10 x mooiste bezienswaardigheden op de Duitse Waddeneilanden: wat zien & doen tijdens je bezoek?

Volledige reisgids kopen voor € 10

10 x mooiste bezienswaardigheden op de Duitse Waddeneilanden: wat zien & doen tijdens je bezoek?

27 juli 2024 in Duitsland1 reactie

De mooiste plekken en bezienswaardigheden op de Duitse Waddeneilanden + verblijftips

De Duitse Waddeneilanden, gelegen in de Noordzee voor de kust van Duitsland, vormen een archipel die bekend staat om hun unieke natuurlijke schoonheid en culturele charme.

De Duitse Wadden pakken uit met hun ongerepte stranden, diverse fauna en flora, prachtige wandel- en fietstochten en de mogelijkheid tot wadlopen. Elk eiland heeft ook zijn eigen karakteristieke dorpjes en steden, van het levendige Westerland op Sylt tot het serene Juist. Benieuwd naar meer? Lees gerust verder en ontdek alles over de mooiste bezienswaardigheden op de Duitse Waddeneilanden.

Inhoud artikel

  1. De Duitse Waddeneilanden

De eilandengroep vormt een unieke vakantiebestemming in het noorden van Duitsland, die toch nog vaak over het hoofd wordt gezien door toeristen. Dit prachtige gebied, dat deel uitmaakt van de grotere Waddenzee, een UNESCO-werelderfgoedlocatie, heeft heel wat te bieden. De eilanden zijn perfect voor iedereen die op zoek is naar een mix van rust, natuur, en cultuur. Of voor wie verliefd geworden is op de Nederlandse Waddeneilanden en nu nog meer van datzelfde wil verkennen.

Duitse / Oost-Friese Waddeneilanden

De term "Duitse Waddeneilanden" verwijst naar alle Waddeneilanden die voor de Duitse kust liggen. Dit omvat zowel de Oost-Friese Waddeneilanden (deze maken deel uit van de Nedersaksen) als de Noord-Friese Waddeneilanden (welke deel uitmaken van deelstaat Sleeswijk-Holstein). De Duitse Waddeneilanden liggen in de Waddenzee, die zich uitstrekt langs de kusten van Nederland, Duitsland, en Denemarken.

  • Er zijn 7 bewoonde eilanden: Borkum, Juist, Norderney, Baltrum, Langeoog, Spiekeroog en Wangerooge.
  • Daarnaast zijn er nog enkele onbewoonde eilanden: Lütje Hörn, Kachelotplate, Memmert, Minsener-Oldoog en Alte Mellum.

De eilanden variëren in grootte en karakter, maar delen allemaal een serene sfeer en een ongerepte natuur, waar heel wat vogels op afkomen. Hier kan je ontsnappen aan de drukte van het dagelijkse leven en genieten van de eenvoud en schoonheid van de natuur. Activiteiten variëren van wandelen en fietsen tot vogels spotten en watersporten. Hieronder vertellen we je over de tien mooiste eilanden van de Duitse Waddeneilanden.

Ligging van de mooiste bezienswaardigheden op de Duitse Waddeneilanden op de kaart

  1. Sylt

Sylt is het grootste en meest bekende Waddeneiland van Duitsland, beroemd om zijn chique badplaatsen, luxueuze accommodaties, en dure restaurants. Toch kan het eiland ook uitpakken met een adembenemend landschap. Je vindt hier eindeloze zandstranden, duinen, en pittoreske dorpjes.

Westerland

Westerland is de hoofdstad van Sylt en staat bekend om zijn lange zandstrand en levendige boulevard. Hier kan je wandelen langs de zee, winkelen in chique boetieks, en genieten van de lokale gastronomie in een van de vele restaurants en cafés. Het brede strand van Westerland is perfect voor zonnebaden in de zomer. Daarnaast worden hier regelmatig evenementen en concerten georganiseerd, wat bijdraagt aan de levendige sfeer.

OVERNACHTINGSTIP: Verblijf tijdens je bezoek aan Sylt, in het Mimosa House. Deze accommodatie biedt ruime appartementen met terras, op wandelafstand van het strand en het stadscentrum van Westerland. Meer info en boeken.

