las Hermanas Cárdenas
Het Casa de las Hermanas Cárdenas, aan de oostkant van het plein, was ooit het huis van de 1ste filharmonische gemeenschap van Havana en herbergt nu het Centro de Desarrollo de Artes Visuales (Centrum voor de Ontwikkeling van de Beeldende Kunsten), een andere locatie waar kunsttentoonstellingen worden gehouden. Ook de muurschilderingen die de façade van het 18e-eeuwse Casa del Conde de Lombillo versieren, mag je zeker niet missen.
Colegio del Santo Ángel
Van alle gerestaureerde gebouwen op het plein is het 17e-eeuwse Colegio del Santo Ángel misschien wel het indrukwekkendste. Dit was het huis van een rijke, jonge weduwe die in het midden van de 19e eeuw naar Spanje verhuisde. Het gebouw werd later een weeshuis voor jongens onder de twaalf jaar en daarna een conservatorium. In 1993 stortte het gebouw in waarna alleen de façade overeind bleef. Het is nu echter volledig gerestaureerd en herbergt een restaurant en elf luxueuze appartementen.
Planetarium Camera Obscura
Vlakbij het plein vind je het planetarium Camera Obscura, gevestigd in de 20e-eeuwse voormalige bioscoop Villa Gomez. Ook interessant hier is de ongewone, permanente tentoonstelling over Wallonië, Franstalig België, in het 18e-eeuwse Casa del Conde San Estéban de Cañongo.
El Capitolio
El Capitolio was het centrum van de regering in Cuba vóór de revolutie van 1959. Het iconische koepelvormige gebouw - een neoklassiek, art nouveau-achtige constructie geïnspireerd op het Witte Huis van de Verenigde Staten in Washington, DC - werd gebouwd in 1929 en was het hoogste gebouw in de stad tot de jaren 1950. Dit imposante monument herbergt nu de Cubaanse Academie van Wetenschappen, maar de Cubaanse regering laat het gebouw momenteel restaureren zodat het opnieuw de thuisbasis van de regering kan worden.
Gran Teatro de La Habana
Het 19e-eeuwse Gran Teatro de La Habana is een embleem van de Cubaanse cultuur. Het gebouw wordt het Galicische centrum van Havana genoemd omdat het oorspronkelijk een sociaal centrum was voor Galicische immigranten die naar de stad verhuisden. Tegenwoordig is het de thuisbasis van het befaamde Nationaal Ballet van Cuba. Het hele jaar door worden er diverse culturele evenementen georganiseerd.
Hotel Inglaterra
Het monumentale gebouw dat je hier ziet, is Hotel Inglaterra. Dit meesterwerk uit de koloniale tijd dateert uit 1875. Het ligt direct tegenover het Parque Central en dichtbij het theater. Het gebouw heeft een neoklassieke gevel en wordt beschouwd als een van de mooiste gebouwen van de stad. Hotel Inglaterra ontvangt nog steeds toeristen in alle klasse en glamour die je in een hotel als dit zou verwachten.
Zelf verblijven in dit luxueuze hotel? Boek je kamer hier online vanaf €140 per nacht!
Museo Nacional de Bellas Artes
Het Museo Nacional de Bellas Artes is gehuisvest in 2 van de grootste gebouwen van de stad en beschikt over een enorme, fascinerende verzameling werken van Cubaanse kunstenaars en andere artiesten uit de hele wereld. Hier vind je alles van historische tot hedendaagse kunst. De Cubaanse kunstwerken uit dit museum worden bijzonder hoog aangeschreven door kunstkenners.
Museum van de Revolutie
Een ander museum van Havana is het Museum van de Revolutie, gehuisvest in een imposant, monumentaal gebouw dat ooit het presidentiële paleis was. Dit is een plaats die moeilijk te missen is als je het oude centrum van Havana bezoekt en een must-see voor iedereen die de turbulente gebeurtenissen in het Cuba van de jaren ‘50 en ’60 beter wil begrijpen.
Castillo San Salvador de la Punta
Het stenen fort met de naam Castillo San Salvador de la Punta werd gebouwd in de jaren 1590 en is nu volledig gerestaureerd. Het is bijzonder interessant voor bezoekers die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van de stad en het strategische belang van de baai van Havana. Dit kasteel ligt op een punt recht tegenover zijn zustervesting El Morro, de volgende bezienswaardigheid op je tour.
Kasteel van El Morro
Het kasteel van El Morro, genoemd naar de bijbelse drie koningen, is een monument uit de 16e eeuw. El Morro is een groot fort dat de toegang tot de Baai van Havana bewaakt sinds de Spanjaarden het hebben opgericht om de stad te beschermen tegen piraten en andere plunderende zeevaarders. Vandaag vind je er een interessante tentoonstelling over de vuurtorens van Cuba en een kleine tentoonstelling over onderwaterarcheologie. Een andere goede reden om het fort te bezoeken is het prachtige uitzicht op de zee en de kuststrook dat je vanop de muren kan bewonderen.
