Stedentrip Gent: wat zien en doen? + planning en tips voor je citytrip Gent
Op citytrip naar Gent? Praktische info + handige tips voor je 3-daagse stedentrip Gent
Gent is een geweldige stad voor een stedentrip voor zowel Nederlandse als Belgische toeristen. De stad heeft dan ook heel wat highlights te bieden: van een gezellig historische centrum met prachtige panden in uiteenlopende bouwstijlen tot interessante musea en leuke wijken.
We hebben echter het beste van Gent in een programma van 3 dagen gegoten om de ideale planning voor een stedentrip Gent te bekomen. Lees gerust verder.
Inhoud artikel
Kaartje met bezienswaardigheden voor je stedentrip Gent
Dag 1 van je stedentrip Gent
Ben je van plan een stedentrip te maken naar Gent met de trein (treintickets kan je hier bestellen), dan kom je hoogstwaarschijnlijk aan in het Gent-Sint-Pietersstation (niet te verwarren met Gent-Dampoort want dan ben je net iets te ver). Bij aankomst zou je het misschien niet durven denken, maar het station is al meteen een eerste bezienswaardigheid
Het station werd opgericht ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling van 1913 en versierd met muur- en plafondschilderijen die zo'n 13 andere Belgische steden belichten. Van de levendige badplaats Oostende tot het historische Brugge, bruisende Antwerpen en Kortrijk aan de Leie. Herken jij alle 13 steden die afgebeeld worden?
Hoe bereik je het centrum van Gent?
Ook al is het net buiten het centrum gelegen, Station Gent-Sint-Pieters blijft een ideale uitvalbasis. Vanaf hier kan je namelijk alle kanten uit. Op 10 minuten wandelen sta je in het Kunstenkwartier met allerlei boeiende musea, terwijl je het historische centrum van Gent al na 20 minuten wandelen bereikt.
- Om van het station naar het centrum te komen, kan je tram 1 en 3 nemen en afstappen bij halte Kouter (bekijk ligging).
- Ook kan je de pendelbus P4 richting het centrum nemen en afstappen bij halte Korenmarkt (bekijk ligging).
- Wil je de stad liever op eigen tempo verkennen? Dan kan je ook gewoon een fiets huren.
TIP: In het winkeltje van De Lijn kan je trouwens een CityCard Gent kopen. Met deze kaart heb je twee dagen lang gratis toegang tot topattracties, musea en monumenten, en kan je tegelijkertijd gratis en onbeperkt gebruik maken van het openbaar vervoer in Gent.
Eerste kennismaking met Gent tijdens een rondvaart op de Leie
Een perfecte manier om Gent te leren kennen, is door een rondvaart te maken door het levendige centrum. Hierbij krijg je al een eerste glimp van de mooiste bezienswaardigheden die Gent te bieden heeft zoals het Gravensteen en de Sint-Michielsbrug, terwijl je gewoon relaxt achterover leunt in een bootje. Ondertussen vertelt een enthousiaste gids meer over de prachtige gebouwen waar je langs vaart.
Er zijn 4 verschillende rederijen die rondvaarten door Gent aanbieden: Gent Watertoerist, De Gentenaar, Boat in Gent en Bootjes van Gent. Je kan er ook voor kiezen om online een boottocht door het middeleeuwse centrum van Gent te boeken.
TIP: Zin in een boottocht én een wandeling door Gent, dan is de hop-on hop-off watertaxi misschien meer iets voor jou. De watertram combineert het beste van de twee en geeft je de mogelijkheid om bij 6 haltes in- en uit te stappen.
Tijdens een rondvaart vallen ze zeker op: de Sint-Niklaaskerk, het Belfort en de Sint-Baafskathedraal, ook wel gekend als de drie iconische torens van Gent. Deze bijzondere gebouwen bepalen al eeuwenlang de skyline van Gent en kan je dus niet missen tijdens je stedentrip Gent.
