13 x mooiste bezienswaardigheden in Monemvasia: wat zien & doen?

Volledige reisgids kopen voor € 10

13 x mooiste bezienswaardigheden in Monemvasia: wat zien & doen?

29 juli 2024 in Griekenland0 reacties

De mooiste plekken en bezienswaardigheden in Monemvasia + verblijftips

Monemvasia, een betoverend middeleeuws vestingsstadje aan de oostkust van de Peloponnesos in Griekenland. Dit unieke schiereiland, dat via een smalle landbrug met het vasteland is verbonden, staat bekend om zijn spectaculaire rotsformatie die majestueus uit de zee oprijst.

Vaak aangeduid als het "Gibraltar van het Oosten", biedt Monemvasia een fascinerende mix van rijke geschiedenis, indrukwekkende architectuur en adembenemende uitzichten. Ontdek in deze blogpost de mooiste plekken en bezienswaardigheden in Monemvasia.

Inhoud artikel

  1. Ligging van Monemvasia op de kaart

Monemvasia ligt in het zuidoosten van de Peloponnesos, een groot schiereiland in het zuiden van Griekenland. De oude vestingsstad wordt vaak “het Gibraltar van het oosten” genoemd, omdat het lijkt op het echte Gibraltar. Monemvasia ligt namelijk op een hoog rotsachtig schiereiland dat via een smalle strook en een brug verbonden is met het Griekse vasteland (meer bepaald het Griekse departement Lakonia). Dit maakt het een van de weinige Griekse eilanden waar je met de auto naartoe kan rijden, hoewel auto's niet verder kunnen dan de hoofdpoort.

De dichtstbijzijnde grote stad is Sparta, ongeveer 90 kilometer ten westen, en de autorit naar Monemvasia voert je door prachtige Griekse landschappen. Er zijn ook busdiensten beschikbaar vanuit verschillende steden op de Peloponnesos en Athene.

Bekijk de ligging en de mooiste bezienswaardigheden van Monemvasia op de kaart

  1. Het Gibraltar van het Oosten

Monemvasia heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Byzantijnse tijd. Het werd gesticht tijdens het bewind van de Byzantijnse keizer Mauricius in 583, door inwoners van het Griekse vasteland die toevlucht zochten tegen de Slavische invasies. Oorspronkelijk was het een eiland die door een nauwe dam verbonden was met het vasteland, waardoor het nu als een schiereiland beschouwd wordt. Door de geografische ligging en de rotsachtige formatie wordt het ook wel eens vergeleken met het Gibraltar aan de zuidkust van Spanje.

In de middeleeuwen groeide Monemvasia uit tot een belangrijk handelscentrum, mede dankzij zijn strategische ligging langs belangrijke maritieme handelsroutes in de Middellandse Zee. Het stond onder meer bekend om zijn wijnproductie, met name de beroemde Malvasia-wijn, die werd geëxporteerd naar heel Europa.

De stad kwam onder verschillende heerschappijen, waaronder de Byzantijnen, Venetianen en Ottomanen, die elk hun stempel drukten op de architectuur en cultuur van Monemvasia. Tot op de dag van vandaag zijn deze invloeden nog steeds zichtbaar in de smalle, geplaveide straatjes, de Venetiaanse herenhuizen, en de vele kerken en kapellen die de stad rijk is.

De naam "Monemvasia" is afgeleid van de Griekse woorden "moni" (enkele) en "emvasis" (toegang), wat meteen verwijst naar de enige toegangspoort tot de stad via een verhoogde weg.
  1. Monemvasia: een boven- en benedenstad

Monemvasia is verdeeld in twee delen: de benedenstad en de bovenstad, elk met zijn eigen unieke charme en historische bezienswaardigheden. Auto’s zal je niet zien rondrijden in het stadscentrum, daarvoor zijn de straten trouwens niet breed genoeg. Je rijdt via de verhoogde weg van Gefira naar de oude stad, parkeer je wagen zo dicht mogelijk bij de toegangspoort (bekijk ligging van de gratis parkeerplaats hier) en wandel te voet verder.

Via de toegangspoort wandel je zo het centrum van Monemvasia binnen (de benedenstad). Het lijkt wel alsof je een teletijdmachine bent binnengewandeld. Ontdek de charme van de beneden- en bovenstad op eigen houtje of tijdens een georganiseerde dagtour.

Wandel door een wirwar van straten in de Benedenstad

De benedenstad is het levendige en bewoonde deel van Monemvasia. Je wandelt er door een labyrint van smalle, geplaveide straatjes die je terugvoeren naar de middeleeuwen. Hier vind je een mengeling van oude Venetiaanse herenhuizen, Byzantijnse kerken, en ruïnes van historische gebouwen. Geen zorgen, je zal niet snel verdwalen, want de benedenstad is niet heel groot.

