Causeway Coastal Route in Noord-Ierland rijden: 6-daagse roadtrip langs dé highlights

Volledige reisgids kopen voor € 10

Causeway Coastal Route in Noord-Ierland rijden: 6-daagse roadtrip langs dé highlights

17 juni 2024 in Ierland0 reacties

Praktische info over de Causeway Coastal Route door Noord-Ierland: highlights & verblijftips

Een van de mooiste autoroutes die je in Noord-Ierland kan rijden is de Causeway Coastal Route. Deze 6-daagse route langs de prachtige kustlijn brengt je van de Noord-Ierse hoofdstad Belfast naar Derry. Wat je mag verwachten op deze route? Cultuur en geschiedenis in Belfast, wandelen langs de imposante kliffen en historische kastelen en uiteraard ook de befaamde Giant’s Causeway ontdekken.

Benieuwd naar de Causeway Coastal Route en wat er allemaal nog meer te zien en te beleven valt onderweg? Lees dan vooral verder.

Praktische info & tickets voor je roadtrip langs de Causeway Coast

Duur
Vliegtickets3u vliegen naar Belfast (BFS) rechtstreeks, vliegtickets vergelijken bij Cheaptickets
FerryMet de boot vanuit België of Nederland naar Ierland (lees meer)?
VerblijvenOvernachtingen langs de Causeway Coastal Route:
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
HuurautoIn Ierland is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij SunnyCars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)

Inhoud artikel

Causeway Coastal Route

De Causeway Coastal Route is misschien wel een van de mooiste roadtrips die je kan maken in Europa. En tegelijkertijd voorlopig nog een van de minst bekende. De Causeway Coastal Route loopt langs de ruige noordkust van Noord-Ierland en is ongeveer 245 kilometer lang.

De Causeway Coastal route is geen vast uitgestippelde route

In het algemeen verbindt de route de Noord-Ierse hoofdstad Belfast met de historische stad Derry (Londonderry), en neemt je mee door de prachtige landschappen van Noord-Ierland. Of je nu een natuurliefhebber, een geschiedenisfanaat, of een avonturier bent, de Causeway Coastal Route heeft voor ieder wat wils.

De toeristische dienst van Ierland raadt aan om de route op te splitsen in 6 dagen en daar zijn we het helemaal mee eens. Natuurlijk kan je ervoor kiezen om bepaalde plekken over te slaan of net langer te blijven op een andere plek.

Causeway Coastal Route op de kaart

Dag 1: Stadswandeling Belfast

De Causeway Coastal Route begint in Belfast, de levendige hoofdstad van Noord-Ierland. Belfast heeft een lange en fascinerende geschiedenis. De stad heeft harde tijden gekend heeft en stond lange tijd synoniem met de Noord-Ierse burgeroorlog. De dag van vandaag zet de stad meer en meer haar gloriedagen in de verf. Wist je bijvoorbeeld dat de Titanic hier gebouwd werd? Of dat de stad een erg succesvolle linnenindustrie kende?

We raden je aan om minstens één dag uit te trekken om het centrum van Belfast te verkennen. Is het de eerste keer dat je de stad bezoekt, maak dan zeker gebruik van onze stadswandeling door Belfast, een ideale leidraad voor een eerste kennismaking.

Enkele absolute must-see bezienswaardigheden in Belfast

  • Een van de belangrijkste musea in Belfast is Titanic Belfast, een indrukwekkend interactief museum gewijd aan het beroemde schip dat hier werd gebouwd. Hier kom je alles te weten over de geschiedenis van de Titanic, van haar constructie tot haar noodlottige eerste reis. Tickets kan je hier bestellen.
  • Proef (letterlijk) van de lokale cultuur bij de St. George’s Market, een van de oudste overdekte markten van het Verenigd Koninkrijk. Je vindt er weliswaar alles: van lekkere streekproducten tot handgemaakte souvenirs.
  • Bezoek Beflast Castle aan de voet van Cave Hill. Wandel door de kasteeltuinen en geniet van de skyline van Belfast.
  • Sluit de dag af in de meest bruisende wijk van Belfast: Cathedral Quarter (bekijk ligging), de place to be voor livemuziek en het bruisende nachtleven in te duiken. Verspreid over het oude centrum, verborgen in smalle geplaveide straatjes met kleurrijke muurschilderingen liggen tal van hippe tentjes en gezellige bars. 's Avonds komt deze plek helemaal tot leven.

