Laadpalen & laadstations in Frankrijk: welke laadpassen zijn er? + kaartje
Met je elektrische auto naar Frankrijk: welke laadpalen zijn er? + koop je laadpas online
Op vakantie naar of door Frankrijk met je elektrische auto? Het vergt een hoop voorbereidingen. Om zorgeloos op vakantie te vertrekken naar Frankrijk, is het handig om je op voorhand te informeren naar laadpalen en laadstations op je route. Je zal merken dat het netwerk van laadpalen minder uitgebreid is dan dat van België en Nederland.
In deze blogpost lees je alvast meer over de verschillende soorten laadpalen en goede laadstations op je route in Frankrijk.
Inhoud artikel
Waarom op vakantie met een elektrische wagen naar Frankrijk?
Frankrijk, een populaire vakantiebestemming dankzij de glooiende wijngaarden, adembenemende berglandschappen, schitterende kustgebieden, heerlijke wijnen en natuurlijk vers stokbrood. Ieder jaar opnieuw trekken talloze vakantiegangers naar Frankrijk voor een weekendje Parijs, een wintersportvakantie in de Franse Alpen, of een zomervakantie aan de Côte d’Azur. Ook wanneer je beschikt over een elektrische auto, kan je zorgeloos op vakantie naar Frankrijk.
Voor- en nadelen op vakantie gaan met een elektrische wagen
- Elektrische auto's stoten geen schadelijke emissies uit, wat bijdraagt aan het verminderen van de milieu-impact.
- Elektriciteit is meestal goedkoper dan benzine of diesel, waardoor de brandstofkosten tijdens je reis lager kunnen zijn.
- Elektrische auto's staan bekend om hun stille en soepele rijervaring, wat ideaal is voor langere ritten.
- Het aantal laadpalen en laadinfrastructuur groeit steeds, waardoor het steeds gemakkelijker wordt om onderweg op te laden.
- Elektrische auto's hebben nog steeds een beperkt bereik in vergelijking met een gewone wagen.
- Het opladen van een elektrische auto neemt meer tijd in beslag dan gewoonweg te tanken.
- In landelijke of afgelegen gebieden zal je minder snel laadstations tegenkomen.
Uiteraard zijn er enkele dingen waar je best rekening mee houdt wanneer je met je elektrische auto naar Frankrijk gaat. In deze blogpost geven we alvast de belangrijkste info mee om zorgeloos zodat je zorgeloos op vakantie kan vertrekken.
Laadpalen in Frankrijk
De belangrijkste vraag is ongetwijfeld: zijn er wel genoeg laadpalen (op de weg naar mijn eindbestemming)? In het ene gebied in Frankrijk zijn meer oplaadpunten dan in het andere. Het is daarom verstandig om vóór vertrek onderzoek te doen naar het aantal laadpalen op de route onderweg én in de buurt van je vakantiebestemming. Frankrijk kent inmiddels een redelijk goed laadnetwerk.
Aanbieders als Ionity, Allego en Fastned realiseerden al redelijk wat laadstations (bornes de recharge) met een snellader op de Franse snelwegen. Toch verschilt dat nog wel per regio. In Normandië en aan de Côte d'Azur zijn ze goed voorzien maar als je veel in het binnenland gaat reizen, kom je veel stations tegen met een niet-snellaadstekker.
Regio's in Frankrijk die bijna geen laadstations hebben, worden ook wel eens de laadwoestijnen genoemd (charging deserts). Deze bevinden zich vooral in Bourgogne, Auvergne en Limousin.
Kaartje met elektrische laadpalen in Frankrijk
Welke soorten laadpalen zijn er?
Openbare, semi-publieke en privé laadpalen
- Openbare laadpalen zijn voor iedereen ter beschikking gesteld. Je vindt deze laadpalen in stedelijke gebieden op openbare plekken zoals parkings. Ze bieden een redelijke laadsnelheid en zijn geschikt voor kortere oplaadsessies tijdens het winkelen of bezoeken van locaties. Om deze laadpunten te gebruiken heb je een laadpas, een laadkabel en laadstation nodig.
- Semi-publieke laadpalen bevinden zich op privéterreinen zoals de parking van een bedrijf, tankstations, parkeergarages, horecazaken etc. Deze laadpunten zijn ook geschikt.
- Privé laadpalen zijn, zoals het woord zelf zegt, voor persoonlijk gebruik. Deze worden geplaatst op jouw persoonlijke eigendom.
Snelle vs. trage laadpalen
- Laadpalen hebben verschillende laadvermogens, uitgedrukt in kilowatt (kW). Hoe hoger het laadvermogen, des te sneller kan de batterij van een elektrische auto worden opgeladen.
- Trage laadpalen beschikken meestal over een vermogen van minder dan 11 kW. Deze herken je aan het zeshoekige Europees-label met de letter “C” en vind je vaak terug op grotere parkings (bv. Winkelcentrum).
- Semi-snelle laadpalen beschikken meestal over een vermogen van 11 of 22 kW en laden iets sneller dan de trage laadpalen.
- Snelle laadpalen hebben een vermogen van 250 kW tot 400 kW en zorgen ervoor dat jouw elektrische auto in minder dan 1 uur is opgeladen. Deze herken je makkelijk een het zeshoekige Europees-label met de letter “L”.
AC-laadpalen vs. DC-laadpalen
Het belangrijkste verschil tussen AC-laadpalen en DC-laadpalen heeft te maken met het type elektriciteit dat ze leveren aan een elektrische auto. Over het algemeen worden AC-laders sneller gebruikt als thuislaadpalen en op openbare parkeerplaatsen in steden, terwijl DC-laders, vaker voorkomen langs snelwegen en drukke wegen.
