10 x mooiste bezienswaardigheden in Limerick: wat zeker zien en doen tijdens je bezoek

Volledige reisgids kopen voor € 10

10 x mooiste bezienswaardigheden in Limerick: wat zeker zien en doen tijdens je bezoek

27 juli 2024 in Ierland0 reacties

De leukste plekken en bezienswaardigheden in Limerick + verblijftips

Tijdens je rondreis door Ierland moet je zeker even stoppen in Limerick. Limerick is een charmant stad gelegen in het zuidwesten van Ierland. Het staat bekend om zijn rijke geschiedenis en culturele erfgoed, biedt bezoekers een fascinerende mix van historische bezienswaardigheden en moderne attracties.

De prachtige landschappen aan de oever van de rivier de Shannon, de middeleeuwse kastelen en de charmante straatjes, dit zorgt er allemaal voor dat Limerick een geweldige bestemming is voor zowel geschiedenisliefhebbers als natuurliefhebbers. Ontdek er zelf de authenticiteit dankzij de typische Ierse sfeer en de lokale tradities en verhalen.

Inhoud artikel

  1. Thomond Park Stadium

Laten we beginnen met een prachtige tour door het Thomond Park Stadium, een stadium van het Ierse Rugby Football Union. Hier speelt Munster Rugby, Shannon RFC en UL Bohemian RFC. Het stadium opende zijn deuren voor het eerst in 1934 en werd opnieuw geopend in 2008. Hier kunnen zo'n 25.600 mensen hun favoriete ploeg aanmoedigen tijdens de sportevenementen.

Het stadium bevat een museum en begeleide tour om ervoor te zorgen dat je als toerist de beste ervaring hebt tijdens je bezoek. Zo kan je plaatsen bezichtigen die enkel toegankelijk zijn voor de spelers tijdens de wedstrijd. Zo kan je een kijkje nemen in de kleedkamers, een wandeling maken door de tunnel naar het veld, rondlopen in het museum, de perskamer bezoeken en nog andere leuke ervaringen. Er is ook een interactieve game zone waar je je vaardigheden even kan testen, een 'full experience' dus.

MUSEUM EN TOUR IN THOMOND PARK STADIUM: Boek nu je tour in het museum en het stadium Thomond Park.

  1. King John's Castle

King John's Castle werd gebouw in de 13e eeuw op bevel van King John. Dit kasteel is één van de best bewaarde Normandische kastelen in heel Europa. Het werd gebouwd op King's Island, een eiland dat reeds gebruikt werd door de Vikingen 922.

Het kasteel werd in 1642 zwaar beschadigd bij de belegering van Limerick, het kasteel werd heropgebouwd tussen 2011 en 2013 voor toeristische doeleinden. Binnen kan je een interactieve tentoonstelling bezichtigen over de belegering van de stad. Rondom het kasteel heb je prachtige uitzichten over de stad.

  1. The Treaty Stone

Vlakbij het King John's Castle vind je de volgende bezienswaardigheid. Deze heeft belangrijke historische waarde en gaf ook de 'Treaty City' als bijnaam aan Limerick, dit aangezien de Treaty of Limerick werd getekend in 1691 (lees hier meer) na de oorlog tussen William III van Engeland, ook gekend als Willem III van Oranje, en zijn schoonvader Koning James II.

Het verdrag werd volgens de traditie getekend op een steen, in het zicht van beide legers, aan de Thomond Bridge. De Treaty Stone staat sinds 1865 aan de Clare end of Thomond Bridge.

OVERNACHTINGSTIP: Boek hier je overnachting in het Limerick Strand Hotel in Limerick. Een viersterrenhotel in het midden van Limerick op wandelafstand van verschillende bezienswaardigheden.

  1. Saint Mary's Cathedral

De Saint Mary's Cathdral in Limerick is gewijd aan de Heilige Maagd Maria en behoort tot de Church of Ireland. Deze kerk werd gebouwd in 1168 en is daardoor het oudste gebouw in Limerick dat nog steeds actief gebruikt wordt. Vroeger stond op deze plaats het Paleis van de koning van Munster. Enkele elementen van het paleis zouden in de kerk verwerkt zijn.

Het is ook de oudste kathedraal van de Limerick Wild Atlantic Way Gateway City. De kerk werd gebouwd op een oude Viking Meeting House, dit was het centrum van een vroege Middeleeuwse Vikingstad. Door de jaren heen is de gebouw vaak verandert en gegroeid, waardoor dit een van de oudste en meer historische gebouwen in Limerick is.

