10 x mooiste bezienswaardigheden in Olympia: de stad van de Olympische Spelen
De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Olympia + tips
Olympia klinkt je ongetwijfeld bekend in de oren. Het is de geboorteplaats van de beroemde Olympische Spelen, het belangrijkste sportevenement van de oude én de moderne wereld. Tussen 776 v.C. en 393 n.C. vonden hier om de vier jaar de spelen plaats.
Daarnaast staat het ook bekend om de Zeus-tempel, die in de 10e eeuw v.C. werd gebouwd en natuurlijk ook het Olympisch Stadion. Ontdek hier de must-see in Olympia!
Boek je tours of tickets voor Olympia online
Een van de bekendste bezienswaardigheden uit de Griekse Oudheid bezoeken?
Boek je tours of tickets naar Olympia online op voorhand en sla de wachtrij over. Zo bespaar je tijd uit en hoef je niet in de brandende zon aan te schuiven voor je ticket!
Wil je graag een rondleiding op de archeologische site van Olympia met een deskundige gids? Boek je rondleiding in Olympia dan online en vermijd wachtrijen en kom op plaatsen die je zonder gids niet kan bezoeken. Er is een niet-tevreden-geld-terug garantie bij elke tour. Bekijk alle tours in en naar Olympia.
Inhoud artikel
Olympia
Olympia is niet alleen een van de bekendste en beroemdste bezienswaardigheden van Griekenland, het staat ook vermeld op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Hier treed je als het ware in de voetsporen van de Oude Grieken en wandel je langs eeuwenoude archeologische sites met een rijk verleden. Bovendien ligt Olympia in een prachtige landstreek die wacht om ontdekt te worden. Het is zeker de moeite waard om op te nemen tijdens je vakantie. In dit blogartikel sommen we alvast de must-see plekjes in Olympia voor je op.
Ligging van Olympia in Griekenland op de kaart
Olympia ligt aan de westkant van de Peloponnesos op 10 km verwijderd van de stad Pirgos. Vanaf de kuststad Kalamata is de afstand 120 kilometer en ben je zo'n 2 uur onderweg met een huurauto. Je kan Olympia ook bezoeken aan de hand van een georganiseerde tour. Bekijk alle mogelijke tours.
Olympische Spelen en de Olympische vlam
Olympia is natuurlijk dé geboorteplaats van de beroemde Olympische Spelen. In de Griekse tijd werden op deze plek om de 4 jaar spelen georganiseerd ter ere van Zeus. Circa 776 voor Christus vonden hier de eerste Olympische Spelen plaats. Toen was het nog een klein evenement dat slechts een dag duurde en uit één onderdeel bestond, namelijk een stadionloop van 192 meter. Pas later kwamen er steeds meer onderdelen als speerwerpen en worstelen bij.
De oude Spelen stopte in het jaar 394 na Christus, waarna een pauze van ruim 1500 jaar volgde. In 1896 blies de Franse baron Pierre de Coubertin het sportevenement nieuw leven in, toen hij de moderne Spelen bedacht. Deze werden echter niet in Olympia gehouden, maar in de Griekse hoofdstad Athene.
Sindsdien vinden de Spelen iedere 4 jaar plaats op een andere plek in de wereld. In de oudheid werden in het Panathinaiko stadion de Panathenaeën georganiseerd, een miniversie van de Olympische Spelen. Later vormde dit stadion het decor voor de eerste echte moderne Olympische Spelen. Boek hier je rondleiding in het stadion, en herbeleef de geschiedenis.
Olympische vlam
Maar waar de Spelen ook plaatsvinden, het vuur wordt nog altijd ontstoken in de Griekse stad Olympia. Vervolgens reist de vlam de wereld rond om bij de openingsceremonie de Olympische vlam te ontsteken. De vlam blijft branden tijdens de gehele duur van de Spelen tot het tijdens de slotceremonie gedoofd wordt.
Tempel van Zeus
De tempel van Zeus werd gebouwd ter ere van het opperhoofd van de goden en de Olympische Spelen van 468 v. Chr. Het prachtige gebouw van maar liefst 10 meter hoog en 2 meter breed werd opgetrokken in kalksteen en Parisch marmer. Men heeft er bijna 13 jaar over gedaan om de tempel te voltooien. Dit kwam onder meer door een oorlog die plaatsvond tussen Elis en Pisa, de twee naburige machten van het gebied.