OVERNACHTINGSTIP: Verblijf tijdens je bezoek aan Belfast in de Beautiful B&B On The Park, gevestigd in een Victoriaans herenhuis in een rustige straat, op wandelafstand van het stadscentrum.

Belfast, een kleurrijke stad

Belfast heeft ook heel wat mooie muurschilderingen, die de politieke geschiedenis en cultuur van de stad weergeven. Meer dan kunst is het dus ook een geweldige manier om meer te weten te komen over wat de Noord-Ieren zoal wakker houdt. Vooral in de wijken Falls Road (bekijk ligging) en Shankill Road (bekijk ligging) vind je indrukwekkende kunstwerken. De beste manier om die werken te zien is met een gids, die je meer kan vertellen over de recente politieke en socioculturele geschiedenis.

Dag 2: Glens of Antrim

De tweede dag brengt je naar de prachtige Glens of Antrim, een reeks van negen schilderachtige valleien in County Antrim die vooral bekend staan om hun buitengewone natuurlijke schoonheid, met glooiende heuvels en indrukwekkende watervallen. The Glens strekken zich uit van de Antrim-plateau tot aan de kust van de Noordelijke Atlantische Oceaan. We raden je aan om op volgende plekken zeker halt te houden:

Glenariff Forest Park

Begin je dag met een bezoek aan Glenariff Forest Park, ook wel bekend als de 'Koningin van de Glens'. Hier werden verschillende wandelpaden uitgestippeld die je door weelderige bossen voeren, langs spectaculaire watervallen zoals de Ess-na-Larach en Ess-na-Crub. De Rainbow Trail (meer info) en de Waterfall Walkway (meer info) zijn een absolute aanrader.

Cushendun Caves en Murlough Bay

Vervolg je reis naar Cushendun, een karaktervol kustdorpje. Strek de benen even, maak een wandeling door de beschutte haven langs de witgekalkte huisjes (ook wel de Maud's Cottages genoemd) en geniet van een terrasje. Op wandelafstand van het dorp vind je de Cushendun Caves, die bekend zijn geworden door hun verschijning in de populaire tv-serie Game of Thrones. De grotten zijn gevormd door meer dan 400 miljoen jaar natuurlijke erosie, vandaag de dag is het een populaire, toeristische plek die fantastische foto’s oplevert.

Rijd verder naar Murlough Bay, welke beschouwd wordt als een van de mooiste baaien langs de kust van Antrim. Deze afgelegen baai biedt een spectaculair uitzicht over de zee en is een perfecte plek voor een picknick of een rustige wandeling.

Glenarm Castle

Bezoek Glenarm Castle en zijn prachtige tuinen. Dit historische kasteel, gebouwd in 1636, is tot op heden nog steeds bewoond door de huidige en 15e Graaf van Antrim. Een bezoek aan dit kasteel biedt een fascinerend kijk in het leven van de aristocratie in Noord-Ierland. Je kan een rondleiding volgen met de butler of je kan een wandeling maken door de pittoreske kasteeltuinen welke oorspronkelijk aangelegd werden om vers voedsel te produceren voor het kasteelhuishouden. Meer info op de website.

Gobbins Cliff Path

Sluit je dag af met een avontuurlijke wandeling over het Gobbins Cliff Path op het schiereiland Islandmagee. Deze spectaculaire wandelroute van 3,7 kilometer voert je langs indrukwekkende kliffen die hoog boven de Ierse Zee uitsteken. Het pad werd oorspronkelijk geopend in 1902, en na jaren van verwaarlozing heropend in 2015. Je wandelt door tunnels, over hangbruggen en geniet ondertussen van een panoramisch uitzicht op de kustlijn. Is deze wandeling toch niets voor jou? Dan kan je ook meegaan met een boottocht langs de Gobbins. Meer info over dit wandelpad.

