15 x mooiste bezienswaardigheden op het Griekse Vasteland: wat zien & doen?

Volledige reisgids kopen voor € 10

15 x mooiste bezienswaardigheden op het Griekse Vasteland: wat zien & doen?

11 juli 2024 in Griekenland0 reacties

De mooiste plekken en bezienswaardigheden op het Griekse Vasteland + verblijftips & tickets

Griekenland: oude goden, pittoreske stranden en majestueuze ruïnes. Veel toeristen trekken meteen naar het zuiden of naar de eilanden en slaan het vasteland over. Zonde, want er valt ontzettend veel te zien en te beleven. Ontdek in deze blogpost de 15 niet-te-missen bezienswaardigheden op het Griekse vasteland.

Inhoud artikel

  1. Griekenland, meer dan eilanden alleen

Wanneer mensen aan Griekenland denken, komen al snel de prachtige eilanden zoals Santorini, Mykonos en Kreta in gedachten. Ze staan bekend om hun witte huizen met blauwe daken, kristalhelder water en pittoreske dorpjes. En toch heeft Griekenland zoveel meer te bieden dan alleen haar eilanden.

Het vasteland van Griekenland is doordrenkt met een rijke geschiedenis, adembenemende landschappen en culturele schatten die absoluut de moeite waard zijn om te verkennen. Van oude ruïnes en majestueuze bergen tot levendige steden en rustige dorpjes, het Griekse vasteland heeft voor iedere reiziger iets te bieden. En ja, er zijn ook fantastische stranden die kunnen wedijveren met die van de Caraïben. In deze blogpost ontdek je alvast énkele van de mooiste plekken en bezienswaardigheden op het Griekse vasteland. Benieuwd naar meer? Koop hier onze reisgids Griekenland, incl. een uitgewerkte rondreis, tips en weetjes.

Kaartje met de mooiste bezienswaardigheden op het Griekse vasteland

  1. Athene en de Akropolis

Natuurlijk kunnen we niet om Athene heen. De hoofdstad van Griekenland is een levendig centrum dat barst van de geschiedenis en cultuur. Het hoogtepunt van een bezoek aan Athene is ongetwijfeld de Akropolis, de oude citadel die boven de stad uittorent. Het is de thuisbasis van enkele van de meest iconische gebouwen uit de Griekse oudheid, zoals het Parthenon, de Tempel van Nike en het Erechtheion. Een wandeling over de Akropolis biedt niet alleen een blik op de indrukwekkende architectuur van het oude Griekenland, maar ook een prachtig uitzicht over de moderne stad.

TICKETS: Tickets voor het Akropolis in Athene kan je makkelijk online bestellen, zo hoef je niet aan te schuiven in de ellenlange wachtrijen.

Al heeft Athene nog zoveel meer in petto. In de stad zelf kan je een bezoek brengen aan het Nationaal Archeologisch Museum, de Plaka-wijk met zijn charmante straatjes, de oude markthallen in de Varvakios Agora en het Syntagmaplein waar je de wisseling van de wacht kan aanschouwen. Vergeet niet om te genieten van de lokale keuken in een van de vele restaurants en cafés die verspreid zijn over de stad en bij de haven van Piraeus.

OVERNACHTINGSTIP: Wil je graag overnachten in de buurt van het kloppende hart van Athene? Dan is The Athenians Art Apartments misschien iets voor jou. Het aparthotel biedt ruime units met uitzicht op de stad en een volledig uitgeruste keuken. Meer info en boeken.

  1. Delphi

Delphi, gelegen aan de voet van de Parnassusberg, was in de oudheid het belangrijkste religieuze centrum van Griekenland. Hier zetelde het beroemde Orakel van Delphi, naar wie mensen van heinde en verre naartoe kwamen om raad te vragen aan de god Apollo. De ruïnes van Delphi omvatten de tempel van Apollo, het oude theater, het stadion en de Tholos van Delphi. Je kan er ter plekke voor kiezen om een gids in te schakelen, zo leer je meer over de oude Grieken en krijg je uitleg bij wat je allemaal ziet, boek hier je rondleiding door Delphi met gids.

