Roadtrip Jutland in Denemarken met eigen auto: reisroute, tips + kaartje
Op roadtrip door Jutland in Denemarken? Gebruik onze complete voorbeeld route langs de mooiste plekjes
Deze 10 daagse roadtrip door Jutland, biedt een rijke mix van bezienswaardigheden. Je rijdt van het historische stadje Ribe met zijn goed bewaard gebleven middeleeuwse architectuur, langs Legoland in Billund voor gezinsplezier en geniet van het indrukwekkende duinlandschap van Råbjerg Mile. De westkust van Jutland staat dan weer bekend om zijn ruige Noordzeestranden, zoals bij Blåvand en Skagen, en het schilderachtige stadje Aarhus biedt een combinatie van modern design en oude charme.
Wij maakten voor jou deze 10-daagse rondreis, waarbij je alle hoogtepunten van dit geweldige schiereiland bezoekt, wat resulteert in een onvergetelijke roadtrip vol afwisseling.
Inhoud artikel
Kaartje met onze 10-daagse rondreis door Jutland
Dag 1 & 2: Aarhus
We beginnen ons Deens avontuur in de tweede grootste stad van het land: Aarhus. Als je met het vliegtuig reist, hoef je de twee eerste dagen nog geen auto te huren want je kan Aarhus perfect te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer verkennen. De stad zelf is een fantastische mix van indrukwekkende musea en sterrenrestaurants, overgoten met een studentikoos sausje.
Hieronder vind je een overzicht van de must-see bezienswaardigheden van Aarhus zodat je de eerste twee dagen naar eigen keuze kan invullen. Voor een eerste verkenning van de stad kan je altijd onze stadswandeling door Aarhus als leidraad gebruiken. Op de eerste dag kan je het centrum en de bekendste bezienswaardigheden bezichtigen, op dag twee kan je de nabije omgeving een beetje beter leren kennen.
OVERNACHTINGSTIP: SOFS boutique hotel is ideaal gelegen in de Latijnse wijk in het centrum van Aarhus. Het hotel biedt stijlvolle kamers, een heerlijk biologisch ontbijt en de mogelijkheid om een fiets te huren. Meer info en boeken.
Op dag 1 kan je onderstaande bezienswaardigheden bezichtigen:
- Den Gamle By (Het Oude Stadje), een geweldig openluchtmuseum in de botanische tuinen dat zich concentreert op het dorpsaspect in plaats van het landelijke leven. In totaal zijn er 75 historische gebouwen uit 20 gemeentes van over het hele land. Het stadje met zijn verklede acteurs (die zogezegd het beroep uitvoeren) op zich is al een geweldige attractie, maar het is extra leuk dat je heel wat gebouwen ook vanbinnen kan bewonderen. Meer info op de website
- Nadien kan je een bezoekje brengen aan het ARoS Aarhus Kunstmuseum. Dit is het tweede populairste museum van het land en dat is deels te danken aan de bijzondere cirkelvormige skywalk “Your Rainbow Panorama”, ontworpen door Olafur Eliasson. Dit panoramisch pad geeft je een spectaculair zicht van 360° op de stad. In het museum zelf zijn er maar liefst 10 verdiepingen waar je het werk van onder meer Roy Lichtenstein en Andy Warhol kan bewonderen. Meer info op de website
- Je zal ondertussen al wel honger hebben gekregen en de streetfood market (bekijk ligging) is een geweldige plek om te lunchen. Het bevindt zich in een oud bus depot en je kan er heerlijke (en duurzame!) gerechten van alle uithoeken van onze planeet proeven.
- Een ander museum dat je kan bezoeken is het Moesgaard Museum in het teken van archeologie en etnografie, waarbij de archeologische kunstwerken voornamelijk van Deense origine zijn en de etnografische collectie meer dan 50.000 artefacten bevat van over de hele wereld. De blikvanger hier is de zogenaamde Man van Grauballe: het best bewaarde veenlijk ter wereld. Meer info op de website
Dag 2 van je bezoek aan Aarhus
- Als je Kopenhagen al hebt bezocht, zal "Tivoli Friheden" je bekend in je oren klinken en weet je dat dit een thema pretpark is. Op een half uurtje wandelen van het stadscentrum in het betoverende Marselisborg kan je het kind in jezelf uitlaten in de vier achtbanen en 40 attracties. Meer info op de website
- Aarhus Ø, het nieuwste (en hipste) deel van de stad, de dokken, dat wordt gescheiden door grachten. Je kan er heel wat opvallende bouwwerken bewonderen zoals de IJsberg en Vuurtoren.
