14 x Diamond Circle IJsland: Húsavík, Ásbyrgi, Dettifoss & Mývatn

Volledige reisgids kopen voor € 10

14 x Diamond Circle IJsland: Húsavík, Ásbyrgi, Dettifoss & Mývatn

23 mei 2023 in IJsland3 reacties

De Diamond Circle is een prachtige route van zo een 260 kilometer die je langs de mooiste plaatsen van Noord-IJsland brengt. Deze tegenhanger van de populaire Golden Circle is veel minder gekend bij het grote publiek maar is misschien wel mooier. Je kan hier de meest memorabele uitzichten en landschappen zien van het hele land. Ontdek hier alvast wat je zeker moet gezien als je de Diamond Circle doet.

Ga zelf op verkenning of sluit aan bij een georganiseerde tour en geniet van alle deze natuurpracht !

Inhoud artikel

Tours en uitstappen Myvatn en Diamond Circle

  1. Dettifoss, Selfoss en Hafragilsfoss waterval

De Dettifoss waterval is 44 meter hoog en wel 100 meter breed. Het is de krachtigste waterval van IJsland. Het gebied rond de Dettifoss maakt deel uit van het Jökulsárgljúfur (gletsjerrivierkloof) gebied. Vanaf het parkeerterrein aan de waterval is het ongeveer 1 km wandelen tot aan het uitkijkpunt van de 100 meter brede Dettifoss waterval.

Je kan van aan de Dettifoss waterval via een 1,5 km lang wandelpad naar de meer stroomopwaarts gelegen Selfoss waterval (niet te verwarren met Selfoss-stad!). Nog een waterval bezoeken? Iets verder stroomafwaards ten op zichte van Dettifoss ligt de 27 meter hoge Hafragilsfoss waterval. Deze is moeilijker te bereiken, enkel voor avonturiers die over een goede conditie beschikken en enkele steile beklimmingen willen trotseren.

  1. Hljóðaklettar trollenrots

In Hljóðaklettar kan je mooie, zuilvormige rotsformaties vinden en er verdwalen in een labyrint van grotten en rotskastelen. Er is een goed gemarkeerd wandelpad door het gebied dat met de klok meevolgt, en je langs de Tröllid (trollenrots) en de verschillende echorotsen leidt. Voorzie ongeveer 2 uur voor deze wandeling.

  1. Hoefvormige Ásbyrgi Canyon

De Ásbyrgi (“godenburcht”) canyon is 3,5 km lang en zo’n 1,1 km breed. De stijle wanden zijn ongeveer 100 meter hoog. In het midden van de canyon kan je de 25 meter hoge rots Eyjan (“het eiland”) beklimmen, vanwaar je een spectaculair zicht over de omgeving hebt. Wanneer je de canyon bezoekt, begrijp je meteen waarom de Elfen Ásbyrgi als hun hoofdstad hebben gekozen. Volgens de legende zou de kloof de hoefafdruk zijn van het paard van vikinggod Odin dat hier struikelde.

Reken ongeveer 1,5 uur voor het bezoek aan de canyon. Start je wandelingen vanaf het bezoekerscentrum “Gljúfrastofa”, open van 1 mei tot 30 september. Zelf de route rijden? Download hier onze route langs de Diamond-Circle.

  1. Walvissen spotten in Húsavík

Húsavík ligt in de Skjálfandi baai en wordt wel eens de walvissenhoofdstad van IJsland genoemd. Het stadje met 2500 inwoners leeft vooral van visserij en toerisme. Je vindt er enkele restaurants en een supermarkt. Het is de ideale uitvalsbasis voor een walvistocht. Deze vertrekken in de plaatselijke haven, niet ver van het mooie kerkje dat dateert van 1907. Boek je tour online en geniet van deze zeer bijzondere ervaring om de grootste zoogdieren ter wereld te zien. Wist je dat er een 95% kans is om walvissen te spotten, ... nergens anders heb je zoveel kans als hier!

