18 x mooiste bezienswaardigheden in Istanbul: wat zeker zien & doen in de Turkse metropool?

18 x mooiste bezienswaardigheden in Istanbul: wat zeker zien & doen in de Turkse metropool?

6 oktober 2023 in Istanbul15 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Istanbul + verblijftips

De Turkse metropool Istanbul is om vele redenen een bijzondere stad. Zo ligt ze op de grens tussen Europa en Azië en daardoor is de stad een smeltkroes van culturen. Daarnaast heeft de stad een ontzettend lange geschiedenis en doet het bijna dienst als één groot museum, terwijl het tegelijkertijd juist heel modern is.

Verder is Istanbul de grootste stad van het Europese continent met maar liefst zo’n 15 miljoen inwoners op een oppervlakte van ruwweg 5000 km². De stad huist dan ook heel wat fantastische bezienswaardigheden, je ontdekt ze in deze blogpost!

Hoe besparen? Koop online je Istanboel Tourist Pass

Ook voor Istanboel is er een Tourist Pass beschikbaar. Je kan een Istanboel Tourist Pass kopen voor 3 of 7 dagen. De pas is zeker een aanrader voor iedereen die veel van de stad wil zien of veel excursies wil maken. Koop je Istanboel Tourist Pass vooraf online.

Je kan met de Istanboel Tourist Pass de wachtrij overslaan bij de belangrijkste bezienswaardigheden, een luchthaventransfer regelen, een Whirling Dervish avondshow bijwonen, een dinercruise over de Bosporus maken en zo veel meer. Andere voordelen zijn inbegrepen openbaar vervoer en gratis gebruik van de hop-on hop-offtour. Een aanrader dus!

Inhoud artikel

  1. Hagia Sophia

Eén van de bekendste gebouwen van Istanbul is de Hagia Sophia. Dit bouwwerk is behoort tot de oudste en grootste kerkgebouwen ter wereld. Na een aantal eerdere constructies werd de fundatie van de Hagia Sophia al in het jaar 537 neergezet.

De Hagia Sophia werd meerdere malen beschadigd en gerestaureerd, maar is desondanks veelal hetzelfde gebleven. Tot aan de bouw van de kathedraal van Sevilla in de 16de-eeuw was dit de grootste kathedraal ter wereld.

In deze periode is het zowel een Rooms-Katholieke als een Oost-Orthodoxe kathedraal geweest. Na de verovering van Constantinopel in 1453, transformeerden de Ottomanen de kathedraal tot een moskee. Verschillende christelijke symbolen en kunstwerken werden vervangen door islamitische werken. Ook werden er meerdere minaretten bij het bouwwerk geplaatst.

Na de stichting van de Republiek Turkije werd de Hagia Sophia een seculier gebouw opende het als museum voor het publiek. Oude kunstwerken werden gerestaureerd waardoor zowel de christelijke als de islamitische geschiedenis van het gebouw te zien waren.

In juli 2020 werd de Hagia Sofia weer tot moskee verklaard. Het is nog steeds mogelijk om een bezoek te brengen aan het gebouw, en nu het geen museum meer is, is de toegang tot de Hagia Sophia gratis, maar de moskee sluit wel tijdens gebedstijden.

  1. Blauwe Moskee

Een andere grote trekpleister van Istanbul ligt direct tegenover de Hagia Sophia: De Blauwe Moskee. Ook wel de Sultanahmet Moskee genoemd, is het een relatief recenter gebouw dat al sinds de bouw aan het begin van de 17de-eeuw dienst heeft gedaan als moskee.

Het bouwwerk bestaat uit meerdere koepels gelegen rondom een hoge centrale koepel, omringd door 6 minaretten. Dit is uitzonderlijk aangezien de meeste moskeeën er maar 1 hebben. Er zijn maar 2 andere moskeeën ter wereld die meer minaretten hebben dan de Blauwe Moskee.

In tegenstelling tot wat de naam doet denken is het gebouw helemaal niet blauw gekleurd, maar heeft het exterieur juist een grijze kleur. De blauwe tegels te vinden in het interieur zorgden voor de naam ‘De Blauwe Moskee’.

Net als de Hagia Sophia is de Blauwe Moskee een actieve moskee. Het gebouw is wel dagelijks te bezoeken maar sluit tijdens gebedstijden. De toegang is gratis.