Om 21:00 uur elke avond wordt de sluitingsceremonie van de poort afgerond door het kanon af te vuren. De sluitingsceremonie zelf begint altijd om 20:30 uur en kan je ook bijwonen. Het is wel aan te raden dat je er wat eerder bent als je een goede plek wil. Er wordt een toegangsprijs van 8 CUC gevraagd.
La Cabaña
De Fortaleza de San Carlos de la Cabaña, of eenvoudiger La Cabaña, is een 18e-eeuws fort aan de oostkant van de haveningang van Havana. Deze vesting is de op twee na grootste op het volledige Amerikaanse continent. Het is een must-see voor wie geïnteresseerd is in militaire geschiedenis, vooral omdat je nu binnenin het Museo de Fortificaciones y Armas en het Museo de Comandancia del Che kan bezoeken. Je vindt er daarnaast ook heel wat restaurants, bars, souvenirwinkels en een Cubaanse sigarenwinkel.
El Cristo de la Habana
Het 20 meter hoge beeldhouwwerk van Jezus van Nazareth, El Cristo de la Habana, kijkt uit over de stad vanop een heuvel boven de baai. Het is het werk van de Cubaanse beeldhouwer Jilma Madera die de opdracht kreeg in 1953. Deze witte Carrara-marmeren sculptuur is de afgelopen jaren gerestaureerd en zo in zijn oude glorie hersteld.
Malecón van Havana
De Malecón van Havana is een promenade die zich uitstrekt over 8 kilometer langs de kust van Havana. De boulevard vertrekt bij de monding van de haven in het oude stadsgedeelte en loopt langs de noordkant van de wijk Centro Havana voordat het pad eindigt in het stijlvolle deel van de stad Vedado.
- De Malecón, een typisch Cubaanse plaats, trekt romantische koppels, filosofen en dichters, maar ook werkende mannen en vrouwen die na een lange, zware dag even willen ontspannen.
- Overdag is het een drukke weg vol met de klassieke auto’s waarvoor Cuba zo bekend staat en wanneer de zon ondergaat, wordt het een levendige plaats waar Cubanen en toeristen een wandeling maken.
- De gebouwen langs de Malecón weerspiegelen de eclectische architecturale stijl van de stad. Moors, barok en art deco zijn slechts enkele van de stijlen die je op een korte afstand van elkaar zal zien.
- Steeds vaker openen eigenaars van panden langs de Malecón een zaak, hetzij als casas particulares (gastenverblijven) of als paladares (privérestaurants).
- Tussen al die imposante openbare gebouwen op de Malecón vind je het Castillo de San Salvador de la Punta, de Torreon de San Lazaro en het Hotel Nacional.
- Langs de promenade staan heel wat monumenten waarvan verschillende historische figuren herdenken. Je zal bijvoorbeeld 3 helden uit de Onafhankelijkheidsoorlog met Spanje voorbijwandelen: de Cubaanse generaal Máximo Gómez, luitenant-generaal Antonio Maceo Grajales en generaal Calixto Garcia.
- Op het plein Plaza de la Dignidad staat ook een standbeeld van José Marti en je zal tijdens je wandeling op de Malecón ook een monument gewijd aan de slachtoffers van de USS Maine zien.
Museo de Artes Decorativas
Museo de Artes Decorativas, geopend op 24 juli 1964, is een groot herenhuis dat ooit de woonst was van José Gómez-Mena, een welgestelde edelman. Zijn zus, María Luisa Gómez-Mena, speelde een belangrijke rol in de Cubaanse kunstwereld. Ze organiseerde bijeenkomsten in een salon waar veel kunstenaars, intellectuelen en beroemdheden naartoe kwamen, niet alleen vanuit Cuba, maar vanuit de hele wereld.
- Het huis is een architecturaal pareltje en valt op dankzij de prachtige trap, naar verluidt de indrukwekkendste in Cuba, het indrukwekkende interieur van Maison Jansen uit Parijs en het prachtige mahoniehoutwerk.
- Er is ook een eetkamer in Regency-stijl met Italiaans marmer en bij het huis horen ook klassieke tuinen met beelden, eveneens in Italiaans marmer.
- De museumcollectie omvat meer dan 33.000 werken en omspant een periode van maar liefst 5 eeuwen.
- Op de eerste verdieping van het herenhuis vind je rococowerken en Regency-meubels, wandtapijten, schilderijen en nog veel meer.