Kampen

Kampen is een charmant dorp dat bekend staat om zijn met riet bedekte huizen en exclusieve sfeer. Een van de hoogtepunten van Kampen is de Rote Kliff (de hoogste duin van het eiland) en het observatieplatform Uwe Düne (bekijk ligging). Vanaf de top van deze duin heb je een panoramisch uitzicht over Sylt en de Noordzee. In het dorpje zelf vind je luxueuze boetieks, kunstgalerijen en uitstekende restaurants, allemaal gericht op de welgestelde bezoekers van het eiland.

Listland

Listland is een natuurreservaat met indrukwekkende duinen en de Ellenbogen, een smalle landtong. Het gebied is perfect voor lange wandelingen. De vuurtorens van Ellenbogen zijn iconische bezienswaardigheden en de afgelegen stranden hier zijn ideaal voor wie op zoek is naar rust en stilte.

WADLOPEN: Boek hier je Wadwandeling met gids op het eiland Sylt. Trek je rubberlaarzen aan, verken het waddenlandschap en luister naar de interessante verhalen van waddengids Jan.

  1. Föhr

Föhr, vaak het "Groene Eiland" genoemd, biedt een prachtig landschap van weelderige weiden en vruchtbare akkers, omringd door witte zandstranden. Dit gezinsvriendelijke eiland is een toevluchtsoord voor rustzoekers en natuurliefhebbers. Op dit eiland vind je nog heel wat Friese tradities terug.

Wyk

Wyk is de grootste stad van Föhr. De charmante promenade langs het strand wordt omlijnd door winkels, cafés en historische gebouwen. De stad heeft ook een spa met geneeskrachtige modderbaden. Cultuurliefhebbers moeten dan weer de historische kerk van St. Nicolai en het Dr.-Carl-Häberlin-Friesen-Museum aanstippen.

Friese dorpen: Nieblum en Oevenum

Bezoek pittoreske dorpen Nieblum en Oevenum, die bekend staan om hun traditionele Friese architectuur en gezellige vakantiesfeer. Nieblum is vooral beroemd om zijn oude kerk, St. Johannis, en de goed bewaarde Friese huizen met hun karakteristieke daken. In Oevenum wandel je in schilderachtige straatjes. Ga zeker op de marktdag, want dan kan je hier de heerlijke regionale producten proeven.

Natuurreservaten

Föhr is eigenlijk een groot natuurgebied en dat zullen vogelliefhebbers graag horen. Zij kunnen hier talloze vogels spotten, vooral in de lente en herfst. De groene weiden en kwelders lenen zich perfect tot ontspannende wandelingen.

OVERNACHTINGSTIP: Verblijf tijdens je bezoek aan Oevenum bij Danners Landhaus (incl. parking en een uitgebreid ontbijt).

  1. Amrum

Amrum is beroemd om zijn indrukwekkende duinen en het uitgestrekte Kniepsand, een van de breedste zandstranden van Europa. Er hangt hier een serene sfeer.

Kniepsand

Kniepsand strekt zich uit zover het oog reikt (over de gehele westkant). Dit uitgestrekte zandstrand is ideaal voor lange wandelingen, een namiddag zonnebaden of gewoon om de frisse zeelucht op te snuiven. Je kan er ook enkele watersporten zoals windsurfen en kitesurfen beoefenen als het weer mee zit.

Dünen

De duinen van Amrum zijn een natuurwonder en bieden spectaculaire uitzichten over het eiland en de zee. Wandelpaden slingeren door het duinlandschap, waardoor je de diverse flora en fauna van dichtbij kan bewonderen. Het natuurreservaat "Amrumer Dünen" beschermt dit unieke ecosysteem en biedt bezoekers een kans om de natuur in haar meest ongerepte vorm te ervaren.

Wittdün

Wittdün is het zuidelijkste dorp op Amrum en kan uitpakken met een gezellige haven, leuke winkeltjes en restaurants. Het is de perfecte plek om te ontspannen en te genieten van de lokale keuken. Wat je moet bestellen? Verse visgerechten natuurlijk! De promenade van Wittdün biedt een prachtig uitzicht op de zee en is een ideale plek voor een avondwandeling.

  1. Juist

Juist, ook wel "Töwerland" genoemd (wat "Toverland" betekent) is het langste waddeneiland in het Duitse Oostfriesland (17 kilometer) en staat bekend om zijn rustige sfeer en natuurlijke schoonheid. Auto's zijn niet toegestaan op Juist, wat bijdraagt aan de heerlijk ontspannen sfeer. Je kan de wagen achterlaten in Norddeich op het vasteland en daar de veerboot nemen naar Juist (bekijk ligging). De veerboot doet er ongeveer 1u15 over om het eiland te bereiken.