Sint-Baafskathedraal met het Lam Gods
De kathedraal zijn oorsprong gaat terug tot de 10de eeuw, toen het begon als een bescheiden kapel gewijd aan Sint-Jan de Doper. Door de eeuwen heen groeide de kapel uit tot een indrukwekkende kathedraal die bestaat uit een mix van romaanse, gotische, renaissance, barok en neoclassicistische elementen.
Binnenin de kathedraal wacht een schat aan kunstwerken: van prachtige schilderijen tot beeldhouwwerken en glas-in-loodramen. Het hoogtepunt is ongetwijfeld het Lam Gods, het wereldberoemde altaarstuk geschilderd door de gebroeders Van Eyck. Daarnaast heb je ook het statige Belfort en de Sint-Niklaaskerk opgetrokken uit Doornikse blauwe steen, een typisch voorbeeld van de Scheldegotiek uit de 13de eeuw.
Op het plein voor tussen het historische Belfort en de Sint-Niklaaskerk zie je een bijzonder modern gebouw, dit is de stadshal in Gent ook wel eens de "schapenstal" genoemd.
Op de Sint-Michielsbrug (bekijk ligging) heb je het beste en mooiste uitzicht op de drie torens, zeker bij zonsondergang.
Lunchen op de Korenmarkt en een bezoek aan het Gravensteen
Op zoek naar een gezellige plek om te lunchen en de sfeer op te snuiven? Dan moet je naar de Korenmarkt, een eeuwenoud plein rijk aan verhalen. Dit is de place to be om even uit te rusten bij een van de vele cafeetjes of restaurants (hier lees je enkele aanraders). Wanneer het zonnetje vanachter de wolken tevoorschijn komt, lopen de terrasjes op de Korenmarkt meteen vol.
Wie een plaatsje kan bemachtigen op een van de terrasjes, geniet er van een adembenemend uitzicht op de historische panden en monumenten die het plein omringen. Je hebt namelijk zicht op de monumentale Sint-Niklaaskerk, het statige stadhuis en het voormalige postgebouw.
WANDELTOUR: Wil je graag de mooiste plekjes van Gent zien met een deskundige gids? Dat kan natuurlijk ook. De gegidste rondleiding door het centrum van Gent brengt je langs alle hoogtepunten waaronder het Gravensteen.
Wandel nadien verder door naar de gezellige Groentenmarkt met de kraampjes waar je de typische Gentse Neuzekes kan vinden en het Groot Vleeshuis kan bezichtigen, een prachtig gebouw dat oorspronkelijk diende als overdekte marktplaats waar - hoe kan het ook anders - vlees verhandeld werd.
Naast het Vleeshuis vind je trouwens de kleinste kroeg van Gent, ’t Galgenhuisje (bekijk ligging). Dit sfeervolle cafeetje was vroeger iets minder gezellig. Het was één van de penshuisjes, oftewel stulpjes waar men ingewanden verkocht die, om hygiënische redenen, niet in de markthal verhandeld werden. Wie nog meer kroegen wil bezoeken kan ook even in het Waterhuis aan de Bierkant (zie ligging hier) of Het Spijker (zie ligging hier) binnen stappen.
Van de Groentemarkt wandel je over de Vleeshuisbrug naar het imposante Gravensteen, een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Gent. Het Gravensteen is een middeleeuwse waterburcht en heeft door de jaren heen verschillende functies gehad, van gevangenis tot gerechtsgebouw.
Een bezoekje aan het Gravensteen is zeker de moeite waard. Neem een kijkje in de tot de verbeelding sprekende vertrekken, wandel door de betoverende gangen en bewonder de unieke verzameling foltertuigen. Oh ja, sluit je bezoek aan de burcht af op het dak van de donjon waar je een fantastisch uitzicht hebt over de stad.