Daarnaast vind je er ook charmante boetiekhotels, winkels die Griekse delicatessen verkopen, en sfeervolle pleinen. Er zijn ook heel wat gezellige restaurants en cafés waar je kan proeven van de lokale keuken en wijnen.

OVERNACHTINGSTIP: Boek hier je verblijf in het charmante centrum van Monemvasia.

Het rotsachtige pad naar de Bovenstad

De bovenstad, ook wel bekend als "Epano Poli," is het onbewoonde deel van Monemvasia. Dit hoger gelegen gebied ligt op de top van het rotsplateau en bestaat voornamelijk uit archeologische overblijfselen en adembenemende uitzichten. Hoewel de bovenstad grotendeels in ruïnes ligt, zijn er nog steeds enkele goed bewaarde structuren die getuigen van de vroegere pracht.

  1. Leuke souvenirs scoren in de winkelstraat

In de hoofdstraat van Monemvasia (bekijk ligging) vind je kunstgalerijen en verschillende winkeltjes waar je onder andere zeepjes en sieraden maar ook olijfolie en lokale delicatessen kan vinden.

  • Enkele aan te raden winkeltjes zijn To-Kelari (bekijk ligging) en Edodimopolio (bekijk ligging), twee lokale winkeltjes waar ze zelf geproduceerde olijfolie, wijnen en honing verkopen. Je kan er allerlei lekkernijen proeven terwijl de eigenaar met plezier wat meer uitleg geeft over zijn producten.
  • Bij Anastasia Livieratou Handcrafted Jewellery (bekijk ligging) kan je dan weer leuke handgemaakte sieraden vinden.

Deze winkelstraat is, met zijn aangename sfeer, geplaveide steegjes en goed bewaarde Venetiaanse en Byzantijnse architectuur, een van de charmantste plekken in de benedenstad. Neem plaats op een van de gezellige terrassen en geniet van de aangename sfeer die hier rondhangt terwijl je van een frappé sipt (een traditionele Griekse koffie dat koud gedronken wordt).

  1. De Venetiaanse herenhuizen

De Venetiaanse herenhuizen in Monemvasia zijn prachtige voorbeelden van de architecturale invloed van de Venetiaanse overheersing. Deze huizen, met hun elegante gevels en weelderige interieurs, weerspiegelen de rijkdom en cultuur van de stad in de middeleeuwen. Veel van deze huizen zijn nu omgebouwd tot charmante hotels en pensions (boek hier je verblijf in Monemvasia).

  1. Het Archeologisch Museum

Gevestigd in een oude moskee op het Plein van Christos Elkomenos, biedt het Archeologisch Museum een fascinerende verzameling van artefacten uit verschillende periodes van de geschiedenis van Monemvasia. Van prehistorische vondsten, keramiek en wapenschilden tot middeleeuwse artefacten, het museum (Archaeological Collection of Monemvasia) geeft een uitgebreid overzicht van de archeologische rijkdom van de regio. Er wordt een kleine toegangsprijs gevraagd om het museum te bezoeken.

Ontdek Monemvasia tijdens een dagtour vanuit Athene of andere Griekse steden

  1. Het Elkemenos Christos plein en de kerk

Tijdens een wandeling door de smalle, geplaveide straatjes van Monemvasia, zal je al snel merken dat de stad een schat aan kerken herbergt. Vele van deze kerken zij nog steeds intact en kunnen bezocht worden (de ideale afkoeling bij warme zomerse temperaturen). De oorsprong van deze kerken gaat terug tot de Byzantijnse tijd, met enkele structuren die dateren uit de 12de eeuw en zelfs eerder.

Als je de hoofdstraat door de oude stad volgt, kom je vanzelf uit bij het Elkemenos Christos plein. Een gezellige ontmoetingsplek met een schitterend uitzicht over de bovengelegen stad en de zee aan de andere kant. Het opvallendste gebouw op dit plein is de indrukwekkende kerk met zijn losstaande klokkentoren en houtsnijwerk altaar.

  1. Kerk van Hagia Sophia

Via een onverhard pad (dat in de benedenstad begint) wandel je naar de top van de berg waar zich de kerk van Hagia Sophia bevindt, een van de oudste en belangrijkste Byzantijnse kerken in Monemvasia. Deze inmiddels gerestaureerde kerk, werd gebouwd in de 12de eeuw en biedt niet alleen een prachtig interieur met goed bewaard gebleven fresco’s en iconen, maar ook een adembenemend panoramisch uitzicht over de stad en de zee.

  1. Kerk van Panagia Chrysafitissa

Deze serene kerk is gelegen op een rustige locatie aan de rand van de stad en biedt een prachtig uitzicht over de Egeïsche Zee. De kleine witte kerk met zijn roodbetegelde koepel is een stille getuige van de Byzantijnse tijd. Wandel even binnen en bewonder het interieur versierd met iconen en fresco's die de rijke religieuze tradities van de regio weerspiegelen.