- In het zuiden aan de onderwijscampus Navitas kan je jouw tenen dompelen in het koele zeewater. In de zomermaanden kan je ook zwemmen in het Havenbad, een driehoekig drijvend complex bestaande uit een rechthoekig 50-meter lang zwembad, een rond duikbad, vierkante kinderbaden en twee sauna's.
- Moest je toch nog tijd over hebben, kan je afzakken naar het strand van Ballehage waar je de zogenaamde "Infinity Bridge" kan bewonderen. Oorspronkelijk zou dit enkel deel uitmaken van het Sculpure by the Sea evenement (in 2015) maar vanwege haar grote succes eindigde het als permanent kunstwerk. Het is een cirkelvormige houten brug die het zandstrand helemaal overspant tot in het water.
RONDLEIDING: Boek hier je georganiseerde wandeltocht in Aarhus.
Dag 3: Silkeborg
Silkeborg ligt in een regio die bekend staat als het "merengebied" - een dunbevolkt en dichtbebost gebied bezaaid met rivieren en uiteraard meren. De stad heeft zo' 43.000 inwoners en is gebouwd rond een papierfabriek die in 1844 werd gebouwd aan de oevers van de langste rivier van Denemarken, de Gudenåen.
- Bij je bezoek aan Silkeborg is het Silkeborg Museum zeker een bezoekje waard (meer info op de website). Als je nog niet genoeg hebt van veenlijken kan je de Tollund man hier bewonderen, die in de 4de eeuw voor Christus gemummificeerd werd.
- Ten slotte is het tevens heerlijk rondkuieren in het charmante en kleurrijke stadscentrum.
Met het oudste nog werkende kolengestookt stoomschip naar de Himmelbjerget
De populairste activiteit in Silkeborg is allicht een boottocht aan boord van het oudste nog werkende kolengestookt stoomschip, Hjejlen. Hiermee kan je naar de Himmelbjerget (Hemelberg) varen: met zijn 147 meter een van de hoogste punten van Denemarken. In de Oudnoorse mythologie is Himmelbjerget de plaats naast de regenboog Bifrost, waar Heimdal woonde, de beschermer van de goden. Bifrost verbond Asgård van de Goden met Midtgård van de mensen. Meer info over de Hjejlen.
Historische stoomtrein Bryrup Veteran Train
Tijdens de zomermaanden kan je in Bryrup een ritje maken met de historische stoomtrein Bryrup Veteran Train die rijdt op een stuk van de voormalige spoorlijn Horsens-Silkeborg. De rit is zo’n 5 km lange en brengt je van Bryrup naar Vrads, langs de meren Kvindsø, Kulsø en Snabe Igelsø. Het is de kortste maar misschien wel de mooiste treinreis van Denemarken. Raadpleeg de website om de rijtijden na te gaan van de Bryrup Veteran Train. In het oude stationsgebouw in Vrads zit nu een restaurant waar je iets kan eten of drinken. Meer info op de website
OVERNACHTINGSTIP: Verblijf na je bezoek aan Silkeborg in dit gezellige vakantiehuisje Holiday Home Nelie gelegen middenin de natuur en geschikt voor 6 personen. Dit vakantiehuis is voorzien van gratis parking. Meer info en boeken.
Dag 4 & 5: Viborg
De volgende dagen houden we even halt in Viborg en haar bijzonder mooie omgeving. Viborg is een van de oudste steden van het land, aangezien de Vikings zich hier al in de 8ste eeuw vestigden. Je de komende twee dagen naar eigen interesse invullen met de volgende bezienswaardigheden:
- De romaanse kathedraal van Viborg werd oorspronkelijk gebouwd tussen de 12de en 13de eeuw en is sterk aanwezig in zowel het stadsbeeld als de lange geschiedenis van de stad. In de loop der tijd is de kathedraal door meerdere branden verwoest en heropgebouwd. Het is nu ook een van de grootste granieten kerken ter wereld. De crypte is het oudste deel van de kathedraal en neemt je bijna 900 jaar mee terug in de tijd.