AC-laadpalen hebben meestal een lagere laadsnelheid dan DC-laadpalen. Ze zijn geschikt voor langere laadsessies, zoals 's nachts thuis of op werkplekken, waar een snelle laadsnelheid niet altijd vereist is. Bij AC-laadpalen reken je dan ook best op een 2 à 8 uur laadtijd. Bij DC-laadpalen gaat het opladen veel sneller (30 à 60 minuten).
Wat is een laadpas en welke heb ik nodig?
Een laadpas, ook wel bekend als een laadkaart of laadsleutel, is een speciale pas of kaart die wordt gebruikt om toegang te krijgen tot laadpalen voor elektrische voertuigen. Nadat de laadpas geïdentificeerd wordt, wordt de laadpaal geactiveerd en kan je de elektrische auto opladen. Indien mogelijk, controleer je best eens op voorhand of jouw laadpas is met de laadpalen die je wilt gebruiken op je route.
Voor het gebruik van laadpalen in Frankrijk heb je een laadpas nodig die compatibel is met het Franse laadnetwerk. Er zijn verschillende laadpassen die je kan overwegen zoals de ANWB laadpas en de Chargemap Pass, afhankelijk van je behoeften en reisplannen.
Gratis ANWB laadpas
ANWB biedt in samenwerking met Eneco eMobility de gratis ANWB laadpas aan. Hiermee krijg je toegang tot laadpunten in zowel Nederland als België en de meeste laadpalen in het buitenland. Waarom kiezen voor een ANWB laadpas?
- Je betaalt per laadsessie bij een openbaar laadpunt. Voor laden in het buitenland geldt een vast tarief dat kan verschillen per land. Bekijk hier de actuele laadtarieven in het buitenland.
- Je betaalt daarnaast eenmalig € 1,95 aan verzendkosten bij bestelling van de laadpas.
- Mogelijkheid tot laden bij meer dan 200 000 laadpunten in heel Europa.
Vraag hier je Gratis ANWB laadpas aan
Neem een geschikte laadkabel mee om op te laden
De Type-2 stekker ofwel Mennekes-stekker is na jaren van wildgroei de standaard in de Europese Unie geworden. Desondanks zijn er nog landen in Europa waar een Type-3 stekker bij het laadpunt hangt, zoals dus in Frankrijk.
Echter worden deze aansluitingen niet meer geplaatst en worden sommigen vervangen door Type-2 stekkers. Om verrassingen te voorkomen is het handig om een Type-3 laadkabel mee te nemen. Neem voor de zekerheid ook een verlengsnoer mee voor jouw aparte stekker voor direct laden uit het stopcontact, zodat je in nood altijd en overal je elektrische auto kunt opladen.
Handige apps om laadstations te vinden
Door het gebruik van apps kan je vandaag de dag, eenvoudig goede laadstations vinden in Frankrijk op weg naar je eindbestemming. Deze apps zijn vaak gekoppeld aan jouw navigatiesysteem, zoals Apple Maps, Google Maps of Waze. Via deze apps kan je nagaan waar er snelladers en laadpalen te vinden zijn langs jouw route. Om je reis zo soepel mogelijk te laten verlopen, raden we aan om de gewenste app te download en installeren voordat je op reis vertekt.
Enkele populaire apps om laadstations voor elektrische auto's in Frankrijk te vinden:
TIP: Jouw volgende autovakantie aan het plannen? Aarzel dan niet om onze rondreizen door Frankrijk te gebruiken als inspiratiebron!
Zorg dat je kan opladen bij jouw accommodatie
Als je met een elektrische auto op vakantie gaat naar Frankrijk, is het ook altijd aan te raden om een camping of accommodatie te kiezen die beschikken over laadpalen. Bij het boeken van je accommodatie kan je ook altijd even informeren naar de mogelijkheden, de aansluiting op het oplaadpunt en de prijs voor het opladen. Zo kun je optimaal genieten van je vakantie zonder je zorgen te maken over het opladen van je elektrische auto. Boek je verblijf of camping mét oplaadpunt best op voorhand online.
Met deze (laad)tips ga je goed voorbereid op vakantie
- Bereid jezelf goed voor en plan je route voor vertrek.
- Met handige apps (zie hierboven) kan je voor vertrek makkelijk opzoeken waar er laadpalen te vinden zijn.
- Speel op safe en reserveer indien mogelijk een laadpaal bij je vakantiebestemming. Zeker in het hoogseizoen kan het wel eens zijn dat je niet de enige bent die met de elektrische auto op vakantie gaat.
- Neem voor de zekerheid het 230V-thuislaadsnoer (type 3 laadkabel) mee.
- Moet je gebruik maken van tolwegen? Dan kan je ook best je tolvignet voor Frankrijk online op voorhand bestellen.
- Bespaar zoveel mogelijk op je accu. Je rijdt dus best niet te hard en beperk het gebruik van de airco (of verwarming).
- Wacht niet tot het laatste moment om te laden. Probeer te laden als je nog zo’n 15 procent acculading hebt.
Download onze gratis reisgidsen Frankrijk
Wil jij ook graag Frankrijk zo goed mogelijk verkennen? Dat kan! Download onze gratis reisgidsen en mis niets van je verblijf!
Normandië | Bourgogne | Ardèche & Drôme | Bretagne | Corsica | Provence | Loire | Lyon | Zuidwest-Frankrijk | Occitanië | Champagnestreek | Côte d'Azur en Marseille | Dordogne | Elzas en de Vogezen | Noord-Frankrijk | Franse Alpen | Baai van de Somme | Parijs |
---|
| | | | | | | | | | | | | | | | | |
Op reis naar Frankrijk? Ben je nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in Frankrijk.