11x bezienswaardigheden Gelderland bezoeken: Wat zeker zien & doen?

Volledige reisgids kopen voor € 10

11x bezienswaardigheden Gelderland bezoeken: Wat zeker zien & doen?

18 mei 2024 in Gelderland2 reacties

Gelderland, de grootste provincie in Nederland, heeft zó veel te bieden! Gelderland heeft gezellige steden maar ook rustgevende natuur waar je uren kan wandelen of fietsen. De prachtige Veluwe mag natuurlijk niet ontbreken tijdens je verblijf in Gelderland. Maar ook de historische steden als Arnhem en Nijmegen zijn zeker de moeite waard!

Lees onze blog en ontdek dé must-see's in het Gelderland! Of koop meteen onze complete reisgids Gelderland!

Inhoud artikel

  1. Arnhem

Als hoofdstad van Gelderland heeft Arnhem een rijke en bewogen geschiedenis achter de rug. Een geschiedenis die zich voor een groot deel onder de grond afspeelt. Zo vormen gerestaureerde ondergrondse kelders en bijhorende gangenstelsels bijzondere locaties. Daarnaast is het één van de winkelsteden van Nederland en staat het bekend om de befaamde Slag om Arnhem uit de Tweede Wereldoorlog. De impact van die veldslag heeft duidelijke sporen achtergelaten in de stad. Benieuwd naar de mooiste plekjes van de stad? Ontdek hier de mooiste bezienswaardigheden in Arnhem.

De Slag om Arnhem is een dramatische gebeurtenis in de geschiedenis van Arnhem en vond plaats in september 1944

Airborne War Cemetry

Verscholen tussen de bossen ligt het Brits militair kerkhof: de Airborne Wat Cemetry. Hier liggen ongeveer 1750 soldaten begraven die gesneuveld zijn tijdens de Slag om Arnhem. Je zal opmerken dat de grafsteen verschilt, dat was naargelang het land van afkomst van de soldaat. Merendeel van de soldaten waren Brits maar er zijn ook wat Polen en andere nationaliteiten.

Onder elke steen ligt er iemand met een eigen verhaal. Airborne Museum ‘Hartenstein’ heeft zo'n 20-tal verhalen verzameld en in een boekje gepubliceerd dat je daar kan kopen. De soldaat over wie het gaat vind je dan eenvoudig terug met het grondplan van het kerkhof. De verhalen doen je even stilstaan bij de zin van een mensenleven tijdens de oorlog.

Onze tip: Ben je in Arnhem op bezoek? Download dan zeker onze reisgids met een stadswandeling in Arnhem, deze brengt je langs de mooiste plekjes van de stad.

Oude Kerk Oosterbeek

De Oude Kerk Oosterbeek zou de oudste kerk zijn van Nederland (rond de 10e eeuw) opgebouwd in turfsteen. Na de Tweede Wereldoorlog werd een aangebouwd deel niet meer heropgebouwd en heeft men ook ontdekt hoe oud de kerk eigenlijk echt was.

De Oude Kerk lag in de perimeter van de Airbornetroepen tijdens de operatie Market Garden. Als je achter de kerk gaat, heb je een goed zicht over de Rijn en zie je ook duidelijk de spoorwegbrug. Heel in de verte is het bij mooi weer mogelijk om de John Frostbrug te zien, de boogbrug die het doel was van de Airbornetroepen.

In de grote villa Ter Horst naast de Oude Kerk werd tijdens deze oorlogsdagen een EHBO-post ingericht. Deze villa lag vol gewonden en er was maar één arts: Mevrouw Ter Horst. In Airborne Museum ‘Hartenstein’ zie je nog een vloersteen met bloed en de bebloede jas van de arts. Toen mevrouw Horst na de bevrijding terugkeerde waren er meer dan 50 soldaten begraven in haar tuin.

Museum voor Moderne Kunst Arnhem

Dit is het museum voor realisme in Nederland. Hun vaste collectie bestaat uit onder meer schilderijen van magische realisten wat het museum zo uniek maakt. Daarnaast zijn er heel wat tijdelijke tentoonstellingen die een andere kunststroom binnen de moderne kunst belichten.

In de tuin staat een permanente beeldententoonstelling die gratis toegankelijk is. Je kan er het bekendste beeld van Henry Moore bewonderen: ‘The Warrior’.