OVERNACHTINGSTIP: Boek je verblijf bij Arbor Hills, een rustig gelegen glamping in Gransha vlakbij het Gobbins Cliff Path en Whitehead. 's Ochtends word je wakker met een adembenemend uitzicht op zee.

Dag 3: Rathlin Island

Op de derde dag bezoek je Rathlin Island, een klein ruig eiland dat slechts een korte boottocht verwijderd is van het vasteland (boek hier je overtocht met de ferry). Rathlin Island is een paradijs voor vogelspotters. Dit eiland is de thuisbasis van de grootste zeevogelkolonie van Noord-Ierland. We raden je aan om het RSPB Seabird Centre te bezoeken om meer te leren over de vogels die hier komen broeden. Vanaf het het spectaculaire uitkijkplatform kan je onder andere papegaaiduikers spotten.

Bezoek eventueel ook de Rathlin-boerderij om meer te leren over het leven op het eiland en om lokale producten te proeven. En maak een wandeling naar Rue Point Lighthouse, het zuidelijkste punt van het eiland. De wandeling biedt prachtige uitzichten over de zee en het vasteland van Noord-Ierland.

OVERNACHTINGSTIP: Overnacht op het Rathlin Island bij Stunning Rathlin cottage of keer terug naar het vasteland om morgen meer tijd te hebben.

Dag 4: Noord-Ierse kustlijn

Carrick-a-Rede

Begin je dag met een bezoek aan de Carrick-a-Rede, een spectaculaire touwbrug die het vasteland verbindt met het kleine eilandje Carrickarede. De oorspronkelijke brug werd aangelegd door zalmvissers om toegang te krijgen tot het eiland, vandaag vind je er vooral toeristen. Kom zo vroeg mogelijk om de grootste drukte (in het hoogseizoen) te vermijden.

De brug is ongeveer 20 meter lang en hangt op een hoogte van 30 meter boven de rotsachtige zeebodem en de ruige zee. Tijdens je wandeling heb je zicht op de kliffen, en met een beetje geluk kan je dolfijnen, bruinvissen of reuzenhaaien spotten in de oceaan rondom Carrick-a-Rede.

Giant’s Causeway

En meteen gaan we naar het volgende hoogtepunt langs de route: de Giant’s Causeway, een UNESCO-werelderfgoedlocatie die zijn naam aan de route gaf. Deze hoekige basaltpilaren werden gevormd door oude vulkanische activiteit en zijn doordrenkt met fascinerende mythen en legendes als die van de Ierse reus Finn McCool.

Verken het bezoekerscentrum (bekijk ligging) om meer te leren over de geologie en geschiedenis van deze unieke plek en trek er dan op uit! Neem zoveel tijd als je wil, ga op zoek naar de zogenaamde Giant’s Organ en Giant's Boot en vergeet vooral geen foto’s te nemen.

The Dark Hedges (optioneel)

The Dark Hedges is een beroemde laan met beukenbomen gelegen in Ballymoney (deze bezienswaardigheid wijkt wel een beetje van de route af). Deze indrukwekkende bomenrij werd geplant in de 18e eeuw door de familie Stuart om de oprijlaan naar hun herenhuis, Gracehill House, te verfraaien. Door de jaren heen zijn de takken van de bomen in elkaar gegroeid, waardoor een natuurlijke tunnel is ontstaan. Ook hier werd Game of Thrones gefilmd. De plek staat daarom bekend om Kingsroad, zo werd de plek in de serie genoemd.

OVERNACHTINGSTIP: We raden je aan om te verblijven in de buurt van The Giant's Causeway, zo heb je tijd genoeg om deze plek te ontdekken en hoef je niet al te ver meer te rijden naar je verblijfplaats. Bushmills Inn Hotel & Restaurant, gevestigd in een voormalig koetshuis uit de 17de eeuw ligt op 10 minuten rijden.