TIP: Wil jij ook Istanbul verkennen op eigen temp? Download onze gratis stadswandeling Istanbul en zie de mooiste plekjes van de stad.

  1. Süleymaniye Moskee

Er zijn honderden moskeeën te vinden in Istanboel, en naast de bekende gebouwen zijn er nog veel meer moskeeën die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken, zoals de Süleymaniye Moskee.

Na de overname van Constantinopel door de Ottomanen werden er veel nieuwe moskeeën gebouwd, meestal naar voorbeeld van de Hagia Sophia, maar geen enkele die groter werd dan dit beroemde bouwwerk. De Ottomaanse sultan Süleyman I, die zichzelf zag als een tweede Salomon, wilde een nog grotere moskee laten bouwen om deze representatie ook te kunnen tonen.

De Süleymaniye Moskee werd gebouwd op de derde heuvel van Istanbul en torent daardoor hoog boven de stad uit. Het gebouw oogt groter dan de Hagia Sofia, maar is het niet. Toch is het een bezoekje waard omringd door het groot park rondom de moskee vanwaar je een mooi uitzicht hebt over de stad.

Ook de Süleymaniye Moskee publiek toegankelijk deondanks dat het een actieve moskee is, en de toegang is ook hier gratis. De moskee sluit tijdens gebedstijden.

  1. Topkapı Paleis

Naast de vele religieuze gebouwen in Istanbul zijn er ook verschillende indrukwekkende paleizen te ontdekken. Het Topkapı Paleis is het grootste en oudste paleis van de stad en wordt aanschouwd als één van de mooiste gebouwen van Istanbul.

Het Topkapı Paleis is gelegen aan de oever van de Bosporus in het Europese deel van de stad, tussen de Gouden Hoorn en de Zee van Marmara. Het paleis werd in 1459 gebouwd in opdracht van Sultan Mehmet II, waarna het tot aan 1853 de residentie van de Ottomaanse sultans en hun vrouwen was.

Ontdek de harem en de schatkamer van het paleis

Tegenwoordig is het Topkapı Paleis een museum waarin je een kijkje kan nemen in het leven van de oude sultans. Het complex bestaat uit verschillende hoven met honderden kamers, waarvan alleen de belangrijkste open zijn voor het publiek. Zo is het mogelijk een kijkje te nemen in de harem en de schatkamer van het paleis.

Naast een historisch interieur zijn er ook verschillende miniaturen, religieuze relieken, manuscripten, kunstwerken, wapens, en kledij te zien in het museum. De gebouwen zelf zijn omringd door prachtige tuinen waar je doorheen kan wandelen.

Openingsuren Topkapi Paleis

  • Het paleis is elke woensdag tot en met maandag geopend voor een bezoek.
  • De openingstijden van 9u tot 16u45 in de winter en 9u tot 18u45 in de zomer.
  • Standaard toegang kost 100 Turkse lira, waarbij je nog 70 TL extra betaald voor de harem.

De lange wachtrij aan het Topkapi paleis overslaan? Tickets kan je ook makkelijk online kopen. Dubbel zo handig want zo sla je de soms lange wachtrijen over en hoef je niet te wachten in de brandende zon.

Klik hier om je tickets te reserveren

  1. Dolmabahçe Paleis

Door een gebrek aan moderne luxe besloten de sultans het oude Topkapı Paleis te verlaten. In de 18de eeuw werd een baai in de Bosporus gedempt en maakte zo ruimte voor meerdere zomerpaleizen in het Europese deel van de stad.

Het huidige Dolmabahçe Paleis werd in 1856 gebouwd in opdracht van sultan Abd-ul-Mejid, die vervolgens het hele hof officieel verhuisde vanuit het Topkapı Paleis naar dit nieuwe paleis. Het Dolmabahçe Paleis werd het administratief centrum van het late Ottomaanse rijk, waarna ook Mustafa Kemal Atatürk, de grondlegger van de Turkse republiek, er tot aan zijn dood heeft gewoond.

Tegenwoordig is het paleis open voor het publiek als een museum, waarbij verschillende ruimtes zoals het Glazen Paviljoen, de harem en de kamer van Atatürk te bezoeken zijn.