- Ga verder naar de tweede verdieping om belangrijke collecties porselein van Wedgwood, Worcester, Staffordshire, Chelsea, Derby, Sèvres, Chantilly, Limoges, Faenza en Meissen te bekijken.
- Er is ook een oosterse sectie met een reeks Oosterse porseleinwerken, Chinees kristal en decoratieve vouwpanelen.
Museo Napoleonico
Napoleon Bonaparte was ongetwijfeld een van de belangrijkste figuren in de Europese geschiedenis, maar een van ‘s werelds belangrijkste aan hem opgedragen musea bevindt zich niet in Frankrijk, maar in Havana. Het Museo Napoleonico omvat een verzameling van meer dan 8000 objecten gerelateerd aan de beroemde veldheer. Die artefacten dateren van de Franse Revolutie tot en aan het Tweede Keizerrijk.
- Het museum werd opgericht in 1961.
- Prinses Alix de Foresta, weduwe van Luis Marie Bonaparte, een afstammeling van koning Jérôme Bonaparte, de jongere broer van Napoleon Bonaparte, was uitgenodigd op Cuba om de openingsceremonie bij te wonen. Het gebouw is in maart 2011 heropend na een restauratie van 3 jaar.
- De collectie omvat een bibliotheek, wapens, meubels, decoratieve voorwerpen, munten en persoonlijke voorwerpen van Napoleon.
- De meeste items werden aangekocht door de Cubaanse miljonair Julio Lobo, beter bekend als de suikerkoning. Na de revolutie in 1959 vluchtte Lobo naar Miami en zijn onschatbare verzameling Napoleontische voorwerpen kwam onder de hoede van de nieuwe Cubaanse regering.
Casa de las Américas
Casa de las Américas is een culturele instelling die kort na de revolutie van 1959 is opgericht om culturele uitwisselingen tussen alle landen in het Caribisch gebied en Latijns-Amerika te bevorderen. Het onofficiële motto is ‘Mi casa, su casa’ (“Mijn huis is jouw huis”) en die gezworen gastvrijheid zal je ook echt opmerken. Bezoekers kunnen genieten van heel wat tentoonstellingen, conferenties, lezingen en andere culturele evenementen.
- Casa de las Américas begon als een uitgeverij en informatiecentrum.
- Tegenwoordig levert het vooral bijdragen aan de Cubaanse literatuur in de vorm van een gespecialiseerde bibliotheek, de sponsoring van een jaarlijkse literatuurprijs en regelmatig ook schrijversworkshops.
- Verder herbergt het de meest complete verzameling Latijns-Amerikaanse kunst uit de 20e en 21e eeuw ter wereld.
- Ook wie niet in kunst geïnteresseerd is, moet dit gebouw aanstippen, want het late art-deco-gebouw is een blikvanger op zich.
Quinta de los Molinos
De bijzondere villa Quinta de los Molinos is vernoemd naar de molens die vroeger op de site stonden. Die vermaalden tabak om snuiftabak te maken voor de Europese markt. De wielen werden aangedreven door water afkomstig van het eerste aquaduct van Havana, gebouwd in 1592. De molens werkten tot de tweede helft van de 19e eeuw en werden toen gerund door Martin de Arostegui, het hoofd van de Real Tobacco Factory.
- In 1836 liet de toenmalige kapitein-generaal een villa bouwen dichtbij de molens.
- Toen de windmolens in de 19e eeuw werden afgebroken, werden verbeteringen aan het huis aangebracht en men besliste tegelijkertijd om botanische tuinen rondom het gebouw aan te leggen.
- Die botanische tuinen zijn tegenwoordig aangename toevluchtsoorden in de bruisende stad. Je vindt er 160 verschillende boomsoorten, 40 vogelsoorten en je kan er nog veel andere flora en fauna observeren. Ook de kleurrijke, inheemse polymita-slakken wonen hier. De tuinen zijn daarnaast ook de thuisbasis van de eerste en enige vlindertuin in Cuba. Je kan er een rondleiding volgen.
Universiteit van Havana
De universiteit van Havana is de oudste universiteit van Cuba en zelfs één van de oudste van het hele Amerikaanse continent. De instelling werd gesticht in 1728 met de toestemming van paus Innocentius XIII en koning Philip V van Spanje. Oorspronkelijk was het een religieuze instelling, maar tegenwoordig zijn er 16 faculteiten op deze campus.
- Het interieur van het nieuwe universiteitsgebouw werd gedecoreerd door Armando Menocal. Hij schilderde 7 prachtige fresco’s om geneeskunde, wetenschap, kunst, gedachten, vrije kunsten, literatuur en wetgeving uit te beelden.