Dag 5: Whisky proeven en kastelen bezoeken

Op dag vijf, de voorlaatste dag van de Causeway Coastal Route, laat je de ruige kustlijn achter je en breng je een bezoekje aan de lokale whiskey distilleerderijen en het historische Dunluce Castle.

De Old Bushmills Distillery is de oudste werkende distilleerderij van Ierland. We raden je hier een rondleiding aan waarbij je meer te weten komt over het distillatieproces gevolgd door een proeverij van enkele van de beroemde Ierse whiskey’s die hier worden geproduceerd. Meer info op de website.

Vervolg je reis naar Dunluce Castle dat elk moment van de klif lijkt te vallen. De middeleeuwse kasteelruïne bevindt zich namelijk op een basaltrots aan de rand van de kliffen tussen de steden Portrush en Bushmills. Vanaf deze plek heb je een spectaculair uitzicht op de Atlantische Oceaan.

OVERNACHTINGSTIP: We raden je aan door te rijden naar je volgende bestemming, zo kan je na een heerlijke nachtrust meteen de stad verkennen. Larkhill House, op nog geen 10 minuten rijden van Portrush is een absolute aanrader.

Dag 6: Derry

De laatste dag van deze mooie Causeway Coastal Route is jammer genoeg aangebroken. Maar niet getreurd, er staan nog enkele mooie plekken in Noord-Ierland op je te wachten. De route brengt je nog langs enkele mooie stranden en culturele bezienswaardigheden zoals:

Portrush en Portstewart

De bruisende kustplaatsen Portrush en Portstewart. Beide steden bieden prachtige zandstranden, levendige promenades en een scala aan gezellige cafés en winkels. Breng zeker wat tijd door op Whiterocks Beach even verderop, een prachtig, wit zandstrand met indrukwekkende kalkstenen kliffen.

Mussenden Temple

Rijd vervolgens naar Mussenden Temple, een kleine ronde tempel op de rand van een klif hoog boven Downhill Strand. Destijds werd het gebouwd als een bibliotheek voor een excentrieke bisschop die op zoek was naar een plek waar hij alleen kon zijn met zijn boeken, en welke plek is er mooier dan deze?

Mountsandel-fort

Van de tempel bij Downhill rijd je verder naar Mountsandel, de oudste bekende nederzetting in Ierland. Dit archeologische terrein biedt een fascinerend inzicht in de eerste bewoners van de regio en is omgeven door mooie wandelpaden en bossen.

Eindbestemming: Derry (Londonderry)

Sluit je reis af in de historische stad Derry, ook wel Londonderry genoemd. Maak een wandeling met een lokale gids over de goed bewaarde stadsmuren van Derry, die een prachtig uitzicht bieden over de stad en haar omgeving. De muren dateren uit de 17de eeuw en zijn een van de best bewaarde stadsmuren in Europa. In het stadsmuseum kom je meer te weten over de recente (en bloedige) geschiedenis van de stad. Mis ook het stadhuis niet, waar de gotische Guildhall zeker indruk zal maken.

OVERNACHTINGSTIP: Wie graag de nacht doorbrengt in Derry kan overnachten bij de sfeervolle B&B The Lawrence

Welke auto huren voor je rondreis door Ierland?

Je zou verwachten dat door het ruige landschap van Ierland, je best op zoek gaat naar een 4x4 wagen. Maar dat is niet per se het geval. Als je met weinig bagage en maximaal 2 personen reist, kan je gerust een kleine auto huren. Met een kleine wagen kan je zelfs iets makkelijker op de kleine wegen rijden.

Ook in de winter zou een standaard model met winterbanden voldoende moeten zijn. Ook dan is het niet nodig om een 4×4 te huren. Schrikt het links rijden je toch wat af? Dan raden we je aan om een automaat te huren. Het links schakelen kan best wennen zijn, zeker op de steile wegen. Een automatic is dan de beste oplossing! Lees ook onze tips om links te rijden op reis.

Twijfel je nog welke auto je wil gaan huren voor je roadtrip door Ierland?

Mis niets tijdens je vakantie in Ierland met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Ierland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Ierland met 187 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Ierland met een stadswandeling van Dublin.

Ierland

Gratis reisgids Ierland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?