Het Nederlands Openluchtmuseum

Het Nederlands Openluchtmuseum is een museumpark dat je wat kan vergelijken met het Bokrijk in België. Je reist terug in de tijd naar de Nederlandse geschiedenis: historische monumenten, ambachten en authentieke verhalen. Je ziet er boerenerven, stadshuizen, winkeltjes en ook een boerencafé. Figuranten zorgen ervoor dat alles zo levendig mogelijk wordt voorgesteld zonder de geschiedenis geweld aan te doen.

  1. Nationaal Park de Hoge Veluwe

Een niet te missen bezienswaardigheid in Gelderland is het Nationale Park De Hoge Veluwe. Het Nationale Park is echter maar een klein gedeelte van de prachtige Veluwe in Nederland. Het park zelf bedraagt zo’n 5400 hectaren en heeft een unieke biotoop met zeldzame dier- en plantensoorten. Een grote variatie aan groen, heide en stuifzanden komt je hier tegemoet. Naast veel klein wild bewonder je zo’n 200 herten, 150 reeën, 50 wilde zwijnen en ongeveer 200 mouflons die in het park lopen te grazen.

Het was het Kröller-Müller echtpaar die in 1909 dit natuurgebied opkochten en een hek omheen bouwden om de basis te leggen voor het huidige park. Ze kochten verschillende diersoorten aan en streefde ernaar de natuur in dit park in harmonie te laten samenleven. Maar omdat het echtpaar over minder financiële middelen beschikte door de crisisjaren, is het park verkocht aan de Staat.

Jachthuis Sint-Hubertus

Het echtpaar waren fervente jagers en Sint-Hubertus is de patroonheilige voor de jagers. De naam van dit jachthuis was dus vrij logisch gekozen. Het gebouw werd getekend door de beroemde Nederlandse architect Berlage. Het grondplan kreeg de vorm van het hert en het werd tot 1937 alleen maar gebruikt als buitenverblijf omdat het echtpaar in Den Haag woonden. Pas op het einde van hun leven werd dit hun vaste verblijfplaats.

Je kan het Jachthuis vandaag de dag nog bezoeken. Het is volledig gerestaureerd geweest met extra aandacht voor details van de afwerking. Er werden hiervoor maar liefst 70 vakspecialisten aan het werk gesteld. Maar ook de inrichting van het Jachthuis is prachtig en volledig in harmonie met de architectuur van het gebouw. Zeker de moeite waard om te bezichtigen.

Je kan de Hoge Veluwe te voet of per fiets ontdekken, daarvoor zijn verschillende routes uitgestippeld. Het park wordt zonder overheidssubsidies geëxploiteerd en dus is de enige bron van inkomsten de verkoop van entreekaarten.

  1. Kröller-Müller Museum

Ergens in het Hoge Veluwe Nationaal Park, vind je het Kröller-MüllerMuseum. Het museum is wereldberoemd en heeft de op één na grootste Van Gogh verzameling ter wereld. Wie nog meer wil zien kan het Van Gogh museum in Amsterdam bezoeken.

Mevrouw Kröller-Müller volgde ooit een cursus kunstbeschouwing en nam een kunstkenner onder de arm om te investeren in kunst. Toen haar passie voor kunst niet meer te houden was, ontstond het idee om een museum te openen. Het museum werd dan ook naar haar vernoemd. Het Kröller-Müller Museum bevat niet alleen werken van Van Gogh, maar ook topstukken van moderne meesters als Piet Mondriaan Claude Monet, Georges Seurat en Pablo Picasso zijn hier te bewonderen. Kortom een bezoekje aan dit museum mag niet ontbreken tijdens je rondtrip in Gelderland!

Kröller-Muller Beeldentuin

Bovendien heeft het Kröller-Müller Museum een van de grootste beeldentuinen van Europa. Een buitenzaal van 25 hectare waarin moderne beeldhouwkunst een natuurlijke bestemming vindt. Je wandelt tussen 160 sculpturen van beeldbepalende kunstenaars, van Aristide Maillol tot Jean Dubuffet, van Marta Pan tot Pierre Huyghe. De omgeving nodigt uit om te genieten en je kan er ook gezellig picknicken of languit in het gras liggen. De tuin is het hele jaar door te bezichtigen en ademt ieder seizoen een andere sfeer.

Om het Kröller-Müller museum te kunnen bezoeken heb je ten eerste een geldig entreebewijs nodig voor het Nationale Park de Hoge Veluwe. Bestel de tickets hier of koop ze bij de ingangen van het park en online op de website van de Hoge Veluwe. Of bekijk ook het aanbod op GetYourGuide.