Het Archeologisch Museum van Delphi is ook een bezoek waard. Je kan er een uitgebreide collectie artefacten bewonderen die zijn opgegraven in het gebied. Vanuit Delphi heb je bovendien spectaculaire uitzichten over de vallei van Phocis en de omliggende bergen, waardoor het ook een uitstekende bestemming voor natuurliefhebbers is.

Niet ver van Delphi ligt Arachova, een gezellig dorpje dat kan uitpakken met stenen huizen, smalle straatjes en een beroemde lokale schapen- en geitenkaas die "formaela" genoemd wordt.

  1. Meteora

Meteora, gelegen in het hart van Griekenland, is een van de meest spectaculaire bezienswaardigheden van het land. Dit gebied staat bekend om zijn indrukwekkende rotsformaties waarop eeuwenoude kloosters balanceren. De kloosters van Meteora, die op de UNESCO-werelderfgoedlijst staan, werden gebouwd door monniken die zich hier vanaf de 14de eeuw terugtrokken om in afzondering te leven.

Van de oorspronkelijke 24 kloosters zijn er nog zes actief en open voor bezoekers. Een bezoek aan Meteora biedt niet alleen de kans om deze spirituele en architecturale wonderen te bewonderen, maar ook om te genieten van de adembenemende uitzichten en wandelpaden die door het gebied slingeren. Een absolute aanrader tijdens je rondreis door Griekenland.

Boek hier je daguitstap naar de Meteora-kloosters

  1. Mycene

Mycene ligt op het Griekse schiereiland Peloponnesos. Het een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen van Griekenland. Mycene was een machtige stadstaat in de bronstijd. Deze stad is nauw verbonden met de legendarische koning Agamemnon en de Trojaanse Oorlog. De indrukwekkende ruïnes van Mycene omvatten de Leeuwenpoort, het graf van Agamemnon (ook bekend als de Schatkamer van Atreus) en de resten van het paleis van Mycene.

Het Archeologisch Museum op de site biedt inzicht in de rijke geschiedenis en cultuur van de Myceense beschaving, die zijn hoogdagen beleefde voor de komst van de klassieke Grieken. Je vindt er een uitgebreide collectie artefacten zoals aardewerk, wapens en gouden sieraden.

  1. Olympia

De Griekse stad Olympia, eveneens op de Peloponnesos, is bekend als dé geboorteplaats van de Olympische Spelen. Deze oude stad was gewijd aan Zeus en diende als religieus en sportief centrum van de Griekse wereld. De ruïnes van Olympia omvatten de tempel van Zeus, de tempel van Hera, het oude stadion en de Palestra waar atleten trainden.

Natuurlijk is er ook op deze site een archeologisch museum dat je kan bezoeken. Tot de topstukken behoren onder andere het beroemde beeld van Hermes, gemaakt door meesterbeeldhouwer Praxiteles, en een stuk van de tempel van Zeus.

RONDLEIDING: Boek hier je rondleiding in het stadion, en herbeleef de geschiedenis.

  1. Epidaurus

Epidaurus, beroemd om zijn oude theater, was in de oudheid een belangrijk heiligdom gewijd aan Asclepius, de god van de geneeskunde. Het theater van Epidaurus, dat dateert uit de 4de eeuw v.Chr., staat bekend om zijn perfecte akoestiek en wordt nog steeds gebruikt voor theatervoorstellingen en concerten tijdens het jaarlijkse Epidaurus Festival. Boek hier je tickets en ervaar zelf een voorstelling op het oude podium van Epidaurus.

Naast het theater omvat het heiligdom van Asclepius de Tempel van Asclepius, de Tholos en het Abaton, waar patiënten sliepen in de hoop genezen te worden door de god. Het nabijgelegen archeologisch museum biedt inzicht in de medische praktijken en het dagelijks leven in het oude Epidaurus. Bijzonder interessant voor liefhebbers van geschiedenis!