De tempel heeft aan weerszijden 13 majestueuze zuilen en aan beide uiteinden 6 zuilen. De frontons van de tempel en de bekroning van de voorgevel waren versierd met beelden van marmer uit Paros. Binnenin de tempel stond het beroemde gouden Zeusbeeld dat ooit erkend werd als een van de zeven wereldwonderen uit de antieke wereld. Het beeld was 13 meter hoog en werd ontworpen door Phidias, een van de meest getalenteerde beeldhouwer van het oude Griekenland.
Wanneer de Olympische Spelen stilvielen, raakte de tempel in verval. Ook door natuurlijke rampen als aardbevingen en overstromingen kreeg de tempel het steeds zwaar te verduren. Het beeld werd overigens vernield tijdens een verwoestende brand.
Helaas heb je, wanneer je de tempel vandaag bezoekt, wat verbeelding nodig. De grote rotsblokken geven je alvast een idee van hoe groot de tempel in het oude Griekenland ooit was. Grote delen van de frontons kan je vandaag nog terug zien in het archeologisch museum van Olympia. De Tempel van Zeus in Olympia is na het Parthenon de grootste Dorische tempel in Griekenland.
TOURS: Boek je tours naar Olympia op voorhand online en vermijd lange wachtrijen.
Tempel van Hera
Een andere bijzondere tempel die je in Olympia kan bezoeken is de antieke tempel van godin Hera, ook wel het Heraion genoemd. Deze tempel is gebouwd volgens de Dorische architectuur rond 600 vr. Christus. De tempel is gewijd aan godin Hera, de vrouw van Zeus en de koningin van de Griekse goden. Het was oorspronkelijk de bedoeling dat dit de gezamenlijke tempel van Hera en Zeus werd, totdat er een aparte tempel voor hem werd gebouwd.
Vroeger was de tempel een waar museum van kunstobjecten, met o.a. waardevolle voorwerpen zoals de beroemde marmeren Hermes van Praxiteles. Je kan sommige van deze overblijfselen vandaag bezichtigen in het Archeologisch Museum dat zich ook op de site bevindt.
Het Archeologisch museum van Olympia
Plan ook zeker een bezoekje in het Archeologisch museum van Olympia in. Dit museum wordt niet voor niets gezien als een van de interessante en belangrijkste musea van Griekenland. Er worden verschillende permanente tentoonstellingen gehouden over de vondsten die dateren van de prehistorie tot de eerste christelijke jaren.
De tentoonstelling bevat ook grote meesterwerken uit de lange geschiedenis van de geboorteplaats van de Olympische Spelen en duizenden jaren kunst. De exposities worden weergegeven in chronologische en thematische volgorde van de prehistorie tot de Romeinse tijd.
Enkele pronkstukken die je hier kan bewonderen zijn
- Prehistorische en protohistorsche collectie met o.a. handgemaakt aardewerk en stenen werktuigen uit de Myceense periode,
- Frontons en metopen van de Tempel van Zeus (zaal 5 staat volledig in teken van Zeus),
- Het standbeeld van Hermes van Praxiteles,
- Het beeldhouwwerk van Nike van Paionios,
- Grote verzameling terracottabeelden zoals het complex van Zeus en Ganymedes,
- Collectie bronzen voorwerpen die bestaat uit beeldjes van mensen en dieren, ketels, statieven, griffioenen, sfinxen en veel verschillende soorten wapens, vaten enzover.
- En nog zoveel meer.
TIP: Houd er best rekening mee dat het museum erg populair is om te bezoeken. Het is dan ook aan te raden om zo vroeg mogelijk in de ochtend te gaan of juist zo laat mogelijk op de dag.
Olympisch Stadion
Uiteraard mag ook een bezoekje aan het Olympisch Stadion zelf niet ontbreken. Het stadion van Olympia was een heilige plaats voor de oude Grieken waar allerlei sportevenementen werden gehouden ter ere van de god Zeus. Met een lengte van ongeveer 200 meter en een breedte van ruim 30 meter was het een meesterlijk bouwwerk voor de tijd waarin het werd gebouwd.
In totaal had het stadion een capaciteit van ongeveer 40 000 toeschouwers die konden genieten van de sportwedstrijden die hier georganiseerd werden. Vandaag de dag kan je de site bezoeken.