  1. Nijmegen

Nijmegen is dé oudste stad van Nederland. Het lag op de grens van het Romeinse Rijk, al kan je daar nu nog weinig van terug zien. Nijmegen is een bruisende stad en het is de moeite waard om te ontdekken. Het historische centrum staat vol fraaie bezienswaardigheden en geschiedenis tref je in ieder hoekje: Romeinse oudheid in Het Valkhof, de middeleeuwen in de Sint-Jan Commanderie en Renaissance op de Grote Markt. Maar wist je dat Nijmegen ook een Afrika Museum en Museumpark Orientalis heeft?

Museum Het Valkhof

Het Valkhof werd geopend in 1999 en is ontstaan uit de collecties van twee musea die duidelijk met plaatsgebrek werden geconfronteerd. Het hart van het museum is een zeer uitgebreide collectie over de Romeinse geschiedenis in Nijmegen. Je kan er terecht voor archeologie, oude en moderne kunst.

Commanderie Sint-Jan

Tegenwoordig is er in de Commanderie een restaurant en koffiebranderij gevestigd maar ooit verbleven hier ridderbroeders die op kruistocht gingen, de Johannieters. Van het originele 13e-eeuws gebouw is niets meer overgebleven. Talloze verbouwingen en vernietigingen hebben ertoe geleid dat na de Tweede Wereldoorlog een antiquair vrij spel kreeg om dit te verbouwen. Uiteindelijk werd het zo’n 40 jaar geleden gereconstrueerd.

Grote Markt: De Waagh en Mariken van Nieumeghen

Op de Grote Markt vind je het gebouw ‘De Waagh’ dat uit twee delen bestond. Rechts hing de weegschaal om goederen die op de markt verhandeld werden te wegen. De handelaars konden met hun kar vooraan binnenrijden en via een poort achteraan er weer uit. Aan de linkerzijde was dan het slachthuis of Vleeshuis. Daar werden de dieren geslacht. Na twee dagen begon het vlees echter te stinken en moesten ze het verkopen aan de arme inwoners.

Ontdek nog meer van Nijmegen aan de hand van onze uitgestippelde stadswandeling door het centrum van Nijmegen.

Daarnaast heb je het mirakelspel van Mariken van Nieumeghen op de grote markt. Het verhaal luidt als volgt: Wanneer Mariken vluchtte van haar tante, kwam de duivel die zich had verkleed in een zekere Moenen op haar pad. Samen trokken ze naar Antwerpen waar ze zeven jaar lang uitbundig leefden. Toen ze besloot om terug te keren naar Nijmegen en te boeten voor haar zonden werd Moenen zo kwaad dat hij haar hoog in de lucht gooide.

Een zekere Gijsbrecht kwam Mariken ter hulp en bij vele kerkelijke hoogwaardigheidsbekleders probeert ze tevergeefs vergiffenis te krijgen. In Rome kreeg Mariken van de paus als straf vijf ringen rond haar hals en armen die er enkele jaren laten afvielen als teken van vergeving wanneer ze in het klooster zat.

  1. MuZIEum

In de kelders van de Stadsschouwburg vind je het MuZIEum, een uniek museum dat alles te maken heeft met ‘zien’. Of beter.. ‘niet zien’. Het concept draait rond de wereld leren ontdekken vanuit het perspectief van een blinde. Je krijgt een blindenstok en gaat op stap met een blinde of slechtziende persoon. Op die manier ervaar je de wereld van vandaag in hun ogen. Zo steek je een straat over, wandel je door een park en ga je shoppen onder begeleiding.

Het museum kreeg in 2014 de prijs voor de meest innovatie uitstap in Nederland. Het is een confronterende en totale belevenis die je nog heel lang zal herinneren. Overtuigd voor een bezoekje?

  • Rondleiding in groepjes van max. 6 personen
  • Best je bezoek vooraf reserveren. Dan ben je zeker dat er een gids ter plaatse is en vermijd je lange wachtrijen of volgeboekte dagen.
  • Adres: Stadsschouwburg, Keizer Karelplein, Nijmegen, www.muzieum.nl, tel. 024 322 16 81

Wil jij ook graag het MuZIEum bezoeken? Bestel je tickets voor een bezoekje aan MuZIEum alvast op voorhand, zo kan je lange wachtrijen vermijden.