  1. Góðafoss waterval

Góðafoss of “Waterval van de goden” kreeg zijn naam in het jaar 1000 toen IJsland overging van de oude Ásatrú-religie naar het christendom. Bij deze kerstening gooide Thorgeir Ljósvetningagoði de beelden van de oude Vikinggoden in de waterval, als symbool dat hij de oude religie verwierp. Je kan de waterval zowel vanaf de westelijke als de oostelijke oever bezoeken. De westelijke kant is het makkelijkst te bereiken vanaf het parkeerterrein. Voor het uitkijkplatform aan de oostelijke oever moet je een korte wandeling van 1 km maken vanaf het restaurant aan de brug. Als beloning krijg je wel het mooiste uitzicht. Zin in nog meer watervallen in IJsland?

  1. Elfen en de Elfsteen in Laugar

Voor wie het traditionele toeristische pad even wil verlaten en meer wil te weten komen over Elfen is Laugar de ideale plek. Je kan er een heuvel beklimmen op zoek naar een heilige steen: de Elfstone of Elfsteen. Rotsen zijn voor IJslanders niet zomaar rotsen; volgens hen worden deze bewoond door Elfen die zo verbonden zijn met de krachten van Moeder Natuur.

Elfen worden in IJsland erkend, geëerd en gerespecteerd. Ze zijn een essentieel onderdeel van het geloof en het leven op het eiland. Als er bijvoorbeeld een nieuwe weg aangelegd wordt, wordt er altijd eerst onderzocht of deze niet door een Elfengebied loopt. Is dat het geval, dan wordt de weg er rond gelegd.

  1. Viti krater in Krafla

De vulkanische regio van Krafla was het laatst actief van 1975 tot 1984. Vanaf het parkeerterrein kan je via een wandelpad naar de explosiekrater Viti. Onderweg heb je mooi zicht op de Krafla centrale, die je tijdens de zomermaanden kan bezoeken. De Viti krater is gevuld met water en ontstond na een vulkaanuitbarsting in 1724.

Heb je voldoende tijd? Maak dan een wandeling naar het kleurrijke Leirhnjúkur. Je kan er over de nog warme lava lopen. Op sommige plaatsen is de lava zelfs nog te heet om aan te raken. Blijf dus op het pad als je geen gesmolten schoenzolen wil.

TIP: Nog meer bezienswaardigheden ontdekken langs de Diamond Circle? Download dan zeker onze reisgids IJsland en mis niets!

  1. Modderpotten Hveraröndor Hverir/Námaskarð

De modderpotten en moederpoelen van Hverir, samen met de typische zwavelgeuren die je ruikt als je uit de auto stapt, geven je het gevoel dat je op een andere planeet bent. Als je de omgeving ziet, versta je ook waarom er geen planten kunnen groeien op dit stukje aarde.

  1. Grjótagjá lavagrot

Binnenin Grjótagjá is er een warmwaterbron met kristalhelder blauw water. In de eerste helft van de 18de eeuw woonde hier de vogelvrijverklaarde Jón Markússon. Tot in de jaren 1970 was Grjótagjá een populaire badplaats. Na enkele vulkaanuitbarstingen in de buurt is de temperatuur van het water tot boven de 40°C gestegen, waardoor het te warm is geworden om er nog te baden (het is trouwens ook verboden).

Er zijn twee ingangen tot de grot. Op sommige plaatsen is het plafond laag, dus let op voor je hoofd. Neem je eigen verlichting mee wanneer je ‘s avonds de grot zou bezoeken. Maak ook een korte klim tot bovenop de grot; er is een grote scheur in de rots te vinden, wat best indrukwekkend is.

Grjótagjá is te zien in seizoen 3 van Game of Thrones. Hier sloot Jon Snow zijn verbond met Ygritte.

  1. Hverfjall krater

De Hverfjall krater ontstond zo’n 2500 jaar geleden en is ongeveer 1 km in diameter, 312 meter hoog en 140 meter diep. Je kan de krater beklimmen vanaf het parkeerterrein. Vanaf de top heb je een spectaculair panorama over de omgeving. Het kan er soms zeer hard waaien waardoor de as in het rond vliegt. Bescherming voor de ogen is een aanrader.