Gymnasium en Palestra
Naast de Tempel van Hera kom je het Gymnasium en de Palestra tegen, die gebouwd werden tijdens het Hellenistische tijdperk. Volgens historici dienden deze ruïnes ooit als gymnasium en oefenterrein voor de atleten. Op de binnenplaats van het gymnasium trainden de atleten voordat ze aan de wedstrijd begonnen. Het grote buitenterrein van het erf met een lengte van 220 meter en een breedte van 100 meter werd door de atleten gebruikt voor het trainen in speerwerpen en discuswedstrijden.
Olympic Botanical Garden
Wist je dat er op deze archeologische site ook een botanische tuin gevestigd was? Na je bezoek aan de indrukwekkende ruïnes van Olympia kan je een bezoekje brengen aan de Olympic Botanical Garden. De botanische tuin geeft je een mooi zicht op de planten die in de oudheid in de omgeving van Olympia groeiden, in totaal zie je er 56 verschillende plantensoorten. De informatieve borden langs het pad, geven je wat meer uitleg over de plantensoorten.
Veel van deze plantensoorten werden trouwens gebruikt in de tuinbouwwerken om het Olympische landschap te herstellen na de branden van 2007.
Boek je tour naar Olympia hier
Nymphaion
In de buurt van de tempel van Hera, vind je het Nymphaion, een prachtig halfrond gebouw van twee verdiepingen met een sierfontein ervoor. De fontein verzamelde het water van een groot aquaduct afkomstig uit de nabijgelegen bergen.
Het Nymphaion werd gebouwd in 150 vr Christus door Herodes Atticus, een Griekse aristocraat die een Romeinse senator was. In de nissen op de muren van dit gebouw stonden de standbeelden van leden van de Romeinse keizerlijke Antonine dynastie en van de familie van Herodes Atticus. De meest indrukwekkende van deze beelden is die van de vrouw van Herodes Atticus, Annia Regilla.
Archimedes Museum
Het Archimedes Museum is een uniek thematisch museum gewijd aan - hoe kan het ook anders - Archimedes, een genie in de spirituele wereld van alle tijden. In het museum krijg je een inzicht in het leven van de grote wiskundige, natuurkundige en uitvinder van het oude Griekenland en de oude Griekse technologie van zijn tijd.
In het museum worden ongeveer 350 functionele modellen van oude uitvindingen worden getoond, met als doel een onbekend aspect van de Griekse beschaving te onthullen. Aan de hand van audiovisueel materiaal (in het Grieks en Engels), posters, gedetailleerde diagrammen, foto's en volledige bibliografische referenties krijg je een beter beeld. Veel van de exposities zijn ook interactief. Meer info op de website.
REISGIDS: Mis niets tijdens je verblijf met onze reisgids Griekenland.
Waar tours en tickets boeken naar Olympia?
- Je kan de site gratis bezichtigen op 6 maart, 18 april, 18 mei en iedere eerste zondag van de maand van november t/m maart.
- Je kan tickets ter plekke aan de kassa of online op voorhand aan kopen.
- Wil je graag zoveel mogelijk bijleren over deze bijzondere site? Dan is het aangeraden om een georganiseerde tour door Olympia te boeken. Bekijk het volledige aanbod tours naar Olympia.
- Er worden vanuit verschillende vakantiebestemmingen in Griekenland excursies aangeboden naar Olympia.
Ontdek het aanbod excursies naar Olympia
Praktische info & tips voor je bezoek aan Olympia
Openingsuren zomerperiode: mei t/m oktober van 8u tot 20u.- Openingsuren winterperiode: te bezoeken van 8u tot 15u.
- Op warme zomerdagen is een fles water en zonnecrème aan te raden.
- Voorzie je eventueel ook van een hoed of een petje want er zijn weinig tot geen schaduwplekken op de archeologische vindplaats.
- Draag een paar goede wandelschoenen.
- De laatste toegang is 20 minuten voor sluitingstijd, maar om de hele site en het museum te bekijken heb je zeker anderhalf tot twee uur nodig. Houd hier dus rekening mee als je je bezoek aan het plannen bent.
- Honger gekregen? Net buiten de archeologische site vind je het Restaurant Ambrosia Garden. Je geniet hier van de traditionele Griekse keuken met authentieke gerechten.
Download onze gratis reisgidsen Griekenland
Wil jij ook graag Griekenland verkennen? Dat kan ... download onze gratis reisgids, zo ben je zeker dat je niets mist.
Griekse eilanden | Kreta rondreis | Griekse vasteland | Santorini rondreis |
---|
| | | |
Op reis naar Griekenland? Nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in Griekenland.