  1. Thessaloniki

Maar het vasteland van Griekenland is veel meer dan ruïnes alleen. Thessaloniki, de tweede grootste stad van Griekenland, is een bruisende metropool vol cultuur en nachtleven. De stad staat bekend om haar Byzantijnse kerken, Ottomaanse monumenten, moderne musea en gezellige wijken zoals Ladadika en Ano Poli (de oudste stadswijk)

  • Enkele hoogtepunten tijdens je bezoek aan Thessaloniki zijn de Witte Toren, de Rotunda, de Byzantijnse muren en de kerk van Agios Demetrios.
  • Het Archeologisch Museum van Thessaloniki en het Museum voor Byzantijnse Cultuur bieden een uitgebreide collectie artefacten die de rijke geschiedenis van de stad en de regio Macedonië illustreren.
  • Thessaloniki staat ook bekend om zijn levendige markten, zoals de Modiano-markt en de Kapani-markt, waar je lokale producten en delicatessen kan proeven.
  • Bezoek de hoogtepunten van Thessaloniki tijdens een begeleide wandeltour met gids.

OVERNACHTINGSTIP: Op zoek naar een aangenaam verblijf? B&B 72 AD Suites ligt op wandelafstand van de Hagios Demetrioskerk en op 1 km van het stadscentrum. De accommodatie biedt zowel fiets- en autoverhuur zodat je de omgeving op eigen houtje kan verkennen.

  1. Vergina

Vergina, gelegen in Noord-Griekenland, is de oude hoofdstad van het koninkrijk Macedonië en de begraafplaats van de Macedonische koningen. De belangrijkste attractie hier is de Grote Tumulus, waar de graven van koning Filips II (de vader van Alexander de Grote) en andere koninklijke familieleden hun laatste rustplaats vonden.

Het archeologisch museum in Vergina, dat zich in de tumulus zelf bevindt, toont de schatten die in de graven zijn gevonden, waaronder gouden kronen, sieraden en wapens. Deze vondsten bieden een fascinerend inzicht in de macht en rijkdom van de Macedonische koninklijke familie.

Bekijk alvast onderstaande dagtours naar Vergina

  1. Monemvasia

Monemvasia, gelegen op een klein schiereiland aan de oostkust van de Peloponnesos, is een middeleeuws vestingstadje dat ook wel het "Gibraltar van het Oosten" wordt genoemd (lees hier meer over Gibraltar). De stad is bereikbaar via een smalle landtong en staat bekend om haar goed bewaarde Byzantijnse, Venetiaanse en Ottomaanse architectuur. Het is een leuke afwisseling met de oudere, Griekse ruïnes.

Een wandeling door de geplaveide straatjes van Monemvasia voert je langs oude kerken, herenhuizen en vestingwerken. Het uitzicht vanaf de bovenstad, waar de ruïnes van de kasteelvesting zich bevinden (bekijk ligging), is ronduit adembenemend. Monemvasia is ook een geweldige plek om te genieten van de lokale keuken. Vergeet zeker de lokale wijnen niet te proeven!

OVERNACHTINGSTIP: Op zoek naar een charmante accommodatie tijdens je bezoek aan Monemvasia? Vecchia casa sterna is een klein (11m2) maar zeer praktisch en gezellig huisje, op wandelafstand van het kasteel.

  1. Parga

Parga, gelegen aan de westkust van Griekenland, is een schilderachtig kustplaatsje dat bekendstaat om zijn kleurrijke huizen, prachtige stranden en historische bezienswaardigheden. Het Venetiaanse kasteel van Parga, dat hoog boven de stad uittorent, biedt een panoramisch uitzicht over de Ionische Zee en de omliggende eilanden.

De stranden van Parga, zoals Valtos en Lichnos, zijn ideaal voor een dagje zon, zee en strand. Het stadje zelf heeft een charmant oud centrum met smalle straatjes, winkels en taverna's waar je zeker de verse zeevruchten moet bestellen.

  1. Ioannina

Ioannina, de hoofdstad van de regio Epirus, is een stad met een rijke geschiedenis (hoe kan dat ook anders in Griekenland). Het is bovendien prachtig gelegen aan het Meer van Ioannina. De stad staat bekend om haar historische bezienswaardigheden, zoals het kasteel van Ioannina, de oude moskeeën en het eilandje in het meer waar je het Ali Pasha Museum kan bezoeken. Op het meer kan je boottochten maken, vissen en wandelen langs de oevers.