Strand van Juist

Juist heeft een uitgestrekt en ongerept strand dat ideaal is voor wandelingen. Het zachte, witte zand en de kalme golven maken het een perfecte plek om te genieten van een – hopelijk – zonnige dag.

Het nationaal park

Het eiland maakt deel uit van het Nationaal Park Niedersächsisches Wattenmeer en is de ideale plek om vogels te spotten. De unieke waddenecosystemen maken dit eiland een paradijs voor natuurliefhebbers. Via de wandelpaden kan je genieten van al dat moois, vergeet zeker je verrekijker niet mee te nemen!

Ontspannen en overnachten in het Kurhaus

Dit historische gebouw doet dienst als cultureel centrum en spa. Hier kan je genieten van wellness-behandelingen en culturele evenementen zoals concerten en theaterproducties. Het Kurhaus is een perfect voorbeeld van de rijke cultuur en geschiedenis van Juist.

  1. Borkum

Borkum is het grootste van de Oost-Friese eilanden en staat bekend om zijn wellnessfaciliteiten. Neem de veerboot naar het Duitse Waddeneiland Borkum en stap aan boord van het historische treintje dat je naar het station brengt. Geniet hier van het brede zandstrand en kijk vanuit een traditionele ‘Strandkorb’ (een strandstoel voor twee personen) uit over de zee. Even een regenbui? Breng dan een bezoekje aan het Heimatmuseum “Dykhus” waar je meer te weten komt over hoe Borkum er vroeger uitzag en hoe de eilandbewoners leefden.

Drie vuurtorens

De vuurtorens van Borkum markeren het landschap. Er zijn er drie: de oude vuurtoren (dat in de 14e eeuw nog een klein kerkje was), de nieuwe vuurtoren en de rood-witte elektrische vuurtoren. De nieuwe vuurtoren kan je bezoeken en dat is een absolute aanrader. Het uitzicht is adembenemend, al moet je daar wel 308 treden voor trotseren.

WANDELTOUR: Bezoek de mooiste bezienswaardigheden van Borkum met lokale gids tijdens een begeleide wandeltour.

Het lichtschip Borkumriff

Het lichtschip Borkumriff, gebouwd in 1956, diende als drijvende vuurtoren tot 1988. Nu werd de boot omgevormd tot een museumschip. Je ziet er de originele apparatuur, inclusief de machinekamer en de lichttoren, en krijgt zo een interessante inkijk in het maritieme verleden van dit boeiende eiland. Meer info op de website.

Kuren en Wellness

Borkum is eveneens beroemd om zijn thalassotherapie en wellnesscentra. Hier kan je genieten van behandelingen met zeewater en modderbaden alsook van ontspannende massages. De gezonde zeelucht en de geneeskrachtige modder maken Borkum tot een geliefde bestemming bij toeristen.

Noordzee Aquarium

Reis je met kinderen? Of ben je benieuwd naar wat er zoal leeft in de wateren van de Noordzee? Dan is het Noordzee Aquarium op Borkum zeker een leuke uitstap. Aan de hand van verschillende aquaria leer je er meer over onze eigen zee!

  1. Langeoog

Langeoog ligt tussen de eilanden Baltrum in het westen en Spiekeroog in het oosten. Het is net zoals het eiland Juist autovrij en onderscheidt zich door zijn lange, ongerepte stranden en duinlandschappen. Het eiland heeft een charmant dorp met kleurrijke huizen, winkels, en restaurants.

Verder kan je hier genieten op de prachtige zandstranden zoals Hauptstrand Langeoog (bekijk ligging), kan je er ook kitesurfen en wandelen door de duinlandschappen. Vlakbij de haven is er ook een gebied waar je vogels kan spotten en bij de watertoren van Langeoog heb je een mooi uitzicht over het eiland (bekijk ligging). Je kan het eiland ook ontdekken met het kleurrijke toeristentreintje (deze treinrit brengt je van de veerboot naar het dorpscentrum).

Opkomende badplaats en bunkers tussen de duinen

In de 18e eeuw begon Langeoog langzaam te groeien als een permanente nederzetting. De bewoners leefden in die tijd vooral van visserij en landbouw. Het eiland werd echter vaak geteisterd door stormvloeden, wat het leven voor de inwoners niet makkelijk maakte. In de 19e eeuw begon het eiland zich te ontwikkelen als een badplaats, wat leidde tot een toename van het toerisme en de bouw van hotels en pensions.