  1. Dimmuborgir lavavelden

Dimmuborgir ontstond na een uitbarsting van de Þrengslaborgir en de Lúdentsborgir vulkanen. In Dimmuborgir (“duistere burchten”) kwam de lavastroom neer op een klein meer. Terwijl de lava verder stroomde over drassig land begon het water van de moerassen te koken en begon er stoom te spuiten uit pijpvormige pilaren van lava. Toen de lava vervolgens het steeds lager gelegen gebied in de buurt van Mývatn bereikte, begon de bovenste laag lava te barsten. De pilaren bleven echter rechtop staan. Je vindt er lavaformaties die doen denken aan kastelen of kerken. Er is een wandelpad aangelegd naar de belangrijkste formaties, waaronder de “kerk“ en het “hol”.

Ook in de folklore neemt Dimmuborgir een belangrijke plaats in. Volgens de verhalen zou de streek aarde en hel met elkaar verbinden. Volgens de Noorse en Scandinavische Christelijke mythologie, is dit de plaats waar de Duivel landde toen hij verbannen werd uit de Hemel. Hij zou hier de Catacomben van de Hel gesticht hebben. De Noorse Black Metal groep Dimmu Borgir werd vernoemd naar deze rotsen. Beluister hier hun duistere liedjes.

  1. Höfði rotsformaties en Mývatn meer

Het Mývatn (“muggenmeer”) is gekend voor zijn grote kolonies watervogels die je er kan vinden. Vanaf het Höfði natuurpark, waar je een van de weinige bossen op IJsland kan zien, kan je ook naar de Kálfastrandavogar rotsformaties. Deze liggen vlakbij het weggetje naar de Kálfaströnd boerderij. Deze korte wandeling brengt je naar enkele bizarre lava rotsformaties.

  1. Mývatn Nature Bath

Mývatn Nature Bath, de tegenhanger van de Blue Lagoon in het zuiden van IJsland. Deze natuurlijk warm water baden kan je vinden in in Jardbadsholar. Geniet er van de bijzondere omgeving en het natuurlijk helende water, rijk aan mineralen, silicaten en geothermische micro-organismen. Ideaal om tot rust te komen na een dag op verkenning in Noord-IJsland.

TIP: Wil je de de Mývatn Nature Baths bezoeken? Boek je tickets alvast hier online.

  1. Skútustaðir pseudokraters

De Skútustaðir pseudokraters zijn - zoals de naam al doet vermoeden - geen echte kraters, maar heuvels die ontstaan zijn na explosies van stoom onder de lavastroom. De korte wandeling rond de vijver kan gedaan worden in 1 uur. Sommige van de pseudokraters kunnen beklommen worden. In de zomer kunnen er veel muggen zitten in het gebied, vooral als je dicht bij het water komt, dus wees voorbereid.

  1. Waar overnachten in IJsland?

Frost and Fire Hotel

In het zuidoosten van IJsland vind je het Frost and Fire Hotel met hot tubs met water van de bruisende geothermische bronnen van Hveragerdi. Meer info en prijzen

Nog meer verblijven

  1. Mis niets tijdens jouw verblijf op IJsland met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in IJsland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids IJsland met 99 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids IJsland.

IJsland

Gratis reisgids IJsland downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 3 februari 2023 - Truus Hochstenbach

Ik ben erg enthousiast over de totale reisgids die ik inmiddels heb gekocht. De informatie staat duidelijk beschreven, goede beschrijvingen van de routes die naar de bijzonderheden leiden, prachtige foto's. Ik had al een paar boeken van IJsland in bezit. Ik vind deze reisgids TOP en ben er erg bij mee.

- 4 december 2022 - Dominique

Zeer degelijk gids met veel praktische info, een echte aanrader;

- 14 augustus 2021 - Marijke Huizinga

Wij vinden het heel overzichtelijk en vooral handig!! Je klikt het aan en krijgt meer info!! We nemen het straks zeker mee op vakantie naar IJsland!! Top.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?