Openingsuren Dolmabahçe Paleis

  • Het Dolmabahçe Paleis is op maandag en donderdag na dagelijks geopend tussen 9u en 16u.
  • De standaard toegang kost 90 Turkse lira
  • Voor 30 TL extra is het mogelijk om ook de harem te bezoeken
  • Voor nog eens 30 TL krijg je ook toegang tot het klokkenmuseum en het Glazen Paviljoen
  • Sla de wachtrijen over en koop je tickets online
  1. Galatatoren

Eén van dé symbolen van Istanbul is de Galatatoren, de oude toren ten noorden van de Gouden Hoorn. Deze vind je in het Europese deel van de stad.

De originele toren werd al in de 6de eeuw van hout gebouwd, maar deze werd tijdens de Kruistochten verwoest. In 1348 werd een nieuwe toren van steen door de Genuezen gebouwd, die een eeuw later door de Ottomanen werd veroverd.

De toren is vanaf de grond 61m hoog en heeft een diameter van 8,95m. De muur is 3,75m dik. Bovenaan in de toren vind je een restaurant, café en bar.

Het ook mogelijk om de toren te beklimmen voor een prachtig uitzicht over de oude stad. Voor de eerste verdiepingen kun je met een lift gaan, voor de laatste twee is er enkel toegang via de trap.

Openingsuren Galatatoren

  • De toren is dagelijks geopend tussen 9u00 en 20u
  • Toegang kost 35 Turkse lira

TIP: Ontdek meer van Istanbul met een gegidste wandeling en toeging tot de Galatatoren. Boek deze tour met ticket online.

  1. Grote Bazaar

De Kapalı Çarşı is één van de bekendste marktplaatsen in de wereld. Dit gigantische winkelcentrum is één van de oudste en grootste overdekte markten ter wereld. Binnen vind je een labyrint aan straatjes met ruim 1200 winkels en kraampjes waar je terecht kunt voor alle soorten dingen, van verse groenten en fruit, kaas, vlees en kruiden tot stoffen, kleding, tassen en souvenirs.

  • De Grote Bazaar is elke maandag tot en met zaterdag tussen 8u30 en 19u geopend.
  • Het is er vrijwel altijd druk, en het is aan te raden om een plattegrond te regelen aangezien het mogelijk is om er te verdwalen.
  • Vergeet ook zeker niet af te dingen wanneer je besluit iets op de markt aan te schaffen.
  1. Egyptische bazaar

Een andere overdekte markt in Istanbul die zeker de moeite waard is is de Mısır Çarşısı, ofwel de Egyptische Bazaar of Kruidenbazaar in de wijk Eminönü. Het is na de Grand Bazaar het beroemdste winkelcentrum van Istanbul. Zoals de bijnaam Kruidenbazaar al doet vermoeden is deze markt vooral gericht op etenswaren en vind je er vele kraampjes met specerijen en kruiden, maar ook veel vers fruit, gedroogde vruchten, noten en meer.

De Egyptische Bazaar is gelegen in de buurt van de Galatabrug, ten zuiden van de Gouden Hoorn.

Na een bezoekje aan de markt is het ook zeker aan te raden om even langs de oevers van de rivier te lopen om van het zicht op de Galatabrug met daarachter de vele silhouetten van moskeeën, paleizen en de Galatatoren te aanschouwen.

  1. Het Hippodroom van Constantinopel

Een van de vele pleinen die je zeker eens moet bezoeken, en waar je ook zeker langs komt wanneer je een bezoek gaat brengen aan de Blauwe Moskee en de Hagia Sophia, is het Sultanahmet Meydanı plein.

Dit plein staat ook wel bekend als het Hippodroom van Constantinopel, een stadion dat in de 3de eeuw na Christus werd gebouwd voor wagenrennen die in de stad gehouden werden. Van het gebouw is er niet veel over, maar het huidige plein heeft nog wel de vorm van het oude circus.

Op het plein zijn er ook twee obelisken terug te vinden die uit deze tijd stammen; de bronzen obelisk en de Obelisk van Theodosius. De Obelisk van Theodosius I was oorspronkelijk 30 m hoog.

De bronzen obelisk werd pas in de 10deeeuw aan het Hippodroom toegevoegd en was toen geheel bedekt in bronzen platen. Tegenwoordig is alleen de stenen kerk nog te zien, waardoor het ook wel de Ommuurde Obelisk wordt genoemd.

  1. Basilica Cisterne

Onder het Hippodroom kwam in de 6de eeuw een ondergrondse wateropslagplaats, die nu bekend staat als de Basilica Cisterne. Deze werd gebruikt als wateropslagplaats voor het paleis van de Byzantijnse keizer Justinianus. Het is tegenwoordig de grootste overgebleven cisterne van Istanbul.