Later, in de Eerste en Tweede Wereldoorlog werd het eiland gemilitariseerd. Er werden onder andere bunkers en verdedigingswerken gebouwd tussen de duinen in, waarvan sommige nog steeds op het eiland te zien zijn.

Zeehonden spotten

Naast vogel spotten kan je ook schattige zeehonden vinden op het eiland. De zeehondenbanken bevinden zich op het oostelijke punt van het eiland (bekijk ligging). Langeoog heeft een uitgebreid netwerk van wandel- en fietspaden die je langs de kust en door de duinen leiden. Op sommige van deze paden heb je een goed zicht op de zeehonden die op de zandbanken liggen, vooral tijdens laagwater wanneer de zandbanken droogvallen.

  1. Norderney

Norderney is een van de meest bezochte eilanden. Dit kan zijn omdat er op dit eiland iets meer leven is en je zowel een mix van natuur als stad kan vinden. Kortom, dit eiland heeft voor elk wat wils.

Een belangrijk kuuroord

Norderney heeft een lange geschiedenis als kuuroord en je vindt er vandaag nog steeds tal van wellness- en spahuizen. Het beroemde badehaus Norderney is een bezoek waard voor wie wil genieten van thermale baden, sauna's en wellness-behandelingen. Meer info op de website. Wie geïnteresseerd is de badgeschiedenis van Norderney, kan ook een bezoekje plannen aan het Bademuseum.

Wandelen over de promenade met de vuurtoren

De brede zandstranden en de levendige promenade zijn ideaal voor een rustige wandeling. Je hebt een schitterend uitzicht op de Noordzee en je vindt er talloze cafés, restaurants en winkels. Voor het allerbeste uitzicht moet je echter naar de Großer Norderneyer Leuchtturm (bekijk ligging). Een stevige 250 trappen later ben je op de top van de vuurtoren en kan je vanop 54 meter hoogte het hele eiland bewonderen.

Het Watt Welten bezoekerscentrum

Dit bezoekerscentrum biedt een kijkje in de onderwaterwereld van de Noordzee, en dan meer specifiek over het UNESCO-gebied dat de Waddeneilanden vormen. Het is een leuke en educatieve halte voor gezinnen. Het bezoekerscentrum biedt tal van exposities en activiteiten die de mariene biologie en het ecosysteem van de Noordzee belichten.

  1. Wangerooge

Wangerooge is een klein, maar charmant eiland dat bekend staat om zijn rustige sfeer en prachtige landschappen. Ook op dit eiland zijn auto's niet toegelaten. Sinds 1800 is het eiland bekend om zijn badplaats, maar vanwege de strategische ligging aan de vaarroute naar Wilhelmshaven, de thuishaven van de Duitse Marine, kreeg het eiland in de Tweede Wereldoorlog het zwaar te verduren. Na de oorlog hervond Wangerooge zijn positie als populaire toeristische bestemming. Vandaag staat het eiland onder meer bekend om zijn ongerepte natuur, rustige stranden, en historische vuurtoren.

Wat valt er allemaal te zien te beleven op het eiland Wangerooge?

  • Wandel naar de vuurtoren van Wangerooge voor een prachtig uitzicht over het eiland en de omliggende zee. Het is een iconisch symbool van het eiland en naar verluidt ook de oudste .
  • De rustige zandstranden rondom de vuurtoren zijn perfect voor zonnebaden en zwemmen, terwijl de duinen uitnodigen tot lange wandelingen in een serene omgeving.
  • Het Inselmuseum Wangerooge biedt inzicht in de geschiedenis en cultuur van het eiland, met tentoonstellingen over de maritieme geschiedenis, de ontwikkeling van het toerisme, en de natuurlijke kenmerken van het eiland.
  • Het eiland maakt ook deel uit van het nationaal park Niedersächsisches Wattenmeer en biedt dus ook de mogelijkheid om hier vogels te spotten, wandelen en excursies te maken.
  1. Baltrum

Baltrum is het kleinste van de Oost-Friese eilanden en staat bekend om zijn rustige sfeer en schilderachtige landschappen. Ook op dit eiland draait het om rust en natuur. Het dorpje Baltrum neemt ongeveer een derde van het eiland in. Het wordt gedomineerd door de kerk en rondom rond omgeven door de zee. Een mooie plek waar rust en stilte centraal staan. Leuk voor een dagtrip, maar ook om te verblijven en even te ontsnappen aan de alledaagse gekte.