Optioneel: wandeling naar het Begijnhof
Heb je na je bezoek aan het Gravensteen nog even tijd? Dan kan je onze wandeling volgen langs Rabot en het Oud-Begijnhof. Gent kent al sinds de 13de eeuw heel wat begijnhoven, waarvan sommige vandaag nog steeds bestaan. Het Klein Begijnhof Onze-Lieve-Vrouwen ter Hoyen is het best bewaarde begijnhof van voor de Franse Revolutie, en één van de twee Begijnhoven die door UNESCO erkend zijn als werelderfgoed.
Eindig de dag in het Patershol, een sfeervolle wijk in de schaduw van het Gravensteen. Hier wandel je door de pittoreske straten vol gezellige restaurants, volkse cafés en hippe bars. Je maakt er als het ware een culinaire wereldreis, of je nu liefhebber bent van de Italiaanse, Japans of Indonesische keuken, je vindt het hier allemaal, zelfst de ouderwetse Vlaamse klassiekers! Kies er zeker eentje uit alvorens je naar het hotel trekt.
OVERNACHTINGSTIP: Nonam Boutique Hotel Gent is de perfecte hideaway in het bruisende Patershol. Het boetiekhotel zit gehuisvest in een historisch pand uit 1739 en straalt authenticiteit, luxe en charme uit.
Dag 2: In teken van kunst en geschiedenis
Alle Gentse musea in één dag bezoeken, dat is natuurlijk onmogelijk. Op dag 2 raden we aan om in de voormiddag één à twee musea te bezoeken. Afhankelijk van jouw voorkeur kan je een van onderstaande musea uit kiezen. Gelukkig liggen de meeste (bekende) musea op wandelafstand van elkaar.
- Schilder- en beeldhouwkunst van de middeleeuwen tot de 20e eeuw kan je bewonderen in het MSK (Museum voor Schone Kunsten). Een paar van de belangrijkste zijn Magritte, Emile Clause en Breughel. Bestel je tickets.
- Heb je liever hedendaagse kunst? Dan moet je in het S.M.A.K. zijn (bezoek de website)!
- Ben je eerder geboeid door geschiedenis? Kom dan meer te weten over de ontwikkeling van Gent in het STAM, het stadsmuseum van Gent (bezoek de site) of keer terug in de tijd in het Huis van Alijn (bezoek de site) waar je te weten komt over hoe het dagelijkse leven in de 20e eeuw eruitzag.
- Wie meer te weten wilt komen over het rijke textielverleden kan een bezoekje plannen aan het Industriemuseum, gevestigd in de voormalige katoenfabriek (meer info op de site).
- Op pad met kinderen? Dan is De wereld van Kina, een natuurmuseum (meer info op de website) speciaal ontwikkeld voor kinderen een leuk alternatief, een andere aanrader is het het Gents Universiteitsmuseum: GUM (meer info op de website).
Bezoek Gent tijdens het Lichtfestival of tijdens de Gentse Feesten, twee van de belangrijkste evenementen.
Even uitblazen in het Citadelpark
Na je bezoek aan een van bovenstaande musea kan je even uitblazen in het Citadelpark. Vooral in de zomer is dit park een aangename plek. Veel mensen komen hier een balletje schoppen of slaan hun picknickdoek open voor een lekker hapje of drankje.
We raden je aan om zelf wat lekkers te halen in de Albert Heijn vlakbij (bekijk ligging) en hier te picknicken. Zit het weer tegen? Geen probleem, er zijn ook verschillende restaurants rondom het Citadelpark zoals Eet- en koffiehuis Cozette (zie ligging hier) en het vegetarische de Kruidtuin (zie ligging hier). Je kan er natuurlijk ook gewoon gezellig wandelen tussen de exotische bomen, kleurrijke bloemen en vijver.
Het Miljoenenkwartier
In de namiddag verken je een minder bekende, maar zeker niet minder mooie plek in Gent: het Miljoenenkwartier. In deze wijk trok de gegoede bourgeoisie uit Gent prachtige villa's op in verschillende stijlen tijdens het interbellum. Om zoveel mogelijk van deze architecturale pareltjes te spotten, hebben wij een wandeling uitgestippeld door deze villawijk.
