Top 10 x bezienswaardigheden in Gerolstein: wat te zien en te doen?
In het midden van de Vulkaaneifel kan je het kleine stadje Gerolstein vinden. Dit stadje is vooral bekend door het gelijknamige water Gerolsteiner dat hier uit de bronnen komt, maar het heeft naast fris bronwater nog zo veel meer te bieden. Duizenden jaren geleden kwamen de Romeinen reeds naar dit plaatsje en dat heeft duidelijk zijn sporen nagelaten. Ontdek hier alvast wat je zeker moet gezien hebben in Gerolstein.
Inhoud artikel
Villa Sarabodis
Zo’n tweeduizend jaar geleden, sloegen de Romeinen hier hun kampen op. Gerolstein ligt immers op de route naar Trier, wat in die tijd een zeer belangrijke stad was voor de handel en de militaire aanwezigheid van Rome. De Villa Sarabodis is dan ook het werk van een handelaar uit die tijd. Sarabodis was een bekende en succesvolle zakenman die zowel handel dreef met de lokale bevolking als met het Romeinse leger. Hij kon zich dan ook veroorloven om een luxueuze villa te laten bouwen in de stad.
De overblijfselen van de Villa Sarabodis werden blootgelegd tijdens graafwerken in 1907. Intussen werd het bouwwerk ook deels heropgebouwd vanaf de funderingen. Het meest indrukwekkende gedeelte van de huidige villa is het deels gereconstrueerde verwarmingssysteem. De villa herbergt ook een museum waar je een schat aan vondsten uit het verre Romeinse verleden kunt bekijken.
Erlöserkirche
Vlakbij de Villa Sarabodis vind je de Erlöserkirche, die werd ingewijd in 1913 door de toenmalige keizer Wilhelm II. De kerk is gebouwd in neo-romaanse bouwstijl en kenmerkt zich door de rijkelijke hoeveelheid goudmozaïek in Byzantijnse stijl.
Door de kerk te laten bouwen wilde de keizer niet alleen een religieus symbool neerzetten, maar ook zijn macht en rijkdom tentoonspreiden aan zijn bevolking. Je kan de kerk bezoeken met een gids op woensdag en zaterdag.
Burcht Löwenburg
De ruïnes van de burcht Löwenburg zijn de overblijfselen van een kasteel van Gerhard von Blankenheim uit de eerste helft van de 14e eeuw. Het oorspronkelijke kasteel werd op het einde van de 17e eeuw verwoest en daarna nooit meer heropgebouwd. De ruïnes geven je wel nog een idee van de omvang en grandeur die de burcht ooit had.
Vandaag is het een erg geliefde plek voor wandelaars, want je kan er op een rustige manier genieten van een bijzonder fraai uitzicht over Gerolstein en het Kylltal. Je kunt de burch bereiken door een klim met trappen vanuit het dorp.
Natuurhistorisch Museum
Vlakbij de Löwenburg ruïnes vind je het Natuturkundemuseum - Zeitreisen am Eifelsteig, dat is gevestigd in het oude stadhuis van Gerolstein. Daar kan je jezelf verdiepen in de prehistorie, geologie, archeologie en vulkanologie van de Eifel.
De inkomprijs is 2 euro voor volwassenen en het is ook een erg kindvriendelijk museum. Indien je gebruikt maakt van de GeroGastCard is de toegang reeds inbegrepen. Je leert er onder meer fossielen en verschillende types van rotsen kennen. Er is ook een replica van de Buchenloch-grot, een soort interactief bos en kleurrijke collectie vlinders.
Gerolsteiner
Wie de naam van het aangename stadje uitspreekt denkt natuurlijk automatisch aan het gelijknamige bronwater, dat destijds door de prestaties van de Gerolsteiner wielerploeg met renners als Davide Rebellin, Heinrich Haussler en Fabian Wegmann heel wat naambekendheid kon verwerven. Door dopingverhalen kreeg het team echter een negatief imago en hield de sponsordeal in 2008 op.
Op enkele plaatsen in de stad komt het Gerolsteiner water gewoon opgeborreld uit bronnen in de vulkanische ondergrond. Het is die ondergrond die zorgt voor de grote rijkdom aan mineralen in het water. Iedere inwoner of bezoeker kan vrij van de openbare bronnen gebruik maken.
Op mooie dagen schuiven fietsers en wandelaars al van ’s morgens aan bij deze bronnen. Het bedrijf dat Gerolsteiner bottelt, produceert ongeveer 7 miljoen hectoliter per jaar. Je kan de bottelarij van maandag tot vrijdag gratis bezoeken om 15 uur. Daarvoor moet je je wel eerst aanmelden in het Besucherzentrum. Naast water produceert het bedrijf trouwens ook Apfelschorle, een mengsel van appelsap en water. Meer info vind je op de website.
Op autovakantie door de Eifel? Download onze reisgids Eifel en ontdek de mooiste plekjes van de Eifel. Nog op zoek naar een hotel? Boek hier je verblijf in de Eifel
Adler- und Wolfspark Kasselburg
In het Adler- und Wolfspark kunnen zowel volwassenen als kinderen een aangename dag doorbrengen. De grote blikvanger van het park is het kasteel van Kasselburg. De ruïnes van dit kasteel dateren uit de 12e eeuw. Daar heb je dan ook een ideaal decor voor een roofvogelshow. In de grote toren van de burcht vind je ook de volières met de imposante valken, arenden, gieren en haviken.