  1. The Hunt Museum

Als je van kunst en antiek houdt, dan is The Hunt Museum een mooie keuze. Dit museum bevat een van de grootste privécollecties van Ierland. Deze werd gedoneerd door de Hunt familie en dateert terug tot de neolithicum van de 20e eeuw.

De collectie bevat kunst en antiek van onder andere Renoir, Picasso en Yeats. De artefacten zijn afkomstig uit de Griekse, Romeinse, Egyptische en Olmeekse beschaving. Er zijn ook belangrijke Ierse archeologische vondsten. Je vindt er beelden in steen en hout, schilderijen, juwelen, ivoor, kristallen en nog veel meer.

Hier vind je zowel permanente als tijdelijke tentoonstellingen. Het gebouw bevat alsook het Hunt Café, waar je ook kan genieten van een lekkere maaltijd. Meer info op de website

TICKETS: Koop hier je ticket voor The Hunt Museum en een tal van andere bezienswaardigheden in Limerick.

  1. The Milk Market

Als je tussendoor even een pauze wil nemen en een hapje wilt eten, dan is de Milk Market de beste plaats (zie ligging hier). Deze markt in Limerick is een geweldige plaats om lokale producten, lekkere voeding en een hele hoop cultuur te verkennen. De markt heeft zo'n 50 stalletjes en 21 verschillende shops.

Deze markt biedt verse en lokale producten aan, hier vind je alles van kaas, vis en vlees tot fruit, groenten, brood en zelfs verse sappen. De markt biedt ook bereide maaltijden, zoals gourmet sandwiches, wraps, gebakjes, pannenkoeken, soepjes en verse koffie en thee. Naast voeding, kan je er ook bloemen en planten vinden.

Als je graag de lokale voeding en de lokale bevolking beter wil verkennen, is de Milk Market de beste plaats om te bezoeken.

De Limerick City Gallery of Art is een geweldige locatie voor echte kunstliefhebbers. Dit museum heeft tijdelijke en permanente tentoonstellingen van de hedendaagse kunst. In 2012 werd het gebouw gerenoveerd waardoor het nu een levendige en culturele plaats is. Het gebouw heeft twee verdiepen en er is een café aanwezig in het gebouw.

OVERNACHTINGSTIP: Boek hier je verblijf in The Old Quarter Townhouse in Limerick. Dit verblijf ligt in het centrum van Limerick en is vlakbij een tal van bezienswaardigheden.

  1. University of Limerick

De University of Limerick is een onderzoeksuniversiteit waar verschillende programma's gevolgd kunnen worden, zoals Kunst, Menswetenschappen, Gezondheidswetenschappen, Wetenschappen en Ingenieurswetenschappen. De universiteit heeft zo'n 18.000 studenten, waarvan ook een groot deel internationale studenten.

De Universiteit zelf heeft een prachtige campus dichtbij de Shannonrivier, met een oppervlakte van zo'n 13 hectare. De campus heeft een prachtig groen landschap met veel bomen, fonteinen en de rivier die erdoor loopt. Een echte aanrader voor een leuke wandeling door de natuur dichtbij het centrum van de stad.

  1. De Shannon Rivier

Als je na het bezoeken van enkele bezienswaardigheden liever een wandeling gaat maken, dan kan je langs de rivier goed tot rust komen. The Shannon rivier loopt dwars doorheen Limerick.

Deze prachtige rivier zorgt voor mooie uitzichten die je kan ontdekken tijdens een prachtige wandeling. Aan de kant van de rivier heb je ook verschillende restaurants met uitzicht op de Shannon, zoals The Locke Bar, of The Curragower Bar. Twee leuke plaatsjes om een pauze te nemen en te genieten van een heerlijke maaltijd.

  1. Daguitstappen vanuit Limerick

Natuurlijk is er in de omgeving van Limerick ook heel wat te bezichtigen. Zo zijn er 3 leuke plaatsen die je zeker moet zien tijdens je bezoek aan Limerick: Adare Village, Bunratty Castle & Folk Park en Cratloe Woods.