Je komt onder meer langs Villa professor Hacquaert, Villa Overfeldt, Villa Berteloot en een Petit Trianon geïnspireerd op dat in Versailles en maakt kennis met het voormalige woonhuis van architect Gaston Eysselinck in modernistische stijl, die zijn inspiratie zocht bij van Le Corbusier. De wandeling eindigt bij het station waar je terug de tram naar het centrum kan nemen.
WANDELTIP: Wil jij ook het miljoenenkwartier verkennen? Bekijk hier onze architectuurwandeling in Gent.
Afsluiten op de Vrijdagsmarkt, Vlasmarkt of aan de Leie
Keer na je wandeling terug naar het stadscentrum, richting de Vrijdagsmarkt, één van de oudste pleinen van de stad. Vroeger werden er veel terechtstellingen en executies gehouden, maar ook feesten werden – en worden – op het plein georganiseerd. Zoals je kan vermoeden is hier op vrijdagvoormiddag markt, ...
- Op het plein vind je een standbeeld van Jacob van Artevelde, een held uit de Honderdjarige Oorlog.
- Wandel ook zeker eens de fotogenieke Serpentstraat in voor een leuke foto met de vlagjes (zie ligging hier).
- Stap na de Serpentstraat nog wat verder en je komt in de Werregarenstraat, ook wel gekend als het Graffitistraatje (zie ligging hier), wie handig is met spuitbussen kan hier een kunstwerkje achterlaten.
- Aan de Vrijdagsmarkt vind je verder het Toreken, een gildehuis uit de 15de eeuw in gotische stijl met een kenmerkende trapgevel en een spitstorentje. Het is het oudste gebouw aan de Vrijdagmarkt en je kan nog steeds de oude marktklok aan de toren zien hangen.
- Op de Vrijdagsmarkt kan je genieten van een terrasje of je kan ook doorwandelen naar de Graslei en Korenlei, misschien wel een van de gezelligste plekken in Gent en dan vooral 's avonds wanneer de verlichte panden weerspiegelen in het water.
- Wie liever de beentjes strekt en wil dansen, of de iets alternatievere buurt van Gent wil opzoeken kan naar café Afsnis bij Sint-Jacobs, de Charlatan (zie ligging hier) of Kinky Star aan de Vlasmarkt.
Dag 3: Street-art en oude dokken van Gent
Meer en meer steden fleuren op uit met kleurrijke muurschilderingen, en dat is in Gent niet anders. Gent wordt niet voor niets gezien als een ruimdenkende en hippe cultuurstad. Een wandeling langs de mooiste murals mag dus zeker niet ontbreken op deze driedaagse.
Onze street-art wandeling door Gent start in het centrum van de stad in de buurt van het Baudelopark (bekijk ligging) en brengt je langs enkele van de mooiste mural van de stad. Uiteraard zijn er nog veel meer street-art werken te bewonderen, je vindt ze allemaal hier.
De wandelroute eindigt vlakbij de Oude Dokken van Gent
Op deze site maakte oude fabrieken van ACEC (electromechanica) plaats voor een trendy winkelcomplex met moderne kantoren, sport- en vrijetijdszaken én een food hall (Hal 16). Wanneer het weer tegen zit, kan je hier gerust enkele uurtjes doorbrengen. Je kan er indoor karten, proberen ontsnappen uit een escaperoom of het kind in jezelf naar boven halen bij JumpSky, een gigantisch groot springkasteel met meer dan 40 attracties.
Bij mooi weer kan je dan weer verder wandelen naar Houtdok, het eerste dok dat omgetoverd werd tot een aangename plek met onder andere een heerlijke wandelpromenade langs de kaai en het Kapitein Zeppospark. Voor een hapje en een drankje kan je terecht bij buurtcafé FrouFrou met art deco interieur of bij Bar Bricolage een groene oase aan de dokken waar altijd wel iets te beleven valt (van BBQ's tot workshops en comedy-nights).