- Joakim Skovgaard was de kunstenaar die de fresco's in de kathedraal van Viborg heeft gemaakt. Het Skovgaard museum (meer info op de website) is gevestigd in het oude stadhuis, een barok gebouw uit 1728, vlak naast de kathedraal. Er zijn schilderijen te zien uit de Gouden Eeuw van de Deense kunst in de 19de eeuw, samen met keramiek van rond de eeuwwisseling en vroege voorbeelden van Deens design.
- Het Energiemuseum met het prachtige Tange-meer, waarvan het water nog steeds de turbines aandrijft van de grootste waterkrachtcentrale van Denemarken: Tangeværket.
Verken ook de bezienswaardigheden in de omgeving van Viborg
- De Mønsted Kalksteenmijn, de grootste kalksteenmijn ter wereld en je kan de verlichte mijntunnels meer dan 50 meter naar beneden verkennen, langs kabbelende beekjes en ondergrondse meren, waar vleermuizen de hele winter slapen. Er is ongeveer 4km aan paden open voor gasten waarvan ongeveer de helft verlicht is. Meer info op de website.
- Verken heel Afrika in slechts een paar minuten of spring van continent naar continent over de hele wereld - het klinkt ongelooflijk, maar het kan echt als je naar de Wereldkaart (Verdenskortet) iets buiten Viborg gaat. Je kan de hele wereldkaart met meren, rivieren en bergketens in het klein bekijken in een schilderachtige omgeving. Meer info op de website.
- Dollerup Bakker, een natuurreservaat ten zuiden van Viborg. Een van de diepste meren van het land, Hald Sø, ligt prachtig ingebed in het heuvelachtige landschap, dat precies aan de rand ligt van het ijsfront dat het vlakke West-Jutland scheidt van het vrij heuvelachtige Oost-Jutland. Hier ligt ook het Hald-meer, een van de schoonste en diepste meren van Denemarken.
- Op wandelafstand van het Hald-meer en de Dollerup Heuvels liggen de Fem Halder oftewel Vijf Haltes: de Oude Hald, het Vestingwerk van Valdimar, de ruïnes van het kasteel Hald, het Landgoed Maas, en het Landhuis.
OVERNACHTINGSTIP: Het Palads Hotel bevindt zich midden in het historische centrum van Viborg, aan het begin van de belangrijkste voetgangersstraat, en biedt moderne kamers. Gratis parking voorzien. Meer info en boeken.
Dag 6 & 7: Skagen
Onze rondreis brengt ons vandaag naar het meest noordelijke punt van Jutland en Denemarken. Door haar ongerepte stranden, levendige kunstscène en rijk cultureel erfgoed is dit niet alleen een populaire vakantiebestemming voor toeristen, maar ook voor de Denen zelf. Skagen is een klein kuststadje met amper 8000 inwoners, wat het een heel relaxte plek maakt.
- Grenen is zonder enige twijfel de populairste bezienswaardigheid van de regio omdat je hier (bekijk ligging) met een voet in de Noordzee (Skagerrak) en de andere in de Baltische Zee (Kattegat) kan staan. De naam betekent zoveel als de “tak” omdat het strand dat zich uitstrekt vanaf het vasteland en je naar het puntje van de landtong kan lopen en met een voet in elke zee staan. Onthoud wel dat je hier niet mag zwemmen omdat het zeer gevaarlijk is.
Andere bezienswaardigheden in Skagen die een bezoekje waard zijn:
- Råbjerg Mile, een enorm migrerende zandduin en zelfs de grootste bewegende zandduin in Noord-Europa! Sommige duinen kunnen tot wel 40 meter hoog worden, waarvan je een ongelooflijk uitzicht over de duinen en de westkust van Skagen hebt.