De Basilica Cisterna is 143m lang, 65m breed en gemiddeld zo’n 9m hoog. In totaal kon er hierdoor zo’n 80.000 m3 aan water vastgehouden worden in de cisterne.

In de cisterne staan zomaar 336 zuilen die de ruimte het aanzicht van een basiliek geven. De pilaren zijn versierd met Romeinse decoraties. Twee van de zuilen hebben een Medusahoofd op de sokkel staan.

Openingsuren Basilica Cisterne

  1. Bosporusbrug

De Bosporusbrug is een van de drie bruggen over de Bosporus die Ortaköy, het Europese deel van Istanbul, met Beylerbeyi, het Aziatische deel, verbindt.

De brug is 1590m lang, 39m breed en ligt zo’n 65m boven het wateroppervlak.

De brug is een van de grootste bruggen ter wereld, waardoor het ook een symbool van de stad is geworden. Daarnaast was de brug een belangrijk onderdeel in de mislukte staatsgreep van 2016, waardoor het nu officieel de Brug van de Martelaars van 15 juli heet.

  1. Ortaköy moskee

Bij de Bosporusbrug, in het Europese deel van de stad, is de Büyük Mecidiye Camii of Ortaköy moskee gelegen. Deze neobarokke moskee werd tussen 1854 en 1856 gebouwd in opdracht van de sultan Abdülmecit, om een oudere moskee te vervangen.

Het bouwwerk heeft hoge ramen waardoor het zonlicht dat op het water van de Bosporus weerkaatst op het plafond van de moskee wordt geprojecteerd. Het interieur van de moskee is indrukwekkend dankzij het gebruik van de opvallende pastelkleuren en de imposante kroonluchters die er hangen.

  • De moskee is dagelijks te bezoeken
  • Maar tijdens gebedstijden wordt de moskee gesloten.

Wandel ook zeker een stukje langs de oever om de moskee met de Bosporusbrug op de achtergrond te aanschouwen.

  1. Karaköy

De wijk ten noordoosten van de Galatabrug, gelegen langs de Bosporus, is een bezienswaardigheid op zichzelf. Karaköy is de hipste buurt van de stad.

Hier vind je veel gebouwen uit de Ottomaanse rijk die ondertussen beschilderd zijn met straatkunst zoals de regenboogtrappen. Ook voor een heerlijk diner in een van de moderne restaurants, of om ’s avonds een drankje drinken in een van de hippe bars is deze wijk ideaal.

Verder zijn er verschillende galerijen en boetiekjes, waarnaast dit door velen benoemd wordt als dé beste plek om baklava te eten.

  1. Chorakerk

De Kariye Camii, ofwel de Chorakerk, is een van de bekendste kerkgebouwen in Istanbul. De kerk werd al in de 6de eeuw gebouwd, waarna het bijna hetzelfde pad als de Hagia Sophia heeft bewandeld: tussen de 16de en de 20ste eeuw is het een moskee geweest, waarna het dienst deed als een museum, en sinds 2020 is het gebouw weer een moskee.

De kerk is origineel als onderdeel van een klooster gebouwd buiten de stadsmuren van Constantinopel. Toen het gebouw terug gebruikt werd als moskee, bleven de christelijke mozaïeken en fresco’s hangen. Deze zijn daardoor nog steeds te vinden in de moskee nu.

De moskee is dagelijks gratis te bezoeken met uitzondering van de gebedstijden.

  1. Balat en Fener

Gelegen langs de oever van de Gouden Hoorn in het zuidelijke deel van het Europese gedeelte van Istanbul vind je de twee leukste wijken om doorheen te wandelen; Balat en Fener. De buurt is ook opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Je vindt hier dan ook een gezellige, kleurrijke en multiculturele wijk. De wijk staat ook wel bekend als de Griekse buurt, het Phanar Grieks-Orthodoxe College is hier te vinden. Dit rode, kasteelachtige bouwwerk is een van de oudste en meest prestigieuze scholen in de stad.

In de wijk kun je verder ook een bezoek brengen aan de Bulgaarse Orthodoxe Stefanuskerk, de Grieks Orthodoxe Mariakerk, en nog veel meer.

TIP: Wil jij ook Istanbul verkennen op eigen temp? Download onze gratis stadswandeling Istanbul en zie de mooiste plekjes van de stad.