Misschien niet meteen een activiteit waar je aan dacht bij een stedentrip in Gent, maar toch zeker het overwegen waard: vuilvissen vanuit een kano. Gedurende het vaarseizoen (dat loopt van april tot november), kan je dankzij vzw DOKano ieder weekend met een kano de Gentse wateren proper maken op een ludieke manier. Meer info op de website.
Leuke hotspots om te eten en drinken in Gent
Op zoek naar een sfeervol restaurantje of een gezellige bar voor je stedentrip Gent?
- Brasserie het Pakhuis, gevestigd in een voormalige opslagplaats, vooral bekend om haar eerlijke en verse keuken in een impressionant interieur. De producten waarmee de gerechten gemaakt worden zijn afkomstig van Ferme Le Devant, hun eigen boerderij in Frankrijk.
- De Kastart, is een vaste waarde in Onderbergen. Dé place to be voor een budget lunch, specialiteit van het huis is spaghetti. Onze tip: overschat jezelf niet als je een "grote Kastart" bestelt.
- Diehard krokettenfans moeten zeker eens naar Chapeluur. Deze krokettenbar is te vinden op de Groentemarkt in een prachtig, oud herenhuis uit de 18e eeuw.
- Het Waterhuis aan de Bierkant is een populair bruin café waar maar liefst 165 bieren op de kaart staan. Wat ooit een bordeel was, is uitgegroeid tot een gezellige kroeg.
- Op zoek naar een leuke ontbijt-en lunchplek, reserveer dan zeker je tafeltje bij Tante Paula, waar je kan lunchen in een fotowinkel.
LEESTIP: Ontdek hier nog meer leuke hotspots in Gent.
Kom je met de wagen naar Gent? Hou rekening met de LEZ
Opgelet niet elke auto mag de LEZ in
De stad Gent heeft een lage-emissiezone (LEZ) ingevoerd om de luchtkwaliteit te verbeteren en de leefbaarheid in de binnenstad te verhogen. In deze zone mogen vervuilende voertuigen die niet aan de specifieke toelatingseisen voldoen, de binnenstad niet inrijden. Dit initiatief is bedoeld om de uitstoot van schadelijke stoffen, zoals stikstofoxiden (NOx) en fijnstof (PM), te verminderen.
Voor bestuurders is het belangrijk om te controleren of hun voertuig aan de LEZ-eisen voldoet voordat ze de Gentse binnenstad binnenrijden, om boetes te voorkomen en bij te dragen aan een schonere en gezondere stad. Je kan je voertuig hier controleren op deze site.
Liever met de trein naar Gent?
Geen stress over LEZ of parkeerplaatsen? Komt met de trein naar Gent, je kan uitstappen in station Gent-Sint-Pieters, daarna neem je tram 1 richting centrum of kom je aan in station Gent-Dampoort, vanaf daar wandel je richting Sint-Jacobs en de Vrijdagsmarkt. Koop je treinticket online.
Waar overnachten in Gent?
Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Gent? We maakten we een overzicht van de leukste plekjes, van goedkoop tot luxe, zodat je zeker iets vindt dat past bij jouw citytrip!
Filmpje: Sfeerbeelden van de prachtige stad Gent
Benieuwd naar wat deze prachtige stad te bieden heeft? Maak alvast kennis met Gent met onderstaand filmpje. Wil je graag alles zelf zien en beleven? Dan zal je natuurlijk zelf naar Gent moeten af reizen!
Mis niets tijdens je bezoek aan Gent met onze reisgids
Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je citytrip Gent? Stop je opzoekingswerk, wij deden dit reeds voor jou. Koop onze reisgids Gent met 5 uitgestippelde stadswandeling door Gent, en meer dan 113 beschreven bezienswaardigheden. Eerst uitproberen? Download je gratis reisgids Gent.