- De Zandbedekte Kerk (Den Tilsandede Kirke) is ondanks wat de naam doet vermoeden, niet echt onder het zand begraven. De oorspronkelijke kerk werd gebouwd in de 14de eeuw en tijdens het laatste deel van de 18de eeuw werd de kerk inderdaad overspoeld door zand uit de aangrenzende duinen. Vandaag de dag is alleen de prachtig bewaard gebleven kerktoren nog over van de kerk, wat de illusie geeft dat de rest van het gebouw begraven ligt.
- In het Skagen Bunker Museum kan je een echte bunker verkennen die tijdens WOII door de Duitsers werd gebruikt als ziekenboeg voor de behandeling van gewonde soldaten. In de bunker vind je verschillende onder andere wapens en uniformen, maar ook een operatiekamer en een filmzaal. Meer info op de website.
- Skagen's Vippefyr is een navigatielichtmechanisme, zeg maar soort vuurtoren, in Skagen. De originele vippefyr, de eerste in zijn soort, werd gebouwd in 1627. Een getrouwe kopie staat nu op dezelfde plek.
- Als het weer het toelaat, kan je ook genieten op een van de vele prachtige stranden in de buurt van Skagen. In de omgeving vind je maar liefst 60 kilometer aan witte zandstranden, waarbij Skagen Sønderstrand, Damstederne, Nordstrand en Kandestederne enkele van de populairste zijn.
OVERNACHTINGSTIP: Brøndums Hotel bevindt zich tegenover het Skagen Museum. Je kan er gastronomisch eten (met exclusieve wijnen), verblijven in een van de charmante kamers en je kan er gratis privéparkeren. Meer info en boeken.
Dag 8 & 9: Aalborg
De 10-daagse roadtrip door Jutland loopt bijna op zijn einde Aalborg, een oude stad waar ooit Vikingschepen voorbijvoeren op de Limfjord, heeft zich ontwikkeld tot een bruisende culturele hotspot met een spectaculaire waterkant vol iconische architectonische gebouwen. De stad is een fascinerende mix van oud en nieuw, waar je kunt dwalen door geplaveide straatjes en de scheve huizen uit de jaren 1600 kan bewonderen (dat van Jens Bang is het beroemdste).
Aalborg is klein en hierdoor kan je je hier gemakkelijk verplaatsen, dus de coole muurschilderingen (meer dan 50 in totaal) die deze stad zo bijzonder maken, zullen je zeker opvallen als je het centrum verkent. Je kan deze bewonderen tijdens een gegidste street-art tour door Aalborg.
Wat nog meer zien & doen tijdens je bezoek aan Aalborg?
- Bezoek het prachtige Utzon Center, ontworpen door de wereldberoemde en bekroonde architect Jørn Utzon en zijn zoon Kim. De man vergaarde wereldfaam met zijn ontwerp van het beroemde Sydney Opera House en hier kun je zijn werk bekijken en daarbovenop genieten van steeds afwisselende tentoonstellingen.
- Een ander gebouw dat meteen in het oog springt, is het Huis van de Muziek (Musikkens Hus). Dit opvallende zilveren icoon is de ontmoetingsplaats voor iedereen met een liefde voor muziek. Daarnaast is het de thuisbasis van het Aalborg Symfonie Orkest en een concertlocatie voor internationale en Deense artiesten.
- Nordkraft is een stukje New York in het hart van Aalborg. Dit bruisende culturele centrum biedt onderdak aan theaters, bioscopen, eetgelegenheden en tentoonstellingen, allemaal in een voormalige elektriciteitscentrale uit 1947. Je kunt hier ook de hoogste klimmuur van Denemarken beklimmen.
- Op warme dagen kan je afkoeling zoeken in het Vestre Fjordpark, een openluchtzwemplek dicht bij het stadscentrum. In dit park kan je niet alleen zwemmen maar ook kajakken of zeilen in het prachtige schone water van de Limfjord of gewoon heerlijk kan nietsdoen op de houten zwemplatforms.
OVERNACHTINGSTIP: Kompas Hotel Aalborg heeft een centrale ligging in het hart van Aalborg in de buurt van Nordkraft en het havenfort van Aalborg. Meer info en boeken.