Maar er is nog meer te beleven zoals het wolvenpark. In het dierenpark vind je uiteraard ook wolven die in een natuurlijke leefomgeving worden gehouden. Het pak huisvest de grootste wolvenroedel die je in West-Europa kan zien. De dieren beschikken over een terrein 10 hectare.
Papenkaule krater
De Eifel was tot 30.000 jaar geleden een gebied dat een hoge vulkanische activiteit kende. Er waren verschillende vulkaanuitbarstingen op diverse plaatsen rond Gerolstein en verder in de regio. De sporen zijn nog overal in het landschap te zien met restanten van dove vulkanen, kraters en meren die daardoor gevormd zijn.
Een voorbeeld daarvan is de Papenkaul krater. Het is een krater met een doorsnede van 80 meter en een diepte van 20 meter. Voorheen was het gewoon landbouwgrond (zeer vruchtbaar) maar nu is het beschermd natuurgebied. De krater is het hele jaar door vrij te bezoeken. Vooral leuk om te wandelen en de plaatselijke fauna en flora beter te leren kennen.
De mooiste plekken van de Eifel ontdekken? Download onze reisgids Eifel en je krijgt alle bezienswaardigheden in een overzichtelijke reisroute. Nog een hotel nodig? Boek hier je hotel in de Eifel
Buchenloch grot
Deze grot heeft in tegenstelling tot sommige andere in de Eifel niets te maken met de vulkanische activiteit van eeuwen geleden. Het is een Karstgrot. Een Karstplateau is rijk aan spleten en holen of grotten. Die grotten zijn ontstaan door het oplossen van kalksteen door waterdoorsijpeling. De Buchenloch grot zou al zeer oud zijn en zelfs tijdens de ijstijden gebruikt zijn als schuilplaats voor Neanderthalers. Ook de uitgestorven prehistorische grotbeer zou in de grot geleefd hebben.
Juddekirchhof
Dit tempelcomplex werd in het jaar 124 gebouwd door Marcus Victorius Pollentius ter ere van de godin Caiva, een Keltisch-Romeinse moedergodin.
Een interessant historisch feit is dat de Romeinen in de gebieden die ze gingen bezetten doorgaans niet hun eigen godsdienst op gingen leggen aan de bevolking. Op veel plaatsen ontstond er wel een soort vermenging van de Romeinse en de lokale godsdienst.
Vandaar dat de Romeinse bezetters hier een tempel bouwden ter ere van een godin die eigenlijk van Keltische oorsprong is. De tempel werd in de 6e eeuw verwoest door de Franken en nooit heropgebouwd, zodat vandaag nog alleen de ruïnes ervan te bezichtigen zijn.
Wild- und Erlebnispark Daun
Het Wild- und Erlebnispark Daun is een dierenpark en safaripark op zo'n 10 kilometer van Gerolstein met zowel inheemse als exotische dieren die in een natuurlijke en bosrijke omgeving verblijven. De bewoners van het park gaan van herten, schapen, lama’s en emoes tot everzwijnen, ezels, yakken, bizons en nog veel meer diersoorten.
In de apenkloof leven een vijftigtal berberapen en er is ook een plek voor roofvogels waar je verschillende soorten imposante vogels kan bewonderen. Er worden ook roofvogeldemonstraties gegeven.
Naast verschillende wandelpaden is er ook een safariparcours van zowat 8,5 kilometer waar je met je eigen wagen door kan rijden tussen de dieren. Op diverse plaatsen zijn er tussenstops voorzien waar je sommige dieren ook mag voederen. Een leuke bestemming voor een gezinsuitstap dus.
Hoe rijden naar de Eifel? Wat is de beste route?
De Eifel is slechts enkele uurtjes rijden vanuit België en Nederland. Dat maakt het dan ook een populaire bestemming voor weekendtrips uit de Lage Landen. Vanuit de regio Gent, Antwerpen of Brussel heb je 3 à 4 uur reistijd. Vanuit Limburg en de omgeving van Maastricht kan je rekenen op 2 à 3 uur.
Vanuit België rijd je via Luik naar de Duitse grens toe. Indien je naar Aken gaat, kan je ook via Genk de E314 volgen. Nederlanders nemen wellicht de weg richting Maastricht en gaan vervolgens door naar Luik. Daar neem je afhankelijk van je eindbestemming de E42. Zo bereik je de omgeving van Prüm, Gerolstein of Daun. Als je naar Monschau of Kermeter gaat, kan je ook de N67 nemen vanaf Eupen die je over de Duitse grens brengt.
Overnachten in Eifel met korting
Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Eifel? Dan raden wij je aan om vooral te zoeken in de buurt van Monschau, Bad Neuenahr-Ahrweiler en Schleiden. In deze steden is het aanbod het grootst. Boek hier je verblijf in de Eifel
Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Eifel?
Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Eifel? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Eifel met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Download je gratis preview reisgids Eifel.