  1. Istanbul Sapphire

Een van de minder bekende bezienswaardigheden in Istanbul is de Sapphire, een wolkenkrabber van maar liefst 261m hoog. Het gebouw ligt in het financiële district van de stad en er zijn dan ook vele kantoren in het gebouw te vinden.

Ook vind je er een uitgebreid winkelcentrum. Maar de voornaamste reden om de toren te bezoeken is het observatieplatform op de 54ste verdieping, vanwaar je het hoogste uitzicht over de stad vindt. Het is er ook mogelijk om via een 4D helikopter simulator over de stad te vliegen voor een nog indrukwekkender beeld van de stad.

Openingsuren Istanbul Sapphire

  • De Sapphire is dagelijks te bezoeken.
  • Je betaalt 18 Turkse Lira voor toegang tot het observatieplatform.
  • Een ticket inclusief de 4D ervaring kost 28 Turkse Lira.
  1. Camlica Heuvel

Een echte aanrader is te vinden in het Aziatische deel van de stad; de beklimming van de Çamlıca Heuvel. Deze heuvel heeft een hoogte van 268m boven zeeniveau en is bekleed met een prachtig park vol fonteinen, bomen en gekleurde tulpen.

In de herfst is dit ook een geweldige plek om vogels te spotten, maar het hele jaar door heb je vanaf de heuvel een prachtig uitzicht over de Bosporus en de Europese kant van Istanbul.

Breng zeker een bezoekje aan een van de theetuinen of restaurants op de heuvel en geniet van het zicht!

  1. De Prinseneilanden

Voor een daguitstapje vanuit Istanbul is het zeker aangeraden om de Prinseneilanden te bezoeken. Dit is een eilandengroep van negen eilanden in de Zee van Marmara, gelegen vlak voor Istanbul.

Vier eilanden zijn open voor bezoek, waarvan Büyükada het grootste en populairste eiland is. Op de eilanden zijn 19de-eeuwse zomerhuizen van de rijke inwoners van de stad te vinden. De eilanden zelf zijn autovrij en vervoer gaat per paard en wagen of met de fiets, waardoor dit de perfecte plek is om even tot rust te komen.

  1. Filmpje: ontdek Istanbul

Benieuwd naar de bijzondere stad Istanbul? In dit filmpje kan je alvast een eerste indruk opdoen, maar als je zelf de ervaring van deze plek wilt meemaken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Turkije!

  1. Mis niets tijdens je verblijf in Istanbul met onze gratis wandeling

Ontdek de mooiste plekjes van de stad met onze gratis stadswandeling Istanbul. Ideaal om Istanbul volledig te verkennen op eigen tempo. Tijdens deze wandeling ga je langs de belangrijkste bezienswaardigheden van Istanbul. Ga op pad & geniet ten volle van je stedentrip.

Istanbul

Gratis reisgids Istanbul downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 15 november 2024 - C. van Dijken

Wij zijn begonnen met de 10 km wandeltour die beschreven stond in jullie gids maar hebben die niet afgemaakt omdat we gaandeweg andere dingen tegen kwamen. Wel veel bezocht n.a.v. jullie gids. Het Topkapi paleis is zeker de moeite waard om te bezoeken net zoals de Roemeense kerk. Het Hagia Sophia viel wat tegen. Wij waren er met een 20 minuten doorheen en heel byzonder vonden wij het niet. Leuk om te hebben gezien vanwege de historie maar zou er zeker geen tweede keer naar toe hoeven (zeker niet voor de toegangsprijs). Het Miniaturk park (zat in een tour) is absoluut de moeite niet waard. Vaart over de Bosporus is leuk om meegemaakt te hebben.

- 31 augustus 2024 - Gerda Baekeland

Hartelijk dank voor gids.wij hebben er al veel informatie en tips van kunnen van kunnen gebruiken om onze trip te plannen

- 15 juni 2024 - r van rijen

Mooie tips, fijne wandeling langs de highlights. ook een mooie documentatie met mooie fotos.

- 7 maart 2024 - veronique jacob

Dit is een geweldige site, al meermaals gebruikt voor een korte maar vooral erg praktische stedentrip! Dit is ook handig om mee te nemen onderweg, een absolute aanrader!

- 20 januari 2024 - Danny Van de Wynckel

Reisje is voor april maar de informatie die we via deze weg kregen was super en erg bruikbaar !!!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?