  1. Kastoria

Kastoria, gelegen in het noordwesten van Griekenland, staat bekend om haar prachtige ligging aan het Orestiada-meer en haar rijke Byzantijnse erfgoed. De stad heeft meer dan 70 Byzantijnse en post-Byzantijnse kerken, waarvan vele zijn versierd met prachtige fresco's.

Een wandeling langs de oevers is altijd een goed idee. Je zal er ongetwijfeld heel wat vogels spotten. Kastoria staat ook bekend om zijn traditionele herenhuizen, die een kijkje geven in het leven van de rijke kooplieden die hier woonden. Het Byzantijns Museum van Kastoria is een bezoek waard om de collectie iconen en religieuze kunst te bewonderen.

  1. Olympus

De berg Olympus, de hoogste berg van Griekenland, is een must-see voor natuurliefhebbers en avonturiers. Deze mythische berg, die in de Griekse mythologie bekendstaat als de thuisbasis van de goden, biedt tal van wandel- en klimroutes die je door adembenemende landschappen en diverse ecosystemen voeren.

De meest populaire wandelroute naar de top is via het dorp Litochoro, waar je de Enipeas-kloof kan verkennen voordat je aan de beklimming begint. De beklimming van Olympus is een uitdaging, maar wel eentje die je een pak voldoening oplevert. Je wordt voor je inspanningen beloond met spectaculaire uitzichten en kan zeldzame flora en fauna spotten.

Boek hier je daguitstap naar de Olympus

  1. Pilion-schiereiland

Het Pilion-schiereiland, gelegen in Centraal-Griekenland, is een prachtige regio. Hier zie je groene bergen, pittoreske dorpjes en idyllische stranden. De traditionele dorpen van Pilion, zoals Makrinitsa, Portaria en Tsagarada, hebben hun authentieke charme behouden. Je wandelt er tussen de stenen huizen, over geplaveide straatjes en langs eeuwenoude fonteinen.

Pilion is ook een echte hub voor buitenactiviteiten

  • Je kan er uitstekend wandelen, fietsen en paardrijden.
  • In de wintermaanden kan je zelfs skiën op de hellingen van de Pilion-berg.
  • En als kers op de taart liggen langs de kustlijn van Pilion enkele van de mooiste stranden van Griekenland verstopt. Absolute aanraders zijn Mylopotamos, Fakistra en Agios Ioannis. Geen betere plekken voor een dagje strand. Kortom, Pilion is een absolute must voor iedereen die het vasteland van Griekenland wil bezoeken.
  1. Nafplio

Nafplio, gelegen aan de oostkust van de Peloponnesos, is een van de mooiste en meest romantische steden van Griekenland. Deze historische stad was de eerste hoofdstad van het moderne Griekenland en heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de oudheid. De stad staat bekend om haar Venetiaanse forten Palamidi en Bourtzi, die spectaculaire uitzichten bieden over de stad en de Argolische Golf.

Een wandeling door het oude centrum van Nafplio voert je langs neoklassieke herenhuizen, pittoreske pleinen en sfeervolle cafés. De stad heeft ook een aantal interessante musea, zoals het Archeologisch Museum van Nafplio en het Oorlogsmuseum. Nafplio is een geweldige uitvalsbasis voor het verkennen van nabijgelegen bezienswaardigheden zoals Mycene, Epidaurus en de oude stad Tiryns. Boek hier je daguitstap vanuit Nafplio

Boek je vakantie naar Griekenland

Aanbieders vliegvakanties

Goedkoop je vliegtickets boeken

  1. Download onze gratis reisgidsen Griekenland

Wil jij ook graag Griekenland verkennen? Dat kan ... download onze gratis reisgids, zo ben je zeker dat je niets mist.

Griekse eilandenKreta rondreisGriekse vastelandSantorini rondreis
Reisgids Griekse EilandenReisgids Kreta rondreisReisgids Griekse vastelandReisgids Santorini

Op reis naar Griekenland? Nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in Griekenland.

Griekenland

Gratis reisgids Griekenland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?