  1. Afrikamuseum Nijmegen

Je kent waarschijnlijk wel het Afrika Museum in Brussel. Het Afrika Museum in Nijmegen is toch wel een buitenbeentje onder de Afrikaanse musea. Het museum is opgericht door missiepaters die terugkeerden uit Afrika en overladen waren met geschenken en objecten van hun missiepost. Ze verbleven in de houten villa’s die je zal opmerken bij de ingang. Daar hebben ze hun eerste tentoonstelling gehouden maar uiteraard werd deze locatie te klein voor alles wat ze tentoon wilden stellen.

Vooreerst krijg je niet alleen de traditionele kunst- en gebruiksvoorwerpen te zien maar ook hedendaagse kunst uit Afrika. Bovendien heeft men er een heus dorp volledig zoals het originele nagebouwd. Ook in de tuin replica's van woningen die een realistisch beeld geven van hoe men leeft in verschillende Afrikaanse landen. Heel bijzonder is het authentiek ingerichte kapsalon en schooltje op het middenplein. Meer informatie vind je op de website.

Wil jij ook graag de mooiste plekjes van Gelderland ontdekken? Download dan nu je gratis preview reisgids Gelderland!

  1. Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945

Het Nationaal Bevrijdingsmuseum werd geopend in 1987 in gerecycleerde gebouwen van deltawerken in Zeeland. Het museum zal je confronteren en informeren over de bevrijding in Nederland en Europa, waaronder de operatie Market Garden en Rijnlandoffensief naar Duitsland.

  1. Achterhoek

In het oosten van Nederland, ligt de Achterhoek. Een streek die gekenmerkt wordt door een licht heuvelachtig landschap, bossen en een netwerk van akkers en beken. Je vindt er heel wat middeleeuwse stadjes die uitnodigen om er te flaneren. En ook kunstenaars kennen de schoonheid van de Achterhoek, het is voor velen een onuitputtelijke bron van inspiratie.

Weetje: Wist je trouwens dat de Achterhoek bekend staat als de grootste wijnstreek in Nederland?

  1. Nationaal Park Veluwezoom

Het Veluwzoom Nationaal park is jammer genoeg een vaak vergeten bezienswaardigheid. Nochtans vind je hier de mooiste heuvels van de Veluwe en is het natuurgebied perfect te voet te verkennen. De bloei van de heide is nooit van vooraf te voorspellen. De heide staat ook niet elk jaar even mooi in bloei maar als ze in bloei staat, kan je dat het beste zien aan de Posbank.

Het Veluwezoom Nationaal Park vind je naast het Nationaal Park van De Hoge Veluwe. Ideaal dus als je een dagje wilt vertoeven in de natuur!

  1. Tuinen van Appeltern

Ben je jouw achtertuintje al eventjes beu? Hier kan je verschillende ideeën opdoen voor de aanleg van je eigen tuin. De totale oppervlakte bedraagt zo’n 22 hectaren met daarin meer dan 200 verschillende tuinen gebouwd.

Het begon allemaal wanneer Ben van Ooijen deze plek uitkoos om te wonen én te werken als hovenier. Hij ontwierp enkele inspiratietuinen voor zijn klanten want tuincentra gaven een te eng beeld van de mogelijkheden die je hebt bij de aanleg van je tuin. Meer en meer mensen bezochten de tuinen en de oppervlakte breidde ook meer en meer uit. Je vindt hier zowel stadstuinen als moderne tuinen, … je kan het zo gek niet bedenken.

Ook talloze planten die je op weinig andere plekken tegen komt. In het bijzonder voor borders, kruidentuinen en onder andere rotspartijen.

Praktisch:

  • Je kan de tuinen alle dagen bezoeken binnen de bezoekperiode (01/03 – 31/10)
  • Tickets kopen, kan online op de website
  • Voorzie minstens 2 uur voor een snel bezoek, 4 uur als je alles wil gezien hebben
  • Bij aankomst krijg je een apparaatje voor de ‘Fluistertour’. Hiermee krijg je alle informatie van de tuinen per mail doorgestuurd zodat je deze thuis kan nalezen. Handig!
  1. Mis niets tijdens je verblijf in Gelderland met onze reisgids

We hebben onze route door Gelderland volledig uitgeschreven in een overzichtelijke reisgids zodat je zorgeloos op reis kan gaan. Nog meer weten? Koop onze complete reisgids Gelderland. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Gelderland.

Gelderland

Gratis reisgids Gelderland downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 23 juli 2023 - ceuppens

Graag info over Amersfoort en Leusden. Dank U wel, groetjes Wim.

- 4 september 2022 - rik claes

we gaan eind deze maand. tips waren al goed. reactie na ons bezoek.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?