Het zal geen verrassing zijn dat je ook op Baltrum een uitgestrekt zandstrand vindt. Het is een perfecte plek om te ontspannen en te genieten van de serene omgeving. Rondom liggen de duinen, eveneens beschermd natuurgebied, waarin zich wandelpaden door de begroeiing slingeren.

  1. Helgoland

Afsluiten doen we met Helgoland. Het is technisch gezien geen Waddeneiland, maar wel absoluut een bezoekje waard. Het eiland ligt verder in de Noordzee en bestaat uit twee delen: het hoofdeiland (Hauptinsel) en het kleinere, onbewoonde eiland Düne. Je kan Helgoland bereiken per veerboot vanuit verschillende Duitse havens, zoals Cuxhaven, Büsum maar ook Hamburg.

Leuk weetje: Hoewel Helgoland tot Duitsland behoort, is het toch een belastingvrije zone en kan je er dus ook btw-vrij winkelen!

Bezoek de Rode Kliffen

Helgoland is vooral bekend om zijn steile rode zandsteenkliffen, die contrasteren met de omliggende zee. De rode kliffen steken zo'n 60 meter hoog boven het water uit en bieden spectaculaire uitzichten over de omgeving. Niet zo gek dat dit een populaire plek is bij wandel- en natuurliefhebbers.

De Lange Anna

Een andere belangrijke en meteen ook een van de meest gefotografeerde bezienswaardigheden van Helgoland is de Lange Anna, de hoogste klif. Deze indrukwekkende natuurlijke pilaar torent zo'n 47 meter hoog boven de zee uit. Het is als het ware een alleenstaande, smalle klif, vlak naast de Rode Kliffen.

Vogels en zeehonden spotten

Helgoland is ook een belangrijk vogelreservaat waar vogelliefhebbers verschillende vogelsoorten kunnen spotten. Het eiland is een belangrijke stopplaats voor trekvogels en biedt een verscheidenheid aan habitats voor inheemse vogels. Het is hier haast onmogelijk om geen vogel te spotten. Op het onbewoonde eiland Düne kan je dan weer veel zeehonden spotten, die vooral in de winter en het vroege voorjaar bij de stranden aan wal komen om te rusten en hun jongen groot te brengen.

  1. Hoe bereik je de Duitse Waddeneilanden?

De Duitse Waddeneilanden kan je het beste bereiken met de veerboot:

Het wordt aangeraden om je overzet met de veerboot naar de Duitse Waddeneilanden op voorhand te boeken, zo ben je zeker dat je een plekje kan bemachtigen. Kom ook altijd ruim op tijd naar de veerhaven om vertragingen te voorkomen. Hieronder alvast de belangrijkste vertrekhavens vanuit Duitsland en bij uitzondering ook Nederland en Denemarken.

Sylt is het enige eiland dat je ook kan bereiken met het vliegtuigen, je kan dan een binnenlandse vlucht boeken vanuit Hamburg, Düsseldorf of München.

Duitse WaddeneilandHaven van vertrekDuur
SyltRømø (Denemarken)
40 min
FöhrDagebüll
50 min
AmrumDagebüll
1u30
Borkum Emden
Eemshaven (Nederland)
2u
50 min
JuistNorddeich1u30 (getijdenafhankelijk)
NorderneyNorddeich50 min
BaltrumNeßmersiel30 min
LangeoogBensersiel
45 min
WangeroogHarlesiel
1u30 (incl. treinrit van de haven naar het dorp)
HelgolandCuxhaven, Büsum en Hamburg
2u30 (Cuxhaven en Büsum) en 3u30 (Hamburg)
  1. Mis niets tijdens je bezoek aan de Nedersaksen

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je bezoek aan de Nedersaksen? Stop je opzoekingswerk, wij deden dit reeds voor jou. We hebben een complete digitale reisgids Nedersaksen voor je uitgewerkt met de mooiste en meest indrukwekkende bezienswaardigheden. Download je gratis reisgids Nedersaksen hier.

Nedersaksen

Gratis reisgids Nedersaksen downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 13 augustus 2024 - Joseph Goetschalckx

het ziet er zeer mooi uit, spijtijg genoeg zal het voor het volgende jaar zijn. Onze trips voor dit jaar liggen reeds vast.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?