- Op de hoofdtrap staat het standbeeld ‘Alma Mater’, gemaakt in 1919 door Mario Korbel, een beroemde Tsjechisch-Amerikaanse beeldhouwer.
- De campus is een aangename plek om te wandelen. De architectuur is indrukwekkend, met grootse, gevleugelde façades in klassieke bouwstijlen. Omdat de universiteit bovenop een heuveltop ligt, heb je er ook een aantal mooie uitzichten op de stad.
Onder de vele studenten van de universiteit was Fidel Castro de bekendste. Hij studeerde hier in de jaren ‘40. Nadat auteur Fulgencio Batista in 1952 president werd, werd de universiteit een broeinest van anti-overheidssentiment en protest. Batista sloot daarop de universiteit in 1956. Na de revolutie in 1959 werd de universiteit van Havana heropend en hervormd om aan te leunen bij de standpunten van de nieuwe Cubaanse regering. Vandaag zijn er ongeveer 60.000 studenten ingeschreven.
Cementerio de Cristóbal Colón
Het kerkhof Cementerio de Cristóbal Colón, of eenvoudigweg de Colón-begraafplaats, werd gesticht in 1876 op de plaats van de voormalige begraafplaats Espada. Door een cholera-epidemie in 1868 was er toen nood aan meer grafruimte. De begraafplaats heeft een oppervlakte van ongeveer 140 hectare en staat bekend om de rijkelijk gebeeldhouwde grafmonumenten. Er staan meer dan 500 grote mausolea, kapellen en familiekelders en het wordt beschouwd als een van de grootste, historische begraafplaatsen ter wereld en een van de belangrijkste in Latijns-Amerika.
Finca Vigía
Ernest Hemingway is een van de grote auteurs van de Verenigde Staten, maar de Cubanen hebben hem ook als een van hen omarmd. Hemingway bouwde één van zijn huizen in Cuba en het eiland speelde een centrale rol in zijn leven. Finca Vigía, zijn huis in Havana, is een grote trekpleister voor literatuurliefhebbers die het eiland bezoeken. Je kan het huis vandaag bezoeken. Het interieur ziet er bijna precies zo uit als toen de Hemingways het in 1960 hebben verlaten. Ook de houten vissersboot van Hemingway, Pilar, staat nog steeds op zijn plaats.
Hemingway en Cuba
- Hemingway bezocht het land voor het eerst in 1928 toen hij kort in Havana verbleef met zijn tweede vrouw Pauline Pfeiffer, zijn zonen en zijn schoonzus. Ze waren toen op doorreis naar Spanje vanuit hun huis in Key West in Florida.
- In de vroege jaren 1930 maakte Hemingway verschillende reizen naar Cuba en viste hij regelmatig langs de kusten. Hij reisde steeds met een paar vrienden en mengde zich ook met de lokale vissers.
- In 1939, nadat hij gescheiden was van Pauline en Martha Gellhorn ontmoette, verhuisde Hemingway naar Cuba. Hij voer vanuit de VS met zijn boot naar Havana samen met Martha en het duo ging wonen in de Finca Vigía (Lookout Farm), ongeveer 15 km buiten de stad. Martha werd de derde vrouw van Hemingway in 1940 en Cuba werd hun winterverblijf.
- Tijdens de Tweede Wereldoorlog bracht Hemingway tijd door in Europa als correspondent en hij was ook betrokken bij de veldslagen. Na de oorlog keerde hij terug naar Cuba en bracht daar veel tijd door. Hij scheidde van Martha en trouwde met Mary Welsh, zijn vierde en laatste vrouw.
- Ondanks ziektes, pech en letsels, schreef Hemingway niettemin veelvuldig tijdens zijn tijd in Cuba in de naoorlogse jaren. Hij schreef in die periode ook The Old Man and the Sea, dat in 1954 de Nobelprijs voor Literatuur won.
- Hemingway verliet Cuba definitief ten tijde van de revolutie. Ongeveer een jaar later, na de Invasie van de Varkensbaai, werden de bibliotheek van Finca Vigía en de 4000 tot 6000 boeken van Hemingway onteigend door de Cubaanse overheid. Tegenwoordig is het huis nog steeds een van de belangrijkste pelgrimsites voor Hemingway-fans.
Filmpje: Ontdek de sfeer in Havana!
Ben je benieuwd naar wat je mag verwachten van Havana? In onderstaand filmpje kan je de sfeer alvast een beetje opsnuiven! Als je zelf Havana wilt ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar het prachtige Cuba!
Mis niets van Cuba met onze reisgids
Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Cuba? Dan is er goed nieuws, wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Cuba met een volledige uitgestippelde rondreis door Cuba, en meer dan 64 highlights (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Cuba.