Hoe je visum voor Egypte aanvragen en bezoek alle top monumenten
Naast de befaamde piramiden en wereldberoemde toeristische gebieden zoals Gizeh, Abu Simbel en Dendera, verbergt het land van de farao’s een groot aantal minder bekende schatten die het bewonderen waard zijn.
Voordat u op reis gaat en deze monumenten bezoekt, is het essentieel om een visum Egypte aan te vragen.
Inhoud artikel
Luxor: het archeologische epicentrum
Luxor is een van de historisch belangrijkste steden van Egypte en ligt op de plaats van de oude stad Thebe, die tijdens het Middenrijk (2050-1750 v.Chr.) de hoofdstad van Egypte was. Het centrum van Luxor, gelegen aan de oevers van de Nijl, is de beroemde tempel van Luxor, een complex dat werd gebouwd onder Amenhotep III en Ramses II.
De tempels van Karnak zijn, na de piramiden van Gizeh, de meest bezochte archeologische site van Egypte. Op 26 november heeft Egypte de historische weg – de 2700 meter lange “Laan van de Sfinxen” – tussen de tempelcomplexen van Luxor en Karnak heropend. Dit werd groots gevierd en middels de feestelijke ceremonie werd geprobeerd meer toeristen te trekken naar deze bezienswaardigheden langs de Nijl.
Aan de andere kant van de Nijl ligt een andere populaire plaats, de beroemde Vallei der Koningen. Minder bekend is de aangrenzende Koninginnenvallei, waar de graftombe van Nefertari, een van de best bewaarde graftombes van het Oude Egypte, zich bevindt. Het mausoleum is bedekt met kleurrijke schilderingen en mystieke taferelen van meer dan 3000 jaar oud, en was tot 2016 gesloten voor het grote publiek om verval te voorkomen.
Luxor kent nog vele verborgen schatten, de meest recent ontdekte (opgravingen begonnen in september 2020) was de 3000 jaar oude “verloren gouden stad” die onder het zand werd gevonden. Het wordt beschreven als de grootste antieke stad die in Egypte is ontdekt en een van de belangrijkste vondsten sinds de ontdekking van de graftombe van Toetanchamon.
Alexandrië: schatten onder water
Hoewel algemeen wordt aangenomen dat de belangrijkste archeologische schatten van Egypte op het land liggen, zijn ze in Alexandrië ook onder water in de Middellandse Zee. Een reeks aardbevingen zette monumenten, tempels en een deel van de stad onder water. De beroemdste daarvan is de Pharus, een vuurtoren die tot de zeven wereldwonderen van de oudheid behoort en in 1303 na Christus na een aardbeving instortte. Andere hoogtepunten zijn het beroemde paleis van Cleopatra en de onderwatersteden Thonis-Heracleion en Canopus.
Deze plaatsen zijn echter niet erg toegankelijk voor toeristen, omdat de erkende rondleidingen korte duiken aanbieden, afhankelijk van de toestand van de zee (soms met sterke stromingen en troebelheid), waardoor enkele zuilen, amforen, resorts van schepen en andere kleine verzonken constructies kunnen worden gezien. Sinds begin 2016 bieden Europese musea complete tentoonstellingen aan met enkele van de stukken die uit deze ondergelopen schatten zijn gered, zoals het geval is bij het Rietberg Museum in Zwitserland. Afgelopen juni zijn deze relikwieën teruggekeerd naar het Museum van Oudheden in Alexandrië.
Hoe je visum voor Egypte aanvragen voor vertrek?
Wie deze bijzondere historische plaatsen wil bezoeken om zich (letterlijk, in het geval van Alexandrië) onder te dompelen in de geschiedenis van Egypte, moet voor vertrek een visum Egypte aanvragen middels een digitaal aanvraagformulier. Met een toegekend visum voor Egypte mogen reizigers 30 dagen in het land verblijven tijdens de geldigheidstermijn van het visum van 3 maanden. Genoeg tijd om verschillende tempels en al het culturele en historische aanbod van Egypte te bezoeken.
Mis niets tijdens je vakantie in Egypte met onze reisgids
Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Egypte? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Download je gratis Egypte reisgids vol met toeristische info over Egypte, de Farao's en de bezienswaardigheden rond de Nijl en de Rode Zee (+ GPS coördinaten).