Adare Village

Adare Village is een klein dorpje dichtbij Limerick. Dit dorpje wordt gezien als een van de mooiste dorpjes van Ierland en werd gesticht in de 13e eeuw. Het dorpje heeft gezellige bungalows en cottages, historische gebouwen en kerken. Je kan er winkelen in de leuke boetiekjes en winkeltjes en zelfs genieten van een heerlijke maaltijd in een van de restaurants, koffieshops of bars.

TICKET ADARE VILLAGE: Koop hier je ticket voor Adare Village met een begeleide wandeling op het domein. Het ticket is ook geldig voor andere bezienswaardigheden zoals King John's Castle, The Hunt Museum en Saint Mary's Cathedral.

Bunratty Castle & Folk Park

Dit kasteel werd gebouwd in de 15e eeuw en is een van de meest complete en authentieke kastelen in Ierland. De plaats waar het kasteel werd gebouwd was oorspronkelijk een Viking kamp in 970. Deze plaats wordt dus al meer dan 1000 jaar bewoond en gebruik door verschillende volkeren, van Vikingen en Normandiërs tot de grote Iers edelen. Het kasteel werd gerestaureerd in 1960. Vandaag de dag kan je aan een tour deelnemen om het kasteel te ontdekken.

Folk Park is een prachtig park met meer dan 30 gebouwen. Het park en dorp weergeven het leven in de 19e eeuw en is daarom een echte toeristische attractie. Je kan het vergelijken met een soort openluchtmuseum waar je de tradities, levensstijl en het dagelijkse leven uit de 19e eeuw kan verkennen. Er zijn verschillende boerderijen, shops en straatjes om rond te dwalen. Een echte en unieke ervaring.

DAGTRIP: Boek hier je ticket naar Bunratty Castle & Folk Park. Hier kan een mooie wandeling maken door het bos, het kasteel verkennen en de animators ontmoeten die het dorp volledig tot leven brengen.

Cratloe Woods

Dit prachtige bos ligt vlakbij het dorpje Cratloe. Het Iers voor Cratloe is 'Creat Shaileóg', dit betekent 'het ruwe land van de doffe bomen'. Het bos is zo'n 700 hectare groot en ook de riviermonding van de Shannonrivier loopt door dit bos. De Shannon is de langste rivier in Ierland.

Dit bos biedt een tal van prachtige uitzichten, met verschillende bergen in de omgeving, alsook de rivier. Het bos heeft vele paden, waardoor je vele wandelingen kan maken door dit bos. Er is ook een speeltuin op het domein.

  1. Waar overnachten in Limerick?

Limerick is een prachtige plaats om even te vertoeven. Indien je wenst hier enkele nachten te verblijven, overlopen wij graag enkele accommodaties. Zo heb je de optie om zowel de bezienswaardigheden te bezoeken als de straatjes en steegjes te verkennen. Er zijn ook verschillende leuke plaatsen rondom Limerick om te verkennen, zo moet je geen keuzes maken en kan je alles ontdekken. Indien je liever zelf een verblijf zoekt, kan je ook het volledige aanbod van accommodaties bekijken.

  • Het Absolute Hotel Limerick is een viersterrenhotel in het centrum van Limerick. Het hotel biedt rookvrije en stijlvolle kamers met airconditioning. Het restaurant biedt internationale gerechten en de wellness heeft een breed aanbod aan lichaamsbehandelingen. Er is ontbijt beschikbaar in het hotel, net zoals roomservice. Meer info en boeken.
  • Het Kilmurry Lodge Hotel is een driesterrenhotel op de rand van Limerick, dichtbij de Universiteit van Limerick. Dit hotel biedt rookvrije kamers, een restaurant, bar en sportfaciliteiten. Het hotel biedt ontbijtbuffet en het restaurant biedt lunch en dinermogelijkheden. Elke kamer heeft een ensuite badkamer en flatscreen TV.
  • De Travelodge Limerick Castletroy hotel is een driesterrenhotel en ligt net buiten het centrum van Limerick. De moderne kamers hebben comfortabele bedden en hebben een eigen badkamer. Alle kamers zijn alsook rookvrij. Dichtbij het hotel vind je een winkelcentrum, bioscoop en supermarkt. Het hotel heeft parkeergelegenheid en er is een 24-uursreceptie.
  1. Mis niets tijdens je vakantie in Ierland met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Ierland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Ierland met 187 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Ierland met een stadswandeling van Dublin.

Ierland

Gratis reisgids Ierland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?