  1. Vuurtoren van Monemvasia

Achter de kerk vind je een kleine doorgang door de stadsmuur (bekijk ligging) met een wandelpad dat leidt naar de vuurtoren van Monemvasia.

De vuurtoren werd gebouwd in de 19de eeuw en staat nu geregistreerd als historisch monument. De vuurtoren op zich stelt misschien niet zoveel voor, maar de wandeling er naartoe wel! Je wandelt langs een rotsachtig terrein naar het uiterste puntje van het eiland. Bekijk de wandelroute naar de vuurtoren van Monemvasia.

  1. Neem een verfrissende duik bij Portello Beach

Op zoek naar wat afkoeling maar wil je het historische fort liever niet verlaten? Wandel dan even naar de baai van Portelo, die vroeger de bevoorradingshaven van het fort was. Dit kiezelstrandje, gelegen in de schaduw van de rots, is de dichtstbijzijnde zwemlocatie en biedt een prachtig uitzicht op de kasteelstad (bekijk ligging hier).

  1. Proef een glaasje Malvasia-wijn

Een absolute aanrader om te doen in Monemvasia is wijnproeven. De wijn uit Monemvasia, met name de Malvasia-wijn, heeft een rijke en prestigieuze geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen. Deze wijn staat namelijk bekend om zijn hoge kwaliteit en unieke smaakprofiel, en speelt een belangrijke rol in de wijntraditie van de regio. De wijn werd bijzonder gewaardeerd in Europa en was een belangrijke exportproduct uit Monemvasia.

Vlakbij de kerk van Panaghia Chrysafitissa vind je het Kellia guesthouse, ooit het familiehuis van de beroemde Griekse dichter Yiannis Ritsos. Tegenwoordig is het omgebouwd tot een charmant gasthuis en kan je er heerlijke wijnen proeven die geproduceerd worden door de verschillende wijnhuizen in de regio. Een andere geweldige plek om wijn te proeven is Monemvasia Winery Tsimbidis terug op het vasteland (bekijk ligging).

  1. Sluit de dag af bij Paralia Monemvasias

Na je bezoek aan Monemvasia kan je op de terugweg even stoppen bij Paralia Monemvasias, een prachtig kiezelstrand vlakbij Gefira (bekijk ligging). Neem je picknickmand mee of geniet van een lokaal gerechtje bij een van de restaurants langs het strand. ‘s Avonds heb je hier een prachtig uitzicht op het rotsachtige schiereiland dat je net bezocht hebt. Hoe kan je de dag beter afsluiten?

  1. Hoe bereik je Monemvasia?

Je bereikt Monemvasia het beste met een auto

  • Om Monemvasia te bereiken dien je de ongeveer 200 meter lange brug over te steken vanuit Gefira (bekijk ligging).
  • Je kan de auto achterlaten op de gratis parkeerplaatsen die voorzien zijn langs de weg naar de stadspoort (bekijk ligging). Je kan proberen om zo dicht mogelijk bij de stadspoort te parkeren, maar je kan ook je auto achterlaten bij het begin van het schiereiland en al een mooie wandeling maken. Hoe dichter bij de stadspoort, hoe kleiner de kans dat je een plekje zal vinden (je kan natuurlijk altijd proberen en hopen dat er een auto weg rijdt).
  • Als alternatief kan je dan de auto achterlaten op de parking in Gefira (bekijk ligging). Vanaf deze parkeerplaatsen is het nog zo’n 25 minuten wandelen naar de stadspoort.
Houd er rekening mee dat er geen auto’s rijden in Monemvasia en dat de wegen en steegjes bestaan uit keistenen. Sleuren met een trolley met wieltjes is niet van de poes.
  1. Waar overnachten in Monemvasia?

Overnachten in de oude vestingstad Monemvasia is een absolute aanrader. Monemvasia herbergt verschillende hotels binnen zijn historische muren, wat een unieke gelegenheid biedt om het authentieke karakter van de stad volledig te ervaren. Houd er rekening mee dat de hotels tijdens de vakanties en weekends snel volgeboekt zijn. Hieronder alvast enkele van onze favoriete verblijven of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en pensions in Monemvasia.

Boek je vakantie naar Griekenland

Aanbieders vliegvakanties

Goedkoop je vliegtickets boeken

  1. Download onze gratis reisgidsen Griekenland

Wil jij ook graag Griekenland verkennen? Dat kan ... download onze gratis reisgids, zo ben je zeker dat je niets mist.

Griekse eilandenKreta rondreisGriekse vastelandSantorini rondreis
Reisgids Griekse EilandenReisgids Kreta rondreisReisgids Griekse vastelandReisgids Santorini

Op reis naar Griekenland? Nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in Griekenland.

Griekenland

Gratis reisgids Griekenland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?