- Aalborgtårnet is het hoogste oriëntatiepunt van de stad, van waar je kunt genieten van een adembenemend uitzicht over Aalborg en omgeving. Neem de lift 55 meter omhoog en geniet van het ongelooflijke 360° panoramische uitzicht. De toren van werd in 1933 gebouwd voor Nordjysk Udstilling (Tentoonstelling Noord-Jutland) en omdat het te duur was om hem af te breken, kocht Det Broderlige Skydeselskab hem voor slechts 5.000 DKK (670€!).
- Voor een leuke uitstap kan je naar de Aalborg Zoo. Hier kun je elf van de twaalf populairste dierentuindieren aanschouwen en het is tevens de enige plek in Denemarken waar je de orang-oetan uit Borneo en de Aziatische leeuw kunt zien. Meer info op de website
- In Lindholm Høje kan je een van de best bewaarde Vikingvondsten van Scandinavië bezichtigen - uitgegraven uit een dikke laag zand die de rijke geschiedenis kon bewaren. Meer info op de website
Dag 10: Legoland, Esbjerg of Ribe
Ervan uitgaande dat je over eigen vervoer beschikt en geen vlucht moet halen (in dat geval keer je gewoon terug naar Aarhus waar je de roadtrip gestart bent en kan je op de laatste dag nog de stad verkennen) geven we je de keuze om je laatste vakantiedag helemaal naar eigen smaak in te richten. Alle drie de plekken bevinden zich in het zuiden en dus richting thuis.
LEGOland Billund bezoeken
Wist je dat het allereerste Legoland pretpark op 7 juni 1968 haar deuren opende in Billund? Niemand had toen durven dromen dat er nog negen andere over heel de wereld zouden volgen. Zo kan je intussen ook al Legoland Günzburg bezoeken in Beieren, iets dichter bij huis.
Het zal je niet verbazen dat LEGOland Billund de populairste attractie van het land is en je dit eigenlijk niet mag missen. 50 attracties met vier achtbanen, vier dark rides en drie waterattracties die verspreid zijn over zo’n achttien hectare. De cijfers zijn indrukwekkend.
LEGO House: Home of the Brick
Naast al de adrenaline in de achtbanen mogen de echte LEGO fans een bezoek aan het LEGO House in Billund zeker niet missen. Het LEGO House: Home of the Brick ligt in de stad zelf, is op zo’n 5 minuten rijden van LEGOland en biedt de grootste LEGO ervaring van het land door middel van een zeer groot interactief museum, waar je natuurlijk ook zelf met de speelgoedsteentjes aan de slag kan, en voor mij een van de topattracties in de regio.
Overnachtingstips bij LEGOland
BUDGET TIP: Het is een goed idee om je tickets voor Legoland Billund vooraf online te kopen, want ze zijn 5 EUR/pp goedkoper en je hoeft niet meer aan te schuiven aan de kassa’s.
Esbjerg
De havenstad Esbjerg is beroemd om zijn 9 meter hoge standbeelden, toepasselijk "Mennesket ved havet" oftewel "Man Meets the Sea" genoemd, die uitkijken op de Waddenzee. De stad zelf is vrij jong, want pas in 1894 werd het een zelfstandige stad, al groeide Esbjerg in die jaren uit tot de grootste vissershaven van Denemarken. Daarnaast is het een basis voor olie en gas in de Noordzee en de grootste haven voor windmolens op onze planeet.
Het Nationaal Park Waddenzee
Het Nationaal Park Waddenzee is UNESCO Werelderfgoed en 's werelds grootste aaneengesloten systeem van zand- en wadplaten, dat zich uitstrekt van de noordelijke regio's van Nederland en Duitsland tot de zuidelijke delen van Jutland.
De Waddenzee zit boordevol oesters en er zijn veel bedrijven die zogenaamde oester safari’s aanbieden, waarbij de gids je uitrust met al het gereedschap dat je nodig hebt om ze te verzamelen en op te eten, en je uiteraard ook laat zien waar je ze kan vinden.
LEESTIP: Ontdek de mooiste plekjes van Noord-Jutland.
Ribe
Ribe werd gesticht in het begin van de 8ste eeuw en is daarmee niet alleen de oudste stad van Denemarken, maar ook van heel Scandinavië. Het fungeerde in de middeleeuwen als een belangrijk handelscentrum omdat het halverwege Scandinavië en het Hanzeverbond lag. Deze charmante pittoreske stad is de thuisbasis van ongeveer 110 goed bewaard gebleven vakwerkhuizen uit de middeleeuwen.
Maak een wandeling met de Nachtwacht terwijl hij door de stad patrouilleert, wandel door de kronkelende steegjes van de oude stad, bezoek de oudste kerk van Denemarken (de kathedraal van Ribe) en beklim de trappen van de toren van de kathedraal voor een adembenemend uitzicht over de omgeving! Vergeet niet het Ribe VikingeCenter te bezoeken, waar je kan ervaren hoe het leven in een Viking dorp destijds moest zijn geweest.
Landal vakantieparken in Denemarken
De andere belangrijkste bezienswaardigheden van Jutland
Uiteraard vallen hier nog heel wat andere fantastisch leuke dingen te doen en bewonderen. Als je een vervolg wil breien aan je vakantie, kan je deze bestemmingen aan je reisprogramma toevoegen. Download zeker onze reisgids Denemarken voor nóg meer inspiratie!
Thy Nationaal Park
Dit is het oudste nationale park van Denemarken, met meer dan 200 km² aan paden die je te voet of op de fiets kunt verkennen, door met zand bedekte bossen, duinen en brede zandstranden. Het park herbergt een overvloed aan wilde dieren zoals edelherten, de grootste terrestrische zoogdieren van Denemarken, die hier vrij rondlopen. Met wat geluk zie je aan de kust zeehonden op het strand relaxen en met nog meer geluk spot je misschien wel een zeearend of kraanvogel. Meer info op de website.
De zeewieren huizen van Læsø
Op het eiland Læsø kun je vandaag de dag 19 huisjes met traditionele zeewierdaken bezoeken. Læsø staat ook gekend om zijn heerlijk zeezout en je kunt de zoutfabriek (Salzsiederei Læsø) bezoeken om te zien hoe dit wordt gemaakt. Meer info op de website
Hvide Sande
Dankzij de unieke ligging op een landtong tussen de dynamische Noordzee en het kalme water van de Ringkøbing Fjord is dit een watersportmekka voor alle soorten surfen op alle niveaus.
Koldingshus
Midden in Kolding staat het kasteel Koldinghus, het laatste koninklijke kasteel in Jutland dat in 1268 werd gebouwd door de Deense koning om de grens tussen het koninkrijk Denemarken en het hertogdom Sleeswijk te bewaken. Meer info op de website
Jelling
Jelling is een schilderachtig stadje dat jaarlijks door meer dan 150.000 toeristen wordt bezocht die allemaal enkele van Europa's meest belangrijke monumenten uit de Vikingtijd willen bewonderen. Deze werden in 1994 werden opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst.
De twee machtige grafheuvels en twee runenstenen die in de jaren 900 werden opgericht door de koningen Gorm de Oude en Harald Blauwtand en de kerk van Jelling markeren de overgang van het heidendom naar het christendom. Ze kunnen ook worden gezien als het 'geboortebewijs' van Denemarken, aangezien een van de runenstenen de oudste inscriptie draagt met vermelding van Denemarken als natie en de Denen als volk.
Maar Jelling heeft meer te bieden dan enkel monumenten uit de Vikingtijd. Het is ook een plaats van grote natuurlijke schoonheid, vooral ten zuiden van het dorp rond het meer, Fårup Sø: een gebied met talrijke natuurlijke bronnen, uitgestrekte bossen en open weiden en weilanden.
Tips voor je rondreis Denemarken
Download onze reisgids Denemarken
Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Denemarken? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze digitale reisgids Denemarken met een uitgewerkte rondreis van 14 dagen met daarbij ook 3 uitgeschreven stadswandelingen (